ev ve işyeri 'ne kira ödemek bana her zaman kötü gelmiştir. Bursa'dan İstanbul'a gelen biri olarak ilk başta güzel yer olsun diye Kadıköy Moda'da ufak bir daire kiralamıştım ayda 800TL, bir de o evi bana gösteren, kendine emlakçı diyen kişiye de 1000TL vermek zorunda kalmıştım; evsahibi ile anlaşması öyleymiş; evde en cok 6 ay kalacağım, 1000 deil 500 alın demiştim, kabul etmemişlerdi, kazık üstüne kazık.
Yıllar sonra kendi işimi kurarken bir işhanının bodrum katını uygun fiyata satın alıp oraya yerleştim; sırf yer sahibinin oyuncağı olmamak için.
Bugün çevreme bakınca, durumu en iyi olanlar hep kendi yerinde iş yapanlar. bundan 10-15 yıl önce bir arkadaş sadece balıkçı, manav, porselenci ve tuhafiyecilerin olduğu bir yerde babasından kalma dükkanı vardı, arkadaş eczacı olarak mezun olunca porselen eşyalar satan o dükkanı tasfiye edip, eczahane olarak açtı, ilk yıllarca pek satış olmuyordu ancak arkadaş kira giderleri olmadığı için rahatlıkla idare ediyordu. Yıllar sonra satışları çok iyileşti ve şu anda mükemmel cirolar yapıyor. Yer kirada olsaydı ve yer sahibi ilk yıllarda cok az kira alsaydı bile bugünlerde o kira cok artmış olacak ve bugün ayda 10.000TL kar ediyor olsa bunun önemli kısmını kira olarak ödeyecekti.
O yüzden öyle iş seçmeli ve öyle ayarlamalı ki, kira gideri minimum düzeyde sorun olsun.