| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - bilselerdi34 Yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum Hakan bey şu an istanbul'da maaşlı bir işte çalışıyorum ama inanın maaşla ancak geçiniyorsunuz para arttıramıyoruz bu sayede geleceğe yatırımda yapamıyoruz.ikimizde işin başında duracağız ve oraya taşınacağız Her insan hayatında bir defa olsun iş için en azından şansını dener başlar ya benmkide o adım olacak yakınımla 100 bin tl miz vr demştm bununla olmayacağını zaten biliyorum ön çalşma inşaat giderleri şirket kurulumu vs için başlngıçta kullanacağmz sermayedr bu asıl olan bizim için ziraat bankasından alacağımız kredidir.Aslında büyük bir işten bahsediyorum düşünün hayvanları alacağım besleyeceğim yeminide kendim yetiştirip kendim kesip kendim piyasaya süreceğim aşamalar zor görünsede hedefim üreticiden tüketiciye şeffaf bir işletme kurabilmek.ticaret bir risktir ama rızkın da 9/10 u ticarettedir bu yüzden bu işi her yönüyle severek yapmak istiyorum.Bu sebepledir ki bu işin her yönüyle artısından eksisine bilgisi olan arkdaşların yorumlarına ihtiyacım var Teşekkür Ederim.
|
Selamlar Sayın Bilselerdi34,
Benim söylemek istediğim büyük baş hayvancılık ciddi sermaye gerektiren bir iş.Ve malesefki ülkede tarım politikaları,standartları sürekli değiştiği için ancak sizin gibi bu işe sıfırdan temelden yatırım yapacak kişilerin ekonomik boyutlarda bir işletme ile ayakta kalması mümkün..
Bugün süt inekçiliği için tesis kuracağım dediğinizde en az 10- 15 bin tl arasında inek başına yatırım maliyeti var..yani 10 inek 100 - 150 bin tl,30 inek 300-450 bin tl lik yatırım gerektiriyor..
Ziraat bankası ipotek olmadan kredi vermiyor,helede daha önce bu işi yapmamış.köylü yada köyünde evinin avulusunda 1-2 başla yapmıyorsanız,kaldıki verdiği tutarlarda çok cüzi rakamlar..Yani ipotek olmadan kredi temin etmeniz imkansız..Bununla birlikte tutunki ipotek buldunuz,2 yılı geçirmeniz helede 2 ortakla çok ama çok zor..
Yemi kendim üreteyim dediğinizde şu dönemde elinizde araziniz,yeterli ekipmanınız ve iş gücünüz olmadan piyasadan daha pahalıya maal edersiniz yemi..Düşününki arazi kiraladınız,tohum parası,gübre parası,traktörünüz olacak,sürecek iş gücünüz olacak,sulamasını yaptıracak iş gücünüz olacak,sonra silaj makineniz balya makineniz olacak yoksa bunları kiralayacaksınız..
Yer kiralamak mantıklı değil anadoluda dönümü 500 tl den bile arazi bulursunuz..Marmarada dahil..
Çok ciddi gider kalemleri var..Siz en azından 1 yıllık süt için,besi için ise 1,5 yıllık yeminizi bu işin başlangıcında ahıra hayvanı koymadan yemi koymanız lazım..
Bu işte siz 200 bin tl daha kaynak buldunuz diyelim 300 bininiz var 300 bin de kredi temin ettiniz yine risklisiniz ilk 2 yıl damızlık satışı yapabilene kadar,ayakta kalmak zor ha bu 2 yılı geçirdikden sonra öylede böylede karada ölüm yok diyorum ben..Ben bu işe girecek olsam cebimde 300 bin tl olmalı,300 bin tl de kredi alırım..en azda 40 baş ile başlarım bu parayla..
Öte tarafta siz hayvancılığın karlı bir sektör olduğunu düşündüğünüz için girmek istiyorsanız,Sermayeniz gerçekten küçükbaş hayvancılık için ideal boyutlarda hatta iyi bir rakam diyebiliriz..Hemen hemen kar marjı bana göre aynı..Küçükbaş hayvancılıkta 6 ayda döndürebilirsiniz parayı..Bakımı daha az zahmetli..
Bir inek için 5 dönüm arazi lazımken bir 5 koyun için 1 dönüm yem ekmeniz fazlasıyla yeterli..
Ben sermayesi 50-100 bin aralığındaki kişiler için böyle büyük bir risk almayı önermiyorum..Risk büyük..Zahmetli..
Bu iş battığında elinizdeki alet adevat makine bina hurda..5 koyduysanız 1 e satamayabilirsiniz..
Küçükbaş hayvancılıkta ise 100 koyun için ahır vs. masrafı 1500-200 bin tl yi geçmez..
Büyükbaş hayvancılıkta kiraya vereceğiniz para ile toprağa yatırım yaparsanız,3-5 yıl işi döndürüp vaz bile geçseniz en azından arazi yatırımınız iyi kötü zararınızı amorti eder..
Paraya sıkıstıgınızda elınızdekı besı hayvanını kesıme vermek,yada satmak cıddı zarar verır,ama kısır verımı az koyunlardan adaklıktır kurbanlıktır bırkac tane satsanız en azından masraflarınız cıkar..
Helekı bu ulkede bu ıse baslarken en buyuk yanlıs olan,bına alet edevata yatırım yapacagınıza ana demırbas olan hayvana yatırımı yaparsanız cıddı para kazanırsınız..Kaldıkı sız 100 bın tl ıle bu ıse gırsenız bıle bence sakın elınızdekı paranın %10 undan fazlasını bına vs.alet edevata ye yatırmayın hayvana yatırın,3 hayvan daha fazla alın..
Sermaye kucukse kucukbaş,sermaye buyukse buyukbas.. :)
Umarım yanlış anlamazsınız..Ben bu durumlara cok uzuldugum ıcın kendımce tavsıyede bulunmaya ve yonlendırmeye calısıyorum..
Sayg..