Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Ssk'lı Şirket Ortağı Olmak Ve. . .

BaşlatanubuntuTarih28/05/2012 12:42:08Yorum4

İlk mesaj
Yeni Üye39 yazı
Arkadaşlar merhaba,

Konuyla ilgili diğer yazıları okudum fakat benim bu SSK - Bağkur ile ilgili farklı bir sorum var.

Ekim 2008'den önce çalışan olarak gözüktüğüm aile şirketimizde %50 den aşağı hisseli olmak üzere şirket ortağı olarak gösterildim. İki sene sonra başka bir iş buldum ve SSK lı olarak çalışmaya devam etmekteyim. (Gün kaybı olmadan).

Soru şu;
Bu işten ayrılıp bir iş kurmak istiyorum. Ayrılınca SSK dan kesinti olmaması için ne yapmalıyım?

Ayrıca kurmak istediğim işi eğer ortak olduğum aile şirketi üzerinden yaparsam sektör farklı olacağından (Şu anki İlaç San. Tic Ltd. Şti olarak geçiyor) nasıl bir yasal prosedür gerekli?

Ya da şahıs firması kurar isem yine SSK lı olarak devam edebilirmiyim? Eğer Bağkur a geçersem ödemiş olduğum SSK primlerim nasıl değerlendirmeye alınır...?

Çok soru oldu biliyorum, yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
4 yorum
Yeni Üye38 yazı
Evet torba yasayla gelen yeniliklerle; şahıs firması kurarsanız aynı anda başka bir yerde de sigortalı görünebilirsiniz.şahıs firmasından dolayı bağkurunuzu yatırmazsanız sadece borçlanırsınız.eğer hem ssk'nız hem bağkurunuz yatarsa sadece bir tanesi geçerli sayılır

Yerleşim Türkiye / Kahramanmara?Meslek Muhasebe
Editör5590 yazı
SSK dan kesinti olmaksızın aynı zamanda ortağı olduğun şirketin faturası ile iş yapabilirsin. Zaten bu durumdasın başka bir şekil almanın gereği yok gibi görünüyor.

Şirketin adı ilaç olsada sözleşmesinde yazanlar önemlidir. Adı ilaç san dır ama ana sözleşmesinde avcılık gereçleri, inşaat, nakliye yazıyor olabilir. yapacağın iş ilaçla çok zıt ise ana sözleşmede de yapacağın iş ile ilgili bir şey yazmıyorsa maliye kesilen faturalarda yazan ürünlere karışır. Bunlarda nedir diye sorar. Şirketin muhasebe işine bakan kişiyede sormalısınız ama faturaları fazla anlaşılır kesmemek veya kısmen anlaşılmaz kesmek bir yoldur. Mesela satılan şey televizyondur ama faturaya açıkca 110 ekran LCD televizyon diye yazılmaz bunun yerine televizyonun üzerinde bulunan, tedarikci faturasında bulunan veya kullanma klavuzunda bulunan bir kod bir kelime yazılır. Yalan değil ama açık seçikde değil. Bu faturalar araya kaynar. Ne zamana kadar kaynar. Birinin dikkatini çekene kadar. Yani süreklide yapılacak iş değildir. Ancak piyasada yaygın olarak kullanılır bir yöntemdir. Şirketin ana sözleşmesi yapacağınız işe bir şekilde uygunsa zaten hiç bir sorununuz yok.

Şahış firması kurarsanız, SSK lı çalışan olarak, hem şirket ortağı hem şahsına firma sahibi olursunuz. Ne şirketten ne de kendi sahış firmanızdan bağkurlu olmadan aynen devam ediyor olmanız lazım. Ama benimkiler sadece tecrübelerden edindiğim kulak dolgunluğudur. Bu sorunun cevabı şirketin muhasebecisinde.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Editör5590 yazı

Hem bağkur hemde SSK sı yatan bir kişinin emeklilik gününe bir kazancı olmaz. Ancak yatan paralar boşa gitmez. Emekli olacağınızda bu primleri nereden emekli oluyorsanız orada toplarlar. Genelde bağkur baskın çıkar. Halen SSK dan emekli olmak avantajlı durumdadır. Aslında devletin bağkur ve SSK lı olma durumunda primlerin SSK da toplanması yönünde bir tebliği olmasına rağmen bağkur bu durumlarda kendi bildiğini uygulamaktadır. Yani primleri bağkura aktarır ve bağkurdan emekli ederler. Ancak gereğinden fazla prim emekli maaşının daha yüksek olmasını sağlıyor olsa da çoğu boşa gider. yani yatırılan fazla prim oranı kadar değil de devede kulak maaş artışları alınır.
tamnland.com

Editör5590 yazı
SSklı çalışan firma kurduğunda maaşından kesinti olayı artık yok.

Ama ben bu konuda uzman veya yetkili biri değilim.
tamnland.com