Size danışmadan yola çıkmak istemiyorum. Lütfen yardımcı olunuz.
Benim durumum şöyle;
Yazarım. Yıllardır şiir, öykü, masal vb.yazıyorum.Yayımlanmış bir şiir kitabım da var. 2006 yılından beri Amerika'da yayımlanan bir çocuk dergisine masallar yazmaktaydım.
Dergi tamamen imece usülüyle hazırlanıyordu. Ben de bu katkımdan dolayı ücret almadım bu güne kadar.
Dergiyi çıkaran bey, bu dergiyi Türkiye'deki özel okullara satmak istiyor.
Ayrıca Belediyelerin bünyesinde halka arzedilen dergiler de olduğundan belediyelere (her belediyenin arzusuna göre değişebilecek şekilde)özellikle çocuklara yönelik yeni dergiler hazırlayıp satmak istiyor. Engellilere yönelik dergiler vb.
Benimle de bu aşamada çalışmak istiyor. Türkiyeye sık gelemediğinden kendisini temsilen işi birlikte yapmamızı, işin Türkiye ayağında kesinlikle bana güvendiğini başkasıyla çalışmak istemediğini belirtiyor.
Dergi pdf formatında yurtdışında hazırlanacak ve bana gönderilecek. Ben anlaştığım matbaada bastırtacak, kurumlara teklif verecek, anlaştığım kurumlara sevkini sağlayacağım.
Türkiyedeki giderler ortak olarak bölüşülebilir.
Tüm bu işler için kendi aramızda bir sözleşme yapacağız.
Henüz kâr yüzdesi vb.konuşmadık, bunların hepsini ıslak imzaya bağlayacağız.
Bu işler yüzde usulu mü olur, tam olarak ne tür bir anlaşma yapmak gerekir?
Bu anlaşma ne tür bir sözleşme olmalı bunu sizlere danışmak isterim.
Acentalık sözleşmesi mi yapmalıyım?ya da başka bir tür sözleşme mi gerekir? Şartlar nasıl olmalı?
Kafamda dolaşan soru sarmalını sizinle paylaşıyorum.
Diğer sorular zinciri de şöyle:
Benim ilk etapta şahıs şirketi açmam gerekir diye düşünüyorum. Bu yerinde bir karar mı?
Kendi ürettiğim masalları da bu şekilde bastırıp okullara satabilme durumu da oluşabilir diye düşündüğümden işin resmi yanı mutlaka olmalı.Fatura kesilecek neticede. Şahıs şirketi daha sağlıklı olmaz mı?
Oturduğum ev Almanya'da yaşayan ablamın anneme, babama oturmaları için tahsis ettiği evdir. Yani yıllardır kira vb.sorunumuz yok.
Evimizin salonunda bilgisayar masam, printerim mevcut.
Maliyeye başvurduğumda kontratımız olmadığı için evin bu köşesini fikir işi yaptığımdan dolayı home ofisim gibi gösterme hakkım doğar mı?
Yoksa ablamla aramda kontrat yapmam gerekir mi?
Muhasebeci problemim yok.Esasen yıllarca muhabecilik yapıp emekli oldum, defterimi kendim tutabilir, beyannememi kendim de verebilirim ama yine de SMMM olan bir arkadaşım ücret almadan ben yürütürüm diyor.
Apartmanımızda herkes benim yazar olduğumu biliyor, onlarla da bir sorunum yok.
Sadece evin salonunu bölemeyeceğimden salonun metrekaresine göre mi stopaj hesaplanacak bunu bilmiyorum.
Emekli olduktan sonra kanunları uzunca zamandır takip edemediğimden biraz bu yönde eksikliğim var.
Fikirlerinizi, önerilerinizi, yol gösterici tavsiyelerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Günler geçiyor, hükmünü sürmekte zaman. Gelecek, beklenen ve olması gerekli an.