herkese kolay gelsin.
bir ortagımla yeni bir iş kuruyoruz.
ben işletmeciyim satış ve reklam üzerine.Arkadaşım ileri düzey bilgisayar yazılımcısı.Kuracagımız iş kısaca şöyle.
Ipad,iphone larda sesli kitap uygulaması geliştiriyoruz.
şöyleki, kullanıcı programı indirecek. 0.99$ a istedigi bir kitabı alacak.Kulaklıgı takacak ve okumaya(dinlemeye) başlayacak.
teknik olarak bakmak gerekirse, kitabı vurgu ve tonları dogru şekilde yapabilen ve anlaştıgım tiyatrocular yapacak.
ileri seviyede kitaptaki betimleme sırasında arkadan efekt vermek gibi bir planımda var.
neyse bunlar benim halletmeyi planladıgım mevzular.
asıl mesele bu kitapların telif hakları !
avukatla görüştügüm.bana diyorki eger bu konuda ileride bir itiraz gelecek olursa o zamana kadar kazandıgım paralar elimden kayıp gidermiş.
telif hakları hep gözümü korkutmuştur aslında detaylı bilgi sahibi degilim ama ciddi maddi bir külfeti oldugunu varsayıyorum.
benim aklıma ilk gelen; telif hakkı için başvurdugumda; telif için yapılacak ödeme satılan kitap başından verilecek yüzde ile çözülebilirmi ?(bir nevi taksit.)
yada bu telif işinin bir yolu varmı.mesela dostoyevski nin suç ve ceza adlı kitabını uygulamama koymam için nasıl bir yol izlemem gerekiyor.
adam sonuçta hakkı rahmetine kavuşmuş.
kısaca telif hakkında sizlerden acil öneri bekliyorum.
teşekkür ederim.
kolay gelsin.