Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Sanalpos Hakkında Sorulmamış Bazı Sorular. .

BaşlatanOguzz13Tarih23/07/2011 00:21:57Yorum19

İlk mesaj
Yeni Üye12 yazı
Merhabalar,

E-ticaret işine girmeyi düşünüyorum.. Bu konuda araştırma yapıp bilgilerimi arttırmaya çalışıyorum, özellikle bu başlıkta bu konuda tecrübeli insanların olduğunu gördüm ve tecrübelerine başvurmak istedim. Araştırdım ama daha önce değinilmemiş bazı konular gördüm, bilenler yardımcı olabilirlerse çok sevinirim.

1) Bir şahıs şirketi kurulup sanal pos alındığında müşterilere giden ekstrede şirket adı mı yazıyor yoksa şahsın adı mı? Mesela bir arkadaşımın kendi adına şahıs şirketi var ama devamında şirket ismi var, Ahmet Çevik Öncü İnşaat Taahhüt.. vs gibi.. Ekstre'de şahıs adının gözükmesi çok profesyonel olmaz. Paypal'de baktım, kurumsal üyelik yapılınca müşterilerin ekstrelerinde hangi ismin görünmesini istiyorsanız ona siz karar veriyorsunuz, aynı durum bankalardan alınan sanal pos'larda da var mı?

2) SanalPos aldık diyelim. Yıllık belli bir sabit ücreti olanlar var, olmayanlar var.. Şimdi bunlar bizim satışlarımız üzerinden yüzde alıyorlar her satışta.. Ama bu oran ne kadar? Bankadan bankaya değişir mi? Bunun işlem hacmine göre değişimi oluyor mu? Küçük başladık diyelim sonra işlem hacmimiz büyüdü, gidip ne diyeceğiz bankadaki adamlara, "benim işlem hacmim küçüktü, %20 kesiyordun, şimdi büyüdüm, indir bakayım şunu %10'a" mı diyeceğiz mealen?

3) Bir de yazılım açısından bir sorum olacak.. Ben blog üzerinden satış yapmayı planlıyorum.. Yani bir wordpress blogum var.. Yazdığım normal post'lardaki uygun yere bir "satın al" butonu ekleyip satın alma sayfasına yönlendirilsin istiyorum kullanıcılar. Bunun içinde bir e-ticaret paketine ihtiyaç var mı? Ödeme sayfasını da normal bir sayfayı değiştirir gibi ayarlayıp dizayn edebilmem için ne gibi bir alt yapı kullanmam gerekli?

Bu konularla ilgili hiçbir yerde cevap bulamadım..

Tecrübelerinizi, bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim..

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
19 yorum
Üye485 yazı
Merhaba.
Cevap 1 - Evet İstediğiniz isim gözükür. Sanal pos başvurusunda Bunu belirtiyorsunuz.
Cevap 2 - Aylık Cirona göre değişen ödmelerin var ama ciroyu yakalayamazsan bile ortalama 25 TL aylık sabit ödersin. Bu ödemeler bankadan bankaya fark eder. Kimi banka 25 alırken kimi banka 50 alabiliyor. Gerçi siz sadece finansbankla çalışabilirisniz. Diğr bankalarlada çalışmak için Ticaret odasına kayıt olmanız gerekecek.
Banka her işlemde %1 civarı kesinti alır sizden.
Cevap 3 - Bu işten para kazanmak istiyorsanız eğer blogla mulogla olmaz bu iş. Profesyonel bir e ticaret yazılımı almanız gerekecek. Aksi halde zaten blogu sanal magaza şekline çevirmeniz pek mümkün gözükmüyor. O yuzden minumum 500 TL yi gözden çıkarın.

Saygılarımla.
Mali Müşavir

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Tekstil
Üye488 yazı
wp için sanal pos eklentisi veya modülü varmı bilmiyorum.
eğer yoksa bir yazılımcıya bunu entegre ettirebilirsin.
ama klasor ve dosya izinlerini kısıtlaman lazım.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Reklam
Yeni Üye15 yazı

sağıs işletmelerine sanal pos vermeyi pek tercih etmez bankalar o yüzden bankaların sunduğu ortak ödeme sayfaları ile başlaman daha kolay risksiz ve ucuz olur bi araştır, bu sayfayı tasarlayabildiğin için müşteri hiçbişey fark etmez merak etme ama yinede kendi sanal posum olsun dersen wp için sanal pos eklentiside komple eticaret sitesine dönüştürecek eklentilerde var hangisini kullanacağın ne satacağına bağlı

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye12 yazı
Çok teşekkür ederim cevaplar için..

Mehmet Bey bu aylık ciroya göre değişen miktarlar kısmını biraz açabilir misiniz? Mesela 0-5000TL arası bir ciro olduğunda alacakları ücret, 5000-10000TL arasında bir ciro olduğunda alacakları ücret üç aşağı beş yukarı ne kadardır? Söylediğiniz her işlemde alınan %1 bu ciroya göre alınan ücrete ek olarak mı alınıyor? Bu kısmı biraz açabilir misiniz?

Sayın Fikri, dosya klasör izinlerini kısıtlama konusunu biraz açabilir misiniz? Zaten normalde admin harici kullanıcılara kısıtlı değil midir dosya izinleri wp'de?

levent_gne, bankaların ortak ödeme sayfası dediğiniz http://eticaret.garanti.com.tr/Garanti-Guvenli-Ortak-Odeme-Sayfasi.aspx bunun gibi bir şey sanırım.. Uygulamada nasıl oluyor acaba, bunu kullanan bir site var mı önerebileceğiniz, işlem adımlarını takip edip sistemin nasıl çalıştığına bakabileceğimiz?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye485 yazı
Sayın Oğuz,
Öncelikle wordpress gibi bir "BELEŞ" Blog yerine, prestashop gibi bir "BELEŞ" ama Usta e ticaret yazılımı kullanınız. Bu aylık pos ücrtleri her banakda değişiklik göstrmekte olup, bu bedeli alıp almamakta banka insiyatifindedir. cironuz 500 TL yi geçmezse ortalama 25 TL ödersiniz aylık. 500 TL yi geçerse ne kesilir banka bilir ama kendimden örnek verecek olursam eğer ben pos için aylık ücret ödemiyorum. Lakin daha kötüsü var. Ben finansbankla çalışıyorum her 3 ayda bir 45 TL hesap işltim adı altında anlamsız bir ücret alıyorlar. Hani bankalar bireysel müşterilerin bankamatik kartlarını kullandıkları için ortalama 6 ayda bir 35 TL alırya (bunu bilmyen yoktur) Bizim bankamızda ticari hesap olduğu için 3 ayda bir 45 TL alıyor. Bankalar her pos işlemi için müştrinizin kredi kartından çekiln tutarın %1 ini keser. Örnğin Karttan 100 TL çekilirse hsabınıza 99 TL geçer. Zaman zaman bazı kampanyalar için extra ufak kesimlerede razı olmak zorundasınız.
saygılarımla.
Mali Müşavir

Üye234 yazı
Sanal POS 'tan yapılan her ödemede 1%'lük kesinti olduğunu bilmiyordum. İlk iki soruyla ilgili olarak: İş Bankası, yeni kurulan firmalara hemen Sanal POS vermiyor. Çünkü bizim firma yeni kurulduğu için aradan birkaç ay geçsin öyle veririz dediler.

3. soru için diğer cevaplara katılıyorum. WP, dünyanın en yaygın yazılımı olsa dahi, satış gibi özel bir uygulama gerektiren alanda uymaz. Satış işine özel ayarlanmış yazılım olmalı. mehmetgul1806 prestashop demiş, ona ben de bir Magento ekleyeyim. Magento, dünyanın en yaygın kullanılan eTic paketi ve lisanssız/ücretsiz sürümü de var. Türkiye açısından tek eksiği Türkçe dil paketinin tam bitirilmemiş olmaması, onun dışında mükemmel bir yazılım, yönetici panel 'den satış ekranlarına baktığınız zaman kendinizi büyük bir şirketin yönetim kademesinde zannedersiniz, o kadar kapsamlı yani. Fazla kapsamlı ve her türlü şeye esnek olacak şekilde geliştirildiği için çalışması biraz yavaş ama ona değer.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Yeni Üye12 yazı
Çok teşekkür ederim değerli cevaplarınız için..

