Bolca malzeme bilgisi lazım. Ayrıca birazda otomasyon zekası.
Fakat 15-30 büyükbaş hayvanlık, kamyonla nakledilebilen, toplam fiyatı uçuk olmayan ve kıt paralı girişimciye kazan öde gibi bir seçenek sunabilen bir ürün bence az bir reklamla çok satardı . . .
Mesela yeşil yem üretim tesisi opsiyonel olan bir sistem, öaliyetini ne kadar zamanda amorti edeceğini gerçekci şekilde hesaplayıp müşterisini aydınlatan ve hatta süt ürününü nasıl nereye satacağına kadar yol gösteren bir sistem çok kişinin kanına girerdi . . .
Bu işi anahtar teslim yapan bir firma ben görmedim yurtiçinde.
Ben olsam önce eli becerikli bir demirci ile tanışmakla başlardım işe. Takılır sökülür bir kapalı ve açık barınak düşüneceksiniz. Kapalı barınağın tabanı için bir düzenek düşüneceksiniz. Toprak üzerine konan ve üzerine kapalı barınağın monte edildiği, ineklere dayanıklı bir şey.
Bence yapılabilir. Ama önce kağıt üzerinde çok çalışmak gerek. Aynı anda malzeme aramak gerek. Kağıt üzeri planı, malzeme biliniyorsa şekillenir çünkü. Ama her ne yapılırsa yapılsın bir sonuç raporu gerekir. Zira dört direk dikince barınak olup çıkıyor uyduruk alanlar bir çok çakma besiciye. Bu barınağa para verirsem şu sonucu alırım diye bir duygu uyandırmadan satmak biraz zor olur. Yani vatandaşa, 10 sağmal ve bu prefabrik barınağa parayı verirsem sağlam bir işim olur diye düşündürmeden almaz kimse. . . .
Maliyet çalışmayı yapanın bileceği iş. Ezberden söylenmez ama uydurup atmak kabil tabi.
İnek dediğine yem lazım. Böyle bir sistemin kilit noktası kalite yemin ucuza mal edilmesi olabilir. Barınak işi çözmez. Vatandaşa 40 kilo süt veren inek çeşidini veriyorsun 2 ay sonra o ineği 15 kilo süt verir seviyeye düşürmeyi başarıyor. Sonra çok kızıyor. Hani 40 kilo diyor. İneğe verdiği kuru samanı hiç sorgulamak aklına gelmiyor. O inek eskiden ne yiyorduda o sütü veriyordu hiç merak etmiyor. Yani eğer barınak sistemine bir de otomasyonlu bir yem üretim düzeneği de ilave edilirse ineklerin verimi garanti edilebilir. İşte bu verim garantisi bu sistemi çok cazip hale getirir.