Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Büyükbaş Hayvan Besiciliği Ve Anlayamadıklarım???

BaşlatanİşsizadamTarih11/11/2011 15:21:56Yorum16

İlk mesaj
Yeni Üye8 yazı
Merhaba...
Malüm şu sıralar populer bir iş hayvancılık ama biraz okuyup araştırdığımda bu işten nasıl kar edildiğini anlamadım.

En iyi besi için 8-12 aylık et verimi yüksek ırktan(angus sharole, simental )hayvan öneriliyor bunun canlı ağırlığı kg fiyatı 10-11 tl
Yine kaba yemin tümünü kendimiz ürettiğimizi varsayalım canlı ağırlığın %2.5 kadar kesif yem verilecek deniyor.
İdeal şartlarda ortalama 1.1 kg günlük canlı ağırlık artışı öngörülüyor
Bügünkü ankara ticaret odasının karkas et kg fiyatı 16tl

200günlük besi programı yaptığımızda ve günlük 1.1kg artı ile 200 gün sonra hayvan 500kg canlı ağırlığa erişti

Şimdi hesap yapalım
8-12 aylık sağlıklı iyi cins besi danası.................3080TL
ortalama kesif yem maliyeti (280 kg başlangıç kilosu 500 bitiş kilosu ortalama 400 kg in %2.5 günluk 10 kg besi yemi) kilosu 0.700tl den .............................1400TL

500kg lık hayvanın %55 karkas et oranından 275kg karkas et elde ettik bunu kilosu 16 liradan sattık.
gelir.......................................................................4400TL

Hiç bir yatırım maliyeti yapmadığımızı.Kaba yemi kendi tarlamızda sıfır maliyetle ürettiğimizi,hiçbir veteriner ve işcilik ücreti ödemediğimizi elektrik, nakliye,mazot parası vermediğimizi varsayarsak

GİDER:4480TL
GELİR:4400TL

Peki bu besicilk işinden kar edenler nasıl ediyor sorum bu...Benim hesaptamı hata var??

2006 yılında Süleyman Demirel ünüv. zıraat fak tarafından yapılmış bir araştırma hayvanlara farklı düzeyde kesif yem verilerek karlılık araştırılmış
az miktarda kesif yem kullanan besi sonunda 125.86 ytl
orta miktarda yem kullanan 4.79ytl
cok miktarda yem kullanan 6.90ytl net kar elde ediliyor.
Yani hiç kar edilemiyor ayrıntılı okumak isteyenler için link aşağıdadır.

http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/zfd/article/download/188/83

Yerleşim Türkiye / BalıkesirMeslek İşsiz
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
16 yorum
Yeni Üye37 yazı
SÜT diye 3 harften oluşan bir sözcük var . ve o sıvı ile besiciler kar ediyor bence . ilk amaç besicilik dahi olsa süt olmadan yemi amorti edemiyorsun . ayrıca besicilikle uğraşanlar bu işe ilk başladıklarında ucuz olan hayvanlarla başlıyorlar daha sonra kendi mallarını kendileri yavrulatıyor işte o zaman asıl kara geçmeye başlıyorlar bence.
yani besicilikte ilk 2 sene kar yok kendi besleyecegin hayvanı kendin doğurttuktan sonra kara geçiyorlar .
asıl kar sütte bence . alacaksın 50 inek, inek başı 20 litre günlük süt al sana hem yem parası hem kar parası . hem o hayvan doğuracak erkek malı besi olarak kullan dişi malı süt ineği olarak .
bende 1 aydır bu işi araştırıyorum 8 dömün arazim var inşallah sene çiftlik kurup 40-50 süt ineği ile başlamayı düşünüyorum

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Ö?renci
Yeni Üye50 yazı
yaptığın hesaptan pek anlamam ama bir besi danası günde 5 lira yer her günde 700-1000 gr arası et yapar.yani ayda 150 lira yer
günde yaptığı ette 11.20 tl-16.00 tl arası değişir.bu hesaplar kafadan yapılmadı bizzat canlı örnek kimsede bu iş böyle olmaz demesin birebir bu olaya şahidiz.tabi kurbanlık olunca kar dahada arttı.

