Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yeni Bir İş Kuruyorum. Yardımınıza İhtiyacım Var!

BaşlatantaktukTarih02/08/2012 10:53:29Yorum12

İlk mesaj
Yeni Üye8 yazı
İyi Günler Arkadaşlar,

herkese kolay gelsin.

bir ortagımla yeni bir iş kuruyoruz.

ben işletmeciyim satış ve reklam üzerine.Arkadaşım ileri düzey bilgisayar yazılımcısı.Kuracagımız iş kısaca şöyle.

Ipad,iphone larda sesli kitap uygulaması geliştiriyoruz.

şöyleki, kullanıcı programı indirecek. 0.99$ a istedigi bir kitabı alacak.Kulaklıgı takacak ve okumaya(dinlemeye) başlayacak.

teknik olarak bakmak gerekirse, kitabı vurgu ve tonları dogru şekilde yapabilen ve anlaştıgım tiyatrocular yapacak.

ileri seviyede kitaptaki betimleme sırasında arkadan efekt vermek gibi bir planımda var.

neyse bunlar benim halletmeyi planladıgım mevzular.

asıl mesele bu kitapların telif hakları !

avukatla görüştügüm.bana diyorki eger bu konuda ileride bir itiraz gelecek olursa o zamana kadar kazandıgım paralar elimden kayıp gidermiş.

telif hakları hep gözümü korkutmuştur aslında detaylı bilgi sahibi degilim ama ciddi maddi bir külfeti oldugunu varsayıyorum.

benim aklıma ilk gelen; telif hakkı için başvurdugumda; telif için yapılacak ödeme satılan kitap başından verilecek yüzde ile çözülebilirmi ?(bir nevi taksit.)

yada bu telif işinin bir yolu varmı.mesela dostoyevski nin suç ve ceza adlı kitabını uygulamama koymam için nasıl bir yol izlemem gerekiyor.

adam sonuçta hakkı rahmetine kavuşmuş.

kısaca telif hakkında sizlerden acil öneri bekliyorum.
teşekkür ederim.
kolay gelsin.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Serbest meslek
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
Yeni Üye87 yazı
telif hakkı kafa ağrıtır

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ynternet
Yeni Üye6 yazı
Türkiye Cumhuriyeti, ABD, Avrupa Topluluğu, Avustralya eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibarende artı 70 yıl şeklinde bir telif hakkı süresi var. Bu sürenin sonunda eser kamu malı haline dönüşüyor. Ama eserin sahibi bunu bir vakıf vs. yada başka birine devreden bir vasiyet bıraktıysa o zaman sıkıntı var.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Bilgisayar-Bili?im
Editör5590 yazı

Dosteyevski gibi yazarların kitapları bir yayınevinin bünyesindedir. Rahmetliyle değil yayınevi ile irtibat kurulur.

Mesela Oğuz Atay' ın Tutunamayanlar eserini sesli yayınlayacak para kazanacaksan İletişim yayınlarını araman ve anlaşma yapman gerekiyordur. İletişim yayınlarının sözleşmesinde böyle bir yetki yoksa ya da bu işe rıza göstermezlerse iletişim yayınlarına kitabı basıp dağıtma izinini veren mirascıyı bulman gerekiyordur. Ancak genellikle bütün yetki yayınevinde olur. Zira yazar veya mirascısı için basım ve yayım işi büyük külfet olduğundan yayınevine başvurup bu işi üstlenin demiştir. Yayınevide yazarı veya mirascısını koruyan ama bütün yetkiyi alinde tutan bir sözlemeyi imzalatıp işe öyle başlamıştır.

Yani yayınevi rıza göstermediğinde Orhan Pamuk' un bile kendi yazdığı kitabını size yayınlatma şansı olmayabilir.

Klasikleşmiş veya bir kerede olsa hit olmuş eserlerin mutlaka bir yayınevi tarafından sıkıca bağlanmış anlaşmaları vardır. Fakat arada derede kalmış güzel eserlerde çok fazladır. Yazarın hatta yayınevinin bile sesli yayım hoşuna gidecek olabilir. Aramak bulmak gerek.

