muhendis7373...öncelikle bir yazılımcı ile karşılaştığıma sevindim,paylaştığın problemleri bende düşündüm,zaten "çok karmaşık bir sistem" diye bahsettiğimden detaylara giremedim,çok uzun bir konu bence ve hepsi tek tek başlıklar altında incelenmeli...hani olur yada olmaz en azından yapılabilirliği anlaşılmış olur diye bende hala düşünüyorum aslında...Şunu belirteyimki "yapacağım" demiyorum,zaten "nasıl?" sorularına cevap ara**** başlıyorum...dediklerinin hepsine katılıyorum gerçekten...seninde bahsettiğin gibi hangi işletme ile anlaşılırsa anlaşılsın mutlaka sözleşme olacak tabiki..işletmeler ile anlaşma sağlanırkende "bunuda ben yaparım" mantığı asla olmaz,mutlaka en azından bir satış ve pazarlama işinde az çok tecrübesi olan,ikna kabiliyeti olan biri ile işletmelerle görüşülmeli...bu işin sadece küçük bir ayağı..."kar-zarar" hesabı kesinlikle yapılacak..zaten bir iş planı oluşturmadan bu işe başlanması imkansız,doğru analizler elde etmek açısından...yer olarak bahsetmişsiniz,ben şehir merkezindeki alışveriş dükkanlarından uzakta olan toplu konutları hedef kitle olarak gördüm...işletmelerde herkesin "bizim manav ahmet abi,kuruyemişçi hasan ağbi,ben eti taş kasaptan alıyorum" gibi insanların güvenini ve samimiyetini kazanmış yerleri düşündüm...komisyon olayından bahsetmişsiniz..hangi işte olursa olsun "ben paramı alayımda iş nasıl yürürse yürüsün" mantığı ile asla ayakta durulmaz ki,kendi işi olan çoğu insanın sadece aldığı paraya baktığını sanmam,bu devirde müşteri memnuniyeti,yaşam tarzı,ekonomik kültür v.s gibi durumlara önem vermeden kazanç sağlamak çok zor...komisyondan önce ben insanların ve işletmelerin güvenini kazanmak,işi tutundurmak,sisteme alıştırmak gibi durumları düşündüm...benim düşüncemde komisyon yoktu,örnek veriyorum 10 tl de 1 tl,teslim edilen müşteridende diyelimki 50 kr..ama farklı sistemlerde olabilir tabii...ne işletmelere nede müşteriye ağır gelmeyecek biçimde ama bizede kazanç bırakacak şekilde hassas bir denge fiyatı,bu fiyetı oluştururkende tüm maliyetleri hesaplayıp ortalama bir fiyat düşündüm..10 tl de 1 tl bir örnekti maliyetler hesaplanınca bu 1,5 olur yada 75 kr olur o ayrı...küçük firmalar sisteme ayak uyduramaz demişsiniz..ben zaten büyük AVM lere karşı,müşteri odaklı bir direnç sistemi olarak tanıtmayı düşünmüştüm anlaşılacak işletmelere ve işletmenin büyüklüğü küçüklüğü değil,müşteriler tarafından en çok talep gören ve değişken müşteri kitlesi dışında,sabit bir müşteri kitleside oluşturmuş işletmelere odaklanmıştım..zehirlenme durumuna gelince tabiiki ürünlerin durumundan (sevkiyat esnasında oluşabilecek olumsuzluklar haricinde) işletme sorumludur...bu sözleşmelerde belirtilir zaten...bu iş ayrıca ben şöyle düşünmedim "benim sistemimden daha ucuza almalı"... çünkü bana göre bu iş,hem müşteriye hemde AVM ler karşısında zor durumda kalan orta ve küçük ölçekli işletmelere hizmet ***ürme işi,tabiiki makul fiyatlar olacak ama çoğu insan daha ucuza almaktan önce güvenli ve sağlıklı olmasına bakar...sizin düşünceniz ve ONLİNE SÜPERMARKET fikriniz daha farklı tabiiki,ben sadece internet odaklı "siteden alışveriş" olarak asla düşünmedim,internetten hizmet,sadece bir ayağı olur ancak ...sizin fikriniz dediğim gibi daha farklı ve buna göre çok daha büyük bir proje gerektirir sanırım ve sizde zaten üzerinde düşünüyorsunuz...görüşleriniz için teşekkür ederim,benim için aydınlatıcı oldu düşünceleriniz..dediğim gibi daha fikrin yapılabilirliğini araştırma aşamasındayım,olmazsa başka fikirler üzerinde düşünürüm sağlık olsun ama benim yapamayacağım yada yapılamayacağından emin olunca düşünmekten vazgeçerim ancak...eğer tüm soru işeretlerine cevap bulabilirsem ve yapılabileceğine kanaat getirirsem yazılım konusunda yardımcı olursanız sevinirim :)