Erdal bey,
çocuk bezi sektöründe uzun süre çalıştım, imalat ve satış olarak, zor bir sektör, kalite algısı çok yüksek, rekambette karşınızda uluslararası firmalar mevcut, yerel olanlarda büyük markalar. müşteri portföyünüzde üst ve orta kesim'e hitap edebilmek için çok çalışılması gerekli ( karşı olan kesim de bu ) alt kesim ise üründe marka algısı olmadan alışveriş yapar, hep ucuz olmanız gerekli, ortalama standartı da tutturmanız kalitede elbette.
makina konusunda gelince bu alanda en iyisi italyanlar ama sıfırları 2.000.000 Euro dan başlıyor iyi bir hattın, çinde de makinalar var onlarda 1.000.000 USD gibi fiyatlara iyi bir makina bulunabilir.
2. el diyince bu sorunlu biraz bu sektörde 2 tip 2. el üretim hattı olur, işini büyütüp elindeki eski makinayı satanlar ( neredeyse yok ) birde işini tutturamayıp batanlar, bunların da ellerindeki makinalar kalite açısından sorunludur muhakkak, ayrıca bu tür bir hattı mante ettirip çalıştırmak için iyi bir teknik alt yapıya ve personele ihtiyaç var.
benim bu sektörde olduğum zamanlarda ( bir kaç sene evvel) 30 kadar üretici ve satıcı vardı Türkiye pazarında, bunların 5-6 tanesi büyük yerel ya da uluslarrası firmalar, 10 kadar orta ölçekli firma mevcut, geri kalanı ya fason ya da idareten üretimde.
iyi bir tedarik ağı ve bayii açısından satış ağı kurulursa, özellikle doğu, güney doğu ve karadeniz pazarında ucuz ürünler halen satılıyordur diye düşünüyorum, ayrıca ortadoğu ülkelerinde bu açıdan önemli bir pazar ama rekabete hazır olun, müşteri memnuniyetsizğinede, en kaliteli ürünün bile çuvalla şikayet aldığı bir sektör bu alan.
aklınıza takılan başka bir şey olursa yardımcı olabilirim belki.