Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Girişimcilik: Büyük Düşün, Küçük Adımlarla Başla

BaşlatanFireStarterTarih03/01/2011 13:19:09Yorum16

İlk mesaj
Yeni Üye16 yazı
Yarın, hiçbir zamana dönüşür. Görev ne kadar küçük olursa olsun, ilk adımı şimdi atın!

Kendi işinizi kurmayı düşünüyorsunuz ama gözünüzde o kadar büyüttünüz ki asla başaramayacağınıza kendinizi ikna ettiniz. Küçük adımlarla başlamazsanız, asla başlayamayabilirsiniz. Kontrollü bir başlangıç yapmak için bilmeniz ve uygulamanız gerekenleri ilerleyen satırlarda bulacaksınız.

Bu yazıyı okuyan pek çoğunuzun en büyük hayalinin kendi işinin patronu olmak olduğunu biliyorum. Finansal olarak özgür olmak kimin hayali değil ki! Ben kendi adıma başka türlü bir gelecek hayal edemiyorum. Ama şu da bir gerçek ki Girişimcilik herkesin sahip olduğu bir beceri değildir ve başardığınızı anladığınızda hiç bir maaşlı çalışanın deneyimleyemeyeceği iş tatmini ve ekonomik özgürlükler kazandırabilir.

Yalnız bu yolda dikkatli olmak gerekiyor. Dereyi görmeden paçaları sıvamamalı, pire için yorgan yakmamalısınız. Microsoft gibi dünya devi firmaların bile parolası olan "Büyük düşün, Küçük adımlarla başla" (orjinali "Think Big, Start Small") bence her girişimcinin öncelikli parolası olmalıdır. Bu parolayla yola çıkarsanız hedefinizi bilir ve eylemlerinizi adım adım planlarsınız. İsterseniz, şimdi bu yolda işinize yarayacak bazı stratejilere bir göz atalım.

Mevcut işinizden hemen istifa etmeyin

İşinizi kurmak için istifa etmeniz gerekmiyor. Yeni girişiminiz olgunlaşıp meyvelerini vermeye başlamadan mevcut işinizden ayrılmayın. Akşam eve geldiğinizde çok fazla enerjiniz kalmamış olabilir ama elinizi taşın altına koyduysanız merak etmeyin içinizdeki coşku size ihtiyacınız olan enerjiyi zaten verecektir. Bir süre sonra günde en fazla 6 saat uyu**** nasıl harikalar yaratabildiğinizi de göreceksiniz. Bir de unutmayın ki işler ters gidebilir, bu durumda ilk aşamada sizi finanse edecek bir işiniz olması çok yararınıza olacaktır. Zamanı geldiğinde bütün enerjinizi yeni girişiminize vermek için kapıyı tamamen kapatmadan işinizden istifa etmelisiniz.

Harcadığınız paranın işinize yatırım olduğunu bilin ve asla kaliteden ödün vermeyin

Öncelikle, herşeyi kendiniz yapmaya kalkmayın. büyük girişimcilerin en önemli özelliği, işleri organize etme becerileridir. Para harcamanız gerekiyorsa her zaman ucuza kaçmayın. Türkiye gibi bir ülkede kazık yeme ihtimaliniz her zaman olsa da gerçek şudur ki "ucuz etin yahnisi yavan olur". Bir ürün pazarlayacaksanız, piyasa araştırmasını yapmak için profesyonel bir firmayla anlaşın. Tasarımı ve işlevselliği olan kullanıcı dostu bir websitesi yaptırmak için yine profesyonel bir web tasarımcısına iş verin. Türkiye'de henüz yaygın olmayan sanal asistanlarla çalışmak düşündüğünüzden çok daha iyi sonuçlar verir. Kısacası "Dış kaynak kullanımı" konusunda cimri olmayın ve kaliteden ödün vermeyin. Bunların hepsinin yeni girişiminize yaptığınız birer yatırım olduğunu unutmayın.

Harekete geçin: Marka sizsiniz

Oyunu nasıl oynamanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Size bir sır vereyim; insanlar kendine güveni yüksek, iyi görünen, başarılı insanlarla birlikte olmaktan hoşlanırlar. Sosyal olun ve panellere, seminerlere katılın, bir şekilde alanınızda göz önünde olmalısınız. Bir dergiye ya da alanında başarılı bir websitesine röportaj verin. Bu tahmin ettiğinizden daha karlı bir reklam aracı olabilir ve zamanla insanların size olan ilgisinin arttığını farkedersiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey ilk aşamada herşeyi dozunda yapmak olacaktır. Çok da başarılı gözüküp çok para kazanıyor izlenimi yaratırsanız rakipleriniz beklemediğiniz tepkiler verebilir.

Büyük düşünün ama küçük adımlarla başlayın

Kendinizi cendereye sokmanıza gerek yok. Altından kalkabileceğiniz şekilde işlerinizi ayarlayın. Önceliklerinizi belirlemeli ve hedeflerinizi küçükten büyüğe doğru sıralamalısınız.

Devamı bir sonraki yazıda ---> Girişimciliğe giriş-2: Büyük Düşün, Küçük Adımlarla Başla...

Kaynak: http://www.fikircini.net
Girişimcilik ve Teknoloji Sitesi
http://www.fikircini.net

Yerleşim ALMANYA / AugsburgMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
16 yorum
Üye546 yazı
Sevgili arkadaşım

Malumun ilanını yapmışlar yeniden de bunu okumanın kime ne faydası olacak ki. Sanal alemde binlerce sayfa hep bu muadil yazılarla dolu da unutulan bir husus var ; yeterli sermayesi ve yapacağı işi için fikri olan hiçkimseye bu yazılar bir anlam ifade etmiyor, bakın devlet 27000 tl hibe verecek ama alacağın 60 saatlik eğitimde bu senin kopyaladığın şeyin uzun versiyonunu anlatıyor.

Herkese başarılar.
Nakipoğlu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye347 yazı
Bu "Mevcut işinizden hemen istifa etmeyin"
kısmı biraz tereddüt verici,

ek işi değil tek işi olmalı kişinin girişimi bence,
bir de bir yerde çalışırken bir taraftan kendi işini yapması etik midir?
etik olmayan yollardan gelerek başarılı olmak, yada başarılı olsan bile bereketi olur muki acaba?
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye77 yazı

çok mükemmel bir fikir olmadıkca ..mevcut iş bırakılmamalı bencede.
www.kombiistanbulservis.com

Yeni Üye16 yazı
khanofthesky arkadaşım,

Bu tip yazılar girişimci karaktere sahip insanlara ilham vermek, kafasında yeni yöntemler için model oluşturabilmesini sağlamak amacıyla yazılıyor. Bir yazı herkese hitap etmeyebilir ve bu o yazıyı gereksiz yapmaz, herkes sizin gibi düşünseydi bu ülkede yazarlar kitap yazmayı bırakıp danışmanlık ofisi açarlardı. Farklı bir rehber olarak algılamak gerekiyor böyle yazıları ve biraz daha geniş açıdan bakmalı hayata. Sizin de girişimcilik serüveninizde başarılar ve az laf çok iş diliyorum :)

Saygılar

Üye546 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - FireStarter
khanofthesky arkadaşım,

Bu tip yazılar girişimci karaktere sahip insanlara ilham vermek, kafasında yeni yöntemler için model oluşturabilmesini sağlamak amacıyla yazılıyor. Bir yazı herkese hitap etmeyebilir ve bu o yazıyı gereksiz yapmaz, herkes sizin gibi düşünseydi bu ülkede yazarlar kitap yazmayı bırakıp danışmanlık ofisi açarlardı. Farklı bir rehber olarak algılamak gerekiyor böyle yazıları ve biraz daha geniş açıdan bakmalı hayata. Sizin de girişimcilik serüveninizde başarılar ve az laf çok iş diliyorum :)

Saygılar

Ben de zaten sizin bana yukarıda benim yazıma cevabınızı vurgulamak amaçlı yazmıştım yazımı. Ama önemli değil bir kere daha söylerim. Ufuk-bakış açısı-ilham-farklılık-farkındalık-yenilik-inovasyon vs vs vs 3-5 satırlık yazılarla kazanılmaz-edinilmez. Milyonlarca türkçe-ingilizce sitede bunun aynısını ifade eden yazılar yazılmış-yazılıyor. Girişimcilik ruhu oraya buraya bakılarak-okunarak kazanılmaz hele ki ''' şöyle yapılmalı-böyle edilmeli vs vs vs ''' tarzında şeyler işin içine girince bence daha da çetrefilli hale gelir. Çünkü her girişimcinin itiraf etmese de aynen parmak izi gibi eşsiz bir metodu vardır. Beylik tümceler ciddi insanlarda kakafoni etkisi yaratır,daha doğrusu ciddiye alınmaz. Bunu söylemek için bu kadar uğraştım. Halen pekçok kişi tarafından anlaşılmayacağını bilerek ama olsun ben yine anlatmaya çalışırım yine anlaşılmazsa

Saygılarımla
Nakipoğlu

Editör5590 yazı
Genç insandaki sınırsız yapabilim duygusu ile yaşlılardaki sıfır hatalı tecrübe destekli algılama yeteneğini birleştirecek bir yazılım olsaydı keşke ve bunu beyne yüklemenin bir yolu . . . .
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Ucunda para , kariyer , başarı görünmeyen tüm kişisel gelişim öğretileri itibar görmemeye mahkumdur. Ama bu öğretiler , akıl hocalıkları , yazılar , makaleler , kurslar olmasaydı nasıl sinerji olurdu ?

Ben bir kişisel gelişim kursu açsa idim öncelikle anlatacağım şeylere referans gösterebileceğim bir iş kurardım. Şu kadar para yatırıp şunları yaptım bu sonucu aldım siz de alabilirsiniz diyebileceğim bir numaram olurdu. Bir numaranız yoksa yani şapkadan bir kere bile tavşan çıkarmadan şapka semineri veremezsiniz. Verirsiniz de ayaklarınız havada kalır.

Ben de bu numara var siz de bu numarayı kendinize uyarlayın diyemeden innovasyon , profesyonel yaklaşım, güç içinde gibi söylemler meraklı , başarı açı kişide kubbede hoş bir nağmeden öteye gitmeyecektir.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye16 yazı
akinselcuk arkadaşım, doğru söylüyorsun. tecrübeyle girişimcilik ruhunu çok iyi harmanlamak gerekiyor. biri yemeğin tuzuysa diğeri biberi, birini eksik koysan o yemekten bir tat alamazsın. Yazı, insanların bir konudaki birikimlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve ne kadar çoksa bence o kadar da düşünen insan var demektir bir toplumda. Düşünen insan bir süre sonra yaratan insana dönüşür ve toplum da bu şekilde zenginleşir. o yüzden ben girişimcilik ile ilgili güzel bir yazı okuduğumda her zaman takdir etmişimdir. Çünkü bana farklı bir açısı verebilmiştir.

Khanofthesky arkadaşımın da düşüncelerinin bir kısmına katılıyorum ama genel olarak onun bakış açısıyla hiç bir yere varamayız ve zaten kimsenin de işine yaramaz.

Üye546 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Ucunda para , kariyer , başarı görünmeyen tüm kişisel gelişim öğretileri itibar görmemeye mahkumdur. Ama bu öğretiler , akıl hocalıkları , yazılar , makaleler , kurslar olmasaydı nasıl sinerji olurdu ?

Ben bir kişisel gelişim kursu açsa idim öncelikle anlatacağım şeylere referans gösterebileceğim bir iş kurardım. Şu kadar para yatırıp şunları yaptım bu sonucu aldım siz de alabilirsiniz diyebileceğim bir numaram olurdu. Bir numaranız yoksa yani şapkadan bir kere bile tavşan çıkarmadan şapka semineri veremezsiniz. Verirsiniz de ayaklarınız havada kalır.

Ben de bu numara var siz de bu numarayı kendinize uyarlayın diyemeden innovasyon , profesyonel yaklaşım, güç içinde gibi söylemler meraklı , başarı açı kişide kubbede hoş bir nağmeden öteye gitmeyecektir.

Sn editör

söyledikleriniz doğru ki zira dünyanın en büyük devletlerini veyahut şirketlerini yönetenlerin emeklilik zamanlarında yaptıklarının ilkini sizin de bildiğiniz gibi konferanslar-seminerler-dinletiler oluşturuyor. Gidiyorlar çeşitli ülkelere dolduruyorlar salonları, siz referansla ve üstelik ortalama 800-4000 dolar para veriyorsunuz ve bu adamların tecrübelerini dinliyorsunuz. Dinledikleriniz kısmen yazının başlığını içeriyor ama çoğunlukla kendi kişisel tecrübelerini içeriyor, yani ben-biz yaptık-ettik tarzında, bazen de kıssadan hisse alınması isteniyor-arzu ediliyor.

Harekete geçmek için ayrı bir hissiyatın oluşması gerekiyor bunu da siz okuduklarınızdan-gördüklerinizden değil sizin içinizde yaşattıklarınından alırsınız. Şimdi kalite denmiş,görevin küçüklüğü denmiş,istifa etmemekten bahsedilmiş,marka olma durumu denmiş vs vs vs ,demek istenen şimdinin küçükleri ilk yıllarında küçücüktü o zaman siz de küçük başlarsınız sonra büyürsünüz dür ama ben de diyorum ki ticarette yazılı kurallar sadece maliyenin vergi incelemesinde yazar, o nun haricindekiler tamamen o kişinin karakterini yansıtır, bugün benim izlediğim ve beni başarılı kılan yol başkasının felaketi olur. Birde işin içinde başkaca hesaplarda var ise.

Daha öncede belirttim kişisel gelişimcilerle aram iyi değildir, sürekli bir gaz verme hali vardır ve verdikleri örnekler önce devlerden sonra da gazetede dergide gördüklerinden teşekküldür. Eğer çok iyiysen birkaç kez deneyerek de kendi kendini motive edebilir insan ama bu şekilde ticari hayatına başlayan kimse de zannımca pek olmaz.

Nakipoğlu

Üye546 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - FireStarter

Khanofthesky arkadaşımın da düşüncelerinin bir kısmına katılıyorum ama genel olarak onun bakış açısıyla hiç bir yere varamayız ve zaten kimsenin de işine yaramaz.

Siz o zaman bildiğiniz yolda ilerlemeye devam edin arkadaşım, girişimci insanın sağdan-soldan-gazeteden-dergiden vs duyduğu tefrikalara ihtiyaç duyması ne kadar elzem ise demek ki benim dediklerim de o kadar anlaşılmış demektir.
Nakipoğlu

Üye546 yazı
" Toplantıya gideceğim.Baktım geç kalma ihtimalim var,bindim bir taksiye,muhabb...etçi bir arkadaş.O anlatıyor ben dinliyorum.Tam işyerinin önüne geldik.Ankara'da Bakanlıklar.Diyelim ki. taksi parası 9.75 TL tuttu,ben 10 TL uzattım.Hani hepimizin yaşadığı sahne vardır ya,taksici üstünü arıyormuş gibi yapar,siz de para üstünü alabılmek için bir ayak dışarda,inmemek için debelenirsiniz.Tam o sahne olacak.Şoför,para üstü varmı diye aranmaya başladı.

"Üstü kalsın kardeşim"dedim.

Döndü bana doğru

"Vaktin varmı ağabey ?" dedi.

"Evet" dedim (tek ayağım hala dışarda)

Dörtlülere bastı,trafik dört şerit akıyor,indi araçtan.Önde bir büfe var.Gitti oraya,bir şeyler konuşup geldi.Bana 25 Krş uzattı.Belli ki para bozdurmuş.

"Birader" dedim,"9.75 değil,10.50 yazssa istermiydin 50 krş.benden?"

-Ne alacağım ağabey 50 krş.u

-Peki niye gittin 25 krş.için o kadar uğraştın.üstü kalsın demiştim.

Döndü bana,attı kolunu arkaya :

-Vaktin varmı ağabey

-Var

-Çek kapıyı o zaman

Muhabbetçi bir taksici ile karşı karşıyayız.

5 dk.konuştuk.İngiltere'de profösüründen,bilmem kiminden eğitimler aldım.O taksicinin 5 dk.da öğrettiklerini,ingiliz hocalar haftalarca verdikleri derslerde öğretemediler.

Ağabey biz Keçiören'de 5 kardeşiz.Babam rençberdi benim,günlük yevmiyeye giderdi;artık inşaat falan bulursa çalışır gelir,o gün iş bulamamışsa,biz eve gelişinden,yüzünden anlardık. Durumumuz hiç iyi olmadı. Akşam yer sofrasında yemek yerdik.Yemek bitince babam bize"Durun kalkmayın" derdi.Önce dua ederdik sonra babam bize sofrada konuşma yapardı.

"Aha" dedim,"Bizim meslek",seminerci.

- Ne anlatırdı baban

- Hayattta nasıl başarılı olunur ?

O gün inşaata çağırmazlarsa eve para getiremiyor,sonra çocuklara hayatta başarı teknikleri anlatıyor.

-Babam işe gidince büyük ağabeyimiz onu taklit ederdi,delik bir çorapla pantalonun ceplerini çıkarır,dört kardeşi karşısına alıp "Dürüst olun,evinize haram lokma sokmayın" diye anlatırken ,biz de gülerdik. Annem kızardı,"Babanızla alay etmeyin.O, hem dürüst hem de çalışkandır" derdi. Yan evde iki kardeiş var,onların babası zengin. Babaları birahane işletiyor,ama adamda her numara vardı,kumar falan oynatırdı.Bizim yeni hiç bir şeyimiz olmadı,hep o ikisinin eskilerini kullandık.O amca mahalleden geçerken biz 5 kardeş ayağa kalkardık,çünkü bize bahşiş verirdi.Babam eve gelince ayağa kalkmazdık. Çünkü hediye,para falan hak getire.Ağabey biz babamı kaybettik. Altı ay içinde yandaki baba da öldü.yandaki baba iki çocuğa 5 katlı bir apartıman,işleyen birahane,dövizler ve araziler bıraktı. Bizim baba ne bıraktıbiliyormusunuz ?

-Ne bıraktı ?

-Bakkal veresiyesi ve konuşmalarını bıraktı : "Evladım işinizi dürüst yapın,hakkınız olmayan parayı almayın..."falan filan. Ağabey aradan 15 yıl geçti,diğer 2 kardeş cezaevindeler,ne ev kaldı ne birahane. Ailesi dağıldı.

Biz 5 kardeş,beşimizin Keçiören de taksi durağında birer taksisi var hepimizin birer ailesi,çoluk çocuğu,hepimizin birer dairesi var. Geçenlerde büyük ağabeyimiz bizi topladı ve dedi ki :

"Asıl mirası bizim baba bırakmış."

Hepimiz ağladık. 5 kardeş taksiciliğe başladığımızdan beri,taksimetrenin yazmadığı 10 krş.u evimize sokmadık.Her şeyimiz var Allah'a şükür.

Çok duygulandım,veda ettim,tam ineceğim :

-Dur ağabey,asıl bomba şimdi.

-Nedir bomban ?

-Nerede oturuyoruz biliyormusun ? O iki kardeşin oturduğu 5 katlı apartmanı biz aldık. 5 kardeş orada oturuyoruz.

Evladınıza ne araba bırakırsınız,ne ev, ne de başka bir miras. Evlada sadece değer kavramları bırakırsınız. Bakın iki baba da evlatlarına değer kavramları bırakmışlar.

Nakipoğlu

Üye546 yazı
HA HAYAT DERSİ-BAŞARI PRENSİBİ-ALTIN ANAHTAR-PLATİN ANAHTAR-ALTIN BİLEZİK-TİCARİ GİRİŞİM İSTİYORSANIZ BU HİKAYE DAHA YARARLI OLUR KANAATİNDEYİM BEN
Nakipoğlu

Yeni Üye16 yazı
Bu yazıda harika bir fakir edebiyatı var. Kendisine ders çıkaranlar da varsa onların yararınadır. Benim misyonum hayatta istediği başarılara ulaşmak isteyen insanlara yol göstermek. Pesimist bakış açılarına herkesin karnı tok bu sitede.

Üye2659 yazı
İkiside edebiyat:)) Ve Kitabi bilgiler:)) Para kazanmakmı istiyorunuz Biraz cimri olun Burnunuz paranın kokusunu iyi alsın Acımasız olun.

Girişken olun kaz gelen yerden tavuğu esirgemeyin Hem çeneniz hem eliniz işlesin :) Atak olun ATIN DÜŞÜNENİ KOŞAMAZ KOŞANI İSE DÜŞÜNEMEZ

Her anınızı veTanıdıklarınızla ilişkilerinizi para kazanmak üzerine kurun :)

Para kazanamayacağınız size kar getirmeyecek insanlarla ve o insanların bulunduğu ortamlarda bulunmayın:)

Para kazanmayı düşünmekle kalkıp Para kazanmayı düşünmekle yatın:) Kazandıklarınızı har vurup harman savurmayın:)

Öyle dürüstlük filan hikaye:)
Nedemiş Yunus Emre ÇOK MAL HARAMSIZ ÇOK LAF YALANSIZ OLMAZ
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye347 yazı
sonuç olarak,
girişimciyi başarılı yapan şey DURUŞ'tur
anlatılan tüm hikayaler, başarılar sonucunda yada zaman içerisinde diğer insanlara ilham olsun diye düzenlenmiş hikayalerdir,
ve genelde hikaye sahibi üzerinden başarılı olduğu işin reklamıdır esasında,

bu hikayelerden hiçbirisi, girişimciyi ekstra başarılı yapmaz,
sıradışı ve büyük bir başarı için SIRADIŞI VE BÜYÜK düşünmek, alışılagelmişin dışında birşeyler denemek, kimsenin inanmadığı kadar inanıp, diğerlerinin yapamayacağı kadar asılmak gerekir fikre
aslında buda bir duruştur,
yani girişimci öyle durmalı ki, başarıyı ve parayı hak etmeli
öyle durmalı ki para gelip ona yapışmalı
durmalı derken yerinde durmamalı
adete golü kokla**** durması gereken yeri bilen golciye topun gelip çarparak bile gol olduğu gibi,
ne zaman nerede duracağını, eğilimleri, geleceği, yeni trendleri tespit ederek ofsayta düşmeden gole en yakın durmalı
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk
Üye546 yazı
Sn hakankaya2020 arkadaşım, benim de özünde anlatmaya çalıştığım şey aynen sizin dediğiniz şeydi. Girişimci adam hayattan ilham alır, 3-5 yazıdan ilham-destek-ateşleyici vs almaz ama yazıyı buraya en başta koyan arkadaş sanki ben başka bir amaçla gönderilmişim gibi muamelede bulundu. Sanırım artık kendisi yerinde yok ve sanırım yazılarımız anlamını şimdi kazandı.
Nakipoğlu