başlıkta da belirttiğim gibi farklı bir ortaklık teklifi sunuyorum. İşin artılarını, eksilerini ve risklerini, açıkca yazacağım.
En öncesinde belirtmek isterim ki, yazım uzun gelebilir. Fakat bunların tamamını kısa bir yazıyla açıklayıcı bir dille yazmam mümkün değil. Şimdi gelelim konuya..
Yaklaşık 3 yıldır sanatçı menajerliği yapıyorum. Şu anda da bir müzik grubun menajerliğini yürütüyorum. Şu anda çok yüksek meblalar olmasa da, grup parasını kazanıyor ve çalıştığımız insanlara da kazandırıyor. Maalesef başka gelir kaynakları olmadığı için, kendi projemize kendimiz yatırım yapamıyoruz. Peki ben ne istiyorum? Grubumuzun, profesyonel stüdyolarda alınan şarkıları var. Bandrollü albüm yapmak ve klip çekmek için gerekli meblaları karşılayabilecek insanlar arıyorum. Henüz yazım sonlanmadı. Lütfen okumaya devam edin.
İş ortağımızın bu işten karı ne olacak? 2 yıl boyunca, grubun her konserinden, MU-YAP ve MSG'den kazanılan ücretlerden kar payını alacak. Bu belirttiğim şeylerden çok büyük paralar elde ediliyor. Şu anda televizyonda klipleri dönen, sahne performans ücreti 15-20 bin TL olan, ayda 10'a varan konser veren bizzat tanıdığım gruplar ve menajerleri var.
Maalesef ki bu piyasada ne kadar iyi olduğunuz çok da önemli değil. Birilerinin sizin elinizden tutması gerekli. Çok iyi bir müzisyen olduğunuzda, birileri sizi keşfeder devri biteli çok oldu. Her yapımcı artık parasını kazanma derdinde. Sizin albümünüzü basıp, klibinizi çekip elinizden tutmuyor. Paranız varsa yapıyor bütün hepsini. Yukarıda tanıdığım, bildiğim gruplar var dediklerim aynen de bu formata yakın yükseldiler.
Televizyon'da bir programa konuk olmak bile paraya bakıyor. Bu piyasada buna piyar deniyor. Eğer konuyla ilgili birileri olursa, ayrıca piyar'ı daha geniş şekilde kendisine anlatırım.
Bana ne kazanırım, daha net anlat diyenler için: Bu grup, albüm ve klibini çıkardıktan sonra en az ayda 4 konser vermeye başlar. Yatırıma göre bu ayda 10 konsere bile çıkabilir.
Diyelim grubun sahne performansı 2.000 TL ve ayda 4 konser veriyor. İş ortağımız bu konserden, %20'lik payını, yani yaklaşık 400 lirasını bir konserden kazanır. Diyelim bu süreç 2 yıl boyunca devam etti. İş ortağımızın toplam kazancı 40 bin TL'dir. Tabii ki bu bahsettiğim sahne performansı 5bin TL de olabilir, 10bin TL de. Ne kadar yatırım yapılırsa, grup ne kadar çok tanırırsa, iş ortağımızın ücreti de otomatik olarak artar.
MU-YAP(Sizin telif hakkınızı koruyan, devlet destekli kuruluş) denilen kuruluş, Youtube izlenme sayısı, aveamüzik, turkcellmüzik, ttnetmüzik, gibi sitelerde şarkının dinlenirliğine göre, radyolarda ve televizyonlarda yayınlanma başına, her yılın Ocak ayında size bir ücret ödüyor. Ki bu ücretler, ciddi paralar. Ve yeni yürürlüğe girecek yasaya göre, cafelerde, restaurantlarda şarkınız çalınırsa, onlardan da ücret alacaksınız. Hükümetin, bu konuda ciddi çalışmaları mevcut. Tahminimce yasanın yürürlüğe girmesine çok az bir müddet kaldı.
Bu işe yatırılacak tahmini ücret 15-20 bin TL arasındadır. Bu olayı 10 bin TL'ye de halledebiliriz. Ama 5-10 bin TL daha fazla harca****, büyük televizyon programlarında performans konuğu olarak grubu görmemiz mümkün. Piyar olarak anlattığım şey bu. Bu işin ticareti de yapılıyor.
Bu işin piyarını yaptığımızda, 2bin TL olan grubun konser ücreti, otomatik olarak gündemde olduğu için, 2-3 katına çıkabiliyor. Yani bu işten 2 yıl içinde 20 bin TL de kazanabilirsiniz, yatırım ve biraz da şansa göre 100bin TL de.
Grubun ismini, şarkılarını ve sosyal medya adreslerini paylaşmıyorum. Eğer ki ciddi düşünen, ciddi düşünüyorum, ama konunun daha da açıklanmasını istiyorum diyen varsa, diğer bilgiler paylaşılacak. İstenirse telefondan, istenirse yüz yüze görüşülebilir. Konser başına ücret için güvensizlik oluştuysa, iş ortağımızla birlikte noter onaylı sözleşmemiz yapılacaktır. Onun bilgisini de aktarayım.
Tekrar ediyorum, diğer tüm bilgiler ciddi düşünen, konuyla alakalı insanlarla konuşulacaktır.
Gruptan bahsetmem gerekirse, televizyonda dinlediğiniz alternatif rock yapan gruplardan büyük bir farkı yok. Sadece dediğim gibi bandrollü albüm çıkaramadığımız için, bu durumdayız.
Yazımı okuyanlara teşekkür ediyorum. Özel mesajla ulaşırsanız, telefon numaramı gönderirim, telefonda da konuşuruz, yüz yüze de konuşuruz.