Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Çok Önemli. İş Yeri Devri Hakkıda

Başlataniceman770000Tarih21/10/2012 14:22:38Yorum11

İlk mesaj
Yeni Üye58 yazı
Daha önce iş kurmak istediğimi belirtmiş ve konu hakkındaki değerli fikirlerinizi almıştım. Bütçeme uygun bayan çantaları satan Bir mağza buldum ve fiyat konusunda anlaştık. Tüm demirbaşlar ve ürünleri ile devir alacağım. Yarın sabah vergi dairesine gidip devir alacağım. Konu hakkında bir kaç sorum olacak.

1- Muhasebecisinin ismini aldım ve http://www.asmmmo.org.tr adresinden sorgulattığımda " Bu isimde üye kaydımız yoktur" mesajı alıyorum. Bu normalmidir?

2-Devir sırasında devredenin bana fatura kesmesi gerekiyormuş ama faturası yokmuş yeni bastıracakmış. Normalde işe başladığı zaman fatura bastırması gerekmiyormuydu?

3- Devir işlerinin de yasal prosedür nasıldır?

4-Dolandırılmamak için nasıl bir yol izlemeliyim?

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Elektrik / Elektronik
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Üye122 yazı
bence hemen bu anlaşmayı yapmayın sizin güvendiğiniz muhasebeciniz varsa araştırması için ona gerekli bilgileri verin araştırsın , her yapılan işte devletten vergi kaçırmıyorsa fatura kesmesi gerekir dükkanı devir ederken benim bildiğim kontratta kiracı dükkan sahibi ile devir etme hakkı maddesi var mı bir araştırın eğer devir hakkı yok ve dükkan sahibinden izinsiz devir etmeye kalkarsa sizin başınız yanar ve mutlaka bu işlerde güveneceğiniz bir muhasebeciniz olmalı çünkü onlar bu işleri daha iyi bilirler dolandırılmamak için parayı hesaba hemen yatırmayın devir tamamlandıktan sonra unutmayın banka yoluyla yada noter huzurunda parayı teslim edin, yarın bir gün ben para almadım zorla elimden aldılar diye karşınıza çıkmasınlar böyle olaylar çok yaşanıyor.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye53 yazı
kira kontratını yenıleyın noterden sozlesme yapın.neyı ne kadar fıyata devrettıgını yazdırın.parekende satıs yapanlar genelde fatura bastırmıyorlar yazar kasa oldugu ıcın ama sız muhakkak faturasını alın.yanı ordakı demırbaslar ve butun urunlerın sıze cıkısını yapsın faturayı mutlka alın sonra vergı daıresıne acılıs yapın o faturayıda muhasebecınıze verın vergı levhanızda cıktıktan sonra kımse sızden bısey alamaz ama faturanız olsun.sız sadece faturanın uzerındekı ısım vergı daıresı vergı nosundan arastırma yapın boyle bı mukellefıyet var mı dıye hepsı tamamsa bı skıntı olmaz

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Tekstil
Üye243 yazı

ARKADASIM ÖNCELİKLE MUSABESECİSİNİN ANKARA ODAYA KAYITLI OLMASI ŞART DEĞİL. İZMİR,İSTANBUL,KAYSERİ,KONYA VB ODAYA KAYITLI OLABİLİR. BAĞLI OLDUĞU ODAYI ÖĞRENİP SİCİL NUMARASINI ALIRSAN ORDAN KONTROL EDEBİLİRSİN. ZATEN SİCİL NUMARASININ BAŞINDAKİ İLK İKİ RAKKAM BAĞLI OLDUĞU İLİ GÖSTERECEKTRİ. İKİNCİSİ FATURASININ OLMAMASI BİR GARİP AMA HADİ BİTTİ DİYELİM.
BENCE İLK YAPMAN GEREKEN İLGİLİ FİRMANIN V. NUMARASI VEYA KİŞİ İSE TC NOSU İLE İLGİLİ VERGİ DAİRESİNDEN GEREKLİ ŞİRKET BİLGİLERİNİ KONTROL EDEBİLİRSİN VE DEVİR ALIRKEN MUTLAKA BORCU YOKTUR YAZISINI ALMALISIN.AYRICA DEVİRİ ALMADAN FİRMANIN TİCARET BAKANLIĞINA BORCU OLUP OLMADIĞINA VE BAĞLI OLDUĞU ESNAF ODASINA BORCU OLUP OLMADIĞINA MUTLAKA BAKIP BORCU YOKTUR YAZISI ALMAN LAGZIM.
BUNLARIN HEPSİNDEN ÖNEMLİSİ ŞU. FİRMA BİZİM TABİRİMİZLE SAKINCALILAR LİSTESİNDE YER ALIYORMU. YANİ NAYLON FATURA KESMİŞ VE YA KULLANMIŞ OLABİLİR,BEYANNAMELERİNİ EKSİK VERMİŞ OLABİLİR. BU SEBEPLE SAKINCALILAR LİSTESİNE DÜŞEN FİRMANIN İŞİ ZORDUR VE BU LİSTEDEN ÇIKMAK 5-10 SENE ALIR VE BÜYÜK FİRMALARLA İŞ YAPMAN ZOR OLUR VE V.DAİRESİNİN HEP GÖZÜ ÜSTÜNDE OLUR BUNLARA BAKARSAN SORUN YOKSA SONRADAN GERİYE DÖNÜK SPRUN ÇIKACAĞINI SANMIYORUM. HAYIRLI OLSUN
.ET.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Editör5590 yazı
Saydığın ilk iki olay insanın bu işten soğuması için yeterlidir. Muhasebecinin bir açıklaması olabilir ama fatura kesemem daha bastırmadım yeni bastıracağım diye bir açıklama olmaz. Her işyerinin hele ki çantacının mutlaka bir ciltte olsa faturası olur daha açılışta bastırmış olması gerekir. Bu iki olayın açıklamasını yapmaya çalışmak sizin işiniz değil. Siz para vereceksiniz onlar da alacak. Parayı alacak olan yapar bunların makul mantıklı açıklamalarını. Böyle oldu vazgeçtim deyip ayrılın sessiz gidin. İyi bir esnafsa gerekli açıklamaları yapıp gelir sizi bulur tekrar.

Prosedür şudur. Onlar kapanış verir maliyeye. Kapanıştan evvel içerdeki malları ve demirbeşlarını size fatura kesip satarlar. Böylece dükkandaki malların sizde girişi görünür. Bunun için sizin de vergi mükellefi olmanız gerekir. Aynı yerde siz açılış dilekcesi verirsiniz. başka bir muhasebeciniz olabilir. Onların muhasebecisinden evraklar sizinkine gider. Ya da aynı muhasebecide devam edersiniz ancak genede farklı bir müşteri olursunuz firma ismi yani mükellef ismi değişir muhasebecide. Aksi giden bir şey varsa böylece devam edip gitme fırsatı bulur bu sizin aleyhinize bir durumdur. Onlarda başlamış olan aksilikleri de üstünüze almış olursunuz. Kendi tanıdığınız bir muhasebeciye geçmek çok daha iyi olur.

Bütün bunlardan önce bir adi sözleşme hazırlayıp imzalaşıp ondan sonra devir işlemlerine geçmeniz gerekir. Sözleşmeye yazacağınız şeyler bir kaç gün içinde yani devir sırasında yaşacağınız şeylerdir. Şu adresteki şu mükelleften şu işyerine ait malları şu fiyata devralağım, şu masraf şuna şu masraf bana aittir. Mükellefiyetten doğacak olan veya ticari itibarı zedeleyecek olan, bu adresteki işyerinin evvelce yaptığı yanlışlıklardan doğacak zararlar durumunda bu sözleşme yerine şu mahkemenin kararı geçerlidir vs. bir şeyler yazarsınız. Ödemenin hangi şartlar tamam olduğunda yerine getirileceğini yazarsınız.

Sağlam temiz bir esnaf bunların hiç birinden çekinmez. Değilse alıpda kaçacaksa bunların hiç birine yanaşmaz. Hatta sizi suçlayıcı konuşmalar yapmaya başlar. Parayı verdiğiniz anda işiniz biter. Bu bakımdan para verme işini onlara kırk hendeği atlattıktan sonra vermeyi kabul etmelisiniz. Bu hendeklerin daha büyüklerini ilerde siz atlamak istemiyorsanız onlardan atlamasını istemek zorundasınız.

İnşallah iyi bir iştir sizin için hayırlı olur.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye1 yazı
arkadaşlar dükkan devralmak aslında rikli bir işdir ben muhsebede 6 yılımı doldurdum ve ölesini çok gördük öle gidip devralırlar sonra uğraşırlar şunu söyliyim ilk öncelikle devraldığınızda bi şirketi bütün borç ve sorumluluğuyla üstünüze geçer ve 2 yıl süre ile dükkanı devredenle birlikte sorumlu olursunuz TTK gereği fatura konusuna gelin ce her vergi mükellefi yaptığı satış işlemleri için alıcıya fatura ve fatura yerine geçen belgeleri düznlemek zorundadır devir işlemlerinde veya kpatma işlemlerinde vergi dairesi mükelleften devr alıyorsa eğer mükellef 1.cisi noter devir sözleşmesinin aslını ve devreden kişinin devralan kişiye kestiği mal ve demirbaşları için kestiği fatura yı isteyecektir.ve ayrıca devreden kişi elinde hiçbir şey kalmayacaktır o dükkana ait çok dikkatli olun bence daha detaylı bilgi için mail at kardeş her türlü yardımcı olurum muhasebecini bilgilerinide odaya biizzat gidip araştırman tavsiye ederim sakın ama sakın mali müşavirlik ruhsatı olmayan kimseye muhasebeni verme kardeş bu işler güven işidir her muhasebeciye defter verilmez dikkat et kolay gelsin

Ticarî İşletmenin Devri ve Rehni

Ticarî işletmenin hukuki niteliği, üzerinde yapılacak tasarruflar, özellikle devir ve rehin sözleşmelerinde önem kazanır. TTK. m. 11/2#8242;nin açık ifadesinden anlaşıldığı üzere, ticarî işletme nitelik ve nicelik açısından farklı unsurlardan oluşmakla beraber, bir bütün olarak devir ve rehin sözleşmelerine konu olabilir. Ticarî işletmenin devrinde önemli olan husus maddi olmayan unsurun devridir. Maddi olmayan unsur devredilmeksizin ticarî işletmenin devri olanaklı değildir. Bunun yanında, sadece maddi olmayan unsurun devri ile de devir olanaksızdır. Devir için, maddi olmayan unsurla birlikte, maddi unsurun asgari ölçüde işletmenin çalışmasını olanaklı kılacak miktarının da devri şarttır. İşletme üzerinde bir bütün olarak yapılan sözleşme geçerli olmakla beraber, bu sözleşmeden doğan edimlerin yerine getirilmesinde, işletmenin maddi unsurunu oluşturan varlıklardan herhangi biri için ağır şekil şartı varsa, bu da ayrıca yerine getirilmelidir. Örneğin, maddi unsur içinde gayrimenkul varsa, bunun mülkiyeti tapuda resmi şekilde devredilmelidir. Ticarî işletmenin devrinde önemli olan bir husus, işletme malvarlığının içinde olan borç ve yükümlülüklerin (işletmenin pasifinin) durumudur. Genel olarak bir borcun nakli sözleşmesinde borcu devredenin alacaklısına karşı borçtan kurtulması ancak alacaklının buna rızası ile olanaklıdır (BK. m. 174) . Oysa, ticarî işletmenin devrinde, pasiflerin durumu ayrı ve özel olarak düzenlenmiştir. Ticarî işletmenin devri, alacaklılara ve iyi niyet sahibi üçüncü kişilere karşı devrin tescil ve ilanı ile hüküm ifade eder (TTK. m. 42/1, 33/1) . Devralan, işletmenin devirden önceki borç ve yükümlerinden de sorumludur. (BK. m. 179) . Devreden ise, tescil ve ilandan sonraki borçlardan sorumlu olmamakla beraber, önceki borç ve yükümlerden devralanla birlikte iki yıl süre ile müteselsilen sorumludur. Bu sürenin başlangıcı, işletmenin muaccel borçları için devrin tescil ve ilanı veya alacaklıya ihbarıdır. Müeccel borçlarda, devir tescil ve ilan veya alacaklıya ihbar edilmiş olmak kaydı ile, borcun muaccel hale geldiği andır.

Ticarî işletmenin rehnine gelince, Medeni Kanunumuz, taşınır eşyada rehnin ancak zilyetliğin rehin alana verilmesi ile mümkün olduğunu, taşınır rehninin başka şekilde yapılmasına olanak bulunmadığını belirtmiştir. Ticarî işletmenin maddi unsurları içinde taşınır malvarlığı bulunmasına göre, bunların rehninin rehin alana teslimi sureti ile yapılması gerekecektir. Ancak, böyle bir davranış, ticarî işletmenin çalışmasını engelleyecek, hattâ olanaksız kılabilecektir. Bu itibarla, 21. 7. 1971 tarih ve 1447 sayılı Ticarî İşletme Rehni Kanunu çıkartılmış ve sakınca giderilmiştir. Bu kanuna göre rehin sözleşmesi, ticarî işletmenin kayıtlı bulunduğu sicil çevresindeki bir noter tarafından düzenlenir. Sözleşmenin, yapılmasından itibaren 10 gün içinde ticaret siciline tescili gerekir. Rehin kapsamına giren unsurların tam listesi, ayırt edici özellikleri ile birlikte sözleşmede yer almalıdır. (TÜRK. m. 4) . Ticaret unvanı, işletme adı ve taşınır işletme tesisatının mutlaka rehin sözleşmesinde ve rehnin içeriğinde yer alması zorunludur. Ticarî işletmede taşınmaz, taşınmaz işletme tesisatı ve kiracılık hakkı varsa bunlar rehnin kapsamına girmemektedir (TÜRK. m. 3) .

Kaynak: http://notoku.com/ticari-isletme/#ixzz27JysQLB6
NotOku.com'a teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Muhasebe
Yeni Üye58 yazı
Verdiğiniz yararlı bilgiler için hepinize teşekkür ederim. Bir saat önce arayıp almaktan vazgeçtiğimi söyledim. En iyisi bir dükkan kiralayıp kafam rahat şekilde işe başlamak.

Yeni Üye10 yazı
selam kardes, bu devirde cantaci dükani calismaz, süpermarketler ve hipermarketler bile canta satiyor

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Esnaf
Üye410 yazı
çantacı dükkanı açmak için yerinin çok işlek olması gerekir eger sapa bir yerse asla iş yapamazsın,

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye255 yazı
Sırf başka iş yapamıcaksın diye veya ne yapacağını bilemediğin kazanamayacağın bir işi niye yapıyorsun ?
redirect

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Yeni Üye58 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - redirect
Sırf başka iş yapamıcaksın diye veya ne yapacağını bilemediğin kazanamayacağın bir işi niye yapıyorsun ?

4.5 aydır işsiz geziyorum. Artık mecburen birşeyler yapmam lazım. Elimde ki sermaye her geçen gün biraz daha eriyor. Ayrıca kazanamayacağım demedim. Ortalama aylık bu işten 2000 tl net kar elde edebilceğim hesaplarıma göre. Masraflar çıkınca elime 1200-1300 tl gibi bir rakam kalıyor. En azından boş boş oturmaktan iyidir diye düşünüyorum.