Kendi İşini Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler. . . - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Kendi İşini Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler. . .


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
03/09/2007 :  13:01:50 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Kendi işini kurmak bizde herkesin hayali. Atasözümüz var hani, "Baş ol da soğan başı ol". Günümüz versiyonu, torun sözü de şöyle: "Bu maaşa çalışacağıma limon satsam daha çok kazanırım". Gelişmiş ülkelerde durum tersine, büyük çoğunluk sağlam bir işte çalışmak istiyor. Bizdeki "kendi işini yapma" eğiliminin genetik olduğunu hiç sanmıyorum. Ekonomimiz çalkantılı, güçlü şirketler az, maaş refah sağlamıyor, işini kaybedenin sosyal güvencesi yok, orta direk fakirleşti. Bu durumda "Zaten risk alıyorum, bari kendi riskimi alayım" diyor insanlarımız.

Çoğu da işe girişince görüyor ki, kitapta yazan kurallar, temel işletme teknikleri sökmüyor gerçek yaşamda. Ülkemizin kendine has koşulları, iş dünyamızı kendine has bir yaşam alanı çalkantılı bir ortam haline getirdi. Ben sorunun temelinde beş unsuru görüyorum.

Sermayesiz çalışma alışkanlığı yerleşmiş, para yerine evrak veya söz kullanılıyor, riskler zincirleme oluyor, kriz veya batak domino taşları gibi herkesi birden deviriyor.

Küçük işletmeler üzerinde devletin kontrolü yok denecek kadar az, kalitesiz üreten, tüketici haklarını çiğneyen, fatura fiş kesmeyen, elektriği kaçak kullanan, kaçak işçi çalıştıran, vergi ödemeyen öne çıkıyor, düzgün çalışanı da bozuyor.

Eğitim sistemi insanı işe hazırlamıyor, herkes işi işte öğreniyor, eğitimin bedelini işyeri ödüyor, yetişen eleman kaçıyor.

Devlet borçlu, para emiyor, iş yapacak girişimciler kısıtlı ve pahalı kaynak bulabiliyor, AB fonlarından medet umuyor.

AB yolunda ekonomi, hukuk ve ticaret ortamı hızla düzeliyor ama, tam biz rahat edeceğiz derken, dünyanın teknoloji, sermaye ve tecrübe açısından üstün firmaları gelip köşe başlarını tutuyor, küçük işlere de el atıyor.

Bu Ortamda İş Kuracaklara Beş Şeye Dikkat Diyorum

Kendine Dikkat Et

Kendini tanı, tıkanacağın yeri bil. Kaldıramayacağı yükün altına girme. Yatırım hacmini gerçekçi belirle, aşırı borçlanma, kara gün akçesini ayır, işletme sermayesini tüketme. Tanıdığın sektörde bildiğin işi yap. Yapabileceğin işlerle yapamayacağın işleri ayırt et. Kendini tanı, çok kazanmasan bile mutlu olacağın işe gir.

Çevrene Dikkat Et

Kendini işine ve hayallerine kaptırma. Rakipler kimler, müşteriler ne bekliyor, aradığını nerede buluyor? Dışarıda yüksek teknolojiyi geliştiren veya ucuz işgücü kullanan ülkeler var mı? Genel ekonomik gidiş nereye? Yeni bir kriz mi var kapıda, yoksa kısa bir bahar havası mı? Kapanan dükkanlar, işlerini devredenler çoğalıyor mu, azalıyor mu?

İşine Dikkat Et

İşinin verimliliğini, kârlılığını izle. İşin darboğazlarını, risklerini, işletme yerinin doğruluğunu, teknolojinin yeterliliğini gör. Sektörünü yakından takip et, rakiplerin arkasında, ayaklarının altında kalma.

Ekibine Dikkat Et

İşi yürüten kişileri değerlendir. Kendin işin ne kadarını yapabiliyorsun, kimlere muhtaçsın, kimlere bağımlısın? Gidenin yerine yenisi geliyor mu? Yeni gelenler yeterli eğitime sahip mi, işletme içinde makul sürede yeterli eğitim veriyor musunuz? Çalışanlar işlerini şevkle mi yapıyorlar, zorla mı? Emeklerinin karşılığını aldıklarını düşünüyorlar mı? Suyu getirenle testiyi kıran ayırt edebiliyor musun? Performanslarını değerlendirirken ölçülebilir, sayısal kriterler kullanıyor musun?

Parana Dikkat Et

İşin getirdiğiyle ***ürdüğünü iyi izle. Nakit akışını planla, çeklerin dönmesin, paran atıl kalmasın. Borçlarını zamanında öde, anlamsız faizler ve gecikme cezalarıyla yıpranma, kredili tüketme, mal alamaz hale düşme. Satış fiyatına dikkat et, fiyatını kim belirliyor, bil. Yatırımının dönüşünü, kendi emeğini de maliyet gör. İşinin toplam değerini bugünü biri istese kaça satacağını bil, büyüyor musun, küçülüyor musun farkında ol.

İşteki başarı bunlarda yatıyor. Aman dikkat!

Kaynak : Dünya Gazetesi, Osman Bilge

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.03 saniye.
08:52:56, 29 Mart 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım