Merhaba,
Hısır posete HDPE ye %80 oranında filler girilebiliyor.Orjinal plastik 1350 USD filler ise % CaCO3 (kalsit oranına göre) 590-680 usd dir.
%80 filler girilmiş poset plastik olmaktan çıkıp taşlaşıyor.Çünkü kalsit dogal bir madendir.
3.90 TL/Kg formul maliyeti olan seffaf hısır poset için ben 1.kaliteyi 4 tl ye alıyorum diyenin matematik hesabında zayıflık vardır.
1 Kalite hem plastik yonunden en iyi , hem de içinde katkı yonunden % 0 dolgulu anlamına gelir. Şeffaftır.
Özellikle iran menseili hammadde kaliteleri düşüktür.Elastikiyetleri düşüktür.Mukavemetleri düşüktür,Yırtılma dirençleri düşüktür,Yük tasımaları düşüktür.
Bir posetin degerlendirmesi yalnız fiyat veya yalnız kalite ile yapılmamalıdır.Kalite ve fiyat birlikte yapılmalıdır.
Poset degerlendirmesinde outdoor titanyumdioksit gereksizdir.İndoor titanyum dioksit yeterlidir.
Kalsit dipte yapısma kabiliyetini düşürür.Çünkü slip -antibloktur.Katkı ilavesiyle bu problem giderilebilirliği vardır.Isıl yapısma kalitesi artırılabilir.
PE ye Ultrasonic kaynak da yapılabilir.
Baskı kalitesi için yuzeye korona yapılmalıdır.korona mikro delik açma (yuzey bozma) işlemidir.Isıl ve mekanik sürtünmeye baglı yuzeydeki baskıyı korur.
Korona yapılmadan yapılan baskı kalitesi düşüktür.
Bazı firmalar near prime,regranul,off spec kullanıyor.Orjinale regranül ilave ediyor.Yuksek oranda kalsit kullanıyor.kalsit yogunlugu plastik yogunlugunun iki katı.Siz yogunlugu iki kat artırılmıs bol kalsitli formülden alıyorsunuz. Kg çok ucuz diyorsunuz.Oysa adet bazda yarısını alıyorsunuz.Ancak kazandım sanıyorsunuz.Oysa adet bazda degerlendirme yapmadıgınızda HATA yapıyorsunuz.Kazandım sanıp aslen kaybediyorsunuz.
Poset kalın üretiliyor.Bu durumda yine adede az giriyor.Siz kazandım ucuz diyorsunuz oysa adet bazda maliyet yapmadıgınızda kaybediyorsunuz.
Kalın poset için işçilik ve enerji > ince posete göre daha azdır.
Ukrayna ,Almanya,Hollanda,Bulgaristan gibi ülkelerde poset adetle satılıyor.Tr de ise Kg ile satılıyor.
Bazı tüccarlar üreticinin hammaddeyi pesin aldıgını ama vadeli verdigini biliyor.Az emekle ve fırsatcılıkla pesin olarak öldüm parasına almaya çalısıyor.
Kazan -kazan değil .Sen kazan yada kaybet yeterki ben hep kazanayım mantıgını sürüyor.Üreticinin zaafta olabilecegi anı kolluyor,yokluyor.
Bu etik bir yaklaşım değildir.
Plastik ana baslıgı altında her türlü teknik konu / soru lar için yurtiçi ve dışı tüm meslektas ve arkadaslarımın sorularına [17 yıldır] cevap bulmak isterim.
Bilgilerin faydalı olmasını dilerim.Yanlış bilinenlerin,sabit yanlış fikirlerin dogru ile yerdeğiştirmesini arzu ederim.
Sevgi ve saygılarımla.
BR.
Mr.Murat Egemen OCAKÇI
Chemist /Colorist /Plastic Exper
Elmalıkent Mah. Eşref Bitlis Cad. Meyvelibahçe Sokak
No: 26/2 Umraniye / ISTANBUL / TURKEY
Mob: +90 542 335 50 50
OEM Türkiye