Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Goji Berry Yetiştiriciliği

BaşlatanGroznyTarih28/03/2011 22:53:07Yorum53

İlk mesaj
Üye118 yazı

Herkese Selamlar

Okulumu Geçen Yaz Bitirdim. Hemen askere gittim.Bir çok yere iş başvurusu yaptım. 700-800 tl ücretle 11-12 saat çalışma koşulları ne işe yaradığı belli olmayan ürünleri satma işleri vs. Aslında yetenekliyim doğuştan gelen bir Girişimcilik ruhum olduguna inanıyorum. İlkokulda Lisede arkadaşlarım internet cafelere giderken veyahut kız peşinde koşarken ben hep ne yaparızda para kazanırız derdinde oldum. Nişantaşında Valiliğin karşısında tezgahta açtım. Fotokopi kitapta sattım(lisede-üniversitede).Pazarda takı-toka da sattım. Bunlara benim ihtiyacım yoktu zaten öğrenciydim. Allaha şükür durumumuz iyi. Ama ben birşey satarken çok büyük bir haz duyuyorum. Mağazada da çalıştım çalışma şartları çok ağırdı.

Saanen keçisi ile de çok ilgilendim fakat benim gibi bir amatör için ciddi bir işti.

Şimdi Aklımda Goji Berry Yetiştiriciliği var. Bu bitkiyi yetiştirmek istiyorum. İstanbulda yaşıyorum. Sivasta 1.5 dönüm arazim var.

Tohumdan kendim mi fidan üretmeliyim yoksa direk fidan mı almalıyım.

Satış Pazarlaması ne olucak hiçbir fikrim yok.Tek bildiğim az bir sermaye ile goji bery bahçem olucak.

Üstelik çok dayanıklı bir bitki biraz bilgi sahibi olursam hemen ekime başlamalıyım 2 sene içinde verim alamaya başlayabilirim.

Bu Bitki için Sivas uygun mu?
Devlet Destek Verir mi?
Organik Tarım yapmak istiyorum bu yüzden hibrit tohum kullanmayacagım fakat arazi d-100 karayolunun yanında organik tarım olur mu?

Sürekli araştırıyorum. İngilizcem iyi degil yabancı sitelerede bakmak isterdim. Bu iş için az bir param var ama en önemlisi heycanım ve enerjim var.Kendime güveniyorum.

Büyüklerimden Tavsiyeler Bekliyorum...

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
53 yorum
Üye118 yazı
Forumda Pek İlgi uyandırmadı ama olsun.
Bugün Tohumlar Elime ulaştı.
1 hafta içersinde tohumları küçük kaplara ekeceğiz.
Tarım müdürlüğüne de teşvik vs ile ilgili soru sordum bakalım cevap vericekler mi?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye118 yazı
''boraumut'' yorumunuz için teşekkür ederim. İnternetten buldugum bilgileri paylaşmak istedim.

Berry Nedir?

Goji berry İngilizce’de wolf berry (kurt üzümü) ve daha birçok farklı adla anılır.Fakat pazarda en çok kullanılan isim Goji Berry’dir.Goji berry, elips şeklindeki parlak kırmızı renkte meyve veren boyu 1 ile 3 metre arasında değişen yüksek bir çalı türüdür.Goji bitkisi Çin ve Moğolistan’da doğal olarak yetişir.

Goji meyveleri Çin’de 7.yüzyıl ve daha da öncesinden bu yana kullanılmasına rağmen goji berry batıda sadece son birkaç yıldır kullanılmaktadır. Fakat batıda sağlıklı yaşam için kullanılan bir besin olarak tüketimi hızla yaygınlaşmaktadır.Yüksek mineral,vitamin,antioksidan ve protein içeriğinden dolayı goji süper meyveler sınıfında yer almaktadır.

Goji berry meyveleri yaklaşık olarak 1-2 cm uzunluğunda, ekşimsi-tatlı bir tada sahiptir.Çin’de pirinç yemekleri,çorbalar ve çay yapımında kullanılmaktadır.Çin’in bazı bölgelerinde taze olarak da tüketilir.Goji Berry’ler genellikle kurutularak ya da goji berry suyu olarak ihraç edilir.Kuru goji meyvesi kırmızı kuru üzüme çok benzer.

Son yıllarda Goji suyu da Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır.Goji suyu genellikle 1 litrelik şişelerde satılır ve goji suyunun da sağlık üzerindeki etkisinin goji meyvesiyle aynı olduğu bilinmektedir.

Bir süper meyve olarak goji berry şüphesiz şaşırtıcı.Goji Berry, sağlık verici nitelikleri ve besleyici değerlerinin yüksekliği ile;insanların daha uzun ve sağlıklı bir yaşamın kapısını aralamaya çalıştığı günümüzde, herkesin bulmaya çalıştığı
mucizevi anahtardır.

Goji berry anavatanı Tibet, Moğolistan bölgesi olduğu için çok düşük sıcaklıklara bile dayanıklı. Kışın yapraklarını döken, çalı formunda uzun ömürlü bir ağaççık. Tohumdan ve çelikten üretilebiliyor. Toprak konusunda çok seçici değil. Hafif killi, milli, drenajlı toprakta iyi gelişiyor.

Tohum ekmek için en iyi zaman Nisan ayı. Sera gibi bir yerde kolayca çimlenen tohumlar ilk bir-iki ay çok cılız oluyor. Ayakta kalabilenler kendini kurtarıp yaşıyor. Bu dönem gojiler için oldukça kritik. Büyümek ve güçlenmek için güneş ışıklarına çok ihtiyaç duyuyor. Fakat gereğinden fazla direk güneş ışığına maruz kalırsa hemen kavruluveriyor.

İyi bakılırsa Nisanda çimlendirilen tohumlar yavaş bir büyüme hızıyla Haziranda 15-20 santim boyuna gelebiliyorlar. Fakat gövdeleri hala çok cılız ve kendi başına ayakta duramayacak şekilde oluyor. Haziran sonundan itibaren fidelerin büyüme hızı da artıyor.

Üye147 yazı

enteresan bi bitkiymiş nette araştırdımda ananemin evinin etrafına dikeyim bende 4-5 fide kadar.
Fatih A. ZORLU / Antalya

"İnsanın doğarken ezanı okunur ama namazı kılınmaz. Ölünce de namazı kılınır ama ezanı okunmaz. İşte doğarken okunan ezan, ölünce kılınan namaz içindir. Hayat da ezanla namaz arası kadar kısadır.."

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Esnaf
Yeni Üye64 yazı
kolay gelsin bu bitki senelik mi yoksa bir kez ekince yıllarca meyve veriyor mu vepazarı nasıl kimlere satacaksın ama ilginç görünüyor ben kurusunu görsem alır tadına bakarım şahsen

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Di?er
Üye508 yazı
güzelmiş, senide tebrik ederim arkadaş :)

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
Üye118 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - MACT
kolay gelsin bu bitki senelik mi yoksa bir kez ekince yıllarca meyve veriyor mu ve pazarı nasıl kimlere satacaksın ama ilginç görünüyor ben kurusunu görsem alır tadına bakarım şahsen

Goji Berry Çok yıllık bir bitki ORAC sıralamasında 2. olan bitki şanslıyız ki ülkemiz iklimi için uygun bir bitki. Goji Berry için önemli olan tohumdan çıktığı ilk sene zararsız atlatmak sonra pek seçici bir bitki degil zaten susuzluğa dayanıklı. -26C den +37C ye kadar dayanıklı bir bitki.

ORAC Nedir?

ORAC (Oxygen radical absorbance capacity), vücudumuzda bulunan serbest radikaller olarak adlandırılan ve başta kanser olmak üzere pek çok hastalığa yol açan maddelerin yokedilmesi yani emilim değerini belirten ve besinler için kullanılan bir ölçektir.

Bir kez ekince 2. sene meyve vermeye başlıyormuş.(Türk üreticilerden 4.5 ayda meyve alan var şaşırtıcı ama gerçek. EM kullanmış bende kullanmayı düşünüyorum.)

Türkiye'nin iklimsel avantajları yanında büyük pazarlara yakınlığı avantaj olacaktır.Goji meyvesinin kurusunun fiyaı bu geleceğe işarettir. Tam olarak menşeyi bilinmeyen goji kurusu 35-70TL ye alıcı bulmaktadır.

Goji meyvesi aynı dut gibi vişne gibi toplandıktan sonra
hemen tüketilmesi, suyunun çıkarılması veya kurutulması seçeneklerini bize sunar. Dışarıya ihraç edilen ürünler genelde kurusu ve konsantre mevye suyudur. Bu yüzden iç pazarda taze meyvesi de pazarlanabilir. Üstelik kurusuna göre daha karı olacagı aşikardır.Bireysel müşterilerin yanında Oteller, Restoranlar ve büyük marketlere pazarlanılabilir.