Wordpress kullanacağım derken aaa.wordpress.com uzantılı şekliyle değil.. wordpress.org'un açık kod yazılımını alıp kendi server'ıma yükleyeceğim..

Site tasarımında ve içerik güncellemesinde wp çok kolaylık sağlıyor..

Şu anda yapılan şekliyle değilde kaliteli blog yazıları yayınlayıp bir kitle oluşturmak ve yazılan post'ların altında bahsedilen konuyla ilgili ürünün satışı için bir "satın al" linki ekleyip satış yapmak istiyorum..

Yani site ilk bakıldığında doğrudan bir e-ticaret sitesi gibi gözükmeyecek, amacım da o değil zaten..

Bir blog olacak. Kaliteli içerikler yayınla**** bir izleyici kitlesi yaratmayı ve yeri geldiğinde de sağa sola menülere bazı ürünlerle ilgili resim ve "satın al" butonu ekleyerek ya da yayınladığım post'ların en sonunda ya da uygun yerlerinde "bu bahsedilen ürünü satın al" şeklinde bir yaklaşımla e-ticaret yapmayı düşünüyorum..

Yani doğrudan bildiğimiz mantıktaki bir e-ticaret sitesi olmayacak.. o yüzden bir e-ticaret platformu kullanmam gerekmiyor sanırım..

Sanırım diyorum çünkü bir bankadan sanal pos aldığımda, wp'ye bir paypal plug-in'i ekler gibi sanal ödemeyi entegre edebilecek miyim bilmiyorum..

Bu konuda fikriniz, bilginiz var mı? Nasıl yapılabileceğiyle ilgili?

Üye485 yazı
Bak güzel kardeşim. Sen öncelikle bir şeye karar ver. Sen blog açıp boş vaktini değerlendirmek veya hoby amaçlı siteyle mi uğraşmak istiyorsun, yoksa Para kazanmakmı?

Anladığım kadarıyla para kazanmak istiyorsun. Ozaman ısrar edip durma :)
Wp kimse sanal pos vermez. Sanal pos demek güvenlik demek. Sanal pos demek SSL demek. E ticaret çok ayrı bir şey. Blogda yazı okumaya benzemez. Banka sana elle tutulur birşey vermiyor ki alda at hosta.
Tekrar başa dönersek eğer sen önce ne yapmak istediğine karar ve ondan sonra sor bizlere. Adım adım yardımcı oluruz sana.
Saygılarımla
Mali Müşavir

Yeni Üye12 yazı
SSL domain'le alakalı bir özellik değil mi? Yani Godaddy'den blog'u yürüttüğüm site için de SSL sertifikasıyla hosting alamıyor muyum sonuçta?

Düşündüğüm şeyi tam olarak anlatamadım sanırım..

Yani e-ticaret nihayetinde tabiki..

Ama klasik bir e-ticaret portalı üzerinden yapılan bir model değil..

Bir blog üzerinden satış yapmak istiyorum..

Alakasız olacak ama bu örneği bulabildim şimdi hemen onu göstereyim mesela: http://www.bmf.org/m/index.html

Mesela bu site bir blog..

Yukardaki "BOOKSTORE" menüsüne tıklarsanız kitaplarının satıldığı bir sayfaya yönlendiriyorlar..

Benim yapmak istediğimde hemen hemen bunun aynısı..

Bende böyle bir blog kurup yukarda menülere "Dükkan" gibi bir menü ekleyerek..

Yeri geldiğinde de yazdığım post'lardan ürünlere link ekleyerek satış yapmayı düşünüyorum..

Düzenli olarak yazılar yazıp, post'lar ekleyeceğim için wp altyapısında olsun istiyorum..

Bankadan alacağım sanal posu'da bu siteye entegre etmek istiyorum.. (entegre dediğim sadece bir menüye tıklandığında ürünlere ve alışverişin yapıldığı sayfaya yönlensin kullanıcılar istiyorum)

Anlatabildim mi bilmiyorum..

Bu şekilde bir e-ticaret yapmayı planlıyorum..

Bunu wp üzerinden nasıl yapabilirim bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Banka "elle tutulur bir şey vermiyor" demişsiniz.. Sanal pos almadım daha önce.. Bankalardan sanalpos alındığında alınan "kod"ları (ya da her ne veriyorlarsa artık) mutlaka bir e-ticaret portalında mı kullanmak gerekiyor? Ona uygun şekilde mi veriliyor verilen "kod", vs.. ler?

Cevaplar için teşekkür ederim..

Yeni Üye15 yazı
oğuz evet bahsettiğim garantinin sistemi, kullananlar var ama su an aklıma gelmiyor ancak sanalposdan cok daha kolay olur baslangıc ıcın
wp ile eticaret yapılmaz sanal pos olmaz denmis hayır bal gibide olur ancak bu illa wp ile yapman gerektiği anlamına gelmez
tam olarak ne satacağını gizlediğin için bizden de tatmin edici bi cevap bekleme ancak benim anladığım ara sıra satış yapacağın fazla ürün
olmayan bi sistem bu doğru ise wp ile mümkün ancak bol ürünlü bir sistem ise wp en ideal seçim olmayabilir
arkadasların dediği gibi presta magento var ancak senin teknik bilgin olmadığı için bunlara kesinlikle bulaşma çünkü açık kaynak sistemler
her isteyen bedavadan dükkan açsın diye değil işi site geliştirmek olan profosyoneller işlerini daha hızlı yapabilsinler diye yapılır

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye12 yazı
cevapların için teşekkür ederim levent..

tek ürün ticareti düşünüyorum ve bunu blog üzerinden yapmak istiyorum..

gizlemek değil ama ürünü söylemeyeyim hakikaten siteyi faaliyete geçirmeden, ama tedarikini piyasa koşullarından daha ucuza yapabileceğim tek bir ürünüm var..

Bir blogta bu ürünün alıcısı olduğunu düşündüğüm insanlarla küçük bir komuniti oluşturup icabında forum, vs.. de eklemek istiyorum.. yani interaktif bir ortam oluşturmak istiyorum.. ve aynı zamanda da ürünü satabilmek istiyorum..

Düzenli post'ta ekleyeceğim için wp ya da drupal gibi bir cms olsun istiyorum.. tasarım, vs kısmını halledebilirim kendim sitenin ama SSL ve sanalpos üzerine pek bilgim yok..

O yüzden bir wordpress bloguna monte edeceğim bir ödeme sistemini nasıl hayata geçiririm, onu araştırıyorum yana döne..

Üye485 yazı
Merhaba. Ben yinede ısrarla wordpresle bu iş olmaz diyorum. Neden olmaz. Banka sana sanalp verirken sitende alşveriş sepeti modulune bakacaktır. wp ye bir modul yaptırman gerekecek. Peki bu modul için senden ne kadar ücret alır yazılımcı? 100 -200 300?
Basit bir logo tasarımı için ortalama 150 TL alan grafikçiler varken Yazılımcı senden 300 TL den aşağı Talep Etmeyecektir. Ücresizle sepet moduluyle bu işi halledeyim dersen Prestadan ne farkı kalacak.
Örneğiniz erdiğin sitede alışveriş sayfası başka bir site adresi altında çıkıyor. web yazılım bilgim yok ama analdığım kadarıyla alışerişi Aynı tasarıma ait başka bir adresten gerçekleştiriyorlar.
Sende aynısını yapabilirsin. Satacağın Ürün ne kadarlık bir ürün bilmiyorum ama saa iyi kar burakacak bir ürünse sanal pos işine girmene gerek yok bence. Zaten tek bir ürün satacağını yazmışsın.
Ups veya Ptt Kargo ile Kapıda Ödeme
Yine UPS ARAS gibi kargolarla kapıda Kredi Kartı ile Ödeme Göndermen Daha Mantıklı Olabilir.

http://www.daynex.com.tr/e-ticaret/e-ticaret-paketleri
Burayıda bir incele istersen.
Sadece 100 Dolar hosting Ücreti ile pro Paketi ücretsiz kruyorlardı. Kampanyaları hala devam edyormu bilmiyorum. Eğer devam ediyorsa bulunmaz fırsat bence. Zaten sende Kendi Siteni Alırken Hosting Almak Zorundasın.
Saygılarımla
Mali Müşavir

Yeni Üye12 yazı
Teşekkür ederim cevaplarınız için..

