Daha önce “Çin’den Ürün Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlığında bir yazı yayınlamıştım.
Çin’de herhangi bir firmayı denetlemedim. Bu konuda neler yapılabilir diye biraz araştırdım ama doğru düzgün bir sonuç elde edemedim. Firma denetlemenin öncesi, denetleme sırası, denetleme sonrası müşteri firmaya rapor sunma gibi ayrıntılar hakkında biraz kafa yorduktan ve Guangzhou – Dongguan – Shenzhen şehirlerinde birkaç firmayı denetledikten sonra bu konuda az da olsun tecrübe edindim.
Edindiğim tecrübenin sonucu olarak bu yazı meydana geldi. :)
“Çin’den Ürün Almadan Önce Firma Denetlemesi ve Raporlama Yapmak”
Diyelim ki Türkiye’den bir firma Çin’den ürün almak istiyor, hatta gerekli iletişimi kendileri kurmuşlar ama üretici firma hakkında sadece internet sitelerini ve iletişim adreslerini biliyorlar.
Üretici firma gerçekten fabrika mı? Yoksa aracı bir firma mı? Yoksa dolandırıcı mı?
Bu gibi soruların cevabını almak için firma denetimi yapılmasına ihtiyaç duyuyorlar. Bu denetleme için ise ya Çin’de dil eğitimi alan öğrenciler ile ya da ticaret ofisleriyle iletişime geçiyorlar.
..
Hazırlıklarımı tamamlıyor (Ulaşım, Konaklama vs) ve yola çıkmadan önce denetlenecek firmaya hem mail atıyor, hem de telefon açıyorum.
Örnek mail ;
Adınız Soyadınız
Merhaba,
Ben Türkiye’den Adınız Soyadınız. Benim şirketim sizinle daha önce iletişim kurdu, siz numune ürün gönderdiniz. Benim şirketim sizin ürünlerinizle ilgileniyor, bunun yanı sıra sizin şirketinizi ziyaret etmek (Denetlemek, Teftiş yapmak) istiyor. Sizinle iyi bir iş birliği olmasını umarız. Ayrıca benim şirketim sizi ziyaret etmek üzere birini tayin etti (Gönderdi). Ben 7. Ayın 4’ünde Guangzhou’da olacağım (Varacağım). 7. Ayın 5’inde sizin şirkete gelip ziyarette bulunacağım. Aşağıda benim şirketin iletişim örneği vardır.
Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. İş birlikteliğimizin memnuniyet vermesini umarım (Güzel bir iş birliği umarız).
Yukarda ki örnek mail olduğu için siz kendinize göre güzel bir mail yazarsınız. Türkçem çok iyi olmadığı için yazdığım Çince maili tam çevirememiş olabilirim, ama siz anlamışsınızdır. :)
Bu isleri hallettikten sonra üretici firma hakkında ön bilgi topluyorum (Sitelerinde yazdıkları kadarıyla ). Ürettikleri ürünlerin ve bu ziyaret sırasında lazım olabilecek bilgilerin Çincesini çıkarıp yolculuk esnasında gözden geçiriyorum.
..
Firmanın bulunduğu Guangzhou şehrine varıyorum sonunda. Bilin bakalım kim karşılıyor beni. :) Sıcak ve nemli bir hava. Aynı Adana gibi. :)
Sonrasında konaklayacağım otele geçip dinleniyor ve ertesi gün firmanın yolunu tutuyorum.
Üretici firmaya sorduğum hemen hemen bütün sorular aşağıda verdiğim “Firma Denetim Raporu Cince” dosyasında mevcuttur. İsterseniz bu raporu geliştirip tekrar bizlerle paylaşabilirsiniz. :)
“Firma Denetim Raporu Cince”
http://rapidshare.com/files/406854895/Firma_Denetim_Raporu_Cince.pdf
Firmayı ziyaret ediyorum, gerekli bilgileri toparlıyorum, fotoğraflarını çekiyorum ve bu sırada acıktığımızı hissediyoruz. Firma müdürü soruyor haliyle “Alıştınız mı Çin yemeklerine, en çok hangi yemeği seviyorsunuz” gibi sorular. Tabi misafir umduğunu değil bulduğunu yer bizim adetlerimizde “Kafanıza göre takılın, her şey olur diyorum. (Yemediğiniz, içmediğiniz şeyleri belirtebilirsiniz tabi ki.) ” Yedik, içtik, kendimize geldik. Biraz muhabbetten sonra güzel bir iş birliği olması dileği ile vedalaşıyoruz.
Yapılan bu ziyaretin raporlamasını hazırladıktan sonra müşteri firmaya sunuyor, başka bir isteklerin olup olmadığını sorup duruma göre tekrar firmaya uğruyoruz ya da işlerimizi bitirip şehirden ayrılıyoruz.
Bundan sonrası ise müşteri firmanın isteği doğrultusunda ürün alımı olacaktır.
Bu konuda tecrübe edindikçe sizlerle paylaşacağım inşallah.
Hayırlı işler, bol güneşler. :)
Fikir yaydan çıktı bir kere..