Güzel bir fikir.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye59 yazı
0.99$'a bu isi yapabilecegini zannetmiyorum. Telif haklari ne kadar tutuyor bilmuyorum acikcasi ama bu ebook isi amerika'da cok yaygin. en buyuk firma da amazon.com

normal baskisi ornegin 15 dolar olan kitabi 12 dolara falan satiyorlar. yani onlar bile 1-2 dolara kitap satmiyor, "azicik" indirimli satiyor.

Benzer sey dijital muzikte de soz konusu. Siz albumu CD olarak aldiginizda 12 dolarsa, internetten indirme maliyeti 9-10 dolar. Yani fiyatin buyuk kismi basima degil sirketin karina ve yazara gidiyor olmali.

Bahseettigim firmalarin eBook okuyuculari var. bildiginiz tablet gibi bilgisayarlar. Sesli okuma ozellikleri de var. Tabii ki profesyonel tiyatrocu tarafindan okunan kitabin yerini tutmaz.

Bence bu isi yapmanin tek yolu insanlara 100-150dolara ebook okuyucu satmak. Sonra buyuk kitapevlerinin tamami ile anlasma yapip kitaplarini dijital olarak satmaya ikna etmek. Bunun icin de cok buyuk bir sermaye gerekir diye dusunuyorum.

Ki, ulkede insanlarin yazilima para vermedikleri, orjinal muzik CD'si almadiklari, korsan kitap satislarinin bu kadar yogun oldugu, herkesin "cakma" tekstil urunlerini tercih ettigi, insanlarin 4-5 senede en fazla 1 kitap okuduklari bir ulkede bu ise girisecek buyuk sermaye grubunu bulmak kolay olmayacaktir... Cok riskli bir is bence.

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Memur
Yeni Üye8 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - boksor
0.99$'a bu isi yapabilecegini zannetmiyorum. Telif haklari ne kadar tutuyor bilmuyorum acikcasi ama bu ebook isi amerika'da cok yaygin. en buyuk firma da amazon.com

normal baskisi ornegin 15 dolar olan kitabi 12 dolara falan satiyorlar. yani onlar bile 1-2 dolara kitap satmiyor, "azicik" indirimli satiyor.

Benzer sey dijital muzikte de soz konusu. Siz albumu CD olarak aldiginizda 12 dolarsa, internetten indirme maliyeti 9-10 dolar. Yani fiyatin buyuk kismi basima degil sirketin karina ve yazara gidiyor olmali.

Bahseettigim firmalarin eBook okuyuculari var. bildiginiz tablet gibi bilgisayarlar. Sesli okuma ozellikleri de var. Tabii ki profesyonel tiyatrocu tarafindan okunan kitabin yerini tutmaz.

Bence bu isi yapmanin tek yolu insanlara 100-150dolara ebook okuyucu satmak. Sonra buyuk kitapevlerinin tamami ile anlasma yapip kitaplarini dijital olarak satmaya ikna etmek. Bunun icin de cok buyuk bir sermaye gerekir diye dusunuyorum.

Ki, ulkede insanlarin yazilima para vermedikleri, orjinal muzik CD'si almadiklari, korsan kitap satislarinin bu kadar yogun oldugu, herkesin "cakma" tekstil urunlerini tercih ettigi, insanlarin 4-5 senede en fazla 1 kitap okuduklari bir ulkede bu ise girisecek buyuk sermaye grubunu bulmak kolay olmayacaktir... Cok riskli bir is bence.

Teşekkürler realistik biçimde aydınlatıcı oldu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Yeni Üye62 yazı
iphone şuan geride kaldı google android yazılımı geliştirseniz daha iyi değilmi

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Gyda
Üye131 yazı

Selamlar,

e-kitap projelerinin ülkemizde ilerlemesinin önümde bir takım engeller vardır. Bunların en önemlisi de yayınevleridir. Yayınevlerini bu işe razı etmek gerçekten büyük sıkıntı. Bunun da ötesinde birçok yayınevi e-kitap'ın kitap kültürünün sonu olduğunu düşünür. Yani insanların "kitap kokusu" tabir ettikleri o bağın, e-kitaplar ile kopacağını, globalleşme ve ileri teknolojinin hayatımızdaki bir güzelliği daha ortadan kaldırdıklarını düşünürler.

Çoğu yayınevi sahibi, aynı zamanda ciddi birer kitap severdir. Yine önemli bir kısmı da internet çağı öncesi mesleğe başlamışlardır. İş hayatları ile sosyal yaşamları neredeyse iç içedir. Bu nedenle kontrolleri dışında teknolojik bir unsurun hayatlarına girmesini kolay kolay kabul etmezler. Elbette açık fikirli ve ikinci, üçüncü nesil tarafından işletilenler de vardır. Fakat algıyı değiştirmek gerçekten zor.

İkinci unsur ise bu işin ekonomisi. Okumaya değer demeyeceğim, popüler hiçbir yazar kitap başına USD 0.99'dan kendi payına düşecek olan rakama razı olmaz. Sizin işletme maliyetleriniz de düşündüğünüzden fazla olacaktır.
Kitabevini aradan çıkardığınız için bu yazarların basılı kitap satışından elde edecekleri geliri de garanti etmek zorundasınız. Bu işleri şu anda yayınevleri yapıyor. Yani ciddi bir sözleşme takibi ve yazar-yayınevi ilişkisi var. Bunu kırmadan istediğiniz hacme ulaşmak imkansız. Bu da sizin ciddi bir ilk yatırım maliyetine katlanmanız anlamına geliyor. Bir kısım yazar için madden, manen çok önemli olan imza günlerini de hesaba katmak gerekli. Basılı kitap yoksa, yayınevi ortamı vs. de yok. Ancak fuarlar ve özel organizasyonlar olacak ki bunu da yurt çapında sizin düzenlemeniz gerekli.

Bir diğer unsur da teknik zorluklar. Bir kitabı alan kişi, arkadaşlarıyla paylaşırsa ne olacak? Yani bir şifreleme algoritması gerekli ki hacker'lar için yeni bir uğraş kapısı demek. Ayrıca e-kitap okunacak tüm platformlar için (ipad, android, windows X, popüler linux türevleri vs.) uygulama üretmeniz gerekmekte ve sürekli desteğini sağlamakla yükümlüsünüz. Bunun operasyonel maliyetini hesaplamak dahi oldukça güç. Yani sadece web sitesini düşünmeyin, bu kitapların okunacağı tüm platformlar için uygulama yazmak ve dağıtmak zorundasınız. Şifreleme de apayrı bir uzmanlık konusu ki kredi kartı algoritması gibi bir çalışmadan bahsediyoruz.

Son olarak okuyucu alışkanlıkları geliyor ki bu da ayrı bir zorluk. Evimizdeki seyretmediğimiz VCD/DVD'leri, tozunu dahi almadan öylece duran kitaplarımızı düşünün. Okumayız, izlemeyiz, dinlemeyiz ama kimseye de vermeyiz. e-kitap çoğu insan için çok güçlü olan "sahip olma" güdüsünü tam anlamıyla tatmin edemez. Bunu aşmış olan kitle ise maalesef çoğunluğu oluşturmuyor.

Kitapçılar, buralardaki istihdam, dağıtım kanalları ise apayrı bir konu.

Şahsi kanaatim bu işe paydaş olan herkesin kendince haklı olduğu. Yani kimseyi yargılıyor değilim. Bununla birlikte hayatın ilerleyişi ve gidişat dijital kültürün her zorluğu aşıp hayatımıza ister istemez söz sahibi olacağı. Diğer yandan ağaç kesmeden yapılacak her üretimin desteklenmesi gerektiğine de (elbette total kaynak kullanımı ve sarfiyatı hesaplanarak) inanıyorum.

Eğer e-kitap projeleri bahsettiğim anlamda var olacaksa, bu ancak yayınevlerinin bu işin yöneticisi olması ile mümkün olur. Yani hangi kitabı basacaklarına ve hangilerini ne zaman e-kitap olarak yayınlayacaklarına karar verebilecekleri ve kontrol edebilecekleri şartlar oluşursa, şu an Idefix gibi dağıtıcıların yaptığı e-kitap çalışmalarını kullanarak dönüşümü gerçekleştirebilirler.

Büyük oyuncu olarak sizin bu işin bir parçası olabilmeniz, ancak teknoloji ile mümkün olur. Yani eğer kripto yazılımları, web hizmetleri ve multi-platform güvenli uygulamalarınızla ilgili çalışmalarınızı şimdiden yapıp yayınevlerine ya da birliklerine giderseniz eminim zamanı geldiğinde tercih de edilebilirsiniz.

