Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Reklam Sektöründe Neler Yapılabilir?

BaşlatankaramellimTarih01/03/2011 17:24:51Yorum21

İlk mesaj
Yeni Üye33 yazı
Merhaba değerli koniks üyeleri.

Reklam ajansı kurmak istiyorum ve sizden gelecek fikirlerin bu konudaki bakış açımı zenginleştireceğini umuyorum.

Öncelikle bu işle ilgii hiç bir tecrübem olmaması dez avantajım.Fakat pazar araştırması için 3 aylık bir süreçte hem bu işi yapan bi firmada deneyim kazanmak hem de işin ne ölçüde başarılı olacağını kestirmek istiyorum.Grafik tasarım gibi bu iş için gerekli kursları da araştırıyorum.

kosgep destekli 27 000tl hibe ve 70 000tl 2 yıl ödemesiz ve faizsiz kredi imkanım bulunuyor.Bu imkanın belki de en önemli kısmı profosyonel bir iş planı hazırlamak için de bütçe ayırıyor olmaları.

Daha önce 4 senelik bir esnaflık tecrübem var.Eski işimde battığım için kendimi şanslı da görüyorum açıkçası.kendime güvenim de bu tecrübemden kaynaklı.Yapabileceğime inancım var.insan ilişkilerim çok çok iyidir..Bu işi yapabileceğimi düşünmem de reklam işini seviyor olmam ve yenilik konusunda çok farklı ve cesur düşüncelerim olması etkili.ayrıca insanlara yardımcı oluyor olmak ve bu köprüde para kazanmak ise daha eğlenceli geliyor.

Size danışmak istediğim reklam sektörüne hangi alanda girmeliyim.Bu işi yapan arkadaşlardan sağlıklı bilgiler almak istiyorum.bu işin avantajları ve dez avantajları nelerdir?Raklam sektörünün hangi yelpazesinde işi genişletme fırsatım var? ankara da hangi semtte açmalıyım? hangi kesime hitap etmei ve en önemlisi işi nasıl geliştirebilirim?

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Gıda
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
21 yorum
Üye515 yazı
Merhabalar,
Allah utandırmasın diyerek başlayayım. Hayırlı olur inşallah.

Reklam ajansı sahibiyim. Şirketim İzmit'te.

1-Öncelikle şunu söyleyeyim kesinlikle ortaklıkla işe başlamayın. Yanınızda güvendiğiniz kişiler olsun ancak
bunlar ücretli çalışanlarınız olsun. Ortaklık ticarette ilerlemeyi engeller düşüncesindeyim.
2-Reklamcılık sektörü çok geniş bir yelpazeye sahip. Öncelikli olarak çok talep gören işlere girin derim.
3-Bazı işler vardır talep az olabilir ancak iyi para kazandırır. Web sitesi tasarımı bunlardan biri. Mutlaka web sitesi tasarımcınız olsun derim.
Teknolojiyi takip edebilen görselliğe önem veren tasarılar yapabilen yaratıcı bir web master olmalı bu.
4-Grafikere ihtiyacınız var en az bir tane. Mümkünse bayan olsun grafikeriniz. Bayanların duygusal zekası erkeklere göre daha gelişmiş düşün
cesindeyim. Daha yaratıcı işler çıkarıyorlar bence.
5-Kendinize patron deyin. Ancak tüm elemanların yaptığı işleri yapabilmeyi bilin. Gerektiğinde bir grafiker gibi photoshop 'un corel 'in başına oturun
yine gerektiğinde flash'ta web programlayıcısı olarak personelinize yardım edin.
6-Tek bir işi kendinize asıl işiniz olarak edinin. Ajansınızın pazarlamacısı olun. Mümkünse bayan bir partnerle birlikte satış pazarlama alanında müşteri kovalayın.
7-En iyi reklamcı kendini en iyi reklam edendir prensibini benimseyin.
8-Özgün fikir yaratıcılık kimsenin düşünemediğini yapmak vs. maceralara fazla girmeyin.
9-Piyasada ne çok revaçtaysa sizde pastadan payınızı mutlaka alın. Modası geçmiş işleri bırakın başkası yapsın.
Yeniliklere açık olun. İnternette araştırma yapın. Yurtdışından sektör haberlerini kaçırmayın.
10-Led tabela ve led aydınlatma alanını reklamcılığa bağlayın. Şu an çok revaçta piyasada.
11- Piyasadaki her işi yapmayın. Yapabileceğiniz işlere girin. Öncelikli hedef kalite değil, başladığın işi bitirmektir.
12-Piyasada birlikte paslaştığınız sektör temsilcileri olsun. Tabelacı, promosyoncu, matbaa, gazeteci vs. Bunlarla paslaşın. Siz müşteri bulun gidin
paslaştığınız şirkete işi yaptırın. Kendi komisyonunuzu koyum müşteriye satın.
13-Grafiker ve web tasarımcısı kendi personeliniz olsun. Bu işleri paslamayın kendiniz yapın.
14-En az iki promosyoncu ve iki matbaa yla aynı anda paslaşın. Alternatif fiyatlar ve kalite alternatifi edindirir bu.
15-Dönemsel işleri kovalayın. Yazın düğün sünnet vs. zamanında düğün salonlarıyla anlaşın. Ucuz davetiye, nikah şekeri vs. işlerine girin.
16-Para kazandıkça şımarmayın. Sermayenizi genişletin. Mutlaka bir şirket aracına sahip olun.
17-Tüm çalışanlarınız ve siz giyim kuşama aşırı önem verin. Saygı gösterilen kişi olun.
18-Sizivl toplum kuruluşlarına üye olun. Kar amacı gütmeyen dernekler, klupler vs. sayesinde çevrenizi genişletin.
19-Yerel belediye reklam matbaa promosyon ihalelerine katılın. Kamu grubuyla ve yerel medya ile ilişkileriniz iyi olsun.
20-Allah yolunuzu açık etsin.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Reklam
Üye167 yazı
.işyeri kurulumu hiç birşey değil ,İhale alabilmek , İş alabilmek , çok çok önemli ,
Dünyanın en iyi reklam şirketini kurup , en modern gereçlerle donatsanız bile :
iş , ihale alamadıktan sonra , Çarklar Dönmez ,işler yürümez ,
hepsinden önemlisi , müşteri hedef kitleniz ...Çevre önemli ..
Birde bu piyasada iş yapsan bile : paranı alabilmek için de :
yaptığın işten başka
parayı alabilmek için de ayrıca çok daha fazla mücadele etmen gerekir
tanıdığım reklamcı arkadaşlarımın bir gün bile ,kavgasız,tartışmasız gün geçirebildiklerine hiç denk gelemedim ,
bilmem etrafında hiç reklamcı varmı ,özellikle tavsiye ederim,
mutlaka ama mutlaka reklamcı biriyle bir konuş ..
ha bu demek değil , bu işe girilmez , girilir ama

erokas arkadaşın yazdığı gibi "
Tek bir işi kendinize asıl işiniz olarak edinin.. " yani hangi alana karar verdiniz? ne yaptığınızı bilin ,
öteki yazdıklarıda çok önemli , dikkat edilmeli ,
başarılar temenni ediyorum ...
herkese başarılar : )

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye33 yazı

teşekkürler sayın erokas. yazdıklarınızı tek tek okudum ve not aldım.
Ercan bey size de öneride bulunduğunuz için teşekkür ederim.
Bu işe gözü kapalı girip hataya düşmek istemem. öncelikle grafik tasarım kursuna başlıyorum ve bi reklam ajansında tecrübe edinmek için belli zaman çalışmayoı düşünüyorum. kafamda şekillendikçe tekrar önerilerinize ihtiyaç duyacağım.
başka öneriler olursa ve beni aydınlatırsanız sevinirim

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Gyda
Yeni Üye89 yazı
Arkadisim Allah yolunuzu acik etsin.
Yanliz yazdiklarim sizin umutlarinizi koreltmesin aksine hirs yapsin.
1.Grafik tasrim kurslarinda hic birsey ogrenemezsiniz ben bunu bizzat yasamis biri olarak soyleyim.Hatta bircok universite dahi yapamiyorbu isi.Tamam bilgisayar basinda ne yapacagini biliyorsun ama onu ise cevirmeye gelince isin yuzu baska oluveriyor. Bunu bizzat benim kardesim bir ajansin grafik tasarim bolumunde sorumluydu kendisi isi iste ogrenmis biridir yaninda 2-3 tane universiteli cirak diyecegim grafiker arkadas vardi. Yani tasarimi yaaparsiniz matbada hangi makinada basilacagini ve bu makinaya nasil baglanacagini bilmeniz epey tecrube gerektirir.
2.Piyasada o kadar cok grafiker vardirki sadece bir sektorde is biliyordur mesela promosyon ama bunun matbaasi var tekstili var tabelacilik var lazer baski uzerine arkadaslar var.Mesele kendinize bir sektor secmek zorundasiniz yani bir kursa giderek bunlarin detaylarini kesinlikle ogrenemezsiniz.(Mesela serigrafi kalibi hazirliyorsaniz ve bastiginiz yazi cok kalin ise once o Logoyu biraz inceltmeniz baskiya sokmaniz lazim`ki baskidan sonra boya biraz yayar ve orjinal kivama gelir, ama matbacilikta buna ihtiyaciniz yoktur makinalar o kadar yuksek teknolojidirki tasarim neyse sonuc odur)Not:Bu demek degildirki matbaa cok kolay onda ve diger sektorlerdede buna benzer 10 larca puf noktasi vardir.
3.Bir ajansa girip pratik yapmak isin isleyisini gormeye calismak gercekten cok iyi bir fikir fakat 3 ay yetmez kanisindayim. Cunku reklamcilik oyle bir istirki kimse kolay kolay bildigini ogretmez ogretsede istedigi kadarini ogretir.Bunun icin staj yaptiginiz yerin size ihtiyaci olmaliki size is versin dolayisiylada ogretsin.
4.Ben ortaklik konusunu su sekilde hallederseniz sorun cikmaz diye dusunuyorum. Ortaklik menfaat ortakligiysa kavga olmaz cunku iki ortaginda amaci ayni sirkete para kazandirmak`ki dolayisiyla kendine kazandirmak oluyor. Tabi bu sektoru bilmiyorsaniz muhtemelen karsilasacaginiz kisi bu sektorun cakallarindan olacaktir. Bu sektorde oyle saf adam bulmak zordur pesinen soyleyim. (Mesela benim bir meslektasim baski makinasini temizledigimiz alkolu bu cok ozel bir solusyondur diye yemeye calismisti, Allahtan ben daha once etil alkolun kokusunu taniyordum.)
5.Piyasaniz yoksa yani tanidik satin almaci es dost vs is yapabilmeniz kesinlikle mumkun degildir yani ciddi isler icin diyorum yoksa 3-5 birseyler olur ama yetermi bilemem.
Satin almacinin size isi babasinin hayrina vermeyecegini onunlada bir menfaat ortakligina girmeniz gerektigini bilmenizde fayda var. Bundan sebeb buyuk bir firmanin satin almacisini gizli sekilde yada dolayli ortak yaparsan bu sorunlar cozulur. Tabi kolay olmadiginida cok iyi biliyorum cunku herkes onlarin pesinde.
6.Musterinin her talep ettigi is yapilmaz sadece gercekten istedigini anlamak ve yapmaniz gerekir. Aksi taktirde hafta sonu musterinizin mustugunu tamir ederken kendinizi bulursunuz. Sizi her isi yapan ingilizcesi "Handyman" becerikli bir hizmetci gibi gormeye baslarlar. Bu sektorde cok sik rastlanan birseydir tabi bunun sorumlusu herseyi yapariz yeterki musteri memnun olsun mantigiyla calisian esnaf.

BENIM AKLIMA SIMDILIK BUNLAR GELIYOR AMA DUSUNULUP YAZILACAK EPEY SEY VAR EMIN OLUN.
IYI CALISMALAR

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Grafiker
Yeni Üye33 yazı
çoban78 teşekkür ederim yazını dikkatle okudum. Daha önce ortaklıkla ilgili tecrübem var. Ama yine de ortak gireceğim bu işe.Hata hiç bir zaman tek taraflı olmuyor ve orta noktada buluşacak imkan her zaman vardır,baktığın yere bağlı olarak.bu konuda tereddütüm yok.

Çevre çok önemli olduğunun farkındayım.Ve gerçekten iyi bir çevremiz var bu konuda.Ayrıca bizzat kendime de güveniyorum.Büyük firmaların muhattaplarının beklentilerini de az çok tahmin ediyorum çünkü bu her sektörde var.

Bu işi öğrenebilmem için büyük sayıacak bi reklam şirketi ile görüştüm.onların da kendierine iş bağlıyacak ve işi tamamıya öğretecek birisine ihtiyaç duyduğunu öğrendim.Bu en zoruydu sanırım.Ne kadar zaman gerekli belirtmemişsiniz ama kendimi yeterince öğrenmediğim sürece çalışmaya devam edeceğim.

İşin detayları hakkında kuşkum var.Ama zamanla oturacaktır. daha önce 4 sene kuruyemiş dükkanı işlettim ve yanında su bayiliği de vardı.İşim piyasaya göre çok çok iyiydi ama bir kaç basamaktan sonra yol yoktu. yani ben BÜYÜMEK istiyorum. geleceği olan ve ilerleyebileceğim sevebişleceğim bir iş yapmak istiyorum. bu yüzden profosyonel anlamda bi giriş yapmalıyım diye düşünüyorum.

grafik tasarım kursunu gazi ünv hocalarından alacağım ve sizin pratik ve teorik anlamdaki farktan bahsettiğinizi anlıyorum bu açığı da eminim çalışacağım şirkette kapatırım. lütfen iletişimi kopartmayalım. yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

farklı fikirleri olan varsa paylaşırsa sevinirim

Yeni Üye33 yazı
Bir de fikri olan varsa başlangıç aşamasında giderlerimi ne şekilde hesaplayabilirim. bu konuda da aydınlatırsanız sevinirim.

Üye295 yazı
usta kendi sektörün gıda neden reklam sektörüne ilgi duydun ? insanlarla ugraşmak baya zor....

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye33 yazı
sn smt147 gıda sektöründe özellikle market büfe tarzı yerlerde belli ölçüde geliri olur. ben her şeyden önce SEVDİĞİM ilgi duyduğum işi yapmak istiyorum.sagılar...

Üye295 yazı
bence gıda sektörü daha avantajlı düşünün insanlar yemek yemicek ki sektör bitsin , böyle bir ihtimal var mı ?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye515 yazı
Merhabalar tekrar,
gelelim "çevre" konusuna;

çevrem var benim deyip kendi işini kuran birçok insan gördüm.
birçoğu hiç beklemediği hayal kırıklıklarına uğrayıp battı.
bazısı da "çevre" nin ne demek olduğunu yada nasıl olması gerektiğini öğrenip
daha uygun adımlar atmaya başladı. Zarar etti ama tekrar toparladı.

Çevre etrafınızdaki kuru insan topluluğu değildir. Ticarette kimin cebinde ne kadar para olduğuyla değerlendirilir insanlar.

Çevre işe yarar tanıdıklardır.Paralı veya iş gören insanlar.

Çevre seninle yakınlığını kullanıp daha fazla iskonto istemeyendir.
Çevre işlerini sana beleşe yaptırmak için kapını çalmaz.
Çevre kendi başından atmak istediği problemli müşterileri sana yamamaz.

Çevre kendi bürosunda masraf olmasın diye hep senin bürona gelip çayı kahveyi bedavaya getirme peşinde olmaz.

Çevre az münasebeti olduğu şirketlerin çeklerini zamanında ödeyip, sana gelince "yahu kanka bu sıralar sıkışığız bir süre idare ediver, sen yabancı değilsin" demez.

Çevre başın sıkıştığında gidip "borç para lazım" dediğinde , "valla az önce bankaya yolladım, tüh 5 dakka önce gelseydin ya" demez.

örnekler çoğaltılabilir.

Aman hayal kırıklığına uğramayın.
Cafe de lak lak ettiğiniz, okey çevirdiğiniz, birlikte maça gittiğiniz, aynı evi paylaştığınız çevrenizi daha iyi tanımadan "çevrem var" demeyiniz.

Saygılar.

Üye173 yazı
karamellim önce şu kosgeb i araştırmanı tavsiye ederim çünkü tam emın degılım yanlış yonlendırmek ıstemem ama bu kosgeb bu krediyi zor verıyomus cunku hanı adamlar sonuçta faizsiz kredi veriyo ankara da yaşıyorum ben burdaki bi çok sanayici ostim ivedikteki bu krediyi alıp lüx araçlar almıs tatıle cıkmıs gayrımenkul vs. yatırımı yapmış vs. bu yuzden denetımı artırmıslar bu krediyi verirken dikkat ettikleri en önemli husus üretici olmanı istiyolar bişey üret diyolar yani fabrika tarzında bi işletme istiyolar senden ve eger bunu yaparsan ihracat konusundada yardımcı oluyolar dıye bılıyorum reklam sırketı dıyosun inşallah alırsın krediyi ama bi araştır derim.
Umut Karagöz

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?renci
Üye292 yazı
reklam sırketı malıyetı cok fazladır 2 grafıker yada bır yazar bır grafıker tutsan artı bılgısayar skk derken o ara ıs alamazsan aldııgn kredıler odemek zorlanırsın. reklam ısı buyuk fırmalar hep buyuk reklam sırketlerıne baglı kalır olmuslar pıyasadakı kucuk caplı ısletmelerı almak kolay olmuyor.
www.kadinforum.net

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Grafiker
Yeni Üye33 yazı
sevgili erokas teşekkür ederim aydınattığın için. Söylediklerinde kalem kalem haklısın. %60 ı sağlam geri kalanı tam sizin dediğiniz tarzda..

Yeni Üye33 yazı
umt bey Kosgep reklamcılık sektörüne hibe kredisi veriyor.Ben zaten şu an kursun son bir haftasındayım.İş planını profosyonel hazırlattıktan sonra yani gerçekten bu i,şi yapacak olanlara tereddtsüz kredi veriyorlar.Bu konuda sıkıntı yaşayacağımı sanmıyorum.Ama dediğinizde haklısınız bu kursta kimin ne yapacağını dikkatle inceliyorlar ve bu kredi herkese verilmeyecek.

Yeni Üye33 yazı
bi reklam ajansı açmak için ilk etaptaki maliyet ne olacak? Benim kosgepten alacağım kredi hakkında bilgi vermek istiyorum önce.
ilk etapta 2000 tl iş planı hazırlatmak için kullanılıyor.
10 000 tl ofis kurulumu ve gerekli araç gereçler için veriliyor
12 000 tl aylık 1000 er tl olarak elektrik su telefon ve personel masrafı için veriliyor
3000 tl ise ilk kuruuş aşamasındaki resmi evrak işleri için veriliyor
yani başlangıç aşamasındaki bu 27 000 tl HİBE oarak yani geri ödemesiz veriliyor.
daha sonra 70 000 tl ye kadar 2 yıl ödemesiz ve FAİZSİZ kredi imkanı sağlanıyor
benim öğrenmek istediğim ilk etapta ne kadar harcamam olacak.Bu hibe kredi yeterli olacak mı?

Üye515 yazı
merhabalar
sayın karamellim
anlattığınız hibe programındaki destekler sizin reklam ajansı kuruluşu için yeterli olur kanısındayım.

iş planınızda mutlaka kendinize ait yaratıcılık anlamında uç fikirlerinizden fazla bahsetmeyin.
hayal ürünü temaları yazmaktan kaçının.
mesela
27bin lira ile kurulan iş yerinin açılışından bir yıl sonra 1milyonTL ciro yapacağım falan demeyin hayal ürünü fikre girebilir.

daha garanti, olması kesin, para cepte fikirleriniz olsun.

yalnız 27bin hibe nin yanında en az 10bin kadar kendinizin cebinde de olması gerekir kanısındayım.
Çünkü kosgeb bu destekte işyeri kirasını , personel maaşını gibi kalemleri ödemiyor.
Ayrıca destek oranı erkek girişimciler için %60 , bayanlar için %70.
gerisini cepten karşılayacaksınız.
Kurs bittikten sonra

sizden şirketinizi kurmanızı resmi işlemleri yaptırmanızı isteyecekler.
oda kaydı vs. yaptıracaksınız.
ondan sonra iş planınızı vereceksiniz.

İş planınız onaylanırsa şirketinizin kurulum maliyetlerinin %60 veya %70 inden başla****
size ödeme yapmaya başlayacaklar.

Yani önce siz kendi paranızla masraf edeceksiniz.
Sonra kosgeb söylediğim oranda destek ödemesi yapacak.

Bir de kosgeb bu destek içerisinde araç alımı için ödeme yapmıyor.
Araç alımını kendi paranızla yapacaksınız.

Dediğim gibi kendinizinde bir miktar para katması lazım bu işe.

Yeni Üye33 yazı
Sayın erokas aynı sizin bildiğiniz gibi işliyor sistem.Benim şu anki konumumda risk almak durumundayım.
Ben şirketi kurduktan sonra iş planını onaylamayıp bu hibeyi vermeyebilir.Ama ben bu iş için çok profosyonelce bi iş planı hazırlayıp çıkacağım karşılarına. Bunu için 2000 tl danışmanlık ücreti ödeniyor.Bildiğiniz profosyonel bi danışmanlık firması varsa tavsiyelerinizi alabilirim.Ben sadece taslağını hazırlayacağım geri kalanını danışmanlık firması hazırlayacak.Bu konuda çok fazla tereddütüm yok çünkü Kosgep bu işi gerçekten yapabilecek olanların hazırlamış olduğu iş planını geri çevirmeyecektir.

Araç işini taksitle almayı planlıyorum.Dediğiniz gibi araç için destek vermiyor.

Sermayem yok ama şirket kurulumu gibi masraf gerektiren konularda finansal bi desteğim mevcut.

Kadın girişimciler için %70 ödeme yapıyorlar.Bu da bi avantaj benim için.

Benim daha önceki işimde de sermayem yoktu.Şu an sunulan bu imkan oldukça cazip geliyor.Bankalar , faizler , kredi kartları bi işletmenin batışını hızlandıracak en etkili yöntem:) bunu tecrübe edindim.

Bir de Kosgep'in iş planında dikkat ettiği bir şey daha var.Yenilikçi bir bakış açısı olsun istiyorlar.İnovasyon katmak gerekiyor.piyasadaki açığı görüp bunu iş planına yansıtmam lazım.Bunu 6 ay içinde araştıracağım.Sizin de fikriniz varsa alabilirim.Sizin de belirttiğiniz gibi çok fazla yenilik yok.Bi başka yazınızda okumuştum.%70 lik kısımda bulabileceğiz sanırım bu yeniliği:)

Üye126 yazı
valla erokas arkadaşımız gayet güzel tesbitler açıklamalar yapmış, helal olsun. ama merak ettim karamellim arkadaşımız sonuc nedir başlayabildiniz mi? öncelikle bölgeniz neresi? ayrıca reklam ajansı ile kalmayın hizmet çeşitliliği önemlidir. el ilanları broşürler vs dagıtımına da ihtiyacı olacaktır müşterilerinizin sonra web tasarım-internet hizmetleri, artı mümkünse dijital baskı-plotter gibi makineler elde edebilirseniz afiş poster gibi gibi ürünlere daha rahat işler alırsınız.
sektör şu dönem durgun sezonluk işler ile imsakiye- promosyon dönemleri can suyu olabilir.
Allah yardımcınız olsun.
pozitif yaklaşım empati ile mümkündür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye11 yazı
herkese iyi günler...
bu konu ilgimi çekti çünkü bende matbaacıyım ve 2. işyeri olarak reklam ajansı açmayı düşünüyorum...
matbaa kazandırmıyormu diyeceksiniz ? evet kazandırıyor ama ne güldürüyor ne öldürüyor işte..
düşük nüfuslu bi ilçede çalıştığım için pekte çok kazandığım söylenemez...
aslında ürün yelpazemin dar olmasından şikayetçiyim...
Fatura - irsaliye dönemi geçti.. artık fiş kesiyor herkes...yaz dönemi davetiyeden iyi kazanıyorsakta kış zamanı durum aynı olmuyor maalesef..
makinelerim tek renk baskı... zaten renkli afiş - broşür - davetiye işlerimi istanbulda yaptırıyorum...
yani bir nevi ajans gibi olduk zaten... istemeye istemeye dışa bağımlı hale geldik...
yani şu an bi ajansın yaptığı herşeyi yapıyorum ama dükkanım görsel olarak bunu ifade edemiyor..
bildiğin bir matbaa dükkanı işte içeride makineler falan var...
o yüzden ayrı bir dükkan tutup bu işe girimeyi düşünüyorum...

şimdi bu noktada sayın karamelim ;

reklam ajansı açmak kadar sermayesi düşük ve bi o kadar karlı iş yok bana sorarsan...
dükkanı ayarla iyi bir dekore et, ürün örnekleri topla güzel bi vitrin yap kendine...
masa sandalye 2 tane bilgisayar alıcaksın o kadar... tabi arada görünmeyen masraflarda çıkacaktır...
başlangıç için ben aynen bunları yapacağım için söylüyorum :)
erokas arkadaşımız çok güzel ayrıntılara değinmiş hatta bikaç tavsiyesini kendime öğüt edindim..
fakat benim sana çıkardığım çok sade bir hesap oldu...sadece dükkana yapacakların hakkında bilgi vermek istedim..

Şu an benim matbaa dükkanımda 70.000 TL lik demirbaş var (makine vs.)
fakat 15.000 liralık sermayesiyle reklam ajansı açan adam ürün genişliğinden faydalanarak benden daha fazla iş yaptığını kabul ediyorum...
dediğim gibi ben bile bu işe 15.000 lira ile giricem daha fazla tutacağını sanmıyorum...

benim girmek istediğim sektör promosyon ürünleri sadece.... tabela konusunda deneyimim yok... aslında çok yüksek getirisi var fakat oda kendi içinde geniş bi sektör... ışıklısı var neonlusu var.. var oğlu var... onun profilini hazırlamak... 5. kata çıkıp monte etmek vs. ustalık işi.

Allah kimseyi utandırmasın diyorum... Yolunuz açık olsun... Herkese bol kazançlar...
Türkler para gibidir ışık tut içinde Atatürk yoksa sahtedir...

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Grafiker
Üye125 yazı
Herkes iyi bildiği işi yapsın. Gerisi boş.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye473 yazı
Arkadaslar,
aracima, arac üzeri reklam almak istiyorum. Arac sehir ici hergün geziyor.
Kapi üzeri veya motor kaputuna LOGO yapistirilacak.
Komple kapiyi kaplamayacak, kapinin yarisini düsünün.

SORU:
reklam bedeli yillik veya aylik ne kadar talep edilir veya almam gerekir. Yillik 2000-3000 tl cok mu?

Veya söyle sorayim; SIZ OLSANIZ NE KADAR HARCARSINIZ BÖYLE BIR REKLAMA????

cevaplariniz icin simdiden tesekkürler

Yerleşim Türkiye / DeMeslek Saty? / Pazarlama