Sayın Ocanatar,
Arkadaşlarımızın bazı fikirlerine
''25.000 nüfuslu bir ilçe ve hiç yenilikçi deil bildiğini yer bilmediğine sadece bakar tadmaz bile ama dediğin büyük şehirlerde işe yarar tekrar teşekkürler'' cevabını yazmışsın.
5 yıl öncesiyle bugün bir değil demek istediğim hergün birşeyler değişmekte ve sen aynı gelenekle hiç ilerlemeden ürün gamını arttırmadan bu işi yapmaya devam edeceksen bir daha düşün derim. Geliştirmeleri yapanlar taklit edilerek bile büyüyorlar. Sakın yalnış anlama sadece yardımcı olmak istiyorum.
Hali hazırda mesleğin, ekipmanların var ve bildiğn işi yapacaksın. Ama biraz gelişime açık olmak gerekir diye düşünüyorum.
Bir örnek vereyim , sabırla okusursun umarım.
Benim ofisimin köşesinde 1 fırın vardı. 7 yıl önce sadece ekmek satardı 3-4 çeşit kuru pastası vardı ama sergileyemiyordu.
5 Yıl önce biri devraldı adamın kendisi pastacılıktan gelmişti. Dekorasyonu değiştirdi , kasayı dükkan girişine koydu ( ekmeğide burda satıyordu ) içeriye doğru pasta çeşitleri, kuru pasta çeşitleri içim normal cam tezgahlar yapıp ürününü sergiledi. Alt kısmada ufak kaplarda tatlı çeşitleri koydu. aram iyi olduğu için bazen geç saatlerde çıktığımda muhabbet ederdik. İş yoğunluğu iyi sayılırdı ama pasta kurabiye gitmiyordu. Bir müddet sonra Kasayı ve Ekmek Tezgahını dükkanın en iç kısmına taşıdı ve ekmek almaya gelen herkes yaptığı çeşitleri görüyordu. O günden sonra pasta kurabiye çeşitleri satışında artış olmuştu.
Çeşitleri arttırmamakta ısrar ediyordu, bu mahalleye bu bile çok diyordu. Gerçektendi çoktu at gözlüklerimle baktığımda. 1 yıl önce şube sayısı 5 olan bir fırın açıldı. Ekmek çeşidi bile bu fırını 4-5e katlıyor, pohaça tezgahi desen 20-25 çeşidin üzerinde.
Bu mahalleye fazlaydı ve millet ne anlardı küçük pizzadan, sakallı küçük sandwicten, alman pastasından, yarım boy ekmeğinden, gözlemesinden.... Bazen sabah 11 gibi ofise giderken o sabah tezgahında hiç birşey kalmıyor yerine tatlılar, baklava, kadayıf geliyor. Ve ben yine köşemdeki fırından kaşarlı bohaça almak zorunda kalıyorum.
Ürün çeşidini biraz arttırmanı tavsiye ediyorum sana senin kendi mesleğin çok bilgim yok ukalalıkta yapmak istemem makine masrafın olmayacak diye düşünüyorum. Yeni ürünler çıkardığın zaman bunuda insanların görmesini sağla. Bir branda afiş yaptır yaptığın çeşitlerin resimleri üzerinde olsun. Belki en çok maliyette bu olacaktır sana Metrekaresi 15-20 Dolar arasında.
Diğer arkadaşlarımızın dediği gibi diğer reklam seçenekleride kazandıracaktır. Denemeni tavsiye ederim ama ondan önce biraz geliştir tezgahını.
Fırtınalar kopuyorsa beyninde bir gün başaracaksın. Sadece adım at.
KARTPOSTAL İÇİN
www.instagram.com/postcard_kartpostalPul, efemera, tarzıma göre eski koleksiyonlar ve eski ürünlerle ilgilenmekteyim.