Dediğiniz gibi 200-300 gibi fiyatlara bir ödeme sayfası yapılıp (normal ödeme modülleriyle birlikte çalışan), o sayfadan ödemenin yapılabileceğini söylediler bilgi aldığım bazı yerlerden..

Yani site normal wp blog'u olacak.. site için bir alt domain oluşturup oraya da tek sayfadan ibaret bir ödeme modülü kurulacak..

odeme.xxx.com gibi olacak ve burada arka planda bir modül çalışıyor olacak ve SSL olacak..

Bu sayfaya da benim düşündüğüm gibi diğer sayfalardan, menülerden ya da post'lardaki link'lerden yönlendirme yapılacak...

Bu verdiğiniz adreste bu şekilde bir sistem kurulumu için yardımcı olabilirler mi?

Fiyat olarak 100 dolar hosting'le birlikte bunu yapacaklarsa oldukça makul bir fiyat olmuş olacak..

Yeni Üye3 yazı
Merhaba,
Ben kendim degisik altyapida sanal pos kurulumu yaptim. Bu sizin yapacaginiz banada sorarsaniz wp icin cok uygun degil, hatta wp sayfalarini satis icin uygun bulmuyorum. Verdiginiz linkteki ornekte profesyonel bulmuyorum. Yani benim oyle bir sayfada kredi kartimi kullanmam soz konusu bile olmaz.

Sanal pos konusunda en cok yasanan sorun banka. Cunku bankalar bu urunu satiyor ama dunyadan haberleri bile yoktur. Entegre isini siz EST, Garanti Teknoloji yada baska bir teknik destek yapan araci kurumla halletmeniz gerek. Bazen bankalar kendileri olayi daha cok karistiriyor. Hele birde patronla gorusmeye kalktiklarinda, bunlarinda hic bir seyden haberi olmaz. Siz yaniniza iyi bir yazilimci arkadas alin ona cunku yardiminiz olacak.

Sizin gibi basit sayfalar icin guvenli odeme sayfalari cok uygun. Sizin isinizi halleder. Her yerede entegre edebilirsiniz. SSL sertifikasina gerekte yok.

Banka olarakta bence bilinen bankalar disina cikmayin.

Yerleşim Türkiye / BodrumMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye12 yazı
Güvenli ödeme sayfaları dediğiniz nedir tam olarak? Bankaların ortak ödeme sayfalarını mı kastediyorsunuz?

Yeni Üye3 yazı
Evet aynen oyle. SSL sertifikasi bankaya ait ve sorumlulukta aynen bankaya ait. Bu ortak odeme sayfasinin modeli "3d_pay_hosting".

Yerleşim Türkiye / BodrumMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye485 yazı
Güvenli ödeme sayfası adındanda anlaşılacağı gibi bankanın size sunduğu ödeme sayfasıdır. Tıpkı sanal pos ödeme sayfası gibi birşey. Ben hiç kullanmadım ama bildiğim kadarıyla bankayla anlaşıyorsunuz ve banka size bir ödeme sayfası veriyor. Bunu sitenize entegre ediyorsunuz. Ürünü satın alacak kişi ödeme linkini tıkladığında bankanın size sunmuş olduğu ödeme sayfası açılıyor ve kişi kerdi akrtıyla ödemesini buradan yapıyor. Parada ertesi gün hesabınızda. Ama SSL şartmı değilmi onu bilmiyorum, ama bildiğim akdarıyla artık e ticaret yazılımlarında kedi akrtı olsun olmasın SSL zorunlu hale geldi.
Saygılarımla.
Mali Müşavir

Üye234 yazı
mehmetgul1806 ve spiderman'ın yorumlara katılıyorum; WP kendim bir sunucuya kurup kullandığım çok iyi bi yazılım ve seçtiğiniz temadab (theme) yükleyip istediğiniz görünümde hazırlayabiliyorsunuz ama Internet üzerinden sipariş, kargo takibi, ödeme falan, bunlar WP ile yapmak ancak şaka olabilir.

