Dediğim gibi bu işi bilgisayarcı yazılımcı arkadaşlar daha iyi bilir ancak,sizin bahsettiğiniz gibi bir sistem ağının kurulması tüm türkiyedeki icra dairelerine vb.yerlere yayılması,alt yapısının hazırlanması vs.. vs.. öyle az uz bir para tutacağını sanmıyorum.Mesela e devlet uygulamalarında kişiler gidip başvuruda bulunup şifre ve kullanıcı bilgilerini aldılar.Bu kullanıcı bilgileri ile katılım yaptılar.E ihalede de aynı sistem olması lazım.Bir kişi bir ihaleye katılmak için önce bazı belgeleri beyan edip kimliğini doğrulayıp kullanıcı bilgileri ile sisteme girmeli ki yanıltıcı olmasın.Bununla birlikte ihaleye girdi bir kişi vazgeçtim almıyorum diyor ne olacak? yada ben böyle bir teklif vermemiştim dedi çıktı işin içinden?Ben bir tık yaptım 2 tık gitmiş 250 iydi 500 olmuş diyecek adam.Teminat yatırmış,ve bunu bildirmiş olması gerekli(ciddiyetsizlik olmaması için) ki bu ayrı bir iş gücü kaybı,yine bir yoğunluk astarı yüzünü geçer.
Ki zaten buna gerek yok bir araç 5000 tl ise sizin dediğiniz sistemde 10 bine kadar çıkmaz herhalde fiyatı,sizin dediğiniz gibide aynı fiyatı veren yüzlerce kişi çıkar tüm Türkiye den.Düşününki 100 kişi 5250 tıkladı bıraktı?Herkes o an orada bulunuyor olmalı zaten bu durumları aşmak için..Bu açıdan uygulanabilirliği olamaz diyorum.
Bazı sigorta şirketlerinin internet üzerinden açık arttırma yöntemi ile pert araç sattığını bende duydum.Ancak bu aynı şey olmasa gerek.Orada belirli bir müşterisi var sözleşme yapıp ay sonuna kadar en yüksek teklifi verene aracı satmaya çalışıyor.
Bu sizin söylediğiniz şeyle aynı değil.Sizin dediğiniz sistemde siz devlet eli ile satılan bir şeyi,özel bir elden ben satayım komisyon alayım diyorsunuz.Yani siz hem devletle hemde özel bir teşebbüs olarak kendiniz bir sistemi birleştirmek istiyorsunuz.Benim itirazım aynı zamanda da bu noktaya.Bununla birlikte Türkiye de icra dairesi,salonları vs.. vs.. bir tane 5 tane değil..bu yapılan icra vs ihaleleri de bir tane 5 tane değil,katılımcıda 3-5 değil.Siz bunları birleştirecek bir sistemden,katılacak çok çok daha fazla kişiden bahsediyorsunuz.
Benim itirazım zaten bu noktalara yoksa,uygulanabilirlik açısından internet üzerinden böyle bişey olmaz demiyorum ,çünkü sizin düşündüğünüzü eskidji çok önceden düşünmüş yapıyor.Bırakın interneti telefonla falan bile katılabiliyorsun.Ancak müzayede salonuna canlı olarak giriyorsun.Online olarak müzayede salonunda teklifin görünüyor,yani aynı orda bulunuyorsun gibi.
Burada kişi kendi rızası ile müzayede ye çıkarılmasını istiyor,eskidji hat koptu teklif gitmedi sorumluluk kabul etmiyor şu fiyata sattım diyor.Alan memnun satan memnun.Ancak icradan satılan bir taşınır yada taşınmaz mala,bir kişi ben şöyle oldu böyle oldu teklifim gitmedi vs. gibi bir itiraz ile giderse,ve satılan malın sahibi buna itiraz ederse bu satışı durduracak bir durum oluşturması gerekir borçlunun korunması açısından.
Ben ne hukukcu nede yazılım uzmanıyım ama,dünyada henüz söylediğiniz gibi bir usul olduğunu sanmıyorum.
... ... ...