Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Ne İş Yapayım Diyenlere Bedava Hammadde İle İş

BaşlatanBaybars2000Tarih29/07/2011 02:17:22Yorum60

İlk mesaj
Hiç sokak pazarları kalktıktan sonra kalanları düşündünüz mü..
Muazzam miktarda sebze meyve atıkları.Malesef doğrudan çöpe gidiyor.Bunların geri dönüşümü inanılmaz gelir getirebilir.Hep düşündüm ama nasip olmadı.
Esas hammaddeniz bedava.Yani sebze ve meyveler.Bunlardan nemi olur.Hayvancılığın %60 -70 gideri yem olur.Kısa bir süre kapalı ortamda kurutulması veya birazcık sermaye ile alınabilecek sebze meyve kurutma makinesi ile kurutulabilir.Pazar sorununuz yok.Zira hayvancılık ile uğraşan büyük işletmelerden en küçüğüne kadar istediğinize satabilirsiniz.Yem sıkıntısı hayvancılığımızın en temel problemidir ve et fiyatlarından sanırım hepiniz haberdarsınız.İthal yem çok pahalı.Neden siz ucuz yem üretmiyorsunuz.Hemde bedava.Pazarlama sorunu yok.Yaptığım araştırmalarda bu kurutulmuş meyve ve sebzelerin hayvanlar tarafından iştahla tüketildiğini görmüştüm.Çok basit sermayesi çok az hammaddesi bedava pazar sorunu olmayan bir iş sanırım.Hiç bir tecrübeye gerek yok.Sadece akşamları pazarlarda atık sebze ve meyveleri toplayın veya toplatın yeter.
Esasında gübrede yapabilirsiniz.Ancak bu iş biraz zor ve külfetli.Bu işin ayrıntılarına girmiyorum.Elektrik üretilebilir.Ancak bunlar dediğim gibi kilfetli ve zor işler.Ama kurutarak hayvan yemi işi çok kolay...Umarım yapan vardır veya yapılır.Zira bu iş hem para kazandırır hem geri dönüşüm sağlar.Bunca nimetin çöpe gitmesi engellenmiş olur. Hem bakarsınız yaygınlaşırsa et fiyatları ucuzlar...Ammada sevap kazanırsınız :) hem israfı önlemekle hemde et fiyatlarını ucuzlatmakla...Uçuk oldu ama idareediverin..
Anladım ki insanlar ;
Susanı korkak,
Görmezden geleni zavallı,
Affetmeyi bileni çantada keklik sanıyorlar.

Oysa ki;
Ben istediğim kadar hayatımdalar..
Göz yumduğum kadar dürüst ve
Sustuğum kadar insanlar...

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Serbest meslek
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
60 yorum
:))) cok güzel fikir bence ...eger gercekten hayvanlar bunu yiyosa :) sermayesız güzel bi iş olur..tıpkı tavuk bacagına benzer bu işte.düşünsenize firmalar kurulmus aksam pazarın toplanmasını beklıyolar beledıye işcilerinden önce saldırıyolar pazarı temızlemeye :::::))
www.kombiistanbulservis.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
bencede mantikli ama buyuk sehirde yasayanlar daha sansli pazar cok

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ticaret

bazen dikkaatmi çekiyor bizim mah.de pazar kuruluyor ve akşam olduğunda bir sürü insan atıkları topluyorum ama onlar bunun ticaretinde değil aç karınlarını doyura bilmek için uğraşıyorlar bence ne bulursalar şükrediyorlar baybars arkadaşın dediği sanmıyorum kimse girmez o işe diye düşünüyorum çünkü saten milet her gün bi pazar da pazarın bitiminde dediğim gibi atıkları topluyorlar aç karınlarını doyurabilmek için alllah yardımcıları olsun selametle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - SemAmbalaj
bazen dikkaatmi çekiyor bizim mah.de pazar kuruluyor ve akşam olduğunda bir sürü insan atıkları topluyorum ama onlar bunun ticaretinde değil aç karınlarını doyura bilmek için uğraşıyorlar bence ne bulursalar şükrediyorlar baybars arkadaşın dediği sanmıyorum kimse girmez o işe diye düşünüyorum çünkü saten milet her gün bi pazar da pazarın bitiminde dediğim gibi atıkları topluyorlar aç karınlarını doyurabilmek için alllah yardımcıları olsun selametle

Çok doğru
joSe

Yerleşim Türkiye / SamsuMeslek Esnaf
15 senedir sokağımızda kurulur pazar.Toplayanları bende görüyorum.Pazardadaki atıkların %20'si ancak insanların toplayabileceği türden.Belki o kadar da değil.Hepsini toplamaları mümkün değil.En basitinden marul yapraklarını toplayanı görmedim.Ezilmiş meyveleri toplayanı görmedim.İstanbulda 33 ilçe var.Her gün her ilçede -ki daha fazladır- bir pazar kurulsa 33 pazar demektir.Bunlardaki atıkların hepsinin insanlar tarafından toplanması mümkün değil.Sokakta çöp toplayacılarını ayarlayıp inanılmaz miktarda sebze meyve artığı toplanabilir. Sebze ve meyve Hallerini düşünemiyorum bile.Oraları işin içine katarsınız hayal edemeyeceğininz sayılar çıkar ortaya.Her gün tonlarca meyve ve sebzenin girdiği istanbul bu iş için biçilmiş kaftan.Şirkete falan gerek yok.Sadece toplamak.Bütün iş bu.Basit bir makine.Kendiniz poşetleyip satmaya başladığınızda gerisi gelir.Keşke imkanım ve zamanım olsa.Kimseye akıl vermek haddime değil.Ancak insanlar hep sanayiye yönelmiş orada bir şeyler üretip kazanmanın peşinde.Forumda dikkat edin herkes bir şeyler üretmek için fikir istiyor.Atölye kurmak ,hammadde ,enerji.Ben basit,hammadde sıkıntısı olmayan tecrübe gerektirmeyen bir işten bahsediyorum.Unutmayın tarım ve hayvancılık eğer aklınızı iyi kullanırsanız inanılmaz paralar kazandırır.Bir arkadaşım köyde hayvancılık yapmak istediği söyedi.Ama yem parası beni düşündürüyor deyince istanbulu teklif ettim.Git çatalcaya küçük bir arazi al.Koy hayvanlarını.Bir pazardan toplayacağın bir kaç gün yeter.Maliyetin düşer dedim.Şimdi o işin peşinde.Hayvancılığın en iyi yapılacağı yer bence istanbul.Bedava yem ve yanıbaşınızda 15 milyonluk pazar.Satma derdinizde yok.Şilede yapanlar var sanırım.Hele tarım o ayrı bir iş.Ne yazık Türkiyede tarım Hz.Ademden kalan metodlarla yapılıyor.Alınan verim inanılmaz düşük.Basit ama gerçek bir örnek vereyim: İç anadoluda bir çiftçinin tarlasında 5 dönüm alan işaretleniyor.Çiftçiye müdahele edilmiyor.Hasat sonu 5 dönümden aldığı ürün tartılıyor.Ertesi sene 5 dönüme araştırmayı yapanlar ekiyor.Çiftçi hiç karışmıyor.Hasat sonu alınan verim çiftçinin aldığı üründen tam 7 kat daha fazla.Adam babasından dedesinden gördüğü ürünü ekiyor hala.Toprak tahlili nedir yeşil gübre nedir,mineral dengesi nedir,tarlamdaki mineral için en iyi hangi ürün ekilebilir,ekeceğim ürün hangi minerali istiyor hangi gübreyi atayım bilmiyor.Toprakta solucanları buldumu eziyor.Ne garip yaw solucanlar tarlamda artsın iyidir demiyorda eziyor.Bilmiyorki solucanların ne kadar faydalı olduğunu.Uzatmayayım iş çok.Fırsat çok.Sadece biraz araştırırsanız Tarım ve hayvanclıkta inanılmaz paralar olduğunu görürsünüz.Son olarak bir şey daha anlatayım.Dayım çiftçilikle uğraşır.Bir gün ziyaretimde karpuz kabuklarını tarla yerine çöpe attığını gördüm.Dayı bunları doğra tarlaya serp.Mineral olur faydalı olur.Çevrende yere dökülmüş bir sürü meyve var.Abartmadan bir kısmını ve diğer bulduğun sebze meyve atıklarını doğrayıp bir yıl tarlaya serp ve çürüt.Gübreye para vermene gerek yok dedim.Garip garip yuüzüme baktı.Hadeeeee beeee..Şehirli adam ne anlarmış tarladan deyiverdi :) Ertesi seneki ziyaretimde elimden tuttu ve teşekkür etti.Ne anlarmış şehirli dediği kişinin dediğini tarlasının bir kısmına uygulamış.Bak dedi senin dediğini yaptığım yerde deli gibi lahana var.Sen doğruymuşsun.Yani pazar atıklarını yeşil gübre olarakda değerlendirebilirsiniz.Sınırı yok.Sadece biraz araştırın yeter.Ahh o pazar atıkları.Ne muazzam paralar kazandırır adama...
Anladım ki insanlar ;
Susanı korkak,

Oysa ki;

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
merhaba arkadaşım gercekten müthiş bir fikir bu atıklardan nasıl yem veya gübre olurki bu konuda bilgi verirmisiniz veya adres gösterirmisiniz

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Benim duydugum , bu atiklar kapali, gunes gormeyen ortamlarda ortalama 1 yil kadar tutuluyor. Ve sonrada gubre olarak kullaniliyor, adina da compost deniliyor.Google yengeye compost diye sorun , bilgi var.

Yerleşim Belçika / BelcikaMeslek Saty? / Pazarlama
Ne yalan söyleyim benim aklıma yatmadı desem yalan olur. Fikirden sonra armut piş ağzıma düş gibi olacak ama :) yinede sormadan edemeyeceğim.. Bu makinalardan nereden temin edebiliriz? Ayrıca bu işi profosyonel bir şekilde yapmak için muhakkak dükkan açıp vergilendirmek gerek. Şimdi giriş faturası olmadan çıkış faturasını nasıl keseceğiz?
ZİHİN FUKARA OLUNCA FİKİR UKALA OLUR...

http://www.kargosubizden.com

Yerleşim Türkiye / ErzincanMeslek Saty? / Pazarlama
Hakkaten güzel bir fikir birtane pickup araç lazım 2 tane yevmiyeci eleman çalıştırıp bide 200m kare dükkan depo misali orada kurutup işlenilirse bu iş iyi fikir tutar. tebrik ediyorum arkadaşımızı.
Ben Bu İşi Düşünüyorum hayal edince güzel Şeyler Çıkıyor, Bu İşte IŞIK var.
yarının sorumlusu bugündür.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Otomotiv
Ticarette çok kazanmayı herkes ucuza alıp pahalı satmak olarak ifade eder.Bence ticarette çok kazanmak ilk olmaktır.
İnternet yaygınlaşmadan önce ilk netcafeleri kuranlar inanılmaz paralar kazandılar.Sonra devrettiler.İlk döviz büroları kurulduğunda büyük paralar kazandılar.Sonra devrettiler.Kısacası ilk olmak daima çok kazandırır.
Bu işi imkanım ve zamanım olsa kesinlikle yapardım.İnsanlar henüz meyve sebze artıklarının potansiyelinden haberdar değiller.Zaten olunca bulamazsınız.Şu an bildiğim gördüğüm kadarıyla bu atıklara kimse talip değil ve çöpe gidiyor.Bir coğrafya mezunu olarak bu atıkların değerlendirilmesini yazsam emin olun okumanız en az yarım saat sürer.Benim bahsettiğim hayvan yemi konusu sadece biri.Ama potansiyeli inanılmaz yüksek.Kesinlikle satılabilir.
İstanbulda Metro istasyonlarını gördünüzmü.Her köşesi satılıyor ,standlar kuruluyor.Yıllarca boş durdu.Uyanığın biri -görenler bilir firmanın adını- şimdi takır takır satış yapıyor.Müşteri ayağına geliyor zira.Bunun gibi bir şey.Benim uğraşım şimdi biraz daha farklı alanda.O da bakir ve inanılmaz potansiyeli olan bir iş.Biraz araştırdım.Ne yalan söyleyeyim burnumun dibindeki fırsatı görmemişim.Her neyse o iş olgunlaşırsa burada sizlerle paylaşırım.O da tarımla ilgili.İşin beni çeken yanı her tür üreticiye hitap ediyor.Sebze meyve tahıl ne aklınıza gelirse.Tarımla ilgili herkesin mutlaka alakalı olduğu bir iş.Bir coğrafyacı olarak bunu nasıl farketmediğime hayret ettim.Şu an tamamen bakir.Tüm ülke potansiyel alıcı.O yüzden her ilden işe ortak almam gerekecek.Yanlış anlaşılmasın.Para filan istemiycem.Umarım becerebilirim.
Saygılarımla...
Anladım ki insanlar ;
Susanı korkak,

