Ana içeriğe geç

Diğer Konular

Newton ve Kuantum Anlayışı

BaşlatanDüşünenTarih23/03/2002 17:46:21Yorum3

İlk mesaj
Yeni Üye4 yazı
Selamlar kere selamlar.

Size geçenlerde yazdığım bir yazıyı göndermek istiyorum.

Saygılarla.

Newton ve Kuantum Anlayışı

“Kainatta belirsiz olan, ortada olan, bulanık olan hiçbirşey yoktur” diye söyleyen Sir Isaac Newton, 1687 yılında yayınlanan “Principia” adlı kitabına şunları da eklemişti; “İnsanlığı, kainatın nasıl işlediğini öğrenmekten alıkoyacak hiçbirşey yoktur.”

18. yy’ın başından beri, modern dünyayı şekillendiren, anlayış ve kavrayış mekanizmalarını belirleyen, sosyal ve sayısal bilimler, edebiyat, sanat ve müzik klasik fiziğin kuralları doğrultusunda gelişmiştir. Klasik fiziğin kurallarının geçerli olduğu bir dünya ise doğrusal mantıkla işleyen, bir ya - ya da veya evet-hayır dünyasıdır. Olaylara ve fikirlere karşı sorduğu sorular, hep evet ve hayırla cevap verilecek türdendir. Klasik fizikte zaman ve mekan mutlaktır. Saptanmak istenmesi halinde zamanı ve mekanı aynı anda saptamak olasıdır. Parçaların gözlem, ölçüm ve deneyler sonucunda ortaya çıkacak birkaç sade, basit ve kesin kanunların “bütün’e” uygulanabileceğine, hatta bu kanunların “bütünü” kesin olarak açıklanabileceğine olan inanış sadece fizikte değil, birçok ilimde de şekillendirmeye gitmiş olmas, kesin ifadelerin yer aldığı, tek doğru ve tek yanlışların bulunduğu mekanize bir dünyaya kapı açmıştır. Anlama, kavrama ve alışkanlıklardaki bu şekillendirmeye birçok örnek vermek istenirse, aslında bize çok normal gelen, olmazsa olmaz gibi görünen fakat aslında değil kainatın işleme mantığına, insanı insan yapan değerlere bile ters düşen, üşüşmeyen çevremizdeki olayları ve fikirleri ele almak en doğrusu olur. Birbirlerine karşı olarak bulunan sol ve sağ kavramlar, ideolojiler klasik fiziğin siyasetteki tezahürleridir. Burada hem sağcı, hemde solcu olunamaz. Orta bulucu olmak mantığa ters düşer, kabul edilemez ve horgörülür. Edebiyattaki tezahürlerine ise yapıtlardaki kahramanlarda rastlamaktayız. Kahramanlarımız ya düzenbaz, hilekar, gaddar ve kötü kalplidir, ya da yardımsever, sevecen, iyi kalplidir. Hem hırsız, zalim, zengin, hem de cömert, yardımsever, iyikalpli bir kahramana rastlamak abest kaçar, hatta bu tür eserler edebiyat camiasında kabul bile bulamaz.

Işık, hem parçacık, hem de dalgacık serileri halinde hareket eder. Bu özelliği üzerine düşünen klasik fizik camiası, bunu kabullenemeyip bir bölümü parçacık halini, geri kalanları ise dalga halini kabul etmişlerdir. Kuantum fiziği ışığın her iki halde de görülebileceğine, görmek isteyenin isteğine göre görüneceğine inanır.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
3 yorum
Yeni Üye4 yazı
Bu inanış ve mantık üzerine kurulu anlayış yeni bir dünyanın kapılarını açmıştır. Böyle bir dünyada kesinlik yoktur, bulanıktır ve kaotiktir. Hiçbir yanlış kesinlikle yanlış, hiçbir doğru kesinlikle doğru değildir. Mekanik fiziğin basit ve sade kanunlarını kabul eder fakat sadece bunlarla kainatın açıklanamayacağını dile getirir. Parçaları inceleyerek bütünü anlamayı değil bütüne bakıp parçaları anlamayı tercih eder. Yeni fizik yaşamımıza tezahür etmiş olmasına rağmen daha birçoğumuzun bu anlayışın mantığını kavrayamamızdan veya kabullenemememizden olacak olay ve fikirlere Kuantum fiziğinin bakış penceresinden bakamıyoruz. Getireceği bu yeni anlayış ve kavrama sistemiyle kuantum fiziği, birçok fikir, olay ve algılama mekanizmalarını değiştireceği aşikardır. Eğitim sistemimizin temelini işgal etmiş olan ezberci ve tartışmayan zihniyeti kökten silecek olan yeni fizik, kanunların tartışılmasına ve birçok ayrıntı ihmal edilerek öğretilen derslein baştan tasvip edilip hazırlanmasına olanak sağla****, neredeyse tamamlanmış olarak baktığımız metamatikte bile bazı değişiklere yol açacak ve hatta kabullendiği bazı teorileri dışlamasına sebebiyet verecektir. Yüzyıllardır küskünmüş gibi görünen veya öyle gösterilmeye çalışılan din ve bilimin yakınlaşmaya başlayacak olması, birbirlerini tamamlayan sıfatlarını ortak bir masaya yatırma fırsatı bulup, birbirlerini anlamaya ve kabul etmeye hazırlanmaları, sözlüklerde bilim kelimesinin manasının bile değişecek olması belki de yeni fiziğin bize getireceği değişim, yenilenme ve hoşgörü dalgalarının frenkası en büyük olanı