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Serbest meslek
Yeni Üye37 yazı

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - sakaryalıyız
yaptığın hesaptan pek anlamam ama bir besi danası günde 5 lira yer her günde 700-1000 gr arası et yapar.yani ayda 150 lira yer
günde yaptığı ette 11.20 tl-16.00 tl arası değişir.bu hesaplar kafadan yapılmadı bizzat canlı örnek kimsede bu iş böyle olmaz demesin birebir bu olaya şahidiz.tabi kurbanlık olunca kar dahada arttı.

aynen katılıyorum bu işte kar yok girme zarar edersin laflarını edenler ya çok beceriksizler hep zarar ediyorlar yada kendilerini çok akıllı zannediyorlar, sebep kimse piyasada kendi işini yapanın çoğalmasını istemez , sütcülük çogalsa süt fiyatları düşer besicilik çogalsa et fiyatları düşer yetiştirici daha az kar eder. ama gel gör ki bu kendilerini akıllı sananlar neden hala zarar ettikleri halde bu işi yaparlar anlamış değilim . benden 50 inekle başlamayı planlıyorum bir yerde bana dedikleri şu . eger ekecek dikecek yem yapacak tarlan yoksa olmaz o hayvanlar günde 750 kilo yem yer yılda 180bin liralık yem yapar aldıgın süt parası yeme gider. biraz araştırdım en iyi mısır sılajının tonu 250 lira . 50 inek günde 750 kilo değil 1 ton silaj yese sadece günde 250 lira yemiş olur ama günde verecegi süt parası 600 lira . var git karını sen hesapla bu işi hakkıyla yapana süper kazanç sağlıyor, seneye nasipse bende girecegim

Yeni Üye8 yazı
Öncelikle acıklamam gerenleri söyliyeyim ben bu işi yapıyor değilim ve bu işi yapanları engellemek gibi bir amacım yok burası fikir ve bilgiyi paylaşma ortak çözüm bulma yeri yoksa kimseyi yanıltmak veya vazgecirme yeri değildir. Böyle kötü niyetli insanlar varsa bile bu forumun türkiye hayvancılık piyasasını etkileyeceğini düşünmek komik olur.
Bende bu işi araştırdım hatta 30 dönümlük bir tarla aldım,şimdi elektrik bağlatma ve su çıkarmayla uğraşıyorum. Bende ilk başta sizin gibi düşünüyor ve cok iyimserdim ama okuyup araştırdıkca ve bu işlerle meşgul olanlarla görüştükce biraz gözüm korktu hatta tarlaya meyve fidanı dikme gibi alternatifleri araştırıyorum.
Gelelim konuya Besicilik genelde erkek hayvanlarla yapıldığından "SÜT diye 3 harften oluşan bir sözcüğu" kimse bilmiyor. Pratikte eğer büyük çaplı bir işletme veya çok küçük caplı bir işletme değilseniz ikisini birlikte yapmazlar(köylünün 5 tane ineği vardır erkeğini besleyip kasaba satar dişisinin sütünü sağıp satar dolayısıyla ikisini birlikte yapmış olur). 6 aylık holştein buzayı 2.000tl ye satıyorlar besiçi bunu alıp 7-8 ay besliyor 4000-4500 tl ye satıyor,buzağı besi rasyonları ile besicilikteki rasyonlar arasında maliyet olarakta cok fark olduğu düşünülürse işletme kapasitesini erkek hayvan besleyerek dolduracağına dişi hayvanla sürüyü büyütme yoluna gider. daha az masrafla daha cok kar etmiş olur. buzağı satmak daha karlıdır, özellikle kapasite sınırı varsa.bu arada besi cifliği yatırım maliyeti ile modern bir süt cifliği yatırım maliyetini araştırın, karşılaştırın derim. sonuçta yatırım maliyetide cıktıktan sonra net kar başlıyor.

