Wellness İçinde Yatan Servet !
Wellness İçinde Yatan Servet
Wellness Endüstrisinin Neden 600 Milyar Dolarlık Bir Sektör Olduğunu Keşfedin (Paul Zane Pilzer)
40 ila 60 yaş arası mali durumu iyi olan insanlar(baby boomers), zenginliklerinin keyfini sürdürmeye devam edebilmek için her geçen gün sürekli daha fazla WELLNESS’ı şiddetle talep ediyorlar.
Eğer ağrılarınız sizi kayak yapmaktan, hatta yürümekten alıkoyuyorsa veya nefesinizi temizlemek için yeterli oksijeni içinize çekemeyecekseniz tatil amaçlı dağ evinizin ne kadar anlamı olabilir? Sahile kadar olan kısa mesafeli yürüyüş bile sizi yorgun düşürüyorsa ve sizi keyif almaktan alıkoyuyorsa, seyahat edebilme özgürlüğüne sahip olmanın size ne faydası olabilir?
Mali durumu iyi insanlar 60 -70 yaşına ulaştıkça nüfusun daha büyük kısmı wellness’i talep etmektedir ve bu alanda yatırımlar yapılmaktadır. Sağlık herkes için makul bir yatırım aracı haline gelmektedir ve bu yatırımın hisseleri de paha biçilmez değerdedir.
Hastalık Sektörüne Karşılık Wellness Endüstrisi
Biz yıllarca doktorları, hastaneleri, eczaneleri ve ilaç firmalarını ’’Sağlık Endüstrisi’’ olarak tanımladık, oysa ki bunlar gerçekte ’’hastalık endüstrisi’’ idi. İlaçlara harcadığımız 2,6 trilyon dolar Amerikan ekonomisinin altıda birini teşkil ediyor ve ağırlıklı olarak hastalıkların belirtilerine(semptonlarına) yöneliktir. Bu harcamanın çok azı insanları hastalıklara karşı korumak veya kendilerini daha güçlü ve sağlıklı hissetmelerine yöneliktir.
Öte yandan besin takviyeleri, süper gıdalar ve meyveler, kişisel antrenörler ve akupunktur gibi alternatif tedaviler tarzı ürün ve hizmetlerden oluşan Wellness Endüstrisi, hastalıklara cevap vermekten ziyade sağlığı destekler.
Yeni Wellness Devrimi
1990’lı yıllarda wellness endüstrisi ile kazara tanıştım. 10 yıl boyunca pahalı diz ameliyatından kaçındım. Kronik ağrı deneyimimden sonra ’’glucosamine’’ adlı besin takviyesini kullandım ve bir yıl kadar sürede kıkırdak tamir oldu. Cerrahım x-ray ışını vasıtası ile gördüğü sonuç karşısında olumlu şaşkınlığa uğradı ve cerrahi bir müdahaleye ihtiyacım kalmadı. Ben bunun üzerine gerçek sağlık ve Wellness ürünlerini ( kaliteli su, besinsel takviyeler, meyveler, hormon ve zirai ilaç içermeyen gıdalar, anti-aging terapileri ve alternatif tedavileri…) gözlemeye başladım.
10 yıl önce hemen hemen varlığı çok küçük çapta olan bir endüstrinin, henüz başlangıç noktasında olmasına rağmen, 2002 yılında 200 milyar $’ a ulaştığını görmek beni çok şaşırttı.
Kimler Wellness ile İlgileniyor
Wellness ile en çok ilgili olan yeni ve büyüyen bir ekonomik sektör. Bunlar zenginlikleri arttıkça, daha sağlıklı olmanın yollarını medical yapının dışında arayan öncelikle varlıklı insanlardan oluşuyor. Bu kişiler fitness kulüplerine gidiyorlar, ne yediklerine dikkat ediyorlar, düzenli gerekli miktarda vitamin ve mineraller alıyorlar, ayrıca besin takviyelerini ve sağlıklarını geliştiren diğer ürünleri araştırıyorlar.
Onlar tarihte hiç görülmemiş derecede daha sağlıklı yiyecekler yiyen ve daha sağlıklı yaşayan ekonominin gelişen bir alanını oluşturuyorlar. Kim bu insanlar? Ağırlıklı olarak 40 ila 60 yaş arasında varlıklı insanlar. Bu insanlar tarihte ilk kez yaşlanmayı körü körüne kabulü reddeden kişiler. Onlar aynı zamanda güçlü bir ekonomik güç; onlar nüfusun sadece %28ini oluşturuyor, ama ekonominin %50’sini teşkil ediyorlar. Sizce Wellness alanının karlı bir pazar olması için nüfusun yeterli bir oranına hitap ediyor mu?
Bu jenerasyon genç olmanın ne demek olduğunun hatıralarına odaklanmıyorlar. Onlar kendilerini gerçekten bedenen ve zihinsel olarak daha sağlıklı hissetirerek gençleştiren şeyleri satın alıyorlar.
Bir Ekonomi Devrimi
Wellness endüstrisi henüz yeni başladı. Çoğu insan bu şekilde wellness ürünlerinin varlığını bilmiyor. Ama daha fazla insan wellness hakkında bilgi sahibi oldukça ekonomimizdeki bu sektörün büyümesi de patlayacak.
2002 yılında ben bu trendi incelemeye başladığımda, bu endüstrinin Amerika’da 200milyar $’lık bir boyuta geldiğini görünce çok şaşırdım. Bu gün 10 yıldan daha az bir süre geçmişken, 600milyar$ lık bir iş koluna ulaştı. Birkaç yıl sonra trilyon dolarlık bir endüstriye ulaşacak.
Bu gün wellness fırsatları sadece ürünlerin dağıtımına dayanmıyor. Daha çok bilginin dağıtımına dayanıyor. Buna entelektüel dağıtım diyoruz. Mağazalar bu dönemde, zaten bilgi sahibi olduğumuz ve kendimizin istediği ürünleri temin etmek için işe yarıyor.
Günümüzün kendi başına alışveriş dünyasında, ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip veya medyada yüksek derecede reklamı yapılmayan bir ürünü tavsiye edecek bir personel bulmak çok nadiren mümkün. Bu çalışanlar ürün uzmanı olacak şekilde eğitilmiyor ve ona göre de ücretlendirilmiyor da. İnternet birçok faydalı bilginin kaynağı olmakla beraber, size sadece hakkında soru sorduğunuz ürünlerle ilgili bilgi verebilir. İnternet ne hakkında bilgi soracağınızı bilmediğiniz bir konuda size bilgi veremez.
Öyleyse tüketiciler yeni ürünler hakkında nasıl bilgi sahibi olurlar? Günümüzde, tüketiciler en son ürünler hakkında, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar, ağızdan tavsiye yoluyla bilgi sahibi oluyorlar.
Bu paylaşılan bilgi, sadece güzel veya bilgilendirici değil, aynı zamanda da tecrübe edilmiş olduğu için bu bilgiyi daha etkili kılıyor.
Bu ağızdan tavsiye cümleleri reklamın hali hazırdaki en etkili aracıdır. Uzman sadece ’’nasıl’’ ve ’’niçin’’ ‘i değil aynı zamanda kişisel tecrübe ve kredibilitesini paylaşır.
Tüketiciyi eğitmek ve kişisel deneyim ve kredibilitenizi paylaşmak suretiyle bundan fayda sağlamaya başlayınca Entelektüel dağıtım sizin için finansal bir fırsata dönüşür.
Ben 20 yıldan fazla bir süre ekonomi eğitimi aldım. Doğrudan satış işi benim Entelektüel dağıtım için şu ana kadar gördüğüm en iyi sistem. Bu aynı zamanda 1 e 1 pazarlama, network marketing, referans marketing veya ilişki marketingi olarak da bilinmekte. Bu ev merkezli işler, başkalarına yardım etmek suretiyle zenginlik(zenginler) doğurduğu için Entelektüel Dağıtım’ı zirveye taşıyor. Doğrudan satış, kişilerin geçmişine, uzmanlık alanına veya maddi durumuna bakılmaksızın herkese açık fırsatlar sunar.
Fırsatın Sahibi Olmak
İnsanlara kendi gemilerinin kaptanı olmasına izin verdiği için Doğrudan satış işinden bu kadar etkilendim. Kişiler çalışma saatlerini, aktivite seviyelerini, nasıl ve ne zaman gelirlerini artıracaklarını kendileri seçiyor. Ayrıca Doğrudan satış işi sayesinde, geleneksel işlere sahip olmanın getirdiği baş ağrısı da elimine edilmiştir. Bu iş düşük başlangıç maliyeti sunar, çalışanınız veya sigorta gideriniz yoktur ve pratik olarak iflas etmeniz mümkün değildir. Ayrıca doğrudan satış iş modeli, bir işe sahip olmayı şu ana kadar hiç olmadığı kadar kolaylaştıran, internet gibi yeni teknolojileri kullanır.
Evet bundan sonraki adımınız bir wellness ürünü veya hizmeti deneyimlemektir. Bu hizmet veya ürünün ona sıkı sıkı sarılıp sabredeceğiniz ve bağlanacağınız bir ürün olmasına dikkat edin.
Paul Zane Pilzer Kimdir: Paul Zane Pilzer dünyaca meşhur bir ekonomist, milyoner bir girişimci, aynı zamanda bir üniversitede profesör ve en çok satanlar listesine giren 7 kitabın yazarıdır.
selmani