Yurtdışında bulunan bir firmaya ihracat amaçlı anlaştık. Firmaya ilk defa ihracat yapacağım için firma teyitli akreditif istedi. Geçtiğimiz haftada çalıştığım banka kanalıyla akreditif ihbarını aldım.
Ben yurtdışına satacağım malı Bursa da bulunan bir fabrikadan alıyorum. Planım gelen akreditif karşılığı bankadan kredi kullanarak malzemeyi almak , gemiye yükledikten sonra evrakları bankaya teslim etmek ve parayı almaktı. Malaesef çalıştığım banka beni yarı yolda bıraktı. Geçtiğimiz yıl sicil bozulması diyerek kredibilitenin bozulduğunu ve kredi veremeyeceklerini söylediler.
5 yıldır ticaret yapıyorum malesef geçen yıl krizden dolayı çok zor günler geçirdik. Bu dönemde çeklerimiz ödenmediğinden finansman sıkıntısı çektim. Böyle olunca da kendi çeklerimi ödeyemedim. Halihazırda anlaştığım firmalara çeklerini plan doğrultusunda ödüyorum.
Bankalarda açıkta yazılmış çek olduğundan ve sicil bozukluğundan kredi vermiyor. Faktoring şirketleride ihracat işine karışmıyor.
Sonuçta şu anda elimde yaklaşık 30.000 dolarlık teyitli akreditif var. Yani garantili para demek bu. Ama formaliteden dolayı bankalar işlem yapmıyor.
Yapacağım iş karşılığında bu işten %30 civarı kar kalıyor. Eğer sermayesi olan varsa bunu paylaşabiliriz.
Yada başka konularda finansman konusunda fikirleri olan arkadaşların görüşlerini bekliyorum.