Bastırdığınız faturaları vergi dairesi kullanmaya başlamadan önce kayıt altına alacak. Kaç sayfa varsa zapta girecek. Mesela A0001 den A1000 e kadar diyecek. Ciltler halindeyse hangi citte kaçar sayfa var yazacak. Sürekli form ise kaçlık kaç kutu toplamda kaç sayfa var belirleyecek. Yazıcıdan nüshalarıyla beraber tek tek kullanım anında basılacaksa, basılabilecek faturanın ebatlarından serisine numarasına ve bir örneğine kadar kayıt altına alacak. (Anlaşmalı bir matbaa evraklarıyla beraber)
Ne tür bir fatura şekli kullanırsanız kullanın maliyenin istediği belli bir dönemde aynı mükellef için devamlı aynı fatura ile muhatap olmaktır. Maliyeye sizden giden faturalar ardışık olduğu halde aynı mükellef numarasına farklı dizaynlarda olursa sıkıntı çıkabilir. Maliyede sizi denetim altında tutmakla görevli eski devlet memurunun kafası bir gün karışabilir. Aklına akıl karışabilir. Her şey yolunda gibi görünürken tek kuruş vergi kaçmazken sen ne yapmaya çalışıyorsun bizi mi kandırıyorsun şeklinde bir ruh haline girebilir. Bu durum sizin ticaret şeklinize muhasebecinizin çalışma düzenine epeyce bağlı. Bu işin beşeri kısmı yani yazılı olmayan kurallara bağlı durumlar.
Kanuni kısmı için vergi dairesindeki şef ile konuşmakta fayda var. İki farklı tasarımı hazırlayıp önüne koyun. Neden böyle yapmak istediğinizi kısa ve öz olarak açıklayın. Ya fatura tasarım örnekleri ekli bir dilekçe ile bildirim yapmanızı isteyip uygundur der. Ya da olmaz der. Bu konuda kanun maddesi ne der bilmiyorum ama zaten bunu düzenleyen bir kanun maddesi olsa bile ve müsade ediliyorsa bile büyük ihtimalle öncelikle vergi dairenizin temayüllerine muhatap kalacaksınız. Yani kanun izin veriyorsa bile daire olmaz diyebilir. Kanun olmaz diyorsa ve dairede muhatap olacağınız devlet memurları bu kanundan net şekilde haberdarsa kısaca olmaz derler.
Ancak sanki kanunen uygunmuş gibi geliyor bana. Bunu düzenleyen mevzuatı okumadım. Fakat bu tip bir kaç uygulamaya daha önce şahit olmuştum. İzinli miydi değil miydi bilemiyorum.