Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yurtdisindan Kesin Dönüs Ve Türkiyede Yatirim

BaşlatanAhmet77Tarih07/05/2011 12:22:09Yorum76

İlk mesaj
Yeni Üye39 yazı
Selam ,

Ben Almanyadan temelli dönü$e karar verdim , burada dogup ve 34 yasina kadar yasadigim yerden ayrilmak istiyorum .
$u an CNC Freze ci olarak calisiyorum ve en yakin zamanda Türkiyede bir yatirim yapmak istiyorum . Burada mevcut olan Daire ile bir kac birikimim var , onlari satmaya düsünüyorum . Toplam olarak yaklasik 200.000 - 400.000 TL arasi bir sermaye olu$acak , tamamini kulanmak mantikli olmaz herhalde ? Yabanci dil ( Almanca ve biraz Inglizcem var ) ile birseyler yapmak mümkün mü ? Ticaretten fazla anlamadigim acikca ifade edebilirim . Bu durum da bir ortaklik uygun olur mu ? Pek fazla güvenilir cevrem de yok . Tek basima birseyler yapmaya kalksam , oda bana biraz riskli geliyor .... ve daha bir cok sorunlar .

Yardimci olursaniz sevinirim , her türlü önerilerinze acigim .

Simdiden herkese görü$leriniz ve ayirdiginiz zaman icin tessekür ederim .

Yerleşim ALMANYA / KölnMeslek Otomotiv
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
76 yorum
Yeni Üye1 yazı
Merhaba Ahmet Bey,
Bahsetmiş olduğunuz meblağ ile yapılabilecek bir iş var. Açıkçası benim de üzerinde yaklaşık 7-8 aydır araştırma yaptığım bir iş. Oto yedek parça sektöründe freze ustası olarak çalışmış olmanız ise şimdi bahsedeğim iş için büyük avantaj. Bahsettiğim iş hidrolik silindir imalatı. Siz de takdir edersiniz ki ustalık gerektiren bir iş fakat 20 si türkiye'de 60-65 'i yurtdışında olmak üzere 70-80 civarı bağlantı kurabileceğimiz müşteri var. Neden bu işi herkes yapamıyor derseniz üst düzey ustalık gerektiyor ve iddia ediyorum elimdeki ustalar zamanında büyük projelere imza atmışlar. Zaten şu an Türkiye'nin en büyük iki firması da Konya da bulunmakta. İlgilenirseniz bize ilk etapta lazım olan miktar 300 bin TL civarında.

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Mühendis
Yeni Üye39 yazı
Herkese Selam ,

Yillar önce bu konuyu acmistim , görüsleriniz icin birdaha tesekkür ediyorum ,
Su anki duruma gelince : Halen ciddiyetini koruyor , yani 40 yasina kadar bu kesin dönüsü Allah izin verirse gerceklestirmek istiyorum . Su an önümde 3-4 sene gibi bir zaman kaldi , hayirlisi artik .

Üye183 yazı

Ahmet kardeş
Bu gidişle daha çok yillar ciddiyetini koruru ve geriye bakarsın ki yapmamişsın.
kusura bakma ama bu adımı atacağına şahsım olarak inanmiyorum.

Saygılar

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye39 yazı
Nasip kismet diyelim , basta belirtmistim , 40 yasina dogru düsüncelerim oldugunu .

Üye711 yazı
Allah utandırmasın kardeşim inşallah gönlüne göre bir iş bulursun

Geç kalınmış teselli idamdan sonraki affa benzer..

Yerleşim Türkiye / DeMeslek Di?er
Yeni Üye41 yazı
Gercekten cok zor arkadaslar, kurulu düzeni bozmak ve vatanin milletin dediyin yabanci bir ülkeye dönmek.
Sizler gibi bende niyettim var ama bekliyorum sizler gibi birseyleri bekliyorum. Bizim burda birldimiz düzen oradaki düzenden farkli olacaktir.
acikca bizler biliyoruz orda tek basimiza düzen kuramacamizi, bizlere bir kardes, arkadas, ortak gibi birisine ihtiyac oldunu hepimiz biliyoruz.AMA kime güvenirsin, kendi dayin amcan yigenin bile güvenilmez oldunu biliyoruz. Babalarimiz zamaninda yasadigi anlar bizlere bugün ders olarak görüyoruz.nedemek istedimi gurbetciler bilir.
simdi ne yapalim, is bulmak calismak bir iki sene sonra memleketin yolunu bildinde her isi hap derim. Ben kaynak firmasi ariyorum, 2 sene kadar calimak sonra allah kerim

Yerleşim Türkiye / AlmanyaMeslek Sanayici
Üye183 yazı
Bana göre önemli olan ne gibi bir beklentin olduğu.
Ben 35 sene Almanyada kaldım ve bir kaç hafta içinde karar verdim ve yazın 6 sene olacak döndüğüm.
Çok sıkıntılar çekmeme rağmen bir gün pişman olmadım.

Yeni Üye39 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ÖnceVatan
Gercekten cok zor arkadaslar, kurulu düzeni bozmak ve vatanin milletin dediyin yabanci bir ülkeye dönmek.
Sizler gibi bende niyettim var ama bekliyorum sizler gibi birseyleri bekliyorum. Bizim burda birldimiz düzen oradaki düzenden farkli olacaktir.
acikca bizler biliyoruz orda tek basimiza düzen kuramacamizi, bizlere bir kardes, arkadas, ortak gibi birisine ihtiyac oldunu hepimiz biliyoruz.AMA kime güvenirsin, kendi dayin amcan yigenin bile güvenilmez oldunu biliyoruz. Babalarimiz zamaninda yasadigi anlar bizlere bugün ders olarak görüyoruz.nedemek istedimi gurbetciler bilir.
simdi ne yapalim, is bulmak calismak bir iki sene sonra memleketin yolunu bildinde her isi hap derim. Ben kaynak firmasi ariyorum, 2 sene kadar calimak sonra allah kerim

Ne gibi sıkıntılar mesela ? Sunu da belirteyim : MADDI acidan fazla , uyum meselesi den cekiniyor büyük bir kesim .

Üye183 yazı
Üst taraftada belirttim. Dönüş yapan kişi illahki bir kısım birikimi yani maddi açıdan diyorum vardır.
benim ilk yaptığım hata her kese güvenmek oldu, bunun şimdi yanliş olduğunu öğrendim, ama biraz geç oldu.
yaşayan biri olarak tek tavsiyem, ilk geldiğinizde 6 ay veya 1 sene bir iş yapmamanız. Araştırın bakın tartın, her kese güvenip ona para yatırmayın.
ben şu anda Tekstil işi ile uğraşiyorum, Almancanın verdiği artı ile Almanyaya çalişiyorum.

Üye183 yazı
Ticaret yapacaksan, her zaman risk altındasın. Bu böyle kurulmuş böyle devam eder. Zaten Ticaret 100% Garantili olsa her kes yapar, hiç kimse girip bir yerde aylikçı olarak çalişmaz. Bana soruyorsan, Türkiyede yapılacak daha çok şey var, sadece arayip bulacaksın. Bu benim düşüncelerim. Bazı Arkadaş katılır bazısı katılmaz.
Ekmek paranızı her yerde kazanırsınız. Yukarda belirttiğim gibi, beklentilerin ne ??? O çok önemli.

Yeni Üye39 yazı
Yazilarin en anlamlisi : 1 sene hicbirsey yapmamak , cok dogru bir tespit , bu herkes icin gecerli .....

Yeni Üye39 yazı
Arkadaslar insaat sektörü ile düsünceleriniz nasil ? mütehaitten daire alip satma gibi .

Yeni Üye19 yazı
Müteahhitten alıp satmak yerine arsa alıp müteahhite verip kendi dairelerini satmak daha karlı bir iş. Sağlam müteahhitlerle çalışma, proje, arsa alınan il ilçe ve lokasyon gibi konulara da dikkat etmek gerek tabi.

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye39 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - conquerorxyz
Müteahhitten alıp satmak yerine arsa alıp müteahhite verip kendi dairelerini satmak daha karlı bir iş. Sağlam müteahhitlerle çalışma, proje, arsa alınan il ilçe ve lokasyon gibi konulara da dikkat etmek gerek tabi.

Bunun icin cok büyük bir birikim lazim ama ....

Yeni Üye37 yazı
Ahmet kardes birak Turkiyeye donme hayellerini donenlerin buyuk bir kismi pisman pisman olmayanda var ama buyuk bir kismi pisman. Kendi dairense Almanyadaki kesinlikle satma. birgun donersin geriye baktin olmadi.
Cocuk cogunun gelecegi ile oynama! Onlari avrupada yetistirirsen guzelce Turkiyeden daha iyi. Zaten ticaret adami deyilsin, seni Turkiyede 2,3 senede butun birikimini yerler millet.
Duzenini bozma kardes. Turkiyede siyasi baglantin yoksa isyeri falan acmak zor acsanda yurumez adam cekini sendini odemez alamassin parani...
Turkiyede ceksiz senetsiz is donmuyor. donmessen en iyisini yaparsin

Yerleşim Yngiltere / LondonMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye39 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - nevta
Ahmet kardes birak Turkiyeye donme hayellerini donenlerin buyuk bir kismi pisman pisman olmayanda var ama buyuk bir kismi pisman. Kendi dairense Almanyadaki kesinlikle satma. birgun donersin geriye baktin olmadi.
Cocuk cogunun gelecegi ile oynama! Onlari avrupada yetistirirsen guzelce Turkiyeden daha iyi. Zaten ticaret adami deyilsin, seni Turkiyede 2,3 senede butun birikimini yerler millet.
Duzenini bozma kardes. Turkiyede siyasi baglantin yoksa isyeri falan acmak zor acsanda yurumez adam cekini sendini odemez alamassin parani...
Turkiyede ceksiz senetsiz is donmuyor. donmessen en iyisini yaparsin

Selam ,

görüslerine saygi duyuyorum , haksizda sayilmazsin aslinda . Ama Insan bir arayis icinde oluyor . Hayirlisi artik ....

Pisman olanlarla da konustum bu konulari .... Mutlu olanlarlada .....

Cocuklarda elbette egitim ve terbiye sart , evet Türkiye ye gelince daha iyi olur demiyorum ama ortam buradan daha da farkli . Belki de yaniliyor olabilirim , Türkiye eskisi gibi degil ( cocuklari ve gencleri yetistirmek acisindan ) diyenler cok , biliyorum .

Üye167 yazı
Öncelikle herkese merhabalar...

Ahmet bey sorularınızı kendi yaşadığım, bildiğim, gördüğüm biçimde anlatmaya çalışayım. Türkiye ye döndüğünüzde çevreniz, güvendiğiniz işinin ehli birileri yoksa mümkün mertebe ticaretle uğraşmayın. Bugünün Türkiye'sinde her ne kadar işler yolunda gözüküyor gibi görünse de para kazanmak gerçekten çok zor. Size tavsiyem kesin dönüş zamanın da mevcut işinize burada devam edin elinizdeki sermaye ile de denizli çevresinde imarlı, müstakil tapulu arsalara yönelmeniz. Bugün Denizlide 300-400 bine arsayı alıp hemen müteahhite verebileceğiniz belli daire getirili arsalar mevcuttur. Böyle yatırımlar da paranızın hem değerini koruyacak hemde katlanmasını sağlayacaktır. En önemlisi hatta sizden ricam, kimseye güvenmeden yaptığınız her işte ''kendiniz bizzat'' araştırıp en iyi şekilde bilmeden öğrenmeden adım atmamak.

Saygılarımla...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Emlakçy
Yeni Üye39 yazı
Görüs ve tavsiyeleriniz icin tesekkür ederim , ancak : Bugün Denizlide 300-400 bine arsayı alıp hemen müteahhite verebileceğiniz belli daire getirili arsalar mevcuttur. demissiniz bu arsalari nereden bulabilirim ? nasil bir arama yapabilirim ? Örnek sayfa verebilirmisiniz ?

Yeni Üye41 yazı
Ahmet 77 sen almanyanin neresinden katiliyorsun?
ben recklinghausen, memlekete dönüs yapmak isteyenlerden birisi de benim :)
senin gibi sorluklari acabilmek icin bilgi toplamaktayim.
birbirimize yardim edebilirsek daha kolay olur derim.

Yerleşim Türkiye / AlmanyaMeslek Sanayici
Üye126 yazı
Ahmet bey merhaba
Valla ben Almanya'ya geleli daha 5 ay oldu. Burasi monoton ve nekadar belli edilmesede irkcilik var. Cunku Alman rinda Almanlarin haricinde yasayanlarin hemen hepsi ve en çokta Turkler buna maruz kaliyor. Aslinda en eski göç eden millet ve Almanlarin belkide bu durumda olmalarinda ki en buyuk etken Turkler(butun almanlar demiyorum). Zaten Almanlarda o yuzden Turklerin basarisini cekemiyorlar. Ben burda dil okuluna gidiyorum Turk arkadasla aramizda konusuyoruz hoca turkce konusmayin diye uyariyor. Ama bir kac ispanyol konusuyor aralarinda onlara birsey demiyor.
Bende ammaa doluymusum ;)) hemen derdimi anlattim.
Gelelim Turkiyeye orasi tam bokkk afedersin.. Kendi vatanimiz diyoruz cok guzel ama inanin Turkiyede yaşam cok zor.. Kim kimi nasilkaziklarim hesabinda. Senin birikimlerini alip iş kurmuşsun başkasi bunu hice sayip aninda seni bertaraf edebilir. Insanlarimiz cok saygisiz ve ortam bozucu. Ben Burada ne cinayet haberi nede tecavuz haberi duymadim diyebilirim. Turkiyede serefsiz insan erkege bile tecavuz edip öldurebiliyor. Yani cok iyi dusunun herseyi.. Bende burada iş kurma dusuncem var bakalim kismet artik. Bende NRW bolgesinde oturuyorum.
Zambaklar_En_Issız_Yerlerde_Yaşar

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye286 yazı
Kahvede işyerinde camide kimle sohbet etsem yarısı türkiyeye kesin dönüş ile ilgili planlar kuruyor. Ve maalesef aynı muhabbeti yıllardır yapiliyor.Hep seneye dönmek isteyenler maalesef her sene tarihi ileri atıyor. Bence burada sorun 3 maddeye dayanir.

1.Çevredeki herkesin gitmek istemesine rağmen toplum olarak gidecek kişiye hep gitme deriz:)
Almanyanın sosyal hakları bahsedilir ve hevesle kırılır.
2.Türkiyeden Korkuyoruz.Almanyada yaşadığımız refah hayat, hartz V çalışıyorsa is ortamı hastane okul vs. Diye bunları türkiyede yasayamamaktan korkuyoruz.En büyük korkusuz maalesef Türkiyedeki akrabalar ve arkadaş yada vs en büyük korkumuz insanlar!

3.Kendimize inanmiyor ve guvenemiyoruz.30 sene tr de yaşayan biri ithal damat yada gelin olarak Almanyaya gelip 5 sene kalsa o bile Almanyada doğmuş biri gibi aynı güvensizlik yasiyor.Meseleyi uzatıp yok çocuğun okulu yok emeklilik yada vs gibi şeylerle uzak tarihlere atıyoruz hedefe ulaşmak yerine.

Ben tr kesin dönüş yaptım ama yanlış hesaplar yüzünden geri Almanyaya geldim gene gideceğim 1 sene sonra en azından hatalarimi biliyorum ve kendime guveniyorum.
Herkes tr gitmek istiyor çevremde sorunda ya is yada çocuk gibi sebepler o insanlarin trde isteklerini hazırlayıp hadi gel desen bile yarisindan fazlası gene gelemez. Çoğumuz sadece kendimizi avutuyoruz ve kendimizi kandiriyoruz.

Bu sözlerim sizlere değil arkadaşlar ama genel durum maalesef böyle. Bence gitmek istiyorsanız onünüzdeki en büyük engel sizsiniz.Gercekten isterseniz yapabilirsiniz.Ne kadar çok iyi arastirsanizda is , ev, okul ve çevre hazır olsada Türkiye ye kesin donus yapmadan bunların hazır olması bile yetersiz.O zorluk yada rahatlığı çekerek kendi yolunuzu zaten bunlar olsada olmasada Çizeceksin.Insallah başarırsiniz dualarımiz sizlerle.
Rızkın 10 da 9 u Ticarettedir. Hadis-i Şerif

Yerleşim ALMANYA / StutgartMeslek Yleti?imci
Yeni Üye28 yazı
Benim tanididgim, afrikanin balta girmemis ormanlarindan avrupa'ya gelmis afrikalilar bile biran once para kazanip ulkelerine donmeye çabaliyorlar.Yani insan, buyudugu yetistigi çevreden, insanlardan ayrildimi kolay kolay mutlu olamiyor.
Bir diger konu da, son zamanlarda yasam koçlarinin sikça bahsettigi, orijini budizm ve hinduizm olan "anda yasamak" ani yasamak konusununun Turkiye ile olan ilgisi ;
gerçekten de Turkiye'de insanlar daha çok ana odakli ve gunu yasayip daha mutlu oluyorlar.Insan yalniz kalmak istese bile yalniz kalamiyor ve buda insanin surekli geçmisi ve gelecegi dusunup mutsuz olmasini engelliyor.Avrupali daha yalniz ve geçmis ve gelecege daha çok takintili yasadigi için kolay mutlu olamiyor.

Akraba,aile, arkadas konusuna gelince, bunlardan ne kadar yakinsakta, bunlar olmadan da kendi ulkende yasamanin ne anlami olabilir ?bunlar olmadan hayattan ne kadar zevk alinabilir ?Benim kirkyillik çocukluk arkadaslarim var, ne kadar ayri olsakta arkadasligimiz hiç bitmez.Turkiye'ye yarin donsem sanki hiç ayrilmamaisiz gibi hersey eskisi gibi surer gider.
Ekonomik olarak zorluk çekmezsen, saglam esin dostun arkadasin varsa, kendi ulkende buldugun mutlulugu hiç bir yerde bulamazsin.hayatta orada aldigin zevki hiç bir yerde alamazsin.Mutlulukta zaten burada degilmi ?hayatttan zevk alamiyorsan dunyanin en zengini olsan ne olacak.Haci nin kahvesinde arkadasinla içtigin çaydan aldigin zevki Paris'de Champs Elysées'de lux zengin cafe'de içtigin expressodan alamyabilirsin.

Yerleşim Fransa / LyonMeslek Muhasebe
Üye183 yazı
inanin arkadaşlar, bazi şeyleri anlamakta zorlaniyorum.
Ben Almanayada iken Pro 7 de, RTL 2 de , Die auswanderer gibi Dokumentation Filimler vardı, şimdi daha var mı bilmiyorum, orda Almanlar Almanyayı bırakıp hiç Tanımadıkları, Dilini Dinini bilmedikleri ülkelere göç ediyorlardı, Biz kendi Vatanımıza dönmekte bu kadar zorlaniyoruz.
Hepimizin Babaları Köyde Çobanlık yaparken orayı bırakıp hiç dilini dinini bilmediklerei ülkelere gitmişler, inanın bızım kadar düşünmemişlerdir.
Ben buraya döndükten sonra burdaki Arkadaşlar bana neden döndüğümü sordular bende hep şu cevabı verdim,
Siz tatile çıkarsınız 5 Yıldızlı otelde kalırsınız, ama tatil bitince evinize gelince kapınızı açınca içiniz rahatlar çünkü evinizi gelmişinizdir.
Almanyayı benimseyen Arkadaşlara lafım yok, ama ben 35 sene Almanyada kaldım ve hiç bir zaman benimseyemedim, ve evime geldim, gece kondu bile olsa benim eveime geldim.

Yeni Üye39 yazı
Hepiniz de haklisiniz , ama gercek su ki , geri dönme problemi bircok kisinin yok . Asil olan Türkiyeden nerede ve kiminle bir i$ kurmak , ben sahsen bu soruyu kendime ve size soruyorum . Yasamaya gelince , tabiki bizde yeri gelince kuru bir ekmek ile mutlu olabiliriz ( Allaha sükür , bulamayan da var ) , sorun orada degil .

Bence sorun GÜVENSIZLIK , hem kendimize hem cevremize .

Üye183 yazı
Ahmet kardeş, burdakilere güvenmiyorsan, ki bu konuda kısmende olsan haklısın, Almanya bağlantılı bir iş kur. Netice olarak Ticarette önemli olan sattığın ürünün parasını alabilmen.
O konuda Almanayadaki Müşteriler ile sorun yaşamassın, yani ben şimdiye kadar yaşamadım, yaşayacağımıda sanmiyorum, ben hata yapmadığım müddetce.

Üye167 yazı
Ahmet bey bu tür arsa yatırımları biz Ankara ve doğuanadolu bölgesinin bazı illerinde yapıyoruz. Denizlide herhangi bir yatırımımız olmadı fakat bugün denizli büyük bir il ve fırsatları oldukça fazla olduğunu düşünüyorum sebebide şu biz ankara ve doğuda bu tür arsaları bulabiliyorsak aynı şekilde sizde denizlide bulabilirsiniz elinizdeki miktarla. Yapmanız gereken araştırmak . Araştırmayı da ilk başta en basiti internetten yapabilir azda olsa fikir sahibi olabilirsiniz. Ben Denizliye gidip emlakçılarla yüz yüze görüşmenizi tavsiye ederim (en mantıklısı bu olur) emlakçıların önerdikleri bütçenize uygun arsaları yerinde görüp imar ile ilgili arsanın durumunu belediyeden, yer tespitinide kadastrodan yapıp net bilgilere ulaşabilirsiniz. Ondan sonrası iyi referansları olan elindeki işleri zamanında bitirmiş bir müteahhitle anlaşmak. Kaba taslak fazla teferruata girmeden anlatmaya çalıştım. Kafanıza takılan başka bir şey olursa bildiğim ölçüde yardımcı olabilirim...

Hoşçakalın...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Emlakçy
Üye183 yazı
İşte böyle. Elin oğlu Dünyanın ücra köşelerine yerleşiyorda biz memleketimizden mi korkuyoruz.

Yeni Üye35 yazı
Sayın Ahmet bey otomotiv sektöründe proje ve prototipi tamamlanmış,oldukça rantabıl,patentli bir projenin üretimi için iş birliğine ihtiyacım var. Saygılar

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Elektrik / Elektronik
Yeni Üye39 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - mrtbrt
Ahmet bey bu tür arsa yatırımları biz Ankara ve doğuanadolu bölgesinin bazı illerinde yapıyoruz. Denizlide herhangi bir yatırımımız olmadı fakat bugün denizli büyük bir il ve fırsatları oldukça fazla olduğunu düşünüyorum sebebide şu biz ankara ve doğuda bu tür arsaları bulabiliyorsak aynı şekilde sizde denizlide bulabilirsiniz elinizdeki miktarla. Yapmanız gereken araştırmak . Araştırmayı da ilk başta en basiti internetten yapabilir azda olsa fikir sahibi olabilirsiniz. Ben Denizliye gidip emlakçılarla yüz yüze görüşmenizi tavsiye ederim (en mantıklısı bu olur) emlakçıların önerdikleri bütçenize uygun arsaları yerinde görüp imar ile ilgili arsanın durumunu belediyeden, yer tespitinide kadastrodan yapıp net bilgilere ulaşabilirsiniz. Ondan sonrası iyi referansları olan elindeki işleri zamanında bitirmiş bir müteahhitle anlaşmak. Kaba taslak fazla teferruata girmeden anlatmaya çalıştım. Kafanıza takılan başka bir şey olursa bildiğim ölçüde yardımcı olabilirim...

Hoşçakalın...

Su an icin en mantikli bana da bu is geliyor .

Simdi 500.000 TL ile Devlet den bir garanti yatirim veya
tesvik gibi bir yöntem varmi ? Internet sayfasi varmi ?

Yeni Üye35 yazı
Merhaba,otomotiv sektöründe ar-ge'si ve prototipi yapılmış,oldukça rantabıl patentli bir ürünün üretilerek pazarlamasını düşünürmüsüz ? saygılar 0507,365 27 27

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Elektrik / Elektronik