okula nerede gideceğin önemli, eskişehir gibi bir yerde üniversiteye gidersen, öğrenciye yönelik iş yapmaya çalış. ve şöyle birşey söyleyeyim sana gideceğin kampüs büyük olursa şayet, üniversitelerin geleneksel festivalleri oluyor ben hem selçuk ünide okur iken hemde afyon kocatepede okur iken bunu yapmış idim iyide para kazanmıştım.
ilk önce yapacağın bir toptancıyla anlaşmak bunun yanında sana yardımcı olabilecek aracı olan birini bulmalısın (malum dış şehirde gurbette olucaksın onu bulamadın diyelim bir taksiciyle iyi muhabbet kur taksimetreyi açmadan 8-10 tur atmak gerekiyor de 3-4 günde o sana yeter zaten) öncelikle kampüslerde hangi bloğun önüne sergi açacak isen oraya ya rektörlük bakar yada o binanın kantin işletmesi oradaki yiyecek içecek satımını üstlendiği için onlarla konuşmalısın. ve sonra yapılacaklara gelelim bunları ayarladıktan sonra.
senlikler bahar ayında olduğu için ve bende dahil genç kesim o şenlik günlerinde erik, çiğdem (çekirdek), soğuk su, ve pilav üstü tavuk gibi ürünler havada gidiyor. çiğdemi toptancıdan suyu toptancıdan alacaksın orası kolay. eriği üreticiden bulabilirsen üreticiden kargolatmayı seç. veya kendin git al. ufak bir fizibilite örneği çıkarırsak.
giderler;
günlük 30 kilo çiğdem 30x 3 = 90 tl
günlük 30 paket su 12li 30x 2,5= 75 tl
eriği toptan alırım dersen ben kilosunu 1,5 tl den almıştım nisan ayında. bu yere göre değişir tabi.
250 kilo x 2,5 = 625 tl
ve yanına pilav malzemelerini bir kazan bol miktarda plastik kaşık ve plastik tabak. ben bir restauranta yaptırıyordum pilavı bütün malzemelerini alıyordum onlar pişirmesini kazanına 20 tl alıyorlardı.
ve ürün bittiğinde sarılacağın ulaşım aracı olarak mehmet abi, günlük 30 tl de ona yaz.
gelelim gelir hesaplamasına
çiğdemin 2 çaybardağı olarak ölçeklendirip 2 çay bardağı 50 kuruştan satıyorduk ve iyide satış oluyordu.
günlük 500 çiğdem x 0,50 krş 250tl
su 12*30=360 adet --- 360x0,50 = 180 tl
eriğe gelince küçük plastik kaplara 100 gram halinde koyup paketini 1 tlden çok rahat satabiliyorsun. yanında tuz hediye :) günlük 30 kilo erik satsan 300x1 tl = 300 tl
pilav ise tabağı 2.5 tl den satıyor idik. günlük 100 tabakta pilav satsan 100x2,5= 250 tl
totalde
erik = 300 tl
su = 180 tl
pilav = 250 tl
çiğdem =250 tl
= 980 tl günlük ciro yapabilirsin. bu rakamlar ortalama merkez kampüsünde 30 bin öğrenci barındıran üniversite için aslında birazda düşük bile kalıyor. gider olarak ortalama günde 300 tl giderin olur. yanında çalıştıracağın kankaların bunun içine dahil. yani günde yaptığın işten 700 tl kar cebine kalır ve ortalama şenlikler 3 veya 4 gün sürüyor 4 günün sonunda 700*4 =2800 tl kazanmış mutlu bir biçimde yatağında uyuyabilirsin. bir öğrenci için bu iyi bir para. fakat unutmadan söyleyeyim yola çıkacağın arkadaşların seni yarı yolda bırakmayacak kişiler olmalı ve işe başladığın anda hiç pes etmemelisin, ve iyi bir organizasyon yaparak bu işten çıkabilirsin. fakat istikrar ve güvenilir kişiler şart.
İşine yararsa dene derim. ben bir bu işi birde bunn yanında yaptığım ek bir işle, şu an yine okuyorum bu sefer işi bir üst basamağa taşıdık araç alıp satıyorum. bu arada 2007 reno clio satılıktır ilgilenenler bana özel mesaj atabilir :) işin şakası tabi. umarım hayatında hep başarılı olursun girişimci arkadaşım :)
Sen yeterki iste, istek oldumu dileklerde gerçekleşir.