Başarılar dilerim.
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Editör5590 yazı
Ben bu başlığı okuduğumda bir kitabı satın almaktan çok bir kereliğine sesli olarak dinleme imkanına kavuşmayı algıladım. "Bir kereliğine" teknik olarak mümkünmüdür ya da kişinin bir paragrafı tekrar dinlemek istemesi durumunda başaramaması çok mu itici gelir bilemiyorum ama bir klasiği bilgisayarıma indirmek istemem. Fakat dinleme imkanına kavuşmak isterim.

Sanki İclal Aydın kendi kitabını sesli olarakta piyasaya vermişti gibi bir bilgi var kafamda. Cazibeli oyuncunun akıcı sesi, kitabın içerik kalitesini bastırmış bile olabilir satın alma dürtüsünde müşterilerini....
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye131 yazı
Selamlar,

sesli kitap konusunda görece öne çıkan bildiğim iki başat alternatif var(dı): www.seslikitap.com ve www.seslekitap.com
Bunlardan ilki sanırım faaliyetlerini durdurdu. İkincisi ise gayet amatör bir ruhla ve özverilerle ilerlemeye çalışıyor.

Bir önceki yazımda bahsettiğim zorlukların bir yansıması olarak seslekitap kataloğu da görece zayıf. Ayrıca firma yetkilisi Yetkin Bey'in aynı zamanda bir ses stüdyosu var. Bazı televizyon programları için seslendirme yapılıyor. Oradan aldığı destekle ilerliyor.

Hem kitap hem de "sesli kitap" gerçekten insanlığa bir hediye olarak düşünülmeli. Fakat günümüz şartları maalesef ancak bu kadarına izin veriyor sanırım.

Bir Müşfik Kenter'in sesinden klasikleri dinlemek herkesin hakkı olmalı.

Öte yandan "bir kereliğine dinleme hakkı" hem dediğiniz gibi ölçülmesi zor hem de okuyucular/dinleyiciler tarafından da ne derece tercih edilir bir sunum olur bilmiyorum. Şahsen ben dinleme hakkımın da bir sahiplik olmasını ve istediğim zaman kullanabilmeyi isterim.

Saygılar.

en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye4 yazı
Öncelikle güzel bir fikir tebrik ederim. Telif hakkı dendiğinde aklıma iki örnek geldi hemen. İlki en bilinen örnek olarak youtube. Burada da bir çok sanat eseri yayınlanıyor youtube eser sahiplerine ödeme yapıyor mu nasıl hesaplanıyor bunun araştrılması yol gösterici olabilir. Diğer örnek ise last.fm uygulaması. Bu uygulamanın olayı şu; aylık €3 ödeme yapıyorsunuz ve kendinize özel bir nevi radyonuz oluyor. Çalışma mantığı da şu örneğin hesap sahibi programa "Turkish folk" yazdı program otomatik olarak bir liste oluşturuyor ve radyo gibi çalmaya başlıyor. Yada direk sanatçı ismi de girebiliyorsunuz, girdiğiniz sanatçıdan başlayıp o sanatçı benzeri tarzında devam ediyor. Çook eski şarkıları çaldığı gibi güncel şarkılarıda çalıyor. Bu şekil bir uygulama için aylık €3 hiç bir şey değil. Last.fm de eser sahiplerine telif ödüyor sanırım. €3 gibi bir rakamla bu işi çevirebiliyorlar..

Öncelik roman hikaye türü eserlerdense üniversite ders notları, kpss notları gibi daha az bütçe ve telif gerektiren ama daha çok ilgi çeken dolayısıyla kar bırakan kaynaklardan başlanılabilir. Şahsen yolda izde birçok kişi ders notlarını dinlemek isteyecektir.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Mühendis
Üye159 yazı
bizde arkadaşla android için oyun geliştiriyoruz bence oyun sektörü daha iyi en azından ortaya konulan eser senin

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Bankacylyk-Finans
Üye360 yazı
madem böyle bir yazılım imkanınız var, neden sesli kitap? başka bir şey düşünseniz bence daha iyi gibi .

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Serbest meslek