Bir çok girişimciden, gözü kör kulağı sağır, dört işlemi nerde öğrendiği belli olmayan, hislerinin ihtirasının kurbanı olmaya hazır , sabretmeyi bilemeyen, çevresel itibarını geleceğinden üstün tutmaktan kendini alıkoyamayan ( bizim burada buna gubuzluk denir ) bir çok girişimciden bir adım öndesiniz.
Amman ha. Kendi anılarımda ve tecrübelerimde var olan bir çok kişiden bahsediyorum. Buradan kimse yok aklımda.
Belki hesabınız size göre mantıklıdır ama ben 7000 liralık dükkana takıldım. Yani aylık kirası 7bin ise günlük yaklaşık 300 lira kira için çalışılacak. Dükkan ayda 25 gün açık. 30 gün açık olsa bile bunun hep en çok 20 günü randımanlı çalışma olacak , bazı günler ya kapalı olunacak ya da gün angarya ile geçip doğru dürüst iş yapılamayacak.
Magaza ne magazası belli değil ama, diyelim ki elbise satılıyor. Her gün 300 lira net kar edecek şekilde elbise satılmalı. 2 takım elbiseden çıkar mı bu kar ? Ya da her gün 5-6 takım elbise düzenli satılabilir mi ? Kazak, etek, bluz, kot, triko , hangisinden çıkar ? Çok iyi bir satış olmalı dükkan her gün müşteriden geçilmemeli. Belki o zaman çıkar.
Diyelim iskenderci bir lokanta burası. Her gün 40 porsiyondan fazla iskender kesilmesi lazım. Sırf kira için.
Beyaz eşya magazası olsun mesela. Her gün 2 buzdolabı, 5-6 küçük eşya satılmalı. Zor biraz.
Gençlik giysileri satan bir magaza olsa, sayısız kot sayısız tşört satılmalı
İç çamaşırı, Kırtasiye, mandıra hiç farketmez. Günlük 300 lira kiraya çalışmak için parakende malla sırf dükkana giran müşteri kanalıyla bu iş dönmez.
Ya dış bağlantılar olup büyük işler alınıyor olmalı ya da satışı yapılan maldan ayda iki tane satmak yeterli olmalı. Ne bileyim otobüs falan satıyor olmak lazım. İhale alıp bir devlet dairesine 50 takım büro oturma grubuna bağlantı yapılmış olmalı.
40bin mal sermayesi olan bir dükkanın kirasının en çok 1500- 2000 lira olması lazım.
Ya da yılda 84bin kira ödeyecek olan dükkanın içinde veya deposunda 200bin liralık malı olmalı.
Örneğin, kirası 750 lira iken içinde 80binlik mal olan bir dükkanın, 4 elemanla aylık 5000 liranın altına asla düşürülemeyen bir masrafı olduğunu biliyorum. Mal sirkülasyonunu sağlamak, elemanları doğru yönlendirip boş bırakmamak, yemek düzeni, müşterinin ayağını sıcak tutmak, dış pazarlamanın takibi, tahsilatları geciktirmemek, teklif hazırlamak, ihtiyaç hasıl olmuş eski veya potansiyel müşteri ziyaretlerini yapmak, ödemeleri sektirmeden yapmak için takip etmek ve gerçekleştirmek, doğalgaz, su, elektrik, telefon (sabit ve cepler) , adsl , vergi , muhasebe , aidat, tabela , ticaret odası , belediye işgal ( vitrin önü kaldırım etkinlikleri vs.) vergisi ve şu an aklıma gelmeyen bir çok küçük uyduruk ama bir araya geldiğinde insanı yıldıran bıktıran başka masraf kapıları.
Magaza ne magazası olursa olsun ne yazık ki kağıt üzerine yazılan bir kaç demirbaş kalemden çok daha fazla masrafı olur. İş canlı bir varlıktır. Ürker, küser. İşin canlı kalması için çok fazla şeyi vaktinde zamanında ve hatta gününde dakikasında gecikmeden yapmak gerekir. Yani bir çok farklı şey tam zamanında . . .
Bir magazayı canlı para kazanır tutmak, müdürlere , sorumlu elemanlara, muhasebecilere rağmen çok yorucudur. İnşaat ameleliği kadar insanı yorar.
Magazanın ilk kuruluşunda ne eksik yapıldı ise acısı ileride yöneticiden iş zorluğu olarak fazlasıyla çıkar.
tamnland.com