Oysa ki;

Bu arada bu konuda yaptığım araştırmalar ile ilgili olarak bendeki teknik bilgiyi fiyatıyla paylaşmayı uygun buldum.
Bana ulaşan Bilgi:

Sayın .............. bey

Çok doğru bir yaklaşım ve iş konusu üzerindesiniz.

Bu tür çalışmaları yaptık ve bu ürünlerden de hayvan yemi çıkarılması ile çalışmaları sonuçlandırdık.

Fakat kapasitesi büyük bir iş olacağından yatırımı da büyük olan bir iş kolu.

Saatte 1000 kg ürün işleme kapasitesi olan bir ufak tesis bile yaklaşık fiyat veriyorum 450.000 -600.000 tl civarındadır.birkaç ortaklı yatırım karlı olabilir yatırım geri dönüşü de 14-16 ay arasında olabilir.

Saygılarımla

Yük Tek Ö
......

Yukarıdaki rapora göre ortalama bir yıl içide iş kendini amorti ediyor.Bedava hammadde olunca son derece normal...
Anladım ki insanlar ;
Susanı korkak,

Oysa ki;

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Baybars2000
Ticarette çok kazanmayı herkes ucuza alıp pahalı satmak olarak ifade eder.Bence ticarette çok kazanmak ilk olmaktır.
İnternet yaygınlaşmadan önce ilk netcafeleri kuranlar inanılmaz paralar kazandılar.Sonra devrettiler.İlk döviz büroları kurulduğunda büyük paralar kazandılar.Sonra devrettiler.Kısacası ilk olmak daima çok kazandırır.
Bu işi imkanım ve zamanım olsa kesinlikle yapardım.İnsanlar henüz meyve sebze artıklarının potansiyelinden haberdar değiller.Zaten olunca bulamazsınız.Şu an bildiğim gördüğüm kadarıyla bu atıklara kimse talip değil ve çöpe gidiyor.Bir coğrafya mezunu olarak bu atıkların değerlendirilmesini yazsam emin olun okumanız en az yarım saat sürer.Benim bahsettiğim hayvan yemi konusu sadece biri.Ama potansiyeli inanılmaz yüksek.Kesinlikle satılabilir.
İstanbulda Metro istasyonlarını gördünüzmü.Her köşesi satılıyor ,standlar kuruluyor.Yıllarca boş durdu.Uyanığın biri -görenler bilir firmanın adını- şimdi takır takır satış yapıyor.Müşteri ayağına geliyor zira.Bunun gibi bir şey.Benim uğraşım şimdi biraz daha farklı alanda.O da bakir ve inanılmaz potansiyeli olan bir iş.Biraz araştırdım.Ne yalan söyleyeyim burnumun dibindeki fırsatı görmemişim.Her neyse o iş olgunlaşırsa burada sizlerle paylaşırım.O da tarımla ilgili.İşin beni çeken yanı her tür üreticiye hitap ediyor.Sebze meyve tahıl ne aklınıza gelirse.Tarımla ilgili herkesin mutlaka alakalı olduğu bir iş.Bir coğrafyacı olarak bunu nasıl farketmediğime hayret ettim.Şu an tamamen bakir.Tüm ülke potansiyel alıcı.O yüzden her ilden işe ortak almam gerekecek.Yanlış anlaşılmasın.Para filan istemiycem.Umarım becerebilirim.
Saygılarımla...

Sözleşmeli üretim gibi bir ortaklık mı düşünüyorsunuz?
Barış Ç

Yerleşim Türkiye / BoluMeslek Muhasebe
Bu is fikrinin benzeri Dragons Den'de cikmisti. O fikirde de fabrika atiklariyla hayvan yemi uretimi vardi. Mesela meyve suyu ureten firmadan posasi yok paraya ya da bedavaya satin alinip kurutularak hayvan yemi uretimi planlaniyordu...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
İşte bu konuyla ilgili bir haber :

Ege Üniversitesi (EÜ) Tarım Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asım Kılıç, Türkiye genelinde yaklaşık 13 milyon ton sebze ve meyve artığının çöpe gittiğini ifade ederek, bu atıkların silaj yemi (ekşiltilmiş hayvan yemi) yapılması halinde, yaklaşık 1 milyon 500 bin ton daha fazla süt üretilebileceğini söyledi. Türkiye'de pazara sunulan sebze ve meyvelerden, evlerde ortalama yüzde 35 oranında fire olduğunu belirten Kılıç, Türkiye genelinde hallerden, pazar yerlerinden ve tarlalardan atıl kalan sebze ve meyvelerin de çöpe gittiğini kaydetti. Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu sebze ve meyveler ya çöpe gidiyor ya da tarlada çürümeye terk ediliyor. Oysa ki, belli yerlere fazla maliyetli olmayan silaj yemi atölyeleri kurarak, çöpe giden milli serveti ekonomiye kazandırmış oluruz. Çiftçiye ucuz yem sağlamanın yanı sıra, oluşan çevre kirliliğinin de önüne geçmiş oluruz.''

Silaj yemi atölyelerini kurmak için fazla bir sermayeye ihtiyaç olmadığının altını çizen Prof. Kılıç, söz konusu atölyelerin 150-200 bin YTL maliyeti olduğunu belirterek, kurulacak atölyelerin çalışma sistemlerinin de oldukça basit olduğunu kaydetti. Türkiye'deki en ucuz ve hayvanlar için en değerli besinler içeren yem türünün silaj yemi olduğuna dikkati çeken Prof. Kılıç, silaj yeminin, sarımsak, pırasa ve soğan haricindeki, lahana, mısır, domates, karnabahar, enginar, elma, armut, ıspanak, havuç, patates ve benzeri sebze ve meyve atıklarından yapıldığını ifade etti. Kılıç, atık sebze ve meyvelerindeğerlendirilmesinin çevre kirliliğinin önlenmesine de katkı sağlayacağınısözlerine ekledi.

Anladım ki insanlar ;
Susanı korkak,

Oysa ki;

çiftçiye bişey sattınız mı??bildiğinden farklısını almaz yabancıysan hiç almaz ..sürü psikolojisi.. biri alırsa alırlar memnuniyet söylemezler kahvede kıskandırmak için..traktörleri kapıştırırlar hava atma için ..

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ythalat / Yhracat
Eleştirileriniz için teşekkür ederim.Ancak şunu belirtmek isterim.Sorduğunuz sorular bana hayatı boyunca hiç çalışmamış birinin sorusuymuş gibi geldi.Eğer bu kadar detay verecek olsaydım bu işi zaten yapıyor olurdum :) Yinede bazı sorularınıza cevap vereyim kısaca....Ortalama 150 -200 bin tl icvarında bir yatırım için sanırım hiç kimse sadece burada yazılanlara bakarak riske girmez.Burada bir işin adım adım nasıl yapacağını anlatmaya kalksak sanırım hiç kimse buraya uğramaz.Burada insanlar bir işim nasıl yapılacağını resmi prosedürünü sormuyorki.Bunlar zaten bell.Fikir soruyor.Her fikir değerlendirilmeyebilir.Siz eğer fikir hoşunuza giderse olabilirini araştırırsınız.Oluyorsa yaparsınız.Bedava hammadde meselesine gelince:Bu işe girişecek kişinin pazar esnafı veya pazarcılar odası veya belediye ile görüşüp 150-200 bin tl 'lik yatırımı ondan sonra yapacağını herhalde takdir edersiniz.Şu anda hiç kimsenin bu atıklara talip olmadığını hangi şehirde olursa olsun sanırım görüyorsunuzdur.Mesele bunu resmi hale dökmekse kusura bakmayın bunun nasıl olacağınıda bir zahmet arştırıverin.Her fikrin en ince detayına kadar anlatılabilmesi için fizibilite çalışmalarının yapılmış olması gerekiyor.Siz tanıyormusunuz bilmiyorum.Ben henüz görmedim.Fizibilite çalışmalarını sırf fikir olsun diye yayınlayanı.İnsanlar ilk etapta fikir lazım.Hayal edin.Uyygulama konusunda ufacık bir ışık varsa yayın.Hiç ummadınız insanlara ekmek olur o ışık.Sanrırım bunun sayısız örneği vardır.
*topladıklarımızı slaj haline getirdik, kime satacağız, gelip mi alacaklar, biz mi teslim edeceğiz?' İfadeniz biraz garip kaçmış.Sanırım iş piyasasında hiç bulunmadınız.Hayvancılık sektöründe her çiftçinin altında kamyon mu varki gelip sizden alsınlar.Elbet siz ***üreceksiniz.Hatta insanlara örnek bırakacak sizden talep etmelerini bekleyeceksiniz.Bunlar pazarlama stratejisi.
Yukarıda bir teknik rapor yayınladım.
Oradaki rapor bir şirket tarafından yapılmış bir fizibilite çalışmasının bir kısmı.Yatırımın ne kadar sürüde geri döneceği yazılmış....
Anladım ki insanlar ;
Susanı korkak,

Oysa ki;

her işin bilinmezi vardır.bilinmezlerin nekadarını kendi lehimize çevireceğimiz çok önemli bence burada tek bir sıkıntı var bence hammaddenin devamlılığı onun haricinde herşey yapılabilir

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Serbest meslek
KESİNLİKLE HARİKA BİR FİKİR..

Uygulanabilir veya uygulanamaz bunun hakkında yorum yapmak erken olur ama hem para kazanacaksınız, hem insanlık adına iyi işler yapacaksınız KESİNLİKLE HARİKA BİR FİKİR..

Baybars2000 sİZİ CANI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM

Şimdiden bu işi araştırmaya başlıyorum.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
Bu yazıyı okuduktan sonra ne zaman bir pazar yerinden geçsem gözüm yerdeki ezik büzük meyve sebzelere takılıyor.Baktıkca hayıflanıyorum açıkcası,fikir mükemmel denilecek derecede makul ve mantıklı.Paylaşımınızdan ötürü müteşekkirim.Tam Koniks in formatını kanıtlar bir fikir paylaşımı olmuş bence.Eleştiriler illaki olacaktır,insanlar bazan herşeyi başkalarının düşünmesini beklerler ve müşkülpesentlikte sınır tanımazlar:) Armut piş ağzıma düş misali. kulak asmamak lazım.
Saygı ve sevgiyle...
Ormanda tilki en akıllı, koyun ise en saf hayvandır, ancak tilki her zaman aç koyun ise tok gezer...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
sadece pazardaki artıklarla bu iş sürekli ve devamlı olmaz yaklaşık 250 binliralıkta bir yatırım gerektiriyor bu yatırımı yapmak için
hammadenin sürekliliği gerekli.yatırım kolay hammaddeyi temin etmek zor bence

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Serbest meslek
Esasında ilk etapta bu kadar yatırıma gerek yok bence.Sılaj olayını biraz öğrenin.Hammadde bence sürekli.Çünkü sebze ve meyve atıklarında sürekliliği sağlamada pazarların dışında bir sürü seçenek var....Bir sürü manav,marketler var...Marketlerin manav reyon sorumlusuyla bir muhabbetle iş biter.Atık çıktığında size çağrı atsın yeter.Bu tür marketlerdede çıkan atık hatırı sayılır olur bence.Haller, oteller, lokantalar...Sera ve tarla atıkları...Bunlar esasında zor gibi gözüken ama basit muhabbet bağlama veya laf cambazlığıyla yapılabilecek şeyler.Bunların geri dönüşüme gittiği fikrini insanlara söylerseniz bence yardımcı bile olurlar...Şahsen ben evimde çıkan hatırı sayılır olmasada böyle bir geridönüşüm konusunda elimden geleni yapardım.Ama malesef sadece bu konuda değil hiç bir konuda geridönüşüm kültürümüz yok ve milyarlar çöpe gidiyor...Çiftçilerin çoğunun yaktıkları kullanabileceğiniz inanılmaz miktarda atık da bulabilirsiniz.Sınırı yok..İster büyükşehir ister tarım yapılan yerler..Ve bu atıklara şu an kimse talip değil...
Anladım ki insanlar ;
Susanı korkak,

Oysa ki;

Hammadde sorunu yok ki, olaya sadece pazar artigi yonunden bakmamak gerekir. Ornegin meyve suyu fabrikalari vb farbikadan kalan posalarla da bu is yapilabilir.

SİLAJ NEDİR?
Yeşil yemlerin turşulaşmışşeklidir. Hayvanların yedi­ği her türlüçayır ve mera otları ile tarladan üretilen yem bitkilerinin biçilip parçalanması ve hava ile irtibatının kesilerek, besin değerinde hiçbir kayıp verdirmeden, turşu­laşma sırasında bir miktar da değerini artırarak , yeşil yemlerin bulunmadığı mevsimlerde, mümkünse bütün yıl boyunca yedirmek üzere saklanmasına silolama, silolanmış yeşil kaba yemlere de silaj veya. yem turşusu denir.

Arkadaşlar bizim yapacağımız işlemde anladığım kadarıyla buna benziyor

Her meyve ve sebzenin posasının çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten Çetin, fabrikada suyu alındıktan posaların genelde değerlendirilmediğini ve atıldığını söyledi. Posaların su oranının yüzde 50-80’e kadar çıktığını, bir hafta içinde tüketilmediği taktirde çürümeye ve kokuşmaya başladığını ifade eden Çetin, “Türkiye’de ne yazık ki bu posalar iyi değerlendirilemiyor ve milyonlarca tonu çöpe gidiyor. Bu ülkemiz için çok büyük bir ekonomik kayıp. Ayrıca çevre kirliliği de oluşturması cabası.” diye konuştu.
Domates, üzüm gibi onlarca meyve ve sebze posasının bu yolla değerlendirebileceğini vurgulayan Çetin, projesini şöyle anlattı: “Bu proje ile atık posaların içeriğinde bulunan yüzde 50 – 80 oranındaki su miktarlarını ısı transferi yoluyla yüzde 12 seviyelerine (hava kurusu) düşürdüm. Bu şekilde posaların raf ömürlerini 1 haftadan 1 yıla çıkardım. Proteince ve alt yapı taşları olan amino asitlerce ve minerallerce zenginleşen bu hammaddeleri, yem sanayi sektörü ve hayvancılık sektöründe aranılan birer mamul madde haline getirmeye çalıştım.”
Ürettiği posa yeminin ineklerin sütünü yüzde 50 oranında artırdığını vurgulayan Çetin, ayrıca projesine patent aldığını kaydetti. Alternatif yemin seri üretilmesi korusunda hayvancılık sektöründen gelenler olduğunu dile getiren Çetin, “Görüşmelerimiz sürüyor.” dedi.
Ahmet Çetin, bir televizyon kanalında yayınlanan ‘Bir Fikrin mi Var?’ proje yarışmasında projesinin büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

Araştırmalarınız için tebrik ederim.Sanırım bu işte gelecek var.
Anladım ki insanlar ;
Susanı korkak,

Oysa ki;

Dün akşam fırsatım oldu ve biraz araştırabildim, kesinlikle iş var..

Sırf Adanadaki bir meyve işleme tesisinden günde 90 ton posa çıkıyormuş, 8 ay üretim yapıyorlarmış..

Şuan ismini tam hatırlıyamadım ama üniversite gözetiminde sizin düşüncenize benzer küçük bir atölye kurmuşlar ve bu yem işine başlamışlar..

Yinede iş zor bir iş neden mi?

Bakkal açmak istersen, gidersin toptancıdan malları alırsın dükkana koyarsın gelene satarsın, ama bu işe nerden nasıl ne durumda başlanacak bu biraz araştırma gerektiriyor

Hallerde,osblerde de sürekli atık çıkar. Bir de köylüyü de bu işe katabilirsiniz.Meyve artıklarını verenlere gübrede indirim sağlarsanız bizim insanımız sever böyle şeyleri sizi tercih eder.(zaten çıkışınız milli duyguları işleyerek yurt dışına giden para ülkemize kalacak,her aldığınız gübre ile hem hayvanınıza sağlıklı besin hem de israfı önleyip ekonomimize katkı sağlıyacaksınız en önemlisi sizin ürettiklerinizle yapılacak) Medya ve devlet desteği olursa kısa zamanda çok iyi sonuçlar alınır ama piyasadaki ithalatçılar da boş durmaz sonuçta teker-çomak olayı. Yeter ki bu tür yerler çok açılıp yabancı marka ile rekabet yerine birbirini yemesin bu işi yapacaklar.

Yıllar önce bir çiftlik sahibi patozunu kendi bu atıkları parçalayıcıya dönüştürmüş sonra gömerek bir işlemden geçirip gübre yaptığını anlatıyordu.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Mühendis
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - traven
Hallerde,osblerde de sürekli atık çıkar. Bir de köylüyü de bu işe katabilirsiniz.Meyve artıklarını verenlere gübrede indirim sağlarsanız bizim insanımız sever böyle şeyleri sizi tercih eder.(zaten çıkışınız milli duyguları işleyerek yurt dışına giden para ülkemize kalacak,her aldığınız gübre ile hem hayvanınıza sağlıklı besin hem de israfı önleyip ekonomimize katkı sağlıyacaksınız en önemlisi sizin ürettiklerinizle yapılacak) Medya ve devlet desteği olursa kısa zamanda çok iyi sonuçlar alınır ama piyasadaki ithalatçılar da boş durmaz sonuçta teker-çomak olayı. Yeter ki bu tür yerler çok açılıp yabancı marka ile rekabet yerine birbirini yemesin bu işi yapacaklar.

Yıllar önce bir çiftlik sahibi patozunu kendi bu atıkları parçalayıcıya dönüştürmüş sonra gömerek bir işlemden geçirip gübre yaptığını anlatıyordu.

Konuyu tam okuduguna emin misin ? Olay gubre uretimi degil ki .. Tabi mumkunse gubrede uretilebilir :)