Sayın karapoyraz 50 ineğe tonu 250 tl den bir ton silaj yediriyorsunuz yani günlük silaj maliyetiniz 5 lira yalnızca silajla besleme yapmıyacağınızı düşünürsek ....
Sayın sakaryalıyız sn karapoyraz yalnızca silaj maliyetini 5tl olarak hesapladı siz hala günde 5 tl ye hayvan besliyeceğinizi düşünüyormusunuz. Günde 5tl harcayıp 16 tl kazanacağınızımı düşünüyorsunuz??. Tamam mısır silajını kendiniz yetiştirip yapıp depoladığınızı varsayalım tonunun size kaç liraya mal olacağını silaj zayiatının ne kadar olacağını araştırdınızmı? yoksa kendiniz yetiştirdiğinizde maliyetsiz olacağınımı düşünüyorsunuz. günde 1 tondan senede 360 ton silajın üretimini depolanmasını planladınızmı.

Bakın arkadaşlar hepimiz bu işle ilgileniyoruz ama kulaktan dolma bilgilerle iyi fizibilitesi yapılmamış bir işe girersek sonuç hüsran olur. Gercekci olmamız lazım yoksa batarız......mesela yukarıda verdiğim kaynakta bir çalışma var, bilimsel bir çalışma
Bunun için yukarıdaki yazıyı yazdım anlamak öğrenmek için ....ondan sonra bu işe gireceğim. Gelin ayağı yerebasan ayrıntılı bir fizibilite yapalım.

Yerleşim Türkiye / BalykesirMeslek Y?siz
Yeni Üye37 yazı
ben sadece en pahalı yemden alıp beslediğimizde hesapladım, yani en kötüsü olarak hesapladım, bu mal en az 2-3 yayılacak bu mala balyası 2 liradan satılan samanda verilecek onları hesaplamadım bile
ayrıca bazı slaj makinaları silajı kalın naylon folyoyla veya streçle kaplıyor ve 2 yıl boyunca bozulmadan duruyor. kaldı ki hesabını iyi yaptıktan sonra 7-8 sadece depolanacak.

Yeni Üye8 yazı
Sn karapoyraz samanın et ve süt besiciliğinde cok fazla yeri olmadığı yazıyor çoğu yerde yalnızca hayvanların rümen fonksiyonları için bir miktar verilebilinir deniyor.

Dediğiniz 800-1000kg lık paketler halinde streçle kapayan slaj makinesinin fiyatının 350.000-400.000 tl cıvarında olduğunu biliyormusunuz .yanı 50-100 ineklik ciflikler için yatırım maliyeti pek ekonamik değildir.

Yeni Üye37 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - İşsizadam
Sn karapoyraz samanın et ve süt besiciliğinde cok fazla yeri olmadığı yazıyor çoğu yerde yalnızca hayvanların rümen fonksiyonları için bir miktar verilebilinir deniyor.

Dediğiniz 800-1000kg lık paketler halinde streçle kapayan slaj makinesinin fiyatının 350.000-400.000 tl cıvarında olduğunu biliyormusunuz .yanı 50-100 ineklik ciflikler için yatırım maliyeti pek ekonamik değildir.

ya zaten günde 3 ögün yem vereceksin en az , bunun 1 ögünü saman olsa bile yeter sana. ayrıca ben o silaj makinalardan almayı planlamıyorum o makinayı almış mısır silajı yapıp satanlardan hazır yem almayı planlıyorum . ayrıca zaten işin karı yazın çok fazla oluyor hatta bahar ayında başlıyorsun hayvanı otlatmaya nisanda başlasan neredeyse 4 ay yayılacak veya yeşil ot bulacagın mekan olacak. bu 4 ay yem parasınıda cebe atacaksın .
eger amacın sütlük inekler alıp süt işine girmekse yemin tamamını satın dahi alsan o sütten fazlasıyla kazanırsın . ama işi besi olarak yapacak olursan en az 1 senelik yem parası cebinde olmalı yoksa o malları satana kadar sana onların bir getirisi olmaz.
ben bunu uzun zamandır araştırıyorum hadi saman vermiyoruz hesabı yapalım küspe felan da vermedik , en pahalısı mısır silajı hazır paketli silajın tonu 250 lira . 50 inek günde 750 kg ile 1 ton arası yem yer biz 1 ton diyelim yılda 365 ton mısır silajı yapar (yazın otlatmadıgımızıda düşünürsek) oda 92 bin lira yem parası yapar. o 50 inekten yılda (inek başı 20 litre süt alsan en kötü ihtimalle ) yılda 198 bin lira süt parası yapar. yemi çık al sana 100 bin lira 50 bin lirasını da diğer giderlere ayır (işçisi , veterineri , su parası elektirik parası vs.vs. ) sana net 50 bin lira yılda kar bırakır. ki ben bu giderleri fazla fazla hesapladım . kaldı ki bu inekler yavru verecek erkek olanları 1 sene sonra kestireceksin birde oradan para gelecek. yani bu işi hakkıyla yapanı bence ihya eder. inşallah seneye ben kuracagım bu işi

