Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Gastronomi Ve Mutfak Sanatları??

Başlatanatalay45Tarih14/10/2012 13:40:46Yorum14

İlk mesaj
Yeni Üye72 yazı
Abilerim, ablalarım ben bu sene üniversite sınavlarına hazırlanıyorum. Eşit ağırlık( Türkçe-Mat.) bölümü öğrencisiyim. Fakat sözel bölümünden Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü tercih etmeyi düşünüyorum. Ben bu sitenin 2 yıldır takipçisiyim. Başka bir üyelik ile takip ediyordum fakat diğer üyeliğim ile giriş yaptığımda başka yere yönlendiriliyordum o yüzden yeni bir tane üyelik açtım.
Neyse ben geleyim konuma. Abilerim, ablalarım şimdi ilk önce bu bölümden sizlere bahsetmek isterim. Bu bölüm 4 senelik bir bölüm. Mezunları Gastronomi Uzmanı olarak adlandırılıyor. Üniversitede uygulamalı olarak farklı milletlerin yemek kültürlerini öğretiyorlar. Yani bu bölümden mezun olan biri sadece Türk-Osmanlı yemeklerini bilmiyor,farklı yemek kültürlerinide biliyor. Mezunlar otellerde, restorantlarda vb. yerlerde şef-aşçı olarak görev alıyor. Mezun olan bir öğrenci en asgeri olarak yaklaşık 2.500 - 3.000 TL arası maaş alıyor. Tabi çalışılacak mekandan mekana değişiyor alınan maaş. Yurt çalışma imkanıda var tabi iyi bir dil eğitimi almak şartı ile. Neyse abilerim, ablalarım ben soruma geleyim:

Ailem bu işe pek sıcak bakmıyorlar. Kariyeri olmadığını söylüyorlar ama ben okumak istiyorum. Sizlere danışmak istedim. Acaba okumalı mıyım? yoksa okumamalı mıyım?

Yorumlarınız benim için çok önemli lütfen yorum yazınnn.Sınava 5 ay kaldı :( :( :(

Yerleşim TürkiyeMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
14 yorum
Yeni Üye72 yazı
yok mu cevaplayacak? Lütfen

Yerleşim TürkiyeMeslek Ö?renci
Yeni Üye67 yazı
Gıda ve konaklama ölmez meslektir. Savaşta çıksa , kıyamette kopsa insanlar yemek yemekten vazgeçmezler.3.000 lira Türkiye şartlarında iyi para. Dünyanın neresine gidersen git iyi bir aşçı her yerde iş bulur. Bence bu bölümde okuyun.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Hukukçu
Üye245 yazı

Severek okuyup ilerde severek yapacagin bir meslek oldugunu dusunuyorsan oku kac puan gerekiyor o bolume girmek icin ben is icin degil ama yemek yemeyi seven ve yemeklere ilgi duyan bir insanim o yuzden bende denemek isterim sansimi:-)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye14 yazı
Maaşı haliyle sana cazip gelebilir ama bence bu yaz yada boş vaktin varsa dersten arta kalan vakitlerde, Bir restaurant mutfağına yada girebiliyorsan büyük bir otelin mutfağına gir çalış. Ortamı , çalışma temposunu vb gibi şeyleri kendi gözünle gör ondan sonra okul hakkında karar ver. Bayram yok hafta sonu yok evlenirsen ailenle geçireceğin vaktin yok yok yok... Eski bir otelci olarak nacizane tavsiye eğer puanın yetiyorsa daha farklı branşlara bak . Yemek yeteneğinide sevdiklerine gösterirsin... kolay gelsin..

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Turizm
Üye131 yazı
Selamlar,

eğer yeme-içme işine duyduğunuz ilgi önce maddiyatla ilgili ise bir parça soru işaretleri var demektir. Buna karşılık mutfakla aranız hem yemek hem de hazırlamak konusunda iyiyse, işin maddiyatından önce sizi mutlu edeceğini düşünüyorsanız, evdekilere ve arkadaşlarınıza bir şeyler hazırlayıp misafirinizi ve kendinizi mutlu edebiliyorsanız hiç düşünmeyin derim. Eğer yeteneğiniz, ilginiz ve isteğiniz varsa tam size göre bir bölüm seçmiş olursunuz. Zaman içinde dil sorununu da hallederseniz bahsettiğiniz rakamların çok üstünde bir gelir de elde edebilirsiniz.

Bununla birlikte henüz iki yumurta kırmadıysanız, televizyondaki gurme programlarını zaplayıp geçiyorsanız hatalı bir karar yolunda olabilirsiniz.

Başarılar dilerim.
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye72 yazı
Farklı yemek tatları tatmaktan hoşlanıyorum. Babam gıda sektöründe esnaflık yaptığından( fırıncılık) gıda işinin pek yabancısı sayılmam. Yemek yapanları izlemeyi de seviyorum. Ama yemek yapmak bana nasip olmadı hiç. Şu bölümü kazanıpta okumaya gidenlerinde benden çok profösyonel öğrenciler olduklarınıda düşünmüyorum. Neyse ben biraz daha araştırma yapayım en iyisi. Yorumlarınız için sizlere çok teşekkür ederim. Hepinizden Allah razı olsun. Beni bilgilendirmek isteyen başka abilerimden ve abilerimden yorumlarını bekliyorum...

Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - bangkok.fatih
Yurtdışındayım Türkiyeden 5 yıldızlı otellerde çalışmış aşçılar geliyor 1,200 TL ye razı...
Aynı mutfakta 10 yıl çalıştıktan sonr alırsın 2,000 TL 3,000 TL yi..
İş verende fazla maaş vermemk için 2 yılda bir usta değiştiriyor.
Her yeni gelen eskisinde daha az talep ediyor.
Arkanda kimse yoksa Türkiyede Allah a emanetsin.
2 diploman olsa sana yine iya maaş a iş vermezler.
Adamının var meclis lokantasında girerim diyorsan oku.
Orda iksitat mezunu arkeloji mezunu garsonluk yapıyor.

Hiç boşuna okuma,
Yurtdışına çık mc donalds da çalış iyi.

Sen yurtdışında fazla kalmaktan Türkiyeyi unutmuşsun :) Türkiyede Akdenizdeki Büyük otellerde görev yapan aşçılar hatırı sayılır miktarda paralar alıyorlar Tabiiki işini bilen ve seven hakiki ustaları kastediyorum Lisans eğitimimi Turizm Üzerine aldığım için sektörün dinamiklerini azda olsa biliyorum

Aşçılık ancak severek yapılabilecek el marifeti ve gıda bilgisi ve yemeğe sanat katabilmenin en önemli unsur olduğu bir meslek dalı

Öncelikle mutfağa, İnsan biyolojisi ve Gıda bilimine yatkınlığını bir araştır :)
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye219 yazı
atalay45
Mutlaka okumanı tavsiye ederim, gastronomi kültürü yavaş yavaş empoze edilmeye başladı Türkiye'de.
Hatta geleceğin gözde mesleklerinden biri olacak.
Öncelikle bir tabldot ustalığından,yani yemekçilikten,kebap ve türevlerinden farklı bu iş.
Bu işlerde bile en az 1500-2000 tl alırsın.
Türkiye de son zamanlarda butik restaurant işletmeciliği popüler olmaya başladı, ve bu restaurantlar zincirleşerek Türkiye de yaygınlaşmaya başladı.
Örnek olarak 20.cadde,the hunger, go mongo, dükkan burger, cafemiz, emin ol daha birçok restaurant var bu şekilde;Bu işletmelerin müşterilerinin genelde hesap kaygısı olmaz, örneğin cafe de paris yersin en az 30-40 tl ödersin; e bu yemek ve türevlerini de herkes yapamaz,okulunda öğrenip sertifikanı da aldığın zaman bistro konsepti kendi mekanını da açarsın, bu işletmeler de aşçı da olabilirsin, tabi çok para kazanırsın.
Özellikle fransız ,italyan, latin mutfağını iyi öğrenmeni tavsiye ederim.Pizza,burger konusunda da inovasyonla beraber kendine özgü lezzetlerle ustalaşabilirsin...
Yolun açık olsun...
Mersin'de her türlü iş fikrine açığım.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
Editör5590 yazı
Sevgili Atalay45,

Okumayı planladığın bölüme işe yaramaz ölü bir dal diyemeyiz. Hatta oldukca iyi bir bölüm bana göre. Fakat . . .

Nasıl ki arabayı ehliyet sürmüyorsa parayı da diploma sağlamıyor. Kişisel özellikler yeterliyle diploma parayı pekiştirebilir. Dal iyi hatta biraz da içindesin sayılır. Açık bir ufkun iyi bir görüşün harika kişisel yeteneklerin ve yeterince paran varsa bu işin diploması sana çok yakışır. Tabi diğer özellikler tamamsa hiç diploma olmadan da bu işten ekmek yersin. Ama diploma almak iyidir. Hiç bir işe yaramasa da insana iyi hissettirir. Bunun muhasebesini kendin yapmalısın. İllede tavsiye isterim dersen dediğin bölümde oku bitir.

Şimdi mesela bir sürü sıradan klasik dönercinin restoranın ve lokantanın ortasına bir Meksika yemekleri restoranı açarsın. Günümüz koşullarına uygun kampanyalar ve reklamlar yaparsın. Sosyal medyada küçük patlamalar yaparsın. Restoranı ilgi çekici dekore eder mutfağında bir fark yaratırsın. Hem pahalı satar hem de müşteriden geçemezsin.

Yeterince nüfusu olan yeterince hareket olan küçük bir ilçeye bir Çin fast food u açarsın. 4. Leventte olmadığın halde müşteri patlaması yaşarsın. 4. Leventte dünyanın parasına mekan kurmuş asortik işletmeciden daha çok sükse ve para yaparsın.

Bu örneklerin hiçbiri gastronomik bir diplomaya bakmaz. Parana işletmeciliğine senin benzersiz ufkuna bakar. Ama diploman da varsa röportaja geldiklerinde havan daha çok olur. Diploma sana bir pişme olgunlaşma ve mutlaka ki bir takım teknik bilgilere ulaşmana vesile olacak. Direk iş hayatına atıldığında bu pişme süresi iş yükünün altında daha ezici ve daha eksik gelişir.

150$ a sossili satan bir işletmeye şahit oldum. İki üniversite mezununun Türkiyede kurduğu bir işletme. Bir sosisli tam 150 dolar. Takır takır da satılıyor. Yapmışlar bir konsept çıkmışlar gazetelere dergilere. Sosisli gerçekten çok farklı ve lezzetli ama aslında hava satıyorlar. Bu havayı satmanın bir yolunu bulmuşlar.

Bir örnek daha ;

Onlarda lezzet ve ucuzluk satıyorlar. Salaşlık satıyorlar. Aşırı karın doygunluğu ve basitlik satıyorlar. Havayla zerre kadar işleri yok. Konyanın bir orta boy hafif köyümsü bir ilçesinde döner yapıyorlar. Ancak bir yiyen bir daha yiyor. Zaten bir tanesi gördüğüm en dolu döner ve en aç halindeyken bile insanı ciddi şekilde doyuruyor. Döneri kendileri hazırlıyor ve tamamen danadan kuzudan müteşekkil. Tadından belli zaten ama resmi içerik olarak da inceledik. İçerisi hep tıka basa dolu ve gün boyu satış sürüyor. Alıp giriyorsun çıkarken ödüyorsun. Otururken bir daha yemek istersen içeriyi gözleyen iki eleman var. Beklemek diye bir şey yok ne istesen anında görüntü oluyor. İçindeki lezzet şehveti hiç sönmüyor. Dekor yok. Üniforma yok. Elemanlar tamamen yerel. Tiplerinden anlaşılıyor. Sadece 5-6 kişi ile gün boyu iş yapıyorlar. Salaş basit pratik. Yeterince kazandıklarına eminim ama anormal para kazanmıyorlardır çünkü o kalite biraz daha pahalı olmalı. Fakat şimdi bu çocuklar daha havalı ama pahalı bir restoran açsalar müşteriden yana hiç sıkıntı çekmezler. Ankara' daki Hosta' nın ve Aba' nın gidip ders alması gereken bir işletme. Bunlarda çok satmanın bir yolunu bulmuşlar.