BMF.org hakkaten 2 ayrı site yapmış biri tanıtım diğeri dükkan yalnız ne tanıtım sitesi ne de dükkan WordPress ile yapılmamış, kaynak kodlardan kontrol edince her 2 sitenin de Microsoft ASP üzerine özel yazılmış ASP betiği (script) ile oluşturulduğunu görürsünüz yani BMF.org 2 siteyi yerel bir danışmana yaptırmış olmalı cünkü günümüzde ancak şahsen tanıdık ve karşı mahallede bulunan danışmanlar ASP ile site yapıyor.

mehmetgul1806 'ün önerdiği daynex.com.tr'ye baktım; ücretlerinin bir kerelik olması avantaj. Referanslarından Daynex'in hangi betiği kullandığına baktım; kendi geliştirdikleri bir betik kullanıyorlar ki bunda fazla bir yanlışlık yok ancak bu şekilde özel betik kullanan uygulamalar için dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı var: eTic uygulamanızda diyelim ki temelden müdahele gerektiren bir değişiklik/özellik istiyorsunuz; bu durumda betiğin kaynak kodları açık değilse, kendiniz veya 3. parti danışmanlar uygulamanıza müdahele edip değişiklik yapamaz, sadece betik sahibi (Daynex) ne bağımlı kalabilirsiniz.

İngiltere'de bir arkadaşın arkadaşı akilliol.com adlı bir eTic sitesi açtı mesela ve Magento temelli, üstüne bir tema ayarlamış uygun görünüm de sağlamış.

Sanal POS, hangi paket veya betiği kullanırsanız kullanın ondan ayrı işlemi ve masrafı olan bir ödeme hizmeti. Sanal POS hizmetine bağımlı olmak istemiyorsanız, PayPal gibi bir sistemi kullanabilirsiniz. PayPal'ın da kendi çapında çeşitli kuralları var ancak komisyon oranları fevkalade düşük ve bankaların karın ağrısını çekmekten daha iyi görünüyor.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye347 yazı
e-ticarete yeni başlayanlara opencart ı önerebilirim, BELEŞ olanlar içerisinde
kullanım kolaylığı açısından,
zira zaten sizin işi öğrenmeniz için bir zaman geçecek
diğer taraftan hiçbir banka hemen sanal pos vermiyor, öncelikle bir hesap açın biraz çalışalım diyor
genellikle bu süre 6-12 ay arası değişiyor
ama fiziki pos alıp, yüksek cirolu geçişler yaparsanız, bu süre kısalabilir.
hatta kredi kartından nakit avans falan kullanan arkadaşlarınıza genellikle %1 olan ertesi gün ödemeli pos cihazınızdan alışveriş yapmış gibi gösterirsiniz.
hem onlar hem de siz bir müddet ciro yaparsanız
vergi konusunda bu ödemelere fatura kesmeniz gerekeceği için, bu faturaları nakit ödeme yapan yada şahsi hesabınıza eft yapanlara uyarlarsanız durumu biraz kurtarabilirsiniz.

yani sanal pos alacak hale geldiğinizde ve artık ben e-ticareti öğrendim ve yapabilirim dediğinizde profesyonel bir yazılım ile devam edersiniz.

blogunuzdaki "satın al" yaptığınız e-ticaret sitesine yönlendirirse sanırım daha profesyonel olur.
yada zeten eğer bu ürün tek ise, kredi kartı ile stış yapan bir tanıdığınız sitesine yada gittigidiyor veya sahibinden get e koyup, "satın al" yönlendirirsiniz
farklı alternatifler çıkabilir
blogunuz içerisine koyacağınız bir sipariş,ödeme sayfası ile satış yapmanız çok zor
belki ortak ödeme noktası ile siteniz dışında, banka üzerinden ödeme yapabilirsiniz
ama tüketicinin sipariş aşamasından ileriye geçmesi zor olur
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk