Yazı yorumcu arkadaşlar yazılarınız ve yorumlarınız için teşekkürler konu insanı rezilde eden vezirde eden para konusuna getirmek istiyorum.kısa bir süre önce ülkemiz yeni türk lirasına kavuştu ve vatandaş olarak kullanmaktayız.Günlük yaşamımızda yapmış olduğumuz alış verişlerde ne hikmetse halen yeni kuruşu kullanmasını malesef öğreten olmadı ve vatandaş olarak bizlerde öğrenemedik.Alış verişlerde alınan ürünlerde kasa fişi tutarı ...yeni kuruş ise kasiyer yuvarlak hesapla yeni türk lirası istiyor.yok yahu olmaz diyen vatandaşlar olabilir lütfedipte kasada para öderken dikkat ederlerse işin iç yüzünü görebilir.Hep aman sendecilikle,boşvermecilikle,inşallahla,maşallahla gidiyoruz işte.
Almanyada bir (1)cent nasıl kullanıldığını hem öğretirler hem vatandaş öğrenir ona göre parasal harcamasını yapar.Bizdeki gibi sözüm kapıdan dışarı paralar nerede lan-cacıklarvs.vs.diyen olmaz olamazda.
Eskiden alınan bir ürünün depozitesi vardı yani geri dönüşüm alış verişlerde alınan bir üründen para kesilir tekrar elden verilirdi.Almanyada özellikle gıda alış veriş yerlerinde geri dönüşüm makinaları vardır içecek şişelerini makinaya koyarsın makina okur fişini verir parasal tutar alış verişten düşülür.bukadar 1 cent kaybın olmaz en küçük para birimini kullanırlar.
şimdi iş kurmayı eldeki sermayeyi nasıl katlarım hesaplarını vs.vs.bırakalım 1 kuruşun kullanılmadığı ülkemde biriken 1 kuruşlarla neler yapılmazki!SAYIN PCKED arkadaşımızın bu yazısında hem fikir olduğumu söyleyebilirim.
sizlerin zamanınızı fazla almamak için kısa,kısa yazıyorum avrupa ve biz bu gibi konulara bakarsak avrupada insan değeri genelde insan+insandır-bizde yani ülkemizde maalesef diploma+insandır insanın öz değeri .
kısaca bizde milli gelir hasılatı dengesizliği olduğu müddetçe sosyal yaşantı,eğitim ,sağlık,gıda vb. genel olarak fazla bir şeylerin düzelmiyeceği görülebilir diye düşünüyorum.
Para bana göre paradır ,işte bana göre iştir paranında emek verilerek çalışılan işlerin büyüğü,küçüğü olmaz.
biz alışmışız hazır iş ve hazır paraya üretimin yok ,tüketimin çok olduğu benim güzel ülkemden selamlar...