Son haftalarda yükselen girişimcilik duygularımdan dolayı koniks'i tekrar ziyaret etmeye başladıktan sonra yeni girişimimin de bir önceki gibi zararla kapanmaması için koniks'e ek olarak girişimcilikle ilgili kitaplar da (türkçe/ingilizce) okumaya başladım ve bu akşam yine yarım saat kadar "The E Myth - Michael E. Gerber" kitabını okudum.
Bu kitapta McDonalds Hamburgercisinin nasıl ticaret dünyasının işleyişini değiştirecek kadar köklü başarılara ulaştığı anlatılıyor ve satırları okudukça ben de etkilendim. Burada ayrıntılarını anlatmam gecenin şu saatinde çok zor, bu kitabın Türkçe çevirisi var mı acaba onu da bilmem fakat girişimciye şöyle güzel bir not düşüyor (aslında çoğumuz zaten tahmin ederdik, veya Franchise işi yapanlar zaten biliyordur): Ray Croc, çok iyi hamburger yapan McDonalds'ı aldı ve ondan "hamburger üreten sistem" tasarlayıp o sistemi dünya çapında onbinlerce girişimciye sattı.
Kitapta oradan da şuna benzer sonuç çıkarılıyor:
"Her ne satmak istiyorsan öncelikle o şeyi yapacak sistemin çok iyi (McDonalds'ın sistemi gibi) çalışmasını sağlamalısın"
Aslında bu tür tavsiyeler günümüz dünyasında biraz fazla klişe geliyor, ancak tavsiyenin öznesi McDonalds'ı tek şubelik Hamburgerciden, 50.000 şubelik bir holdinge ceviren Ray Croc olunca durum değişiyor.
Ancak bu gönderimin salt konusu bu da değildi...
Dedim ya son birkaç haftadır girişimcilik güdüm arttığı için koniks'e çok geliyorum diye... merak ettim Ray Croc koniks'te geçiyor mu diye Google'da ray croc site:koniks.com yazınca 0 sonuç döndü yani ray croc koniks'te 1 kez dahi zikredilmemiş, bahsedilmemiş. sadece ona dikkat çekmek için bu konuyu açtım.
Bursa için konuşuyorum: Bursa'nın en tarihi bölgesinde yer alan tek McDonalds, gece gündüz full çekio, önünde kuyruklar, kalabalıklar hiç eksik olmuo. aynı bölgedeki "marka tescilli" birkaç İskender Kebapçısı dükkanı, Bursa'nın pideli köftecileri daha birçok fastfoodçuları toplamı kadar ciroyu tek başına yapıyordur, bundan hiç şüpheniz olmasın; geçen Ramazan Bayram arefesinde net şekilde gördüm.
İşte tüm bu durumları mimarı Ray Croc denilen girişimci...
Saygılar