Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Bim , Dia , Şok , A101 Tarzı Discount Market Açmak

BaşlatanAsteriaTarih30/06/2011 03:09:03Yorum20

İlk mesaj
Yeni Üye49 yazı
Öncelikle herkese merhabalar .

Bu tarz discount market açma fikrim var. Daha doğrusu süper market ile discount market karışımı bir fikrim var.
Açacağım yer orta gelirin bi tık altında insanların yaşadığı bir yer.

4 Kişi İstihdam etmeyi planlıyorum.

Günlük ne kadar ciro yapar ? Bunun yüzde kaçı kardır ?

Deneyimli Kişiler yazarsa sevinirim. Teşekkürler...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Yöneticilik
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
20 yorum
Yeni Üye1 yazı
Merhaba,

Benim de çok özendiğim bir şeydi bu tarz market açmak ancak, kayınpederin yakın zamanda böyle bir deneyimi oldu, yılların gıda satıcısı olaraktan. Girdiğine gireceğine pişman olmuştu, en sonunda sözleşmeyi feshedebildi de şu an eski formatında işine devam ediyor ve gayet mutlu.

Peki neden sıkıntı çekti? Mevcut formatı hem toptan hem parekendeydi ancak bu tür mağazalar sadece kendi belirledikleri ürünü satmana izin veriyorlar ve ilk sıkıntı buradan çıkıyor. O konsepte döner dönmez mevcut müşterisinin çoğunu kaybetti. Uygun fiyatla bulabileceğin ürünler sana oldukça pahalıya mal olabiliyor. Stok kavramı yok, raftan çalışılıyor. Raftaki ürün bittikçe yenisini getiriyorlar. Üstelik kar marjından da çok şikayetçiydi, tam hatırlamıyorum yalan olmasın. Eleman sayısı da 1 has adamı + 1 eleman şeklinde çalışmasına rağmen. Kalanı aile fertlerinden oluşuyor yani eleman gideri minimum.

Bir de şu var ki bu şirketler seni kollamıyor. Bulunduğu bölgede ilk mağaza olmasına rağmen 1 sene sonra şirket kalkıp kendi mağazasını da açtı. Haliyle (eskiye nazaran) kötüleşen durum büsbütün kötüleşti. Ciron yüksek olsa da kar marjın düşük olduğu için kazancın az olmasına rağmen cironla seni avutmaya çalışıyor. Herkes için aynı olacak değil tabii ama bizimkiler için kötü ve zararına bir deneyim olmuştu... Bahsettiğim dia ancak diğerlerinin de benzer durumda olduğunu düşünüyorum. Bim'in franchising vermediğini, mağazalarını kendisinin açtığını biliyorum.

Enine boyuna tartmak lazım.

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Di?er
Yeni Üye49 yazı
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim ancak ben bayilik yöntemi değil kendi marketimi açmak istiyorum.
örneğin A MARKET

Sadece örnek olarak verdim bu marketleri.

Üye131 yazı

Selamlar,

market işi gerçekten çok zor. Hele ki discount market daha da zor. Gazetelerden bu tür marketlerin kâr oranlarını okuyorum ve gerçekten çok şaşırıyorum. Çok büyük ciro rakamlarına karşılık görece çok düşük kazanç oranları var. Üstelik bunlar vergi öncesi kârlar. Diğer yandan Ülker en son ŞOK marketlerini satın aldı. Piyasada BİM, A-101 ve DIA dışında çok ciddi bir marketler zinciri daha olacak demektir. Zaten var olan ŞOK marketler Ülker'in gücü ve stratejisi ile çok daha etkin olacaktır.

Bulunduğunuz yerin Ankara olduğunu görüyorum. Burada yerel zincir marketler çok aktif yer almaktalar. Hem ulusal markalar hem yerel zincirler (Öğütler, Altunbilekler, Bildirici, Gimsa vs.) çok güçlü ve profesyonel olarak işlerini takip ediyorlar.

Tüm bunları düşündüğümüzde ya bu işe girmeyin ya da 8-10 mağaza birden açın derim. Aksi halde rekabet şansınız çok zor. Doğrudan üretici ile bağlantınız yoksa , kendi ürünlerinizi paketleyip/paketletip satamıyorsanız, ürünleri GİMAT gibi yerlerden alacaksanız işiniz gerçekten hayli güç.

Bununla birlikte bulunduğunuz çevrede sizi özel kılan ilişkileriniz, ciddi ticari saygınlığınız ve rağbet gören girişimleriniz varsa, diğer zincirlerin şubelerine rağmen işinizi yürüteceğinize inanıyorsanız bol şans dilerim.

Allah gönlünüze göre versin.

Başarılar, kolay gelsin...
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye49 yazı
Sayın demirci yorumunuz için teşekkürler ciro ve kar hakkında net bilgileri olan paylaşsın lütfen.

Üye305 yazı
Merhaba asteria,

Ben şuanda marketcilik yapmaktayım. Faaliyette bulunduğum market, 30 yıllık bir bakkalın günümüz teknoloji ve dizaynına uygun hale gelmiş halidir. Baba mesleğidir. eski halinin 3 katı büyüklüğünde 250 m2 kadardır ve discount market tarzındadır. Çevremde birçok discount market var(bim, A-101, Hakmar express,diasa, şok vs..) Bunlarla rekabet etmek oldukça güçtür. İşyerimizin mülkünün kendimize ait olması ve eleman çalıştırmamız dolayısıyla fiyat yapabilmekteyiz. İnsertler çıkarıyoruz. Bildiğim kadarıyla bimler 2500-3000 altında ciro çeken şubelerini kapatıyorlar yada lokasyon değiştiriyorlar. Kar marjları ürün grubuna göre değişmektedir. Şarküteriden %35 kar yaparken Ayçiçek yağından %5 yapabilirsin. ortalama kar marjı %15-20 dir. Hele hele rekabet ortamının olduğu bir yer seçersen daha da düşebilmektedir. 17 tl ye nakit aldığın Ayçiçek yağını 16.99 satan çok market var. -1 kuruş karla hatta daha aşağıya satanlar bile var. Birde "Teda global" diye bir proje var. Devlette destek veriyor. Marketler birleşiyor ve tek elden ürün alıyor. Şuan gebze /ist. anadolu yakasında pilot bölge uygulaması var. Gayette güzel işliyor. ilerki safhada franchising verecekler. "Teda" diye discount marketler açılacak. Yani bu işlerde pasta gittikte küçülüyor. Eğer küçüksen, 3000 şuben yoksa bim gibi, kırıntılarla idare edeceksin. Benim tavsiyem iyi bir şarküteri zinciri açabilirsin. Tabi ki bölgende fırsat varsa, fizibilite çok önemli. Hem kar marjı çoktur, hemde vadeler iyidir. Saygılarımla...
Ticaretin sadece iki basit işlevi vardır: pazarlama ve yenilik
Peter F Drucker

girisimci41@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Emlakçy
Yeni Üye49 yazı
Değerli yorumunuz için teşekkürler.

Yeni Üye49 yazı
koca forumda marketçi yok mu ?

Yeni Üye1 yazı
slm asteria bn gimatta gıda toptancısıyım benimde discount magaza zincir kurma fikrim var.yorum yazılalı baya zaman olmus ama ne yaptın kurabildin mi?bu konuda baya bilgi sahibi olduğumu düşüyorum.istersen fikir alışverişinde bulunabiliriz.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Gyda
Üye223 yazı
kardeş bu işe merak salmandan gıda sektörünü bilmediğin sonucunu çıkarıyorum.Bu işi yapmış yada yapan biriyle yüzyüze konuş derim.

tek olumlu yanı var çok büyük bi pazar.fakat;
*zahmetli
*çok sermaye gerektirir
*kar marjı düşük
*sabır gerektirir
*rakip fazla

daha sayamayacak kadar olumsuz yanı var.ayrıca gelişmekte olan bir ülkede daha yenilikçi işler yapılabilir bence.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Yeni Üye1 yazı
Merhabalar,
Biz discount magazacilik yapmaktayiz,bu is marketcilikten farkli,hatta cok cok farkli,bu operasyon basli basina psikoloji yonetmek gibidir,yani az urunle cok is yapmak ciddi anlamda zor,az urun satcaksiniz,cok rekabetci olacaksiniz,kar edeceksiniz,ve sube sayinizi artiracaksiniz,bunu yapmak icin sapkadan tavsan cikartmaniz gerekiyor bence,
Su yapilabilir,gercekten bu yapabilecek bilgi ve tecrubeye sahipseniz,bu is icin gercek is ortagi tarzinda tedarikciniz var ise bolgesel bazda yapilabilir,lokasyonu iyi tayin etmek gekiyor,halk yani tuketici bir sekilde sizi tercih etmeli,bunuda farklilik yaratarak yapabilirsiniz,sabredeceksiniz.......
Ve en onemlisi zamanla bazi katagoriler pl nizi yapcaksiniz,firmalara bagimli olmamak adina.........
İyi aksamlar...
Savas taskin

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Üye345 yazı
teda global bu alanda bayilik veriyor internet sitesine girip inceleyebilirsiniz
eses

Yerleşim Türkiye / Eses
Yeni Üye29 yazı
Marketim marketleri ve teda global franchising veriyor. Ama bunlar kimdir, necidir pek bilgim yok. Fakat ikisi de henüz tüm Türkiye'ye yayılmış değiller. Pilot bölgeler belirlemişler. Şimdilik oralara bayilik veriyorlar. Bunlarla çalışanlar varsa bizi de bilgilendirirlerse çok iyi olur.

http://www.tedaglobal.com/Franchising.aspx
http://www.marketim.com.tr/?sf=icerik&ktg=214&mad=Avantajlarımız ( Site firefox ile tam uyumlu değil, explorer falan kullanın )

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Y?siz
Yeni Üye1 yazı
discaunt olayı cok farklı bi olay en az işle cok para deil zaten bişey dme istiyorum buran nasıl kar dediyorlar bilormusunuz kendi ürünlerini bbilindik markalarla aynı kalitede üretip ucuza maal edip hemde marka yapıyorlar ondan pek bu işi yapıcgınıza inanmıyorum tek bi şubeyl asla bide bi ürünü satrken deil mal ederken kazanırsın maliyeti sii sermaye yetmz zanetmiyorum tesekkr edrim arkdasım
savas

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Üye238 yazı
İnanılmaz zor ver rekabetçi bir sektör. Bütünü ile alım miktarlarınız belirliyor satış fiyatlarınızı. 10 tane alıp 2 TL'ye satıyorsanız 1000 tane alıp 1.5 TL'yi zorluyorsunuz. Sonra bir başka firma 1.4 TL'ye nasıl oluyosa satıyor.

Korkunç cirolar yapabiliyorlar ama kar marjları düşük.

Kendine güveniyorsan, maddi anlamda gücün varsa bol şans.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Mühendis
Üye450 yazı
Bizim orada yeni Dia açıldı,açılalı 2 ay olmadı ama şimdiden ağlamaya başladı.
Garibanım dul bir kadın çocuklarıyla açmış.
Dünya kadar para verip,masraf yapıp açtılar ama malesef ne kadar dayanacaklarını bilemiyorlar.
Makina Mühendisi/İstanbul

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye52 yazı
Bu tür bir işe girişirken bence ne kadar ciro yapılacağından daha çok ne kadar kâr elde edilebileceğine odaklanılmalı.
Kâr oranı yüksek bir işte cironun artması için sabırlı olunabilir belki ama bu tür bir işte tahammülünüz çok önemli.
Rakiplerin olması ve üstelik büyük rakiplerin olması sizin için dezavantaj olduğu kadar avantaj da olabilir kullanabilirseniz, ama buna imkanınız var mı bilmiyorum.

Diğer taraftan iş fikrinizi "discount market açmak" olarak tanımlıyorsanız ve sektöre bir yenilik katma imkanınız yoksa, alternatif bir pazarlama mantığınız da olmayacaksa bu işe girmenizi tavsiye etmiyorum. Diğer marketlerin önüne geçebilecek farklı bir şey yapabilirseniz tabii ki her sektörde olduğu gibi bu sektörde de tüm rakiplerinizi sollayıp öne geçebilirsiniz.

Saygılar
Girişim Uzmanı

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye53 yazı
Kardeş ben de gıda işiyle uğraşan biriyim..derim ki asla dia bayiliği alma mahveder insanı.market işi zordur..ve de marketin .ama ü yüdükçe kar oranı düşer..mesela yüzde 8-10 civarı olur..şekerde sıvı yağ deterjan gibi mallar kar etmez.ama peynir kahvaltılık mallar güzel para koyar..ya tabi markete meyve reponun yapacaksın o da ayrı bir alım satım elman demek..ha dersen ki hareket sağlarm uygun fiyata mal alırsın zaten..üretici ve pazarlama firmaları mal vermek için yirtiniyorpar o zaman olur..ama ben derim ki sen şarküteri ac..markette kar bırakan ürünlerin satıldığı küçük planlı kontrollü ve tatlı para kazanılan yer olarak tanimlanan lokasyona şarküteri denir...hesaplı mal al ilk zaman dampingi alistir müşteriyi sonra farklı şubeler aç..iyi bi çalışmayla ort.2000 tl ciro yapsan sana temiz yüzde 25-30 kar kalır.bu da ayda 15.000 temiz para..ve her üç ayda yeni şube açarsınız..hem daha az yorulursun..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda
Yeni Üye26 yazı
ahievran 3 gün önce dükkan tuttum 55 m2 şarküteri için ve dün sabah itibariyle vazgeçtim. sermaye isteyen bir iş, hoş markete niyetlenen şarküteriyi kolay açar. ama şarküteri için en az 50bin tl olması gerektiğini gördüm, bende 30 bin vardı o yüzden vazgeçtim...
Gıda Mühendisiyim ama ticaret yapmaya ahd ettim...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye53 yazı
Kadırsecret aslında elindeki para yeter,dolap sütlük v.s için..mal alırkende satacağın kadar alırsın ilk zamanlar..dükkan yeri çok önemli..illa ki işlek yer olmasına grek yok ım yapacak yer oolmalı mesela okul yolu site çevresi ya da büyük mahalle..bence araştir biraz daha..bu işun de zorluğu var elbet ama riski ve zorluğu ve karı marketten daha iyi..dediğim gibi yeri iyi seç malzemeyi yani dolap v.s ikinci el ucuz aalmaya çalış,devren bir yer de olabilir işi iyiyse,araştur ama..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda