kinci el dükkanı aç. Tayland Malezya ve Singapur da çok yaygın. cumartesi pazar iğne atsan yere düşmüyor.
2.el satmak isteyenlerden 1-5 TL gibi raf parası al.
Ben Malezyada böyle bir dükkanın sahibi ile sohbet ettim.
onun hikayesi.
Liseyi bitirince üniversiteye gidememiş. Lokantada çalışmaya başlamış.
sonra babası vefat edince ondan kalan para ile kendi lokantasını açmış. İş yapamamış. 6 ay sonra lokantayı bakkala çevirmiş.
işler iyiyimiş 3 ay sonra 7/11 (BIM) gelmiş. gene işler kötüye gitmiş.
sonra dükkana havlu tencere tornavida gibi ürünler koymuş ama istediğini elde edememiş.
dükkan kirasını ödeyemez hale gelince, bütün dükkanı eve taşımış, lokanta için aldığı malzemelere kadar her şeyi... peş parasız kalmış.
arkadaşından borç alıp yemek yiyormuş.
evdeki o para verdiğim herşeyi satsam (lokanta malzemesi, bakkal malzemesi, bakkal malları)
para sıkıntım geçer diye borç para ile gazetelere ilan vermiş.
evdeki her şey satılık diye, her şey yarı fiyatına... bir güzel satış yapmış cebi para dolmuş.
sonra çevredeki komşuları, arkdaşları al bunu benim için sat demeye başlamış...
daha sonra (benim onunla tanıştığım) köşe başı dükkanı tutumuş. 3 katlı. cumartesi pazar içerisi full dolu.
eşya getirenelerden raf parası ve satışta komisyon almaya başlamış. en güzel parayı şöyle kazanıyormuş.
ikinci el almak isteyenler genelde satmak içnde bir şeyler getiriyormuş.
uğraşmamak için ve çok para yapmayacak diye ona hibe ediyormuş.. Al senin olsun hesabı... o tür eşyalardan çok para kazanıyormuş.
aklımda kalan işleyişi... emanet ve hibe formu hazılıyo. 60 gün rafta tutma bedeli 1-5 TL alıyor. Malına göre.
60 gün sonunda satılmasa 15 gün mühlet veriyorsun gelip malını almaz ise hibe formu devreye giriyor mal senin oluyor.
Mal satılırsa, bir hafta sonra geri ödeme yapıyorsun, parayı geri alma süresi 1 yıl dı.. (hatırladığım kadarı ile) bana aynen söyle demişti...
satılan müşteri mallarının emanet parası şuan yeni bir ev ve araba bedeli. düşün... daha gelip paralarını alacaklar,
2. el ama aldığın mala para ödeme, raf parası al süper marketlerdeki gibi... kafana yattıysa uygula.