Hava satanların diplomaları var. Makine ve inşaat üzerine. Ucuza lezzet satanların da diplomaları var ama gene yemekle ilgili değil. Fakat inanıyorum ki bu işletmeciler hiç mektep yüzü görmeseler di bu kadar başarılı olamazlardı. Mektep iyidir. İnsanı bir basamak çıkarır. Seni de çıkaracak. Ama doyurmayacak. Seni doyuracak şeye vesile olacak.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yurtdışındayım Türkiyeden 5 yıldızlı otellerde çalışmış aşçılar geliyor 1,200 TL ye razı...
Aynı mutfakta 10 yıl çalıştıktan sonr alırsın 2,000 TL 3,000 TL yi..
İş verende fazla maaş vermemk için 2 yılda bir usta değiştiriyor.
Her yeni gelen eskisinde daha az talep ediyor.
Arkanda kimse yoksa Türkiyede Allah a emanetsin.
2 diploman olsa sana yine iya maaş a iş vermezler.
Adamının var meclis lokantasında girerim diyorsan oku.
Orda iksitat mezunu arkeloji mezunu garsonluk yapıyor.

Hiç boşuna okuma,
Yurtdışına çık mc donalds da çalış iyi.

Fatih hocam çok karamsar yapmış seni yaban eller. Yukarıda yazdıklarına aynen katılıyorum. Burada yani Türkiye de Mersin, Antalya, Bodrum, İzmir sahillerindeki otellerin aşçıları da aynı durumdadır. Bir çoğu ailesinden uzakta her sezon hangi otele kapağı atsam diye hesap yapar ya da girmeyi başardığı otelde kalıcı olabilmek için fedarkarlık yapma yarışına girer. Sezonda alabileceği 6-7 bin lirayı kar sayar. Ayda 5-6 bin lira alabilen bir otel aşçısı ile henüz tanışmadım duymadım.

Haklısın da şöyle bir durum çıkar senin tespitinden ;

Makine mühendisi, İnşaat Mühendisi, Ziraat Mühendisi, Endüstri Mühendisi, Gıda Mühendisi, Bilgisayar Mühendisi, Diş Hekimliği . . . . .

Bu meslek gruplarının hepsi için bu tip örneklemeler yapılabilir.

Bu durumda okulları kapatalım. Bunları bir meydanda toplayalım. Güreş tutsunlar. Yenene maaş bağlayalım.

Ya da ne bileyim, koşturalım hepsini 2 gün dağ tepe, 2. günün sonunda hala en öndeki bir gruba maaş bağlayalım. İşyeri hediye edelim.

Ne dersin ?

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Masal06 masal anlatma bize. Sen nerde yaşıyorsun. Gerçekleri gör.
http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sort=8&p=3&keyword=a%C5%9F%C3%A7%C4%B1
son 90 günde verilmiş aşçı ilanları, aşçı başı, aşçı yamağı, mutfak temizlikçisi ..... vs.
Toplam 113 ilan... 113 ilan.... peh.... anında iş bulacaksın...
Antalyadan 4 ilan... biri fastfood da biri dersanede biride okulda aşçı arıyor.
Oteller telepati ile aşçı buluyor, ilan vermeye gerek duymamış
Oteller sezonluk çalışıyor maaşını allamıyrosun. sigortani göstermez.
2 sende bir otel el değiştirir....
Baban zengin hatrı sayılır bir ise git oku gez eğlen.
Değilse köşede bi menemenci aç kendi işinin patronu olursun.
İş hayatına atılırsın..

