Öyle evet, patent kavramınıda bilmek lazım, halk'a mal olan bir ürünse bu patentini alamazsınız. Diyelimki standart bir çiçek saksısı, bu insanlara mal olur birşey artık, özündeki patenti alamazsınız.
Sadece üzerinde tasarımsal veya teknik açıdan değişiklik yapar ve bu farklılıklar için, tasarım tescil veya faydalı model belgelerini alabilirsiniz.
Türkiye'de böyle tasarım veya faydalı model yurt dışında nedir bilemem.
Herneyse, biz ürünümüzü 2011 Aralıkta projelendirip, 2012 Mayıs ayında faal olarak imalata geçtik, Aradaki süre gece gündüz çalıştığımız bir süre, sadece ben değil kalıpçısı, enjeksiyoncusu, gece gündüz, cumartesi pazar..
Hani ortada bir emek var, herşeye eyvallah ama Emek olayı biraz farklı.. O kadar emek edip hayata geçiriyorsun, imalat yapan bilir..
Çoluğunun çocuğunun rıskını veriyosun birşeyler olsunda refah yaşayalım diye.. Sonra birisi geliyor bu şekilde bir itham olmuyor.
Sonuçta burası, Kurumsal veya Bireysel olarak bu işi yapanların ortamı. Ben şaşırdım şahsen ayrıca üzüldüm.
Bugün bir ''Limango'' yüzlerce imalatcının ürünlerini kendi vitrininde satıyor. Holding olmuşlar neredeyse, emek var ortada.. Ama imalatcı ürününü çekse ertesi gün açıktalar.
İmalat çok farklı bir kavram, Sanayinin çekirdeği. Eline gres yağı değmemiş, Parmağı tezgaha sıkışmamış insanlar anlayamaz oradaki emeği.
Kalite kontrol edilmez, Üretilir.