Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Değerli Bitkiler

Başlatanmk13Tarih31/08/2012 16:07:26Yorum38

İlk mesaj
Yeni Üye43 yazı
Meraba arkadaşlar. Ben Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan biriyim. Yapmış olduğum araştırmalarda bazı bikilerin ilaç sanayi, kozmetik sanayi ve ya baharat sanayinde kullanıldığından dolayı değerli olduğu bilgisine ulaştım. Hatta bizim bölgeden toplanan bir bitkinin İzmirde bir fabrikaya satıldığını ve oradan da ihraç edildiğini biliyorum. Fakat bilinçsiz toplanma yüzünden bahsettiğim bitki tüknmek üzere. Blunduğum bölgedeki bitki çeşitliliğinin çok olduğunu biliyorum. ama... hangi bitki... nerede kullanılır. kim ihtiyaç duyar... kim anlar... doğru bir düşünce mi...cevaplanması gereken bir sürü soru. arakadaşlar yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Memur
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
38 yorum
Yeni Üye14 yazı
agaclar.net sitesinde aradığınız bilgileri bulabilirsiniz sanıyorum

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye43 yazı
çok teşekkür ederim. siteye bi bakayım.

Yeni Üye43 yazı
aırım bu iş or olacak. bitkiyi tanımadan olmayacak. ilk kez adını duyduğum bitkier var. ama bitkiyi tanımayınca işe yaramıyor.

Yeni Üye12 yazı
Selam Kardes ,temin edebilecegin bitkilerle ilgili bilgi yollarsan avrupa ile ilgili arastirma yapabiliriz .

Yerleşim Hollanda / MaastrichtMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye72 yazı
bitkilerin resmini çekerek ağaçlar nette üyelere sorarak araştırabilirsiniz,bitkilerin yetişme dönemleri vb gibi bilgileride biliyorsanız paylaşmakta faydalı olabilir bilgillenme bakımına..
Botanikçilerden de bilgi alabilirsiniz .

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye211 yazı
Yayla cicegi (Dudiye) diye bir cicek var sari ve cok guzel kokuyor. Bizim koyumuzde cok bulunur. Bu sene tatilde misircarsisinda gezerken gordum baharatcilarda gordum ve aklim hayalim sasti. Sebebine gelirsek: bizim koylerde(Sivasin kirsallarinda) kendi kendine yetisen bu cicegin kilosu Istanbul Misir carsisinda baharatcilarda sifali bitki diye satiliyor tam tamina 190,50 liraya. Dedigim gibi kendi kendine yetisiyor daglarda kuruyup gidiyor. Akli olan zamani olan bu ve bunun gibi bitkileri toplar ve satar. Yine bir yerde okudum Giresunun bir koyunde bi cicegi bag bag satiyorlarmis bir bag 3-5 liara arasinda diyorlar ve gunde 50 bag sattigimiz oluyor diyorlar. Yeterki arastirilsin ve her cesit ot degerli (Ebem Komeci derler bizim orda) simdi cayini yapip iciyorlarmis ve cok bazi hastaliklara iyi geldigi soyleniyormus. Yani arayan bulur her seyin bir alicisi var yeterki calis kafayi calistir.
www.oydanismani.org
www.voetbalportaal.nl
www.volkabulaire.nl
www.besiktask.info

Yerleşim Hollanda / RotterdamMeslek Sigortacy
Yeni Üye43 yazı
haklısınız arkadaşlar. üstüne basıp geçtiğimiz bi çok bitki aslında çok değerli olabiliyor. tek sıkıntı neyin ne olduğu, nasıl olduğu noktasında bilgi sahibi olamamak.

Üye193 yazı
bu işten milyarlar kazananlar var adam almış bir minübüs 2000-2500 rakıma çıkıyor (yüksek rakımlarda çeşitlilik çok olur ) topluyor bir münibüs iniyor aşağıya satıyor aktarlara. şuan 2 evi 2 arabası var. 3 yılda sahip oldu.çokta yakınen tanıyorum.
Eğrinin gögeside eğridir

Yerleşim Türkiye / K. Mara?Meslek Di?er
Yeni Üye72 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - kartalimkartal
Yayla cicegi (Dudiye) diye bir cicek var sari ve cok guzel kokuyor. Bizim koyumuzde cok bulunur. Bu sene tatilde misircarsisinda gezerken gordum baharatcilarda gordum ve aklim hayalim sasti. Sebebine gelirsek: bizim koylerde(Sivasin kirsallarinda) kendi kendine yetisen bu cicegin kilosu Istanbul Misir carsisinda baharatcilarda sifali bitki diye satiliyor tam tamina 190,50 liraya. Dedigim gibi kendi kendine yetisiyor daglarda kuruyup gidiyor. Akli olan zamani olan bu ve bunun gibi bitkileri toplar ve satar. Yine bir yerde okudum Giresunun bir koyunde bi cicegi bag bag satiyorlarmis bir bag 3-5 liara arasinda diyorlar ve gunde 50 bag sattigimiz oluyor diyorlar. Yeterki arastirilsin ve her cesit ot degerli (Ebem Komeci derler bizim orda) simdi cayini yapip iciyorlarmis ve cok bazi hastaliklara iyi geldigi soyleniyormus. Yani arayan bulur her seyin bir alicisi var yeterki calis kafayi calistir.

Bahsettiğiniz yayla çiçeği sanırım helichrysum türlerinden,daha çok ülkemizde karadeniz bölgesinde yetişiyor,bağ bağ toplanıp dekoratif amaçlı satışı yapılıp gelir elde ediliyor,eğer bu bitkiyi doğru anladıysam altın otu diye bilinen bitki,aynı zamanda alternatif tıpta da çeşitli rahatsızlıklar içinde kullanılan bir bitki çeşitidir.
Bu bitki gibi yüzlerce örnek var,mesela Balıkesir civarında da kekik otundan kekik suyunu ilkel yöntemlerle(imbikli kazanlarla suyunu elde ederek) elde edip satışa sunanları yol kenarında yaz aylarında görebilmek mümkün.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye103 yazı
İyi akşamlar. Bu konuda tecrübeleriyle sabit, teferruatlı bilgi sunabilecek arkadaşları bekliyorum. Hangi bitkiyi kimlere satabiliriz? Bunların alımını kimler gerçekleştiriyor ? v.s.

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Ticaret
Üye103 yazı
arkadaşlar yok mu konu hakkında bizi aydınlatabilecek birileri ?

Yeni Üye43 yazı
bazı bitkiler soh bahardan dolayı tükenme noktasına geldi. sanırım yapılacak olan yetişme dönemlerinde bunların fotolarını çekip botanikçi ve ya bu işle uğraşan arkadaşlara göstererek bilgi edinmek olabilir. en sağlıklı yöntem böyle olur. tabi onlar da hangisinin değerli olduğunu biliyosa tabi...

Editör5590 yazı
Bütün yapacağınız bir sahaftan veya internetten bir adet güncel Farmasotik Botanik kitabı edinmek. Mümkünse bir üniversite yayını olsun. Günümüzde televizyonda ve sokak aralarında türeyen bitki uzmanlarına ait olmasın. Çünkü bunlarda mutlaka ticari kaygı vardır. Size sadece bilimsel yaklaşmış bir kitap ya da kaynak lazım.

Farmasotik botanik hangi bitkinin nere orjinli olduğunu hangi sektörün hizmetinde olduğunu yazar. Oturup bakarsınız bölgenizde ne var veya ne yatiştirilebilir. Nereye hangi sektörün hangi firmasına satılır karar verirsiniz.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye103 yazı
Sayın akınselçuk ilgilenip yorum yaptığınız için teşekkürler. Fakat bişey sormak istiyorum. Yorumunuz bir öngörü mü yoksa tecrübe mi ?

Yeni Üye36 yazı
yetiştirebiliyorsanız safran yetiştirin derim kilosu 20 bin tl evet,yanlış duymadınız gramı 20 tl!!!!

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Turizm
Üye103 yazı
peki her iklimde yetişir mi safran ?

Yeni Üye36 yazı
nem i sevmeyen bir bitki;akdeniz bölgesi ve güneydoğu hariç-her yerde rahatça yetişir,suyu sevmeyen bir bitki ve çok değerli;!!!

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Turizm
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - çalışçalış
Sayın akınselçuk ilgilenip yorum yaptığınız için teşekkürler. Fakat bişey sormak istiyorum. Yorumunuz bir öngörü mü yoksa tecrübe mi ?

İşin içinde bir tecrübe var ama şöyle ;
Ben çok gezerim. Üstelik tarımla ilgili gezerim. Bir sürü çiftçi bölgesinde adet olan şeyi eker biçer. Ama aralarından bazıları nadiren olmadık bir yerde duyulmamış bir şey eker biçer. Bu sıradışı şeylerin bazıları farmasotik bitkilerdir. Bir ziraatci olarak ya da meraklı bir çiftçi olarak sorarsanız asla doğru bilgi vermezler. Nereye satar, kaça satar, bitkinin yetiştirme incelikleri nelerdir hayatta doğruyu söylemezler. Böyle bir şey görürsem sıradan bir vatandaş olarak sohbet etmeyi tercih ederim. Çiftçide hiç bir ürküntü uyanmamışsa ancak o zaman kendini biraz da olsa deşifre eder.

Sayısız farmasotik bitki var. Bazıları kolayca yetiştirilebilir. zaten bunları yetiştirenlerin hiçbiri bu bitkinin uzmanı değildir. Bir alıcı öğrenir. Şansını dener. Yetiştirebilirse satar. Tadını alınca da sessizce devam eder.

Kişniş, kimyon dan şerbetci otuna kadar bir çok bitki Orta Anadoluda bolca yetiştirilir. Bira üreticisinden büyük baharatcılara kadar bir sürü de müşteri bulunur. Ama bu tür bitkilerin bazıları için alıcı ile önceden anlaşma yapılır. Ben geldim derseniz almazlar. Marmara taraflarında farmasotiğe daha çok müşteri bulunur. Fabrikalaşma çok olduğundan belki de.

Bu işten para kazanacak olanın kendisinin bu konuda bir çalışması olması lazımdır. Bir çok ilacın özel hammaddeleri vardır. Özel koşullarda yüksek teknoloji ile üretilmişlerdir. Dışardan gelir. Ama Türkiyede ilaç üretimi yapan bir kısım hammaddesini kendisi sağlayan firmalar var. Bunların ihtiyacı olan bir sürü bitki var. Kozmetik firmalarının piyasadan topladığı hammadde bitkileri var. Şimdi burada şu ilaçta şu kullanılır diye yazılmaz. Ama teknolojisi düşük bir sürü ilaç ve kimyasal da var. Bunlara lazım olan bitkileri birileri yetiştiriyor ve satıyor.

Maydonozun bile farmasotik tedarikcisine satıldığı durumlar var.

Şu bitkiyi şu bölgede yetiştir kilosunu şu fiyattan şu işletmeye gotür sat diye net bir bilgiyi kolayca bulamazsınız. Yüksek fiyat ve istikrarlı satış için önce müşterinin bulunup anlaşma yapılması lazımdır. Öylesine yetiştirildiğinde tek bulunacak alıcılar anca büyük baharatcılar olur.
tamnland.com

Üye108 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - enes_468
bu işten milyarlar kazananlar var adam almış bir minübüs 2000-2500 rakıma çıkıyor (yüksek rakımlarda çeşitlilik çok olur ) topluyor bir münibüs iniyor aşağıya satıyor aktarlara. şuan 2 evi 2 arabası var. 3 yılda sahip oldu.çokta yakınen tanıyorum.

madem bunu biliyorsun sen niye yapmıyorsun ?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Yeni Üye89 yazı
eğer bitki işine girecekseniz endemik bitkiler denilen sadece ülkemizde yetişen bitkilere odaklanın. bunlar sadece ülkemizde yetişir ve yurtiçi / yurtdışında kozmetik, deterjan, ilaç, kimya gibi sektörelere hammadde yapan firmalara satılır.

işi bilmiyorum diye çekinmeyin bence bu işi öğrenmenin sırrı bol bol ilgili kitapları okumaktan geçiyor. alta bir kaç tane link ekledim işinize yarar

http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye'deki_endemik_bitkiler_listesi
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=470376&sa=120697686