Sende Hakılısın daha önceki konularda Kırtasiyeden fatura alınıp maliyeye kayıt olma gereği olmadan doldurulacağını senin ifadenle

"muhasebeci ile maliyecinin eline düşmeden işini yürütmeye bak. kazancını ortak etme.
ben yaptım. korkma. gittim kıratsiyeden aldım faturayı. isteyene kestim. notere tasdik olması gerektiğinide bu sayfada öğrendim.
küçük esnaf ile ev kullanıcıları fatura sormadı zaten
."

diyen birine bende masal anlatmaya çalışıyorum
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye72 yazı
Vaktini benim soruma ayırıp cevaplayan herkese teşekkürler. Mezun olduktan sonra sadece otellerde, restorantlarda vb. yerlerde çalışmayacağım. Tabiki mezun olunca tecrübe sahibi olmak için ilk tercihim oralar olacak.Daha sonraları ise kendi işimi kurmayı düşünüyorum. Tabi zaman ne gösterecek bilmiyoruz. Aklımda ticari fikirler var. Gıda üzerine. Benim şahsi fikrimdir: Bir canlının sudan sonra arayacağı ilk şey yemektir. Yani gıda sektörü dünyada canlı birileri olduğu sürece var olacaktır. Ama dediğim gibi zaman neyi gösterecek bilmiyoruz. Ben sadece bu bölümü okumayı düşünüyorum. O yüzden sizlere danışmak istedim. Aklımda başka bölümlerde var. Yeniden hepinize teşekkür ederim. Eğer yorum yapmak isteyen abilerim ve ablalarım varsa o değerli yorumlarını bekliyorum. Saygılar...

Üye329 yazı
atalay45 bölüm güzel sana tavziyem kıbrısta bu bölümü okuma da nerede okursan oku
kesinlikle kıbrıs olmasın seni kandırmalarınada izin verme
kuzenim gitti sadece 2 kişilermiş sınıfta ders felan yokmus diğer bölümlerin derslerine giriyolarmıs
ramazan bayramı sonrasında gitti kurban bayramında döndü bir daha gitmiyor ikna olmuyor

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye13 yazı
20 senedir yiyecek icecek sektorundeyim. Yurt disinda calistim senelerce, turkiyede otelcilikten mezun oldum.

Benim tecrubelerime gore, hangi sektorde olursan ol, diploma sana arti getirir.

Bi defa yaptigin isi cok sevmen lazim, o zaman basari sansin cok artar. Bir de cok ogrenip cok calismalisin. Meslegini sevmelisin. Basardiktan sonra zaten para gelir. Para bu asamada kafandaki ikince sey olmali bence. Once kendini yetistirmelisin. Bunun icinde kaliteli isletmelerde calismalisin. Isini duzgun ogrenmelisin.

Yiyecek icecek sektoru genis bir alan. Asci olmak istersen, iyi ascilar guzel para kazaniyorlar 25-30.000 sterlin senede burada(ingilterede). Iyi bir restoran gibi yerde yoneticilik yaparsan yine o kadar kazanabilirsin.

Turkiyedeki sartlari pek bilmiyorum ama arkadaslarim var bu sektorlerde yoneticilik yapan. Sanirim iyi bir is bulman icin cevren de gerekiyor. Biraz da sana kalmis.

Sonuc olarak bence sevdigin sektoru dusun ve karar ver, daha sonra bunun egitimi al ve kendini gelistir. Ama yapacagin isi SEVMELISIN. Bu cok onemli basari icin.

Basarili ve mutlu bir hayat diliyorum
muzaffer

Yerleşim Yngiltere / ManchesterMeslek Saty? / Pazarlama