Ben evimin bir odasını home ofis olarak göstereceğim. 1 aydır araştırma yapıyorum. gerek vergi dairelerine gidiyorum, gerekse muhasebecilerle konuşuyorum. derdimi anlatıyorum fakat herkes farklı şeyler söylüyor. hele o vergi dairelerinde çalışanları görmenizi istiyorum. ağızlarından cevapları parayla alıyorsunuz nerdeyse. yapacağım iş 7,8 tane yurtdışındaki sitelerden giyim ve teknolojik ürün alıp türkiyedeki yerel internet sitelerinde satmak olucak. konu gayet açık. Gel gelelim aklımı karıştıran hayat memat meselesi olan sorulara:
1)Sanırım her ay kdv beyannamesi vermem gerekiyor. Ben ürünleri yurtdışından aldığım için sitelerde kdv benzeri bir anlayış yok. direkt net tutar mesela 100 TL ise o fiyattan satışa sunuluyor. bende bunu alıyorum türkiyede 150 tl ye satıyorum. fakat kurallar gereği her ürün için giyimde %8, teknolojide %18(bildiğim kadarıyla) kdv kesiliyor. ben 100 aldığım bir ürünü giyim ise 108 tl, teknolojik bir ürün ise 118 tl ye mi satmam gerekiyor ????
2)Bağkur sorunu. ben sigortalı işçiyim. sigortam günü gününe eksiksiz asgari ücretten yatırılıyor. fakat bazı muhasebeciler bana iş yeri açıyorsam bağkur kayıtmın olması gerektiğini söyledi. bağkur kayıdı olursa otomatik olarak ssk iptal olmazmı ? benim ssk varken neden ekstradan 300 tl bağkur ödeyeyim. yani kendi ssk ile iş yapamazmıyım ??
3)ürünleri yurtdışından alırken ürünü benden satın alan müşterinin adını ve soyadını veriyorum siteye. yani anlıcağınız arada komisyonculuk yapıyorum. bu site bana fatura kestiğinde satın alan müşterinin adına fatura kesiyor. ben bunu kendi home ofisim için nasıl kullanıcam ?
4)Ürünleri yurtdışından tek tek müşterinin isteğine göre getirtiyorum. sitenin bana kestiği faturada CİF gibi ithalat ile ilgili birkaç terim gördüm. home ofis açtığımda bildiğim kadarıyla ithalat yapamıyorum. bu ilerde başıma bela açarmı ? sonuçta gümrüğe tabi tutulmuyo ürünler çünkü 100 usd nin altında geliyor.
5)Eğer diyorsanız ki komisyoncu faturası kesmen gerekiyor bu faturayı malı aldığım sitemi kesiyor ? bu siteyle anlaşmam mı gerekiyor ? farz edelim ki anlaştım kdv ödemesi nasıl oluyor ?
6)ofisimi açarken özellikle dikkat etmem gereken hususlar varmı ? kontrole geldiklerinde ne eksik olursa ruhsat vermezler?
şimdiden herkese cevaplarından ve yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum.
iyi çalışmalar dilerim.