Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Bandırma Manyas Bolgesinde Sera Kurmak

BaşlatankaanizmTarih20/06/2010 09:06:43Yorum52

İlk mesaj
Yeni Üye98 yazı
Arkadaslar herkese iyi gunler bol kazanclar dilerim.

Ailemin manyas bolgesinde 20 donum arazisi var ve yıllardan beri ciftci kirasi getiriyor ama komik bir rakam..

Benim dalim ziraat degil ama sehir hayatindan bikmis biri olarak bu arazide tarim yapmak istiyorum.
arazinin etrafinda kaynak su var(jeotermal). Manyas golunun yaninda. su problemi yok.
Bu araziye sera kurup yatirimi arttirip tarim yapmak istiyorum.

Seradan yıllık donum basına ne kadar urun alınır(domates) ?
Seranin maliyeti nedir.?
Karli bir olduguna inanirsam, en yakin zamanda baslayacagim, belki o bolgedeki genc arkadaslardan destek alır beraber de yapabilirim..

Herkese tesekkurler iyi gunler dilerim

Yerleşim Türkiye / İstanbul
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
52 yorum
Yeni Üye39 yazı
Tarımla bende çok uğraşmayı istiyorum faka bu su an için mumkun değil.arazide jeotermal kaynak suyu var demişsin,sana tavsiyem topraksız tarım ile uğraşman.normal tarımdan cok daha fazla verim alabilirsin ve topraksız tarımda ki en buyuk gider maliyeti ısıtma olduğu için onu jeotermal ile çözebilirsin.

saygılar

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Hukukçu
Yeni Üye23 yazı
bildigim kadarıy la jeotermal seralara güzel hibe ve teşvikler var bunlarıda degerlendire bilirsiniz akıllı bir yatırımla cok güzel şeyler olur..Kolay gelsin

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Serbest meslek
Yeni Üye98 yazı

Yorumlariniz icin cok tesekkur ederim.

Teknik bilgiler ve maliyetler konusunda net yorumlar verebilirseniz cok sevinirim.
kaan

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Yeni Üye39 yazı
topraksız tarımla ilgili bir cok yazı var koniks.com da.araştırmanızı tavsiye ederim,daha sağlıklı bilgiler edninirsiniz.burada 3,5 cumle ıle soyleyeceklerimiz pek işinize yaramaz,bulabildiğiniz tum yazıları okuyun.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Hukukçu
Yeni Üye98 yazı
Arastirip bakicam. tesekkurler..
kaan

Editör5590 yazı
Topraksız tarımda, su kültüründe dönümden bir hasatta 8000 kilo domates alınabilir. Bu ticari üretimde olabilecek en üst sınırdır. Her sistem kuran her bölgede her şartta bu sonucu alamaz. 4000-5000 kiloya çıkıldığında sevinilmelidir.

Agregat kültüründe (en yaygın agregat perlittir) domates verimi için üst sınır dönümde 6000 kilo olabilir. Bu kültür şeklinde de 3500-4000 kiloya çıkıldığında sevinilmelidir.

10 dönümlük bir sera içinde agregat kültürü ile domates yetiştirildiğini ve şartların optimal düzeyde olduğunu varsayarsak her hasatta 3500x10 dönüm= 35 ton domates alabilmemiz gerekir ki günümüzde bunu gerçekleştirmiş ticari seralar vardır. Serada dikimden sonra hasat başladığında yaklaşık 10-12 günde bir yeni hasat yapılacak demektir. 9 ay yani 270 gün hasada uygun bitkimiz olacaktır. Yani 22 kere hasat yapacağız. 22x35 ton=770 ton domates. Siz acemisiniz 500 ton aldınız. Bu malın kilosuna 50 cent verecek bir müşteri bulmanız gerek. Türkiyedeki halleri ve tüccarları unutun. Onlar belki size 50 kuruş verebilirler ama sürekli olmaz. Ama kuzeyden bir müşteri bulursanız sizden bu organik kalitesindeki domatesleri sürekli 50 cent e seve seve alacaktır. Bir sezonda 250 bin dolarınız olur. Masraflarınızı ve yaşam payınızı yavaş yavaş alarak kuruluş masraflarınızı en çok iki yılda çıkarır 3. yılda zengin olursunuz.

Agregatta domates serası kurmak için başvurulacak en geçerli adres Hollanda. Toprakları olmadığından domatesi toprak haricinde heryerde yetiştirme uzmanı olmuş durumdalar !! Ülkeleri bizden 50 kere daha soğuk olduğundan sera ısıtma ve yalıtım uzmanı da olmuş durumdalar.

Büyük ihtimalle de kazık yemezsiniz. Bizim ülkede herkes her konuda uzmandır yeterki birazcık olayı kavramamış olsun. Biz uzmanız diyen bir çok kuruluş var. Uzman oldukları tek konu cebinizdeki parayı bir şekilde kendi ceplerine aktarmak aslında. Gerçekten bilenlerde mevcut. Ama çok azlar ve nedense ilk arayan bir kaç kazık yemeden onlara ulaşamaz. Nedeni piyasayı diğerlerinin kaplamış olmasındandır. Hollanda firmasından kazık yemezsiniz doğru da ucuza çıkmaz seranız. Yol yemek nakliye kalite servis derken dönüme 100bini bile geçebilir. Ama en azından garantili çalışır.

Bu durumda ikinci seçenek kendi işini kendinin görmesidir tacirin. Hollanda ile uğraşma. Kendine uzmanlarla da uğraşma. Olayı öğren ve kendin kur. En güzeli A dan Z ye araştırma hatta ufak ufak deneme yanılma. Hayatın gerisi bu işten kazanılacaksa öğrenmek en iyisi. Bir ikide yardım eden dost çıkar zaten.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye153 yazı
slm arkadaşlar kaan bey siz firmalarla anlaşın seranızı kurun zaten tohumu ve ilaçı kendileri temin ediyorlar zaten hasat zamanı gelip malı alıyorlar siz bir nevi pazarınızı oluşturuyorsunuz siz firma arayın bence kendiniz satmaya çalışmayın elinizde kalma ihtimali yüksek SAYGILAR

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ythalat / Yhracat
Üye153 yazı
akinselcuk beyin araştırmaları ve fikirleri çok güzel bunları bizimle paylaştığı içinde ayrıyetten kendisine teşekkür ederiz SAYGILAR

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye98 yazı
akin bey.

verdiginiz teknik bilgiler icin cok tesekkur ederim. konunun uzerine dusup gerekli butun arastirmalari yapicam. ziraat odalari ve tarim mudurluklerinden baslicam..

expim,

baslangic icin soylediginiz sirketlerle calismak kolaylastiracagini dusunuyorum. eger bildiginiz bu tip firma varsa web link ini veya iletisim bilgilerini verebilirmisiniz.

tesekkur ederim
kaan

Üye450 yazı
Sayın kaanizm,

Bu konuda yatırım amacı ile subvasyonlu kredilerden faydalanabilirsiniz.ilk 2 yıl ödemesiz olmak üzere 7 yıl geri ödemeli senelik 5,2 faiz oranı ile ziraat bankasından yatırım maksadı ile finansman temin edebilirsiniz.

Bununşa birlikte yine örtü altı tarımı ile ilgili tarım il müdürlüğünün üretici eğitimlerine katılabilirsiniz.A dan Zye en doğru bilgileri en doğru yerden almanızı sağlarlar.Ücretsizdir eğitimler.
Sayg..

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye98 yazı
tesekkur ederim.
kaan

Yeni Üye41 yazı
Bu konuyu en kapsamlı simav'da öğrenebilirsin..
jeotermal suyla ısıtılan seralar olduğunu biliyorum..
dantel dantel işlenir hayat.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Tekstil
Yeni Üye98 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - joy55
Bu konuyu en kapsamlı simav'da öğrenebilirsin..
jeotermal suyla ısıtılan seralar olduğunu biliyorum..

simav nedir acaba
kaan

Yeni Üye1 yazı
Kütahya-Simav

Selamlar Kaan :)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bankacylyk-Finans
Editör5590 yazı
Daha iyisi atlayıp Hollanda' ya gidin. Hollanda' nın kuzeybatısına. Isıtma, yalıtım, konstrüksiyon ve pazar araştırması yapıp gelin. Birkaç bin euro harcarsınız, hem tatil yapar hemde en gerçekci bilgileri alır gelirsiniz.

Bir diğer öneri de sizin oraya nisbeten yakın ve bir Türk firması olan İzmir Bergama' da Agrobay Tarımı ziyaret edebilirsiniz. Jeotermal ısıtmalı bir topraksız tarım serasını görmüş olursunuz.

Topraksız tarım serası maliyeti başkalarına sorarsanız yüksek gelir. Çok yüksek. Sizi vazgeçirecek kadar. İnceleyip anlayıp kendiniz kurmalısınız. Anahtar teslim sera almaya çalışmak yerine kademe kademe kendiniz yaptırmalısınız. Kendiniz planlayıp kurmalısınız. O zaman rakamlar epey makul bir hale gelir.
tamnland.com

Yeni Üye98 yazı
sayin akinselcuk

sizinle konustugumuz ilk gunden beri surekli olarak arastirmalara devam ediyorum. ozellikle isin malzeme ve muhendislik konusunda arastirmlarim oldu ki bu konular bana cok yakin konulardı. fikirlerinizi paylastiginiz icin cok tesekkur ederim.
kaan

Üye158 yazı
Abisi ben mersin bölgesinde yaşıyorum.Organik tarımı falan bilmem ama domates serası yapanlar genelde öteki sezona borçlu giriyor. Hani yorgunluk vermek istemem ama domatesten kazananı pek görmedim ben.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Di?er
Yeni Üye98 yazı
connroad, siz tarimla mi ilgileniyorsunuz ? suan arastırma icindeyim... neye dayanarak bu isi yapanlarin borclandigini da soylerseniz daha verimli bir bilgi olur..
kaan

Yeni Üye2 yazı
Merhabalar,

Bu konu uzerine arastirma yaparken bu siteye rastladim ve durumunuzun oldukca ilgimi cektigini soylemeliyim.
Bahsettiginiz topraksiz tarim uzerine uzun suredir devam eden arastirmalarim ve 1 projem var. Ayni zamanda birebir kucuk olcekli topraksiz tarim tecrubem mevcut.
En cok Ilgimi ceken kisim ise bahsettiginiz jeotermal enerji kaynagi, acaba bu kaynak sizin araziniz dahilinde mi?
Bu kaynaktan enerji ureten bir santral varmi? Kisacasi bu enejiyi ucuza kullanabilme ihtimalimiz varmi?

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Ö?renci
Yeni Üye98 yazı
iyi gunler cnjo.

bende arastirma icindeyim. sorularinizin cevaplarini ozelden mesaj aticam.

saygilar.
kaan

Üye158 yazı
Merhabalar.
Sorunuza cevap yazmıştım ama elektrik kesilmişti gönderemedim. Şimdi yazayım.
Ben tarımla uğraşmıyorum.Daha yeni yaptırdığım muz serası hariç. Ama yakın çevremin birçoğu bunu yaptı ve bıraktı.Mersin bölgesinden yazıyorum ben ve burada tarım turfanda üzerine kuruludur. Turfanda domates yapan birisi domatesini 1 milyonun altına satarsa zarar eder. Manavlarda 1 milyonun üstünde ne zaman domates aldınız bilmiyorum ama antalya tarafını sel basmadan olmuyor,yada 4-5 yılda bir bir milyonun üstüne çıkıyor ama daha önceleri siz 200-300 e sattığınız için borçlarınızı ödüyorsunuz. Bizim buralarda eskilerin söylediği bir laf var. Bu işin seneyeciliği hiç bitmez diye.Bu fiyatlar sera çıkış fiyatları yalnız, manav fiyatıyla karşılaştırmayın.
Sizin bölgedeki fiyatları bilemem ama.
Bide benden bir tavsiye istersen.Jeotermal enerjiyle seranın ısısını 14C altına indirmezsen,(kışın 3-4 ay 1Cye insin önemli değil büyümesi durur sadece ölmez.) Fıskiyeylede nemini sağlarsan ki nem olur zaten ısı önemli. Muz dik derim.
Sana kabaca bi hesap yapayım.
20 dönüm yere yaklaşık aralıklı olarak 3600 muz dikersin.
Ortalama 1300 den satarsın.
En kötü şartlarda 40 kilo versin.
%10 da fire versin.
3600 ün %10 u çıkınca kabala 3300 muz diyelim.
3300 muzX 1300 Fiyat X 40 Kilo=
171.600.000
Dönüme 1 milyar masraf gitse(gitmezde gitse) 20 milyar masraf.
171600-20000=151,600,000
yani eline yılda 150 milyar para geçer.
Sen şimdi yok canım öylede olurmu dersin ama muzda bu muhasebe hesabı yapılabiliyor. Domateste falan yapılamıyor.Çünkü fiyat belli değil,tonaj belli değil,masraf belli değil.
Muzun öyle ahım şahım bi işide yok, asması, dip alması, ot yolması, sulama, gübre belki bir iki işide olabilir ama hepsi bu.

Yeni Üye98 yazı
sayin connroad,

20 donum araziye termal sondaj yapip, sera kurup, yapilacak masraflari dusundugumuzde yillik 150bin tl lik bir gelir sizce yeterli mi?
sera kurulmasi ve termal sondajin yapilmasi hatri sayilir maliyet gibi gozukuyor yaptigim arastirmalar sonucunda.
ancak vakit ayirip verdiginiz teknik bilgiler icin tekrar tesekkur ederim. yinede degerlendirebilecek bilgiler oldu..

kaan

Üye192 yazı
arkadaşımın 8x400 metre hazır satılık bursa bölgesinde serası var ilgilenirseniz benimle özelden irtibata geçebilirsiniz

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Aslında Manyas da muz enteresan olur. Konya da yetişiyor. Manyas da da yetişir.

Fakat Mersin li kardeşim; bu muz seraları neden hep dörme döküktür Mersin ve havalisinde hiç anlamam. Şu an Mersin bölgesindeyim. Bugün epey sera gezdim. Bir çok sera sanki muzlara işkence etmek için kurulmuş gibi. Eskiden (mesela çikitadan önce) buralardaki muz seraları ve açık muz bahçeleri çok düzgündü. Şimdikiler sanki günü kurtarmak için yapılmışlar. Açık bahçe hiç kalmamış.

Benim acizane tavsiyem tarımda mucizevi bir ürün olmadığı şeklindedir. Bu bakımdan hangi ürünü yetiştirirseniz yetiştirin düzgün bir üretim yeri kurar doğru pazarda gezerseniz para kazanırsınız. Domates Antalya veya Mersin haline ya da toplayıcılara satılacaksa maliyetini kurtarmayacaktır. Türkiye şu an dünyanın en büyük domates üreticisi. Yani dünyada en çok domates üreten ülke. İngiltere de ve hatta kuzey Avrupa da Türk domatesi diye bir kavram oluşmuş durumda. Aynen Türk kahvesi gibi. Oysa İspanya yıllardır domates üretir ve Avrupayı besler. Onların ki hiç böyle adlandırılmamıştı.

Bu kadar domates eğer para etmese idi ünlenemediği gibi ticareti de söner giderdi. Demekki birileri doğru pazarlarda geziyor. Domatesi 10 dönümün altında üretiyorsanız komisyoncu ne verirse razı olacaksınız demektir. Ayrıca 10 dönümden daha büyük üretim yapsanız bile bunu belli kriterlere uygun yapmadı iseniz ürününüz para edebileceği pazarlara giremeyecek demektir.

Tabiri caizse herşeyin birşeyi var !!!

tamnland.com

Üye158 yazı
Evet, bide şöyle bir konu var ama amerika avrupa vs gibi gelişmiş ülkelerde tarımın nufusa oranu yüzde 5 civarları. Oranı bu seviyelerde tutmak için anormal teşvik veriyorlar. Bizim ülkemizde yüzde 60 civarı. adamların verdikleri teşvikle oradaki çiftçi malını üretse ve gidip denize dökse yine para kazanıyor.
Herneyse ben domatesi daha iyi araştır derim, ilk aldığın gazla şöyle pazar yaparım, organiği böyle yaparım falan dersin. sonra nerden bulaştım bu işe diye başlarsın.

Bu arada muz işine gelince, o gördüğün eski seralardır, yenileri güzel, bide gölge yapması için üzerine sürekli boya atıldığı için eskiymiş gibi görünüyor.
Maliyet konusuna gelince, devlet sera kredisi olarak(ziraat bankasından direkt alınıyor, faiz oranı yıllık yüzde 6,5 basit faiz) dönüme yaklaşık 20 milyar veriyor. Sondaj içinse faizsiz olarak kredini veriyor. hatta sondaj için hibede varmı onu bilemiyorum.

Yeni Üye3 yazı
Öncelikle merhabalar kaanizm yazılarını okudum ziraat işine girmek istiyosun ben ç.kale 18 mart üni bahçe ziraati mezunuyum şuana kadar uygulamada çok fazla ilgilenmiş olmasamda ziraai işleri teoride az çok bilen birisiyim benim sana tavsiyem connroad arkadaşımızın dediği gibi domates serası değilde onun yerine kapama bi bahçe kurman olur meyve bahçesi çünki seracılıkta uğraşın çok fazla olcak ve yukardada yazıldığı gibi yer geldiğinde ürünler elinde kalcak satamıcaksın we en fazla 6 7 sene içinde senin tüm toprağın neredeyse bitmiş verimsiz hale gelmiş olacak bunları tek tek göz önünde bulundurmanı tavsiye ederim. Hatta arazinin manyas ta oldugunu sölemişsin eğerki imkanın varsa ç.kale yöresine gidip oradaki seraları gezip bire bir görmende büyük fayda olur dieyebilirim bölge olarakta sana yakın bir yer. Benimde ilerdeki düşüncem ziraatle kendi işimle uğraşmak şuan için olmasa bile ben zirai konuda çok araştırmalar yaptım ve benm aklıma en çok ceviz bahçesi yatıyo ama bu iş sabır isteyen bir iş en az 5 sene bekliceksin ama o 5 senenin sonunda karşılığını inan çok çok fazlasıyla alacağın bir iş örneğin senin arazin sana maaliyet ve gelir analizi yapcak olursak 20 dönüm araziye ortalama 400 adet fidan dikebilirsin sana tavsiyem 2 yaşında fidanlar olur ve bu fidan fiyatları ortalama 10 12 lira civarında piyasada satışa sunulmakta (sertifikalı aşılı yarı bodur fidanlar) bunun yanı sıra arzinin etrafını tel ile çevirmende büyük fayda war ve son olarak ise senin bir sulama sistemi kurman sulama sistemindede dewlet kredi veriyo. Arazi etrafının tel ile çevirme maaliyeti sana ne kadar gelir onun hakkında herhangi bir bilgim yok ama onun dışında ortalama 5,000 fidan 25,000 lirada iyi bir sulama sistemiyle birlikte + tel masrafı sana çok güzel bir kapama cewiz bahçesi kurulabilir. Gelelim 5 seneden sonraki kazanacağın paraya 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 5 senede yalncı mewye werip 5 seneden sonra iyice werime yatar 5 seneden itibaren ağaç başına en az 25 kg ürün alırsın buda sana 400*25=10,000kg ürün eder kabuklu cevizi günümüz şartlarında en kötü ihtimalle kg'ı 5 liradan elinden çok rahat bi şekilde çıkartabilirsin buda 10,000*5=50,000 lira gibi bir gelir getirir yani buda senin 5 yıla kadar harcadığın parayı nerdeyse ilk hasatta çıkartabilirsin demek oluyo. Ayrıca 5 seneden sonra verim her geçen yıl biraz daha artar maksimum ürünü 11. yılda alırsın fidan cinsi ve bakımları göz önüne alındığında 11 yılda ağaç başına 75kg ile 100kg arası ürün alman mümkündür. Ceviz ağacı bildiğiniz üzere uzun ömürlü bir ağaçtır çok fazla ekstra bakımı budaması kısacası uğraşı fazla olmayan bir ağaçtr benim sana tavsiyem ceviz işinide bir araştır derim saygılarımla...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Mühendis
Yeni Üye98 yazı
bicapple

verdigin tavsiyeler icin tesekkur ederim oncelikle..
connroad ve siz anladigim kadariyla toprakli tarimdan bahsediyorsunuz.. ancak ben topraksiz tarim(agregalt) kulturunde yetistiricilikten bahsediyorum ayrica termal isitmadan bahsediyorum ki isitma maliyetini nerdeyse sifira indiriyor... uretim hizi ve urun kalitesi toprakli domatese gore daha avantajli oldugunu, yaptigim arastirmalarda ogrendim..

topraksiz tarimla ilgili tekniik bilgiye sahipseniz ve bu portalda paylasirsaniz cok sevinirim.
saygilarimla
kaan

Üye113 yazı
Arkadaşım, arkadaşlar gerçekten olumlu ve akılcı olarak bilgi vermişler. Her işin kendine göre riski ve getirisi vardır. Risk almazsan kazanma şansında olmaz. Türkiyede bu kadar insan sebze ve meyveyi boşamı yetiştiriyor? Elbatteki hayır. Her yıl sürekli çok mu kazanıyorlar? Elbetteki bunada hayır diyoruz. Peki sürekli kazananlar kimler sorusuna ise cevabımız, iyi araştıran, iyi ve kaliteli ürün yetiştiren ve pazarlamasını iyi yapandır. Bu işte değil her işte benim ayağıma gelsinler ne verirse versinler devri bitti.
Bana göre senin yapacağın iş her şeyden önce bütçene göre iş yapmandır. akinselcuk beyin öneri ve teklifleri çok mantıklı. Serada sulu üretimde dönüme 80 ton (Dönüm maliyeti 150.000 euro), topraksız tarımda 50ton, normal topraklı üretimde 30 ton olarak söyleniyor. Bunlar tam şartlara uyulmuş azami gayret sarf edilmiş ürün alımlarıdır. hesaplama işini yaparken üretim ve satış fiatını minumumdan yapmalısın. Yoksa hayal kırıklığına uğrarsın. Üreticilerle konuş, fakat aklınıda dinle. Çünkü ben bugüne kadar yaptığı işten memnun olanı fazla görmedim. 100 lira masraf yapıyorum, 50 lira kazanıyorum diyor daha ekmeye dikmeye devam ediyor. Onun için her olumsuzluğa aldırma.
Eğer fazla imkanın yoksa Ziraat bankası kredisi kullan. 2 yılı ödemesiz 5 yıl ödemeli toplam 7 yıllık kredi alma imkanın var. Bodur elma bahçesi yap. dönüme 1500-2000 lira masrafın olur. Kendini zorlamadan ödersin. Kaliteli meyveyi satma imkanın her zaman mevcut. Tam verime geçtiğinde 100 ton elma alırsın. Bu da bir iki ailenin geçimini çok rahat sağlar. Normal bir devlet memuru yılda 20.000 tl alıyor. Gelen para ilede yapacağın diğer işler varsa sonra onları yaparsın. Teknik ziraatle görüşürsen sizin oraya en uygun meyve ya da sebzeyi önerirler.
Size başarılar dilerim. Cesaretle adım atınız. Olumsuz sözlerin nedenlerini iyi araştırınız. Yapacağız işleri teknik yapınız. Harcamalarda kısıntıya gitmeyiniz ve ne gerekiyorsa harcayınız. Mümkünse iyice araştırıp kendiniz yapınız ya da yaptırınız. Komşularınızla birlikte yapma imkanı varsa birlikte yapınız. Satış ve alımlarda ne kadar çok mal olursa satış ve alışlar o kadar kolay oluyor. İyi günler dileğimle.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
Yeni Üye98 yazı
muallim

gorusun icin cok tesekkurler..

suan yurtdisinda yasadigim icin koniks e uye oldum ve internetten arastirma yapmak zorundayim. ancak eylul ayinda ulkeye donus yapicam. ve yatirim yapmak istiyorum. neden burdan arastiriyosunda olayi yerinde arastirmiyorsun diye sorarsaniz bana cevabim budur. olumsuz ve olumlu yorumlari dikatle okuyorum. herbir yorumdan faydalanmaya calisiyorum. su ana kadar yaptigim teorik arastirmalar henuz hevesimi kirmadi ve hala istekliyim. maliyet ve satis i gelince daha yogun arastiracam. belli bir sermayem var. butceme gore hareket ederek baslicam ki basari gozukurse kredi ile yatirim arttirilabilir diye dusunuyorum.. amacim kaliteli uretim yapmak olucak.. ureteyim de satayim diye dusunmicem.. basarinin kaliteli urunle gelecegini cok iyi biliyorum..

bu siteye uye oldugum icinde gayet memnunum.. degerli fikirler burda paylasiliyor.. herkese tesekkurler tekrardan
kaan

Editör5590 yazı
Bir dönümden yani bin metrekareden 80 ton domates gibi rakamlar bir sezon için geçerli rakamlar. Yani bir seferde 80 ton çıkmayacak. Mesela bir dönümden (1000m2) 8 ton domates alabilecek bir sistem kurdunuz. Kurulan sistemin bir sezonu size 10 hasat süresi sağlıyorsa dönümden 80 ton domates alabilirsiniz.

Hidroponik düzende 11 ay serayı çalışır tutabilen seralar var. Bitkiler hasat kıvamına geldikten sonra her hafta yani 7 günde bir hasat yapabildiğini söyleyen seralar mevcut. Türkiyede böyle seralar gerçekten de var. Fakat sayıları parmakla sayılabilecek kadar az. Çok yüksek maliyetli seralar bunlar. Fide dikiminden sonra 2 ayı yani 8 haftayı gelişim dönemine ayırırsanız kalan 9 ay boyunca yani 36 hafta boyunca 7 günde bir hasat yapılacak. Dönüme verim 8 ton ise (ki 12 tona çıkan yabancı seralar var dünya da ) 36 defa 8 ton domates hasat edilecek demektir. Sonuçta dönümden 80 tontan çok daha fazla domates almış olursunuz. Toprakta ve açıkta bu mümkün olmayacak bir şeydir. Ya da başka bir bakışla aynı hesaba dönümden 5 ton verimi oturtun. Yani 36 defa 5 ton domates alın, gene çok yüksek bir dönümsel veriminiz olur. 3 amaç var biri sezonu uzun tutabilmek diğeri hasat verimini yüksek tutabilmek bir diğeri de iki hasat aralığını düşürebilmek. Hasat 8 yerine 3 ton bile olsa sezon 9 ay uzunluğunda ise gene dönümsel verim topraktan yüksek olur. Toprakta dönümden hasat başına 3 ton domates almak gayet doğaldır ama sezonu sürse sürse 2 ay sürer. Ayrıca 2 hasat arası da asla 7 güne düşmez. Yani 2 ayda 4 hasat ancak yaparsınız. Sonuç 4 kere 3 ton üründür.

Kurulacak düzen başlangıçta çok iddaalı olmasa bile topraktan daha fazla bir verimi ve ileride alınacak daha yüksek verimleri garantiler.

İnsanlar dönüm başına binlerce lirayı bu yüzden harcıyorlar.

Tabi bu arada en önemli can alıcı husus olarak unutmamak gerekir ki ardı arkası kesilmeyen ve canlı olan bir ürün devamlı satış bağlantısı yapılmış bir yer yoksa boşuna üretilmiş demektir. Böyle seri ve kaliteli bir üretimin
pazarlaması baştan yapılmamışsa bir tekeri olmayan bir araçla yola çıktınız demektir.

Seraya ve teknik işlere motive olup asıl paranın geleceği bağlantıları sonraya bırakmamak gerekir. Bu da işin ana elemanlarından biridir.
tamnland.com