Bu sene başında kendi girişimimi başlattım. Çin ve Tayvan'da ev/küçük ofis için network cihazları üreten üreticilerden belli miktarda ürün alıp, Türkiye çapında pazarlama, satış ve destek işi. Tüm işlemler Internet üzerinden; kendi hazırladığım eTicaret sitesi üzerinden gerçekleşecek.
Her biri aşağı yukarı $10.000 fabrika çıkışı olmak üzere, bir Çin bir de Tayvan 'daki üreticiden mal alma hazırlığı yapıyorum fakat Tayvan'daki üretici ile ilgili ufak bir pürüz var: İlan ettikleri fiyat listesi üzerinden iskonto oranını konuşmuyorlar bile.
ilan edilen liste fiyatları, her zaman için belli bir iskonto uygulanacak şekilde biraz yüksek tutulan fiyatlardır diye biliyorum.
liste fiyatları öyle ki, örneğin 20 adet sattıkları bir network cihazının liste fiyatı $35 ve bir kartonu 20x35 = $700'e geliyor.
Fakat aynı özelliklerde ve aynı kalitede (hatta daha iyi kalitede) fakat başka bir üreticinin (Çinli) malı, Türkiye'de Internet üzerinden KDV hariç $31.5'e satılıyor! Yani ben onlardan o ürünü alıp Türkiye'de satmaya kalksam baştan bozguna uğrayacağım garanti.
Ancak network cihazları konusunda geniş bir ürün yelpazeleri olduğu için bu Tayvan'lı üreticiden mal da almak istiyorum ; $35'luk cihazı sadece net bir örnek olarak verdim. Nitekim, belirlediğim ürün gruplarından yaklaşık $10.000 'luk bir Satınalma Listesi oluşturup ilettim ve yukardaki örnekten de bahsederek "what discount will you apply on the pricelist?" gibi bir soru da sordum: "Fiyat listesi üzerinden ne kadar iskonto uygulayacaksınız?"
Fakat Tayvan'daki zat-ı muhteremler, herhalde benim $10.000'luk işimi küçük gördüklerinden olsa gerek, soruya cevap mevap yok. Aynı kişiler satınalma listemi işleme koyulacağı sırada "siparişinizi işleme koymak üzere hazır bekliyoruz" diyorlar.
Çin'deki üretici ile böyle bir iskonto problemim yok çünkü onlar liste fiyatları üzerinden 25% gibi bir iskontoyu zaten kabul ettiler ve onların sattığı şeyleri karşılaştırabileceğim örnek te yok, yani orada sorun yok.
Sorun sadece bu bahsettiğim Tayvan'daki üretici ile ilgili.
Ortadaki hesaba göre Türkiye'deki taban satış fiyatına gelebilmeleri için 10% iskonto yapmaları zaten Allah'ın emri. Yurt dışından taşıma ve Türkiye içi operasyonel masrafları karşılayabilmem için yani "nefes alma aralığı" için bir 10% daha dersek, 20% iskonto olması işin gereği.
İşin icabı olan 20%lik iskontodan Tayvan'daki muhataplara rakam olarak bahsetmedim. Bu durumlarda nasıl hareket edilir? Alıcı olarak ben çıkıp "20%lik iskonto gerekiyor" diyerek rakamdan bahsetmeye başlamalı mıyım? Ki öyle bir durumda toplam satınalma tutarını başka ürünler ekleyerek $12500'e cıkarıp, 20% iskonto sonrası $10000 olacak şekilde ayarlamayı da planlıyorum.
İşin raconu tam böyle değil gibi belki ama kendi kendime böyle plan yapıyorum. Bu yollardan geçmiş bu işleri tecrübe etmiş büyüklerim ve küçüklerim varsa, deneyim ve tavsiyelerini iletmelerinibeklerim.
Saygılar.