Yazima baslamadan once hemen sunu belirtmek istiyorum, koniks sitesinde sera ile ilgili bir cok yazilar, yorumlar var, aralarinda deger verecek cok degerli yorumlar mevcut, yalniz bana ayni konuyu ayri topikte niye yaziyorsun demeyin, Rusya ayri bir konu, iklimiyle olsun, calisma sartlariyla olsun, bu sitede yer alan mevzuatlardan ayri tutan cok ayirmaciliklari var, bu yuzden ayri topik acmak istedim, bir baska konu ise eminim ki benden baska arkadaslarimin da Rusya ile ilgili SERA konusunda dusunceleri, planlari olanlar vardir, bir bakima onlara da bu topik yardimci olur, bu yuzden kararimin dogru oldugunu dusunerek, yazima baslamak isterim.
Degerli arkadaslarim, bilirsiniz, Rusya soguk bir ulke, Turkiyeye komsu bir ulke, soguk iklimi dolayisiyla, meyve ve zebze urunlerini surekli ithal eden bir ulke, ve gelecekte de ayni sekilde ihtiyaci dogrultusunda ithal edecek bir ulke, meyve ve zebzelerin genelde ithal edilmesiyle olusan satis fiyatlarinin yuksek oldugu bir ulke (yilin 9ay uygunsuz iklim sartlari genellemesi dolayisiyla), bu nedenle, 2011 yili Rusyada 4 mevsim calisabilecek SERA kurma karari icindeyim, mutlaka kurmaliyim. Sitede cok saygi duydugum ve deger verdigim bir takim arkadaslarimin topraksiz SERA ile ilgili yorumlarini okudum, vidio cekimlerini izledim, ve bu dogrultuda bir SERA isi kurmak bana mantikli geldi, sorun olan durum ise arkadaslar, bana gore yeni bir is dali, faha once yapmadigim, tecrubenin olmadigi bir is dali benim icin, bu yuzden, tecrubesi olan, kendi gorus ve fikirlerini yazabilecek arkadaslara sesleniyorum, bu isi nasil yapmaliyim?
Degerli arkadaslarim, bilginiz icin yaziyorum, SERA nin kurulacagi yer, Moskova ile Samara sehirlerinin ortasinda yer alan, Penza iline bagli Pacelma ilcesidir, Moskovaya 500 km, Samaraya 400 km, Saratova 200 km, Saranska 100 km uzaklikta yer alan, Pacelma ilcesine bagli Studenka koyudur. Bu koy sinirlari icinde 4 adet yan yana her biri ortalama 950 m2 olan buyuk bas hayvan ahirimiz vardir (fagliyettde degil), her ahira yer alti su girisi vardir, 380 volt elektrik girisi vardir, ayrica koye bagli 640 gektar da benim sirketin 49 yilligina kiraladigi kara toprak yerimiz vardir. Iklim olarak, yilin 4 ay gibi suresi kar altinda gecen, kisin ortalama sogukluk dercesi eksi 20 olan bir bolgedir. Hayvanciliktan tutun insaata kadar cesitli isleri kosturdugumuz icin, yazmak istedigim sey, eger topraksiz serada kullanilacak insaat malzemelerinden onemli olani cimento ise, dokumlu Saransk cimentosunun tonunu bu yil dolar karsiligi 50 dolar gibi rakamlara toptan alim yaptik, SERA isitimi olarak, hem gaz kullanabilecegimiz gibi, hem de komur, odun yakiti kullanilabilir, nedeni komur ucuz, odun ise arkadaslar bedava, nedeni koyun iki tarafi orman, git topla, hazirla, yak.
Ne ekilebilir?
Domates olur, hiyar olur, patlican olur, cilek olur bence, umarim degerli arkadaslarim bu konuda yorumlarini, dusuncelerini yazar, tecrubelerini iletir, hatta bu konuda tecrubeli olan arkadaslara hitaben, dusunurseniz bu isi beraber yapmaya da hazirim, her sekline varim, yeterki isin sonucu olabilsin.
Saygilarla, Eldar.