Üye277 yazı
Hayvanlarını yazın otlatacağın yaylan ve başında nöbet tutacak çobanların yoksa pahalı yem vererek ayakta durman zor gibi. Yani yemi ucuza getireceksin, ya yaylaya salacaksın yada tarlan olacak oradan yemlik bitki üreteceksin.
İnsan ol yeter !!

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye127 yazı
Hayvancılık işinde uygulama yapmadan, varsayımla şu şöyleydi, bu böyleydi tarzında afaki fikir jimnastiği ile bu işler olmaz.
Acizane bilgi ve tecrübelerimi paylaşayım sizlerle, gerçi “karapoyraz” arkadaşa yazmıştım kendi açtığı köşesinde ama baktım hiç dikkate alınmamış orada vermeye çalıştığım bilgiler.
1989 ve 2010 yılları arasında arada kısa ara verişler olsada yaklaşık 20 yıla yakın zaman içerisinde bu işi yaptım. Zarar olsa bukadar uzun süre bu işle iştigal etmezdim. Zaman zaman her işte olduğu gibi bu sektördede sıkıntılar yaşandı, yaşanır. Benim tecrübelerim ve birikimlerimden size tavsiyem, “ oturup elleriyle süt sağmamış, kürekle pisliğini temizlememiş, tımar etmemiş, yem hazırlamak işiyle ilgilenmekten elleri nasır kolları kas yapmamış arkadaşların tavsiye ve tahmini görüşleri ile maceraya atılmayın. Ayrıca “ şukadar kg/gr şundan yer, şukadar kg/gr et verir süt verir “ yazı veya çalışmalarına fazla takılmayın. Bilimsel olmak kesinlikle gerekli, fakat uygulamada her şey değişebilir. Labaratuvarda malzeme hazırlamıyoruz, canlı ile uğraşıyoruz. Heleki süt ineği kesinlikle ve kesinlikle bir insan bebeğinden farksızdır, bakım ve ihtimamda. Memesi Mastitis olsa ( ki olur insan faktöründen dolayı) binlerce liralık hayvan ne işe yarar ? Tırnakta hastalık gelişti ve bulaşıcı türden ( 40 çeşit Tırnak Hastalığı var ) gitti hayvanda, paracıklarda. Sütü süt birliğinin belirlediği fiyattan satarsın ödemesini kırk gün sonra alırsın, verdiğin yer sağlamsa.
Bunlar olumsuzluklar can sıkıcı şeyler. Ama çok can yakan, hep madalyonun öbür yüzünde durup bakmadığımız bir kısım can yakıcılar. Bir sıkıcı konudan daha bahsederek iyi şeylere döneceğim. Hayvanların yem ve işçilik maliyetlerine.
40 – 50 adet süt ineğine minumum işi bilen iki kişi gereklidir, üçüncü kişide olsa iyi olur. Eğer hayvanların üzerinden elini, gözünü, kulağını çekersen zor günler kapıdadır. Yemi hazır alıp, bağladığın barınakta bakıyorsan batmazsın ama işçilikti , yem giderleriydi derken kafa kafaya gelirsin.