Albert Einstein bu mantığı açıklar mahiyette “ Matematik kesin olduğunda doğruyu yansıtmaz, doğruyu yansıttığı zaman ise kesin değildir” demiştir. Bunun üzerine düşündüğümüzde mutlak tek bir doğrunun olmadığını anlarız ve “başarılamayacak hiçbirşey yoktur” sözü kulağımızda çınlar. Erwin Schrödinger’in ışığın davranışını anlatıp kavratmak ve bilmeyerek de olsa yeni bir çağa ışık tutmak amacıyla yaptığı deneyde kapalı bir kutunun içinde bir kedi bulunur. Bir ışık tabancasına bağlı olan sistemde, ışık tabancayı parçacık halinde terkederse kedi ölecek yok eğer dalga serisi halinde terkederse yaşayacaktır. Işığın ne zaman nasıl davranacağı bilinemeyeceğine göre, kedi’nin de tetiklemeden sonra ölü ya da diri olduğu bilinmeyecektir. Bu durum ise günlük hayatımızda karşılaşmadığımız, yaşam ile ölümün çakışık halde bulunduğu bir durumdur. Bir ışık süzmesinin yoluna parçacık dedektörü koyduğumuzda, dedektör ışığın parçacıklar halinde gittiğini, dalga dedektörü koyduğumuzda dalga halinde gittiğini belirtir. Burada ışık bize bizim istediğimiz doğrultuda görünmüş ve biz ondan ne ummuşsak, o da bize onu göstermiştir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?renci
Yeni Üye4 yazı
Kainat da aynı olarak isteklerimiz, beklentilerimiz doğrultusunda açılır ve bize hizmet eder. Hatta bunun kısmet meselesi ile hatta ve hatta kader meselesi ile denk bir durum arz ettiğini müşahade edebiliriz. Kainattan, Yaradandan ne isterseniz, neyi beklerseniz size o şekilde ve mahiyette ulaşır.

Kuantum Fiziği’nin getirip sunacağı, uzlaşma ve hoşgörü ortamı bize hiç de uzak görünmüyor. Her ne kadar biz bu ortamı 1400 senedir tadıyorsak da, bu anlayış ve kavrayış mantığını bir türlü ne eğitim sistemimize ne sosyal ilişkilerimize, ne de bilime entegre edemedik. 14 yüzyıldır bir balıkvari, içinde yaşadığımız suyun değerini bilemedik. Onun değerini arayıp anlayanlar ise bulunduğumuz suya girmek üzere. Ya onlarla, hala manalarını tam anlamadığımız, gereği doğrultusunda yaşayamadığımız, işittiğimiz fakat duyamadığımız bu anlamlar mozaiğini kısa zamanda hazmedip, paylaşarak misafirperverliğimizi hoşgörümüzü, anlayışımızı ve liderlik vasfımızı göstereceğiz ya da onları bize bunu kavratmaları için sabırla bekleyeceğiz, ki bu da bizim muhtemelen son bekleyeşimiz olacak .

Kim ne derse desin, zaman ve mekanın mutlaklığını savunan Newton’un tahtını sallayan Einstein ve görecelik, ölçümlemelerin sonuçlarının kesin olamayacağını belirten Kuantum Fiziği ve denklemlerle bile olsa kainatın veya bir parçacığın geleceğinin öngörülemeyeceğini söyleyen Laplacecıları toz duman eden Kaos, yeni çağa damgalarını vuracak. Böylelikle karmaşayla bulanıklıkla ve kaotik düzenle yaşamayı öğreneceğiz.

Not: Yazıda bulunan bazı örnekler yazar Alev Alatlı'nın yazılarından alınmıştır.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?renci
Üye1236 yazı

Kuantum Fiziği (Anlayışı) çok çok çok önemli bir konu. Anlaşılması ve uygulanması bakımından çok önemli. Bu konuda böyle güzel yazılar birinin de aramızda bulunması beni çok sevindirdi doğrusu.

Teşekkürler Düşünen..

Aşağıdaki konuya bir göz atarsan sanırım katılan üyelerin içinde klasik fizikçileri ve kuantum fizikçilerini göreceksin. Bu düşünce yapısının hayata bakış açımızı nasıl etkilediği ile ilgili küçük fakat çarpıcı bir örnek olması bakımından ilgini çekecektir sanıyorum:

Bütün Forumlar » İş Hayatı » Motivasyon » Mutlu musunuz?

veya;

http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=194

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk