Uygulamada, yaptığınız büyük bir hatadır.
İşletmenin Amacı ve Sorumlulukları vardır.
Amacı: Kâr elde etmektir.
Sorumlulukları ise, Kendine ve Devlete dolayısıyla bağlı olduğu ülkedeki insanlara karşı maddi ve manevi sorumlulukları vardır.
İşletme Bu sorumlulukları yerine getirebilmesi için kâr elde etmek zorundadır.
Meslekten olan biri olarak Sizin 1,5 senedir zarar ettiğinizi dşünmüyorum. resmiyette zarar gözükebilir ama Gerçekte 1,5 senedir zarar içinde olduğunuzu düşünüyorum.
İşin resmi boyutuna gelindiğinde, aldığınız bir malı maliyetinin altından satamazsınız. Satabilirsiniz ama fatura keserken bunu maliyetinden kesmek zorundasınız. Bu şekilde yapıldığında devlet size hesap soruduğu zaman stokları bitiriyorum işletmeyi kapatıyorum dersiniz. Lakin hep maliyeti altında bir fatura kesilirse bunun altında çok şey aranır. Bunun Hesabını imkanı yok veremezsiniz.
İş işten geçmeden kanuna uygun bir şekilde fatura kesmelisiniz.
Diyelimki hala böyle yapmaya devam ettiniz. Devlette hesap sormadı. 1000 tl kdv tutarı olan mal aldınız ve bu malların hepsini maliyetinin altında fatura keserek sattınız ve bitirdiniz. Mal bittiğinde baktıniz ki toplam kdv tutarısatış için 700 tl . Eee aradaki 300 tl tutarındaki alış kdv niz ne olacak. Stoğunuzda hala mal var gözüküyor. İnceleme yapılsa stokta mal yok. Ama Resmiyette mal çok!!!
O yüzden işin içinden çıkana kadar ceza üstüne ceza yiyebilirsiniz.