Tecrübelerim, bilim, bu işin profesyönellerin uygulamaları ve en önemlisi “Pazar” göstermiştirki en öncelikli ve işin akibetini belirleyici unsur Yem maliyetleri. İyi kalitede kesif yem ( Slaj – Yonca – Fiğ – Kaliteli Küspeler v.b. ) üretmeli veya yerinden uygun fiyata temin etmelisiniz. Bu işler samanla v.s. ile olmuyor, sonuç ortada. Kendi meranızı mutlaka kurmalısınız, inanamayacağınız kadar etkilidir, et veya süt verimi , hayvan sağlığı açısından. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Süt yemi, besi yemi gibi materyallere gerek olmadığını göreceksiniz sonuçta. Ama bizim insanımız yıllardır ne yapıyor, “döküyor samanı, atıyor onun üzerine süt veya besi yemini, birazda küspe” satıyor sütü veya eti, alıyor parayı, veriyor yemciye. Ülkemizde hayvancılıkla uğraşanlar yıllardır Yem Fabrikalarına hizmet ederler.
Karapoyraz’a şunu hatırlatayım, yetişkin bir inek yaklaşık 35-40 kilo yem yer, sırf slaj versen 35 x 50 = 1.750 Kg/gün slaj yapar. Böyle bir işe sıfırdan başlanacak olursa sürü ortalaması süt verimi 25-30 Litrenin altına düşmemelidir. Buda bakım ve en önemlisi yemleme ile olur. Hayvan başına sulanabilir 3 dönüm arazi gerekli olur. Amerikalısı, İsraillisi, Hollandalısı, Almanı süt yemi v.s. bilmezler. Özel Mera, kaliteli Slaj, Yonca – Fiğ v.b. kuru ot’ la maksimum verim en düşük maliyet çıkar. Sulama sistemi kurarsanız Özel Mera kurmak çok basit ve kolaydır ama bu işin olmazsa olmazıdır bence.
Bu kısaca yazdıklarımın tamamını yaşamış ve yapmış birisi olarak, bilgi ve tecrübelerim bir kısmını paylaşmak istedim, katılıp katılmamak tamamen tecrübesi olan kişilerin takdiridir. Bunların doğruluğunu şuda gösterir sanıyorum; Avrupada kesilmiş Karkas et Kg fiyatı 3,2€, Birezilyada 2,7$, Türki Cumhuriyetlerinde 2,5$ dır, bizde ise 10,5$ dır. Bu sektörün Ülkemizde alışılmış yöntemlerle ne kadar doğru yapıldığının göstergesidir sanırım. Şuda var üreticiler bgu fiyatlarla rekabet etmek zorunda olup işlerinin planlamasını buna göre yapmak zorundadırlar, yapmayanları her geçen gün daha sıkıntılı bir Pazar beklemektedir.
Maliyet hesaplamalarını iyi yapmalı, Olması gerektiği gibi, usulüne ve yeniliklere uygun yapıldığı takdirde inanılmaz kazançlı ve bir okadar bereketli bir iştir.
Saygılarımı sunar, herkese yaptıkları işlerde kolaylıklar dilerim.
BAVER GRUP
beslen-ankara@hotmail.com
0507 544 46 33

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye74 yazı
Sayın Oosman mükemmel yorumunuz için teşekkürler. Çok aydınlatıcı ve bilgi verici.

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Di?er
Üye450 yazı
sayın işsizadam,

Malesefki konu ile ilgili çok üstün körü hesaplar yapıyorsunuz.

Sütaş ın yetiştirici ve yatırımcı eğitimleri var öncelikle buralara katılmanızı önemle tavsie ederim..

Sütaş sütle ilgili besiciliğine yönelik eğitim veriyor ancak kafanızda bütün anlayamadıklarınız oturmuş olacak emin olun..

Öncelikle bir hayvana verewceğiniz günlük yem miktarını o hayvanın yaşına kilosuna göre belirleniyor..

Yani yapacağınız besi ile o hayvan 12 aylıkkende 10 kg 15 aylıkkende 10 kg besi yemi yemeyecek...Bununla birlikte hayvanın canlı agırlık artısına ıstınaden belirleyeceksınız yem mıktarınıda..

İdeal olarak kltür ırklarına max yası 15 ay olarak dusunuyorlar..15 aydan sonra agırlık artısı dustugu ıcın 15 cı ayında kesıme yolluyorlar...

Ben suanda guncel rakamlara yabancı oldugum ıcın malesefkı sıze nethesaplar yapamayacafgım..Sutas da gıttıgınızde goreceksınız erkek hayvanları kendılerı besıye cekıyorlar...orada sıze net rakamları verebılırler..
Tavsıyem profosyonel yerlerden bılgı almadan bu ıse gırısmemenız..

İşi çok iyi araştırdıgını sanan arkadaslar var..sagdan soldan bısıler toplayıp cok duz bır bakıs acısıyla hesaplama yapıyorlar..Bunlarda malesef yanlıs kanaatler olusturuyor...
Çok basıt bır mantık ama ısı bılmeyen adam gunde bır hayvan 5 tlyem yer dıyor..6 aylık bır dana ıle 12 aylık bır dananın 5 tl gunde yemesı mantılımı sızcee..

Besıcılık turkıyede kar edıyor hepde ettı ısı dogru yapan adam ıcın...besıcılıkle ılgılı daha derın arastırmalara gırenızı tavsıye ederım ama mutlaka sutas egıtımıne katılın.ucretsız sıze yemek cay kahve hatta galıba kalacak yer dahıl ucretsız sunuyorlarr..

Ben egıtıme katıldım ılk ıntıbam hakketten 35 yıllık sut askıymıs demek oldu..

Sayg.
... ... ...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye8 yazı
Sn hakanfinans

Hesaplarımda nerder ne yanlışlık var anlatırsanız sevinirim. bende hesabın içinden cıkamıyorum zaten. Sütaşın eğitimine katılmadım ama hayvancılıkla ilgili yayınladığı kıtapları okudum.
ilk mesajımı dikkatli okursanız o hesabı pratik olarak kabaca yapılmıştır besiye ilk başladığı kiloyu280 kabul ettim bitiş kilosu 500 bende kiloya göre kesif yem hesabını canlı ağırlığın %2.5(sütaşın kitabındada böyle diyor) kadar kesif yem hesapladım hesabı 280(ben300 aldım) ve 500 kilonun medianını yanı 400 kilodan yaptım. tabiki başlangıcta 280 in %2.5(7kg) bitişe yakında 500 un %2.5(12.5kg) kadar kesif yem yiyecek. tabı bu 2.5 rakamıda değişebiliyor 1.5 veya 2 diyenlerde var verdiğiniz kaba yeme ve kalitesine göre.

Daha sonraki yazılarımı okudusanız dediğiniz gibi günde 5tl yer gibi yaklaşımların ne kadar yanlış olduğunu basit hesaplamalarla anlattım.

Yeni Üye37 yazı
günde 5 tl ile zaten olmaz olacagınıda kimse yazmamış herhalde. ancak bu işi hakkıyla yapanları bulup gerçekten onlarla oturup konuşup bi fizibilite raporu çıkartmak gerek . yoksa köyde 5-10 mal ile bu işi yapanlar ne hesap tutar ne defter . her ay aldıkları süt parasını yerler sattıkları mal parasınıda yerller sordugunda kar ediyormusun diye '' YOK BE BİLADER NE KARI HEP CEPTEN YİYOR YEMİNE ANCA YETİYOR SÜT PARASI BİDE VETERİNER GELDİMİ ZARAR EDİYOZ , YILDA DOĞURUSA ONLA BİRAZ RAHATLIYORUZ '' der. ya gerçekten bu işi hakkıyla yapmadıgı için neyin ne oldugunu bilmiyor yada kendisini acındırmak için böyle söylüyor bence . en kolay hesap bir mal otalama günde( yavruyken değil ) 20 ila 35 kilo arası yem yer . yavru boylarla ilğili bir bilgim yok ancak bu işin hesabını kitabını tutarsan ve ek iş olarak değilde temel işin olarak yaparsan çok iyikar edesin . ama besicilikte cebinde baya sermayen olmalı cünkü o malları satana kadar kar edemezsin haliyle cepten yersin . bu işe kalkışacaksan süt ineği işine gir . ve en az 40-50 inekle yap. tüm yemini (kış boyu yiyecegi yazın yayılacak o hayvan ) parayla satın dahi alsan çok iyi kar bırakıyor. kaldı ki o hayvan doğuracak ve ondan alacagın yavruyu 1-1,5 sene sonra 3,5-4 bin lira gibi bir fiyata satarsın ve çok güzel karlar edersin . 50 inekten 30 tane yavru alsan (ölümleri düşüyorum) bunun yarısı erkek olsa 1,5 sene sonra 60 bin lira sadece doğan yavrulardan her sene ekstra para gelir , dişileri ise 1,5 sene sonra sana süt vermeye başlar. besicilikten ziyade süt işine gir bence ben seneye yapacagım allahın izniyle