Alttaki linkte dünyanın en büyük bitki alım satım firmasının türkiye ofisinin linkidir ;) dünyanın dört yanında bitki toplattırma işleme ve satma faaliyetlerini yaparlar. işe başlamadan telefonla arayıp destek bile alabilirsiniz belki.
http://www.martin-bauer-group.com/en/martin-bauer-group/sites/asia/turkey.html

umarım yardımcı olmusumdur

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Üye103 yazı
yourumlarınız için teşekkürler biraz daha bilgi lütfen

Yeni Üye89 yazı
Bana sorarsanız bu konuyla ilgili üniversitelerden hocalardan da destek alın Selçuk Üniversitesi nde tıbbi ve aromatik bitkiler isminde 2 yıllık MYO var oradan bir hocadan destek alsanız hem bosuna araştırma zahmetine girmemiş olursunuz hemde kendi bölgenizde hangi ürün daha fazla kar eder onu öğrenirsiniz.
Bu isin getirisi yuksek araziniz varsa pesini bırakmayın derim. Hiç bisey üretemezseniz bile öğrendiğiniz bilgilerle toplayicilik bile yapabilirsiniz.
Sizin sorunuz varsa elimden geldigi kadar cevaplarım

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - enes_468

Çeşitlilik okyanusun derinliklerinde de çok oluyormuş galiba ?? Çinekop lüfer sazan . . .

Hiç 2500 metre rakımda bulundunuz mu bilmem ama o minibüslü abinin oralarda bir zulası olmasın sakın ? 1500 den sonra çeşitlilik pekde fazla değildir aslında. Ben arı börtü böcek olsam aşağıda sıcakta dururum şalgam biber ot olsamda 800 den yukarı çıkmam.

2500 3000 lerde ota vurdurmuş olmasın. Yükleyip yükleyip iniyor ev araba hem de 3 yılda. Çok yakınsanız ilişkiyi kesin bence . . .
tamnland.com

Yeni Üye43 yazı
evet. birbirinden kıymetli bilgiler paylaşılmış. faydalı olur diye bir çok arkadaş konu hakkındaki bilgilerini yazmış. Konu başlığını açtıktan bir süre sonra çeşitli nedenlerden dolayı siteye girme şansım olmadı. Fakat şunu söyleek isterim. Bitkilerden ilaç yapımından tutun, kozmetikden tutun, içeceklerden tutun, aklınıza ne gelirse faydalanılmaktadır. Öyle bitkiler var ki avrupalı ülkeler tarafından aranılıp ama bulunamayan bitkiler var. Ülkemizin her bölgesinde mutlaka ekonomik getirisi olan bitkiler vardır. Bu iş de tek sıkıntım nereden başlayacam. Bir arkadaş bitki alan firmayla görüşülebileceğini yazmış Doğru, ama firma hangi bitkilere ulaşabilirsiniz? ve ya bana şu bitki lazım dediği zaman bilgi sahibi olamazsak cevap vermemiz zor olacaktır. Sanırım bulunduğumuz bölgenin florasını bilmemiz gerekiyor. Bunu bilgdikten sonra da bu flora için de hangi bitkilerin ekonomik değeri olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunları da yaptıktan sonra bu bitkilerin kime nsıl ne fiyatla pazarlanacağını bulmamız gerekiyor. Bunu da yaptıktansonra ürünün doğal ortamında yetişmesi soucu arz talebi karşılama miktarı ve doğal ortamı dışında yetiştirme imkanının olup olmadığının ortaya konması gerekiyor. Birden fazla aşama ve işlem sözkonusu. Ama nasıl? nereden başlanacak. Acaba değerli bitkiler ve yetiştikleri bölgeler diye bi kaynak var mı bilmiyorum. Yanlız konu başlığını açınca şunu bilerek açtım. Bu iş ciddi olarak yapılıp ilgilenilirse bu işde para var. Ama nasıl? Saygılarımla...

Üye103 yazı
bu konu hakkında bi gelişme var mı?

Yeni Üye43 yazı
yok