Türkiyede Adıyaman Tut ilçesine 50 dönüm araziye ilk ticari goji berry fidanı dikimi gerçekleştirilmiş. Elde edilen meyveler ihraç edilecekmiş. Durum şuanda nedir bilmiyorum.Üniversite yardım ediyormuş.

Goji berry kurusunun besin değeri
Kurutulan Goji, bir kuru üzüm olarak da aynı önemde bir besindir. Bir protein deposudur. 19 ayrı aminoasit, yüzde 13 protein, yüksek değerde betakaroten, 21 iz minerali, çinko, demir, fosfor, B-complex, yüzde 8 E vitamini, Zeaxanthin, Germanyum, Carotenoids, Beta Sitosterol, Cyperone, Solavetivone, Physalin, Betaine ve çok yüksek oranda C vitamini içerir

Üye118 yazı

Bugün 6 tane tohum ektim denemek için hadi hayırlısı geri kalan tohumları mayıs gibi ekeceğim öğle tavsiye edildi.

Üye196 yazı
tohumları nerden aldınız acaba bende denemek istiyorum
eses_serdar

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Di?er
Üye2981 yazı
Goji berry ,tohumları nasıl ve nerden alabiliriz ve fiatı hakkında bilgi verirmisiniz.
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Üye118 yazı
Ben Eminönünden aldım.Fakat türü hakkında bir fikrim yok. İnternetten satış yapan siteler var.
50 tane tohum 10 TL ama Bence Tohum almaya gerek yok. Saygın Güvenilir aktarlarlar da Goji berry satılıyor.
Alıp içinden çıkan tohumları ekebilirsiniz. (Eğer Doğal yollardan kurutuldusa başarılı olur fırınlandıysa bilemiyorum)

Yeni Üye71 yazı
selam arkadasim ingilizcem yok arastiramadim dedinde ben sööyle bir baktim avrupada kilosu 23ila 31 eur arasi basarilar dilerim ;)

Yerleşim ALMANYA / KasselMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye87 yazı
ticari yetiştiricilik için uğraşıyorsanız tohumun cinsi önemli. Geçen sene araştırdım hatta Lycium chinense(ektikten sonra öğrendim) cinsi tohumdan yetiştirdim. Fakat araştırmamı derinleştirdikçe Lycium barbarum cinsinin daha verimli olduğunu öğrendim. Yurt dışından tohum getirtmeyi düşündüm ama sonra nedense hevesim kaçtı vazgeçtim. Çok faydalı bir meyve aslında ve çokta dayanıklı. geçen seneden bikaçtanesine büyük yer bulamayınca plastik bardakta kaldılar :) kışın yapraklarını döktüler şimdi tekrar yaprak çıkarıyolar düşünün:)

Yerleşim Türkiye / BandyrmaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye118 yazı
Lycium barbarum cinsi tatlı ve sulu, Lycium chinense cinsi ise ekşimsiymiş. Ekşileri sevmedim.
Ayrıca yetiştirilen toprgın özelliğinide alıyorlar.
Ben en çok yaş meyvesini merak ediyorum.

Ticari yetiştirmek istiyorum ama ilk önce bir öğrenmek istiyorum. Aslında biraz bağımsız hareket edebilsem daha güzel işler yapabileceğim fakat çevremdekiler pekte yenilikçi değil zaten ailemde bir iş bulup çalışmamdan yana.

Bu ürün ticari yetiştirilecek ise ihracattan başka yol yok gibi duruyor.

Bugün İspanya zeytinlerini söküyor ve kapari ekiyor. İspanyanın kapari geliri 20 milyar dolar. Salyangozdan sülükten çekirgeden kurbağadan para kazanan insanlar var ve yatırım yapıyorlar. Yeniliğe kapalı bir toplumuz.

Yeni Üye87 yazı
Zaten hep bu yüzden kaybediyoruz. Eskiden gelen alışkanlıkları devam ettirmeye zorlanıyoruz. Yeni bişeye kalkışınca herkes muhalefet oluyor. Alternatif yatırımlara yönelmiyoruz. mesela topraksız tarım olayı mükemmel bir yatırım bence fakat büyük yapacaksın en az 10 dönüm olacak ki para kazan ama 10 dönümün maliyeti de araştırmalarıma göre 1 milyon lira civarı oluyo o da bende yok:)
bi örnek daha Hayvancılıkla uğraşanlar 365 gün yeşil yem yetiştirebilecekleri halde neden yapmıyorlar. yeniliklere açık olmak lazım bencede.

Yerleşim Türkiye / BandyrmaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye118 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - cegceg

Bi örnek daha Hayvancılıkla uğraşanlar 365 gün yeşil yem yetiştirebilecekleri halde neden yapmıyorlar. yeniliklere açık olmak lazım bencede.

Bunu bende anlamış değilim.

Saanen keçisi alalım diyorum babama.O hale verimsiz koyun-kuzu derdinde eskiden gelme alışkanlıklar.

23 yaşındayım. Bir daha hiç bu yaşta ki gibi enerjim olmayacak. Ama hayal kurmak bile yasak. Çünkü hep desinler diye milletin oğlu bankada çalışıyor ben evde yatıyorum ya off off.

Üye196 yazı
dün kuruyemişçide gördüm goji yi kurutulmuş kilosu 45 TL yakında çoğu yerde görürüz gibi geliyor ama birisinin bunun reklamını iyi yapması lazım. bide kuruyemişçide bütün meyvelerin kurutulmuşu vardı muz undan kavun una kadar o anda aklıma kurucu açmak geldi :) sadece kuru meyve satacaksın.
eses_serdar

Üye118 yazı

1 Lt Goji Berry Meyve Suyu 37 $ .
Aslında Meyve suyunu üretmek de çok mantıklı fason olarak anlaşıcaksın kendi paketini markasını sen vericeksin sonra istediğin yere pazarla.

Üye196 yazı
pazarlayabilirsen tabi :) kim alır o fiyata meyve suyunu türkiyede. ancak yurt dışına pazarlanır.
eses_serdar

Üye118 yazı

Daha Deneme aşamasındayım. Tecrübe ediniyorum.
Türkiyede ilk ticari goji berry yetiştiriciliği adıyamın tut ilçesinde üniversite işbirliği ile yapılıyor.
Elde edilen ürün ihraç edilecekmiş gidip birde yerinde incelemek lazım.

Üye599 yazı
araştırma sonuçlarını merakla bekliyoruz kardeşim.bu meyvanın adını radyodan sıkça duyuyorum.
Yorum yazmadan önce lütfen okuyun ...
1- N-ok...tala,!!ma +işar:etlerine "dik"(kat ed?in.
2- BüYük hARf kÜçüK haRf OlayıNI atlAMAyın.
3- Bu "Dolar" i$areti de size i$ çıkarmasın artık.
4- Veenönemlisisözcükler arasındaboşlukbırakın.
5- A ma g erek siz bo şluk lar d an k açının.
6- Gösterin özen cümleleri kullanmamaya devrik.
7- Sözcüklari anlaşılur vea dorğu yazen.
8- Bu güzelim Türkçemize foreign wordlar katmayın.
9- In keys yu rayt Ingilis vords, it hez to bi andirsitendibil.
10- Türkçe’deki spesifik kelimeleri İRDELEMEYİN.
11- Narin maillerinizi naciz kibarlığınızla süslemeyiniz efenim.
12- Benim Türkçem mükemmeldir, NARSIST şeyler yazarsanız hemen anlarım.
13- Yazılarınızda kibar olun, meydan okumayın, yoksa sizi harcarım.
14- DiĞer yandan, TÜrkÇe karakter iŞinize geliyorsa yazIp gÖnderin.
15- Yazdığınızı yarım bırakmamaya lütfen özen gös...

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Saty? / Pazarlama
Üye274 yazı
arkadaslar bu bızım bıldıgımız gıla boru dıyorlar sıvasta ben ıyı arastırın kesın oyledır sıvasta yetısyor hemde bahcelerde felan kımse eksı dıye meyvesını yemıyor
murat

Yerleşim Ermenistan / Toptan TedarikMeslek Tekstil
Üye118 yazı

Sivastan Yeni Geldim Araziyi Hazırladım. Haziran Gibi Fidanları dikeceğim. İl Tarım Müdürlüğü 5 Dönüm üzeri Bahçelere Teşvik veriyor. Benim Teşvik alma gibi bir durumum olmadıgını da ögrendim. Türkiyede Bu işi çok profesyonel yapanların oldugunuda öğrendim. Ben bu işten Belki para kazanamayacağım belki sadece bir heves ama bu işten ciddi paralar kazananları görünce mutlu da olmadım degil. İnsallah bir gün ben de tarım ile uğraşırım.

Üye118 yazı
Bu arada Sevgili Koniks üyeleri

Kanola Bitkisi üzerinede araştırmalarım devam ediyor. Kanola bitkisinden kanola yağı üretiliyor. Zeytin Yağından Daha iyi bir Yağ oldugu söyleniyor. Doymuş Yağ oranı %7 Zeytin yağında bu oran %12 Ayçiçek yağında ise %15 oldugunu öğrendim. Bu bitki çok dayanıklı bitki. Goji Berry için otları biçerken tarlanın büyük bölümüne hakim olan sarı çiçekli bitkinin kanola bitkisine benzediğini fark ettim. Benim arazide ki bitki Yabani hardal otuymuş. Kanola ile aynı aileden. Yabani hardal otunun yetiştiği yerde Kanola da yetişiyormuş. Bu bitki gerçekten katma değeri olan bir bitki. Trakya da ayçiçek bahçelerine artık kanola ekildiğini duydum. Biraz araştırınca gerçekten en çorak dediğimiz yerde bile katma değeri olan birşeyler yetiştirilebiliyor. Keşke ülkemizde Tarım Daha profesyonel yapılsa keşke çifçilerimiz daha bilinçli olsa okusa araştırsa interneti kullansa. Bugün benim köyümde gençler büyükşehirlere gite derdin de bilmiyorum ben mi çok pozitifim.Çok mu hayalperestim bilmiyorum.

Yeni Üye15 yazı
varsa yeterli arazinz iklim sartlarida uygunsa lime ekin arkadaslar sonra bana da bir hayir duasi edersiniz. lime hem ic pazarda hem dis pazarda oldukca fazla talep goren bir cesit limon. kilosu yaklasik 12 tl olgun bir agac 100-150 kilo veriyor

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Reklam
Üye155 yazı
Goji Berry pahalı bir meyvedir, perakende satış fiyatları yaklaşık olarak 60-90 arasında değişilik gösterir. Anavatanı Türkiye olmadığı için, Türkiyedeki yetiştiricilikle iyi sonuçlar elde edilemez, tıpkı altın çilekte olduğu gibi.
Türkiyede ytiştirdiğin ürünün Türkiyede pazarını bulamazsın, aktarlarda satılan meyveler dışarıdan gelen ürünlerdir.
İletişim;
ahmeterencihan@gmail.com
0505 843 6789

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye118 yazı
Altın Çilek Yani Yer Kirazı İlgilendiğim bir bitki degil lakin Türkiyede kesinlikle yetişiyor farklı türleri de olsa bizim oralarda çok var.
Goji Berry Meyvesi Türkiye için uygun oldugunu şu aşamada düşünmüyorum yurt dışına özellikle Avrupa ve Amerikada ciddi piyasası var.
Goji berry çok dayanıklı bir bitkidir bir çok iklime adapte olup yetişebiliyor.
Domates in Anavatanı Türkiye mi?

Üye762 yazı
Türkiyede Goji Berry piyasası var mı?Benim bildiğim yok.
Özel mesaj atarsanız daha hızlı iletişim kurabiliriz.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye42 yazı
Merhaba, köyümüzde 400m² kadar bir tarlamız var, şehirde yaşadığımız için tarla kullanılmıyor. Tarlayı bu ürünle değerlendirmek biraz mantıklı geldi ama tabiiki kafada bikaç soru var.
Olgun, meyve vermeye hazır (Seneye) fidan bulabilir miyim? (tohum alıp eksem ilgilenemem yazık olur fidan daha mantıklı bence)
Fidanları kaç metre ara ile ekmeliyim?
3 - 5 yaşlarında bir ağaçtan kaç kg ürün alınabilir?
Ürün hangi aylarda (evrede) ağaçtan toplanılır?
Yardımcı olursanız sevinrim..

Yerleşim Türkiye / Kocaeli. .Meslek Ynternet
Yeni Üye6 yazı
Fidan seçimi çok önemli. bence fidanlar yurtdışında üreticisinden getirtilmeli. ayrıca Adıyaman'da üniversite tarafından ilk üretimlerin yapıldığını okudum sayfada. Öyelyse, üniversiteyle irtibata geçip ve gidip yerine bilgi almak lazım.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?renci
Üye550 yazı
arkadaslar bu urun altın cılek gıbı turkıyede patlamasında.

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Gyda