Yeni Üye8 yazı
Bir yıl soğan cok iyi para bırakır ertesi yıl herkez soğan eker üretim fazlalığı olaçağı için soğan tarlada kalır coğu kişi zarar eder..Bunun gibi zaman zaman bazı akımlar ortaya cıkar mesela "nar" herkez hicaz narı dikti bir kaç yıl once bazı bölgelerde her yer nar bahcesi oldu diyorlar, ama şimdi narda ciddi fiyat düşüşleri olduğu söyleniyor. bence ilerde sorun cıkaracak ürünlerden biri "ceviz" bir kaç yıldır cok popüler ve her yere ceviz pahcesi yapılıyor. Bir tanıdığım dönümü 11.000TL den aldığı topğrağa(27 dönüm) ceviz bahcesi yapıyor. Ama ceviz birazdaha geç yetiştiği için biraz daha zaman var.

Aynı şekilde bence süt inekciliği de bir zaman sonra çökecek herkez(ben dahil) hayvancılık peşinde devletten kredi cekip bu işe girmeni hesaplarını yapıyor yada giriyor. benim uzaktan 2 yakınım kendi işlerini bırakıp ciflik açtı devletten kredi alıp 4-5 milyon TL lik yatırım yaptılar, yurt dışından inek getirdiler. Bence süt fiyatları düşmeya ,müşteri sıkıntısı cekmeyen yem fabrikalarının fiyat arttıracağını düşünüyorum(aslında üretim ve satiş arttığında fiyatın düşmesi gerekir ama türkiyede müşyeri olduğu müddetce pek olmaz). Dolayısıyla karlılık ciddi anlamda azalacak.hatta iflaslar başlıyacak. Bu nedenle daha az yatırım maliyeti olduğunu ve daha az yatırım yapıldığını düşündüğüm için besiciliği sectim. Bir süre bekleyip bu süredede işe daha iyi adapte olup eğer karlılığı hala devam ediyorsa süt inekciliğine geçmeyi düşünüyorum.

Yeni Üye37 yazı
zaten süt inekçiliği ile başlanıp aynı zamanda besicilikte yapılması gerek . tamam besicilikte de iyi para var ancak 1 sene cepten yedirebilecek sermayen varsa yapılacak iş. yoksa olacak iş değil hela benim gibi bir insanın yapacagı iş değil. ama allahın izniyle bu işte başarı sağlarsam zaten doğacak olan erkek mallar ile besicilik yapacagım . süt ne kadar düşebilir ki zaten bu işi hakkıyla yapanların sayısı git gide düşüyor bence , kaldı ki herkesin kalkışacagı tarzda bir değil bence . süt temel ihtiyaçtır yani süt eninde sonunda para eder bi şekilde. zaten bu işi ilerleyen zamanlarda geliştirmek gerek . meslea 30 inekle başlayıp 5-6 senede 100 inekle devam edip yine bi 5-6 sene sonra kendi sütünü kendin işleyen bir fabrika kurmak gerekir ki bu işten en çok karı sen edesin. bunun yanında besicilikte işin kaymagı olur bence . kaldı ki kısa vadede et fiyatlarında çok dalgalanma oluyor ama sütte öyle bişey olmuyor

Yeni Üye21 yazı
hayvancılık işine girecek arkadaşlar sürekli hayvanların başında olamıcaklarsa o çizmeleri ayağına geçirmeyecekse hiç bulaşmasınlar.Davulun sesi uzaktan kulağa hoş gelirmiş.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ticaret