Merhaba;
Ben yıllardır kazandığım tecrübelerim sonucu çıkardığım sonuç satış işi kesinlikle doğuştan gelen bir yetenektir.
Fakat elbette bu yetneği olmayanların başarılı olamayacağı değil zorlanacağı anlamındadır.
Öncelikle kıyafetin çok önemli bakımlı olmalısın,parfümün kaliteli olmalı, kişisel bakımın tam olmalı tırnak,diş fırçalama vs. kısacası ziyaret esnasında kendini satmalısın yani müşterin ya da bayin seni üst düzey görmeli, bunu ona fark ettirmen gerekir asla çok fazla ısrarcı olduğunu belli etmemelisin bu hissi içinde yaşaman gerekli.
Ürün bilgin tam olmalı kimse bir soru sorduğunda karşısında dolambaç cevaplar veren ya da telefonla birilerine sorma ihtiyacı hisseden kişiden ürün almak istemez, kendi şahsım adına markette bile tecrübeli tanıdığım kasiyere ürünlerimi okutturuyorum.
Ben bir ürün satmak için bir müşteriye gittiğimde ilk yapacağım firmada ki konsepti inceler ve ortamda ki ruh haline göre konuşurum.
Ya da araştırma imkanım olmuşsa detaylı bilgileri toplayıp o şekilde görüşmemi gerçekleştirmişimdir.
Adam müzik tutkunudur ve örnek veriyorum Bon Jovi hayranıdır ona göre senin ona yakın müzikler hatta o konuda sohbet açman gerekir.
Ya da futbolu çok seviyordur vs. bir şekilde o adamın kafa yapısını anlayıp onun tarafında konuşman gerekir.
Muhakkak hobilerinin esintisi vardır bulunduğu ortamda, en kötü ailecek bir resmini görür ve aile önemini konuşursun.
Mutlaka dış görünüşü ile yanlış anlaşılmayacağın ve onu mutlu edecek yorumlarda bulunman gereklidir.
Örneğin, bayan ise saçlarınız gerçekten çok hoş yüzünüz ile muhteşem bir uyum içerisinde, erkek ise kravat,gömlek ya da ayakkabısı ile ilgili olumlu yorumlarda bulunabilirsin.
Satacağın ürün senin için ne kadar önemsiz olursa olsun senin oluşturacağın ortam, müşterinin bu ürüne ihtiyacı var ve sen ona sadece yardımcı oluyorsun algısını canlandırmalısın, sanki bir eşi dostu gibi, ayrıca uzun vadeli müşteri ziyaretlerinde mutlaka arkadaşlık,dostluk ilişkisi içinde devam ederek, sosyal hayatında da o kişilerle birlikte vakit geçirmelisin (maça gitmek,halı saha,deniz,mangal partisi,kahve içmek vs.)
Sattığın ürün ne olursa olsun bir şekilde onun ihtiyacı olmasa dahi ihtiyacı olduğunu düşündürmelisin.
Zamanın değerli olduğunu fark ettirmelisin ne kadar boş vaktin olması önemli değil önemli olan müşterinin öyle görmesidir.
Bunların dışında özgüvenin tam dik bir şekilde enerjin yüksek olmalı net yüksek sesle konuşmalısın.
Bir insanın ne konuştuğunun çoğu zaman önemi yoktur nasıl konuştuğu önemlidir.
Kurduğun cümleler anlaşılır heyecanlı olmalı adamı karşında anlattığın ürünün hayalini kurdurman gereklidir.
Cansız pasif bir şekilde karşısında durursan eğer etkileyici olmazsın.
Lakayıt olmaman gerekir özellikle ilk tanışmada asla her zaman bey kullan, sonrasında ilişkinizin durumuna göre abi diyebilirsin ya da kardeşim senin samimiyetine bağlı ama ilk sefer direk itici olur.
Arkadaşlar şimdilik bu kadar yazabildim sahur yaklaşıyor.
Kardeşim buraya bu konuyu açtığına göre isteklisin ve heveslisin inanıyorum ki başarılı olursun.