insanları büyük marketlere çekmek yeni bir şey değildir, amerikan temelli bir sistemdir, İnsanlarıın bilinç altını programlarlar fiyatlar nekadar yüksek olursa olsun aynı malı daha ucuza başka yerden almayı tercih etmezler. Bu konuda internette binlerce yöntem ve hatta akademik tez bile bulabilitsin kısaca özetliyeyim.
insanların çeşitli zaafiyetleri ve önyargıları vardır, bunlarda zincir marketlerin en çok sevdiği şeylerdir.
1- Reklamı bol kaliteli ve üst düzey olma hayali... Bu tüm markalar tarafndan kullanılır. o marka yada o market kaliteli temasını reklamlarla , yazılarla,
elemanlarınn kıyafetleriyle sistematik olarak işler, raflar muazzam düzgündür ve temizdir, hatta bilirsin bunun için personel görevlidir "raf düzeltici" çünkü
simetrisi düzgün ve altın oran kullanılan yapılar şekiller aralıklar veya kıvrımlar insanın algılama reddini devredışı brakır , bu esnadan sonra o insana her fikri
kabul ettirebilirsiniz.
2- çok fazla çeşit oluşu, çok fazla çeşik bilinç altında zenginlik ve bolluk hissi verir, sanki o kadar şey insanın kendininmiş ama o , içlerinden birini tercih
ederek , tercih ettiği mala lütuf göstermiştir, bu da zenginlik ve bolluk merakıdır hangi insan buna direnç gösterebilir bunun adıda "özgürlük duygusudur"
>> halbuki sen dükkanında en ucuz mala yönlendiriyorsun sana göre o mal en ucuzu ve en kaliteliden de daha iyi, evt! bu doğru! ama sen müşterinin
seçme hakkını engellemiyormusun! ona bu daha iyi ve ucuz derken! baskı altına alıyorsun müşterini, sen iyi niyetlisin ama, parayı veren müşteri!
3- Diğer önemli bir konuda mekan, dikkat et mekanlar aşırı ışıklı, yerler parlak duvarlar genelde beyaz ve pankartlarda mesxajlar, gülen güzel yüzler
taşır, semizlik duygusunu ön plana taşır,
şimdi düşün, bir yer var. Çok temiz, çok bolluk var, özgür bir yer, ve içerisi serin , kışın sıcak, ama biraz pahallı, bu aradaki fiyat farkını insanlar bilerek öder.
bundan emin ol. Buna kazıklandık demezler, hizmet aldım der. Bu böyledir. Beğensekte beğenmesekte....
senin ne yapabileceğine gelince... sen onların silahlarıyla yarışamazsın kimse yarışamadı bugüne kadar,
fakat kendi silahlarını geliştirebilirsin, mesela öncelikle malzemeyi bidondan çuvalda tutma, bunları gizle, raf yap raflarda küçük küçük 100 lerce paket olsun arkadakiler boş olsada olur, dekor amaçlı zaten... yani işin özü müşteri geldiğinde alacağı maliın yerini bilsin, sen verme şu raftan alabilirsiniz diye yönlendir.
tekrar geldiğinde oraya bakacaktır böylelikle...
bunları en iyi sen gözlemleyebilirsin bana göre yaşadığın çevre eğilimleri nelerdir, neye özen gösterirler iyi gözlem iyi satış demektir...
ben bu konuda uzman değilim ahkam kesmiş oldum ama...bunları sadece bir alışveriş yapan sıradan bir vatandaş düşüncesi diye kabul et..amacım fikrimi söylemekti sadece belki sana ışık tutar diye..bu konularda daha tecrübeli ve uzman arkadaşlar vardır mutlaka onların fikirlerini tabiki daha ciddiye al...
saygılar başılar...