Bütün sektörlerde olduğu artık emlakçılık yada net anlamıyla emlak komisyonculuğu işinde de başarılı olmak için interneti ne kadar ii kullanabildiğiniz önemli.
Zira hem ev alırken hem de kiralar iken para kazanabileceğiniz kişiler daha çok orta sınıf ve üzeri kesim. Bu kesim genellikle emlak ilanlarını internetten takip etmekte. beğendiği ilanla ilgili kişiyle irtibat kurmakta ve bu tarzda gezdiği yerler arasından tercih yapmakta. emlakçının camından ilan bakanlar ya daha alt gurupta yada pimpirikli dediğimiz görerek alan cinsten kişiler ki, bunlardan iyi komisyon üretmeniz, üretseniz de tahsil etmeniz çok zor.
ofise falan bence başta para yatırmayın, mümkünse bir arkadaşınız varsa müntazam ofisi olan, orada bir bölüm yada masa paylaşın. Online tarzda çalışırzanız zaten bir bilgisayar, internet, fotoğraf makinası ve bir sözleşme koçanı sizin için yeterli olacaktır. gezdirmek için bir araç da buldunuz mu, müşteriyi buluşma noktasından alır, evi gezdirir, eğer alıcı yada potansiyel görürseniz ofise getirirsiniz.
bir diğer unsur ne kadar portföyünüz olduğunda ziyade elinizde olanları ne kadar çabuk ve değerinden pazarlayabildiğiniz önemli. zaten kişiler emlakçılara pek güvenmiyor, ama siz bir müddet para kazanmamayı göze alarak dahi olsa hızlı dönüşümler yaparsanız, bunlar bir süre sonra sizin için referanslar olacak hatta hiç dolaşmadan bile bir sürü portföye ulaştığınızı göreceksiniz.
peki nasıl hızlı satarsınız,
mesela ben denizlideyim, emlak ilanlarına bakıyorum, bir sürü eleman çalıştıran emlakçılar var,
verdikleri ilanlarda fotoğraflar net değil, her odayı detaylandırmıyor, detaylandırsada iyi bir perspektif düşüncesiyle çekilmediği için size fikir vermiyor, ilan detayları yetersiz,
telefonla arıyorsunuz telefonla konuşmaktan aciz kişiler, ne emlak hakkında bilgi veriyor ne de size geriye dönüyorlar, çok amatörce
ve bu adamlar işin garibi para kazanıyor,
gezmeye gidersiniz evi, ev hakkında bilgisi yok, önceden bi bilgi edinirsin, müşteriyi ve onun hassas olabileceği noktaları anlar ve oralardan evi pazarlarsın. adam altına mercedes almış, evinde sadece salonunu anlatıyor ne kadar geniş diye, ama ben mercedes almıyorum ki, eşim için mutfağın ne kadar kullanışlı olduğunu, benim ne kadar titiz birisi olduğumu farkedip banyonun artılarını, çoçuğumuzun varlığına binaen yakındaki oyun parkını, buralarda yakın ailelerin oturduğunu anlatamazsan yada en azından bana bu imajı vermelisin, değil mi?
ben şunu derim, eğer buradan iş fikri derleyen, konulara fikir beyan edecek yada fikirleri inceleyecek kadar kendini eğitime açmış birinin, güzel bir başlangıçla bu işten para kazanmaması için neden yok, ama İstanbul yada diğer büyük şehirlerde tabi iş biraz daha kompleks, ama anadolu şehirlerinde bu profesyonelliği gösterebilmeniz daha kolay,
İşin para getirisinden çok, öncelikle ben bu işi YAPABİLİR MİYİM ve YAPMALI MIYIM sorularına cevap bulmanız gerekecek.
yapabilirmiyim için düşündüğünüz semtteki emlakçıların hepsiyle bir ev bakmaya gidin, onları ve işin püf noktalarını görün. eğer iş buysa yaparım, ve bu rakiplerim kadar yapabilirim derseniz işte o zaman küçükten dalın derim. işte pazar araştırması ve rakip analizi dedikleri süslü kelimelerle süsledikleri şeyler budur.
eğer gerçekten kişileri iyi anlayabiliyor ve onların kişilik ve ruhlarına hitap edebilecek şekilde bir anlatım ve seçenekler geliştirebiliyorsanız tamamdır. zaten burada olduğunuza göre interneti aktif kullanıyorsunuzdur. portföye yeni giren ürünü ii fotoğraflayıp, detaylı anlatıp, telefonda iyi ilişki kurabiliyorsanız başarı kaçınılmaz.
tabiki bunların hepsi BENCE,
burada olumsuz örnekleri incelerseniz başlangıç sermayesi olarak bütün paralarını yatırıp, para kazanmaya başlamak için geçmesi gereken o 4-12 ay arası kişiye göre değişen süre işletmeyi döndürecek sermayesi kalma**** dağılan kişilerdir. eğer para kazanılmasaydı her köşe başında bir emlakçı olmazdı değil mi?
o nedenle iyi bir iş planı geliştirin, başlangıç maliyetlerini oldukça düşürün ve 6 ay bi şekilde işleri döndürebilecek şekilde para ayırın derim ben.
bir müddet mobil yada paylaşılan bir ofis, lazım oldukça kullanılan arkadaş aracı falan her ne varsa değerlendirin,
şu gerçek para olmadan para kazanılmıyor denilebilir ama sadece ofise vs. para gömerek de para kazanılmıyor.
herkesin kendi kişiliğine ve yeteneğine uygun işlere planlı olarak başlaması, girişimlerinde başarılı olması ve yıllar içinde o başarı hikayelerini buralarda okuyabilmek dilek vee dualarımla,