Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Şalgam İmalatı

BaşlatanMACTTarih19/05/2010 20:43:31Yorum21

İlk mesaj
Yeni Üye64 yazı
Merhabalar,
Şalgam imalathanesi açmak için gerekli makinalar ve maliyetleriyle ilgili bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.
Kendimiz pazarlayacağımız ölçüde bardakta şişede şalgam imalatı yapmak için neler gereklidir acaba. Bir de buralarda imalatçı çok yüklü miktarda açık şalgam alsam ve paketlesem para kazandırırmı acaba?

Bu konularla ilgili paylaşımlarda bulunursanız sevinirim

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
21 yorum
Üye127 yazı
Merhaba. Adanalıyık :) . Size yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. Şalgam üretmek için benim bildiğim herhangi bir cihaz yok. Şalgam üretiminde bence tecrübe çok önemli. Şalgam yapmak ustalık işi. Şalgam bir yönüyle şaraba benzer eskisi daha makbuldür. Siz bunları biliorsunuzdur zaten.
Adana'da şalgam satan birçok yerin şalgamı beş para etmez.
Benim bildiğim, şalgamı kutulayıp satan DOĞANAY markası ile ADANUS gibi bir ismi olan organik diye satılan şık bir şişesi olan şalgam markası var(Bu şalgamı AQUPARK'taki kebapçı GÖNÜL'de içmiştim ve çok güzeldi).

Bence şalgamı kendiniz üretmek yerine satın alın. Çok kişinin bilmediği ama 1.sınıf bir şalgam yeri söyleyeyim. Çukurova üniversitesi gıda bölümünün ürettiği şalgam şimdiye kadar içtiğim en iyi şalgam. Bu şalgamı Ç.Ü merkez kampusünde İŞ bankası şubesinin az ilerisindeki kafeteryada satılmakta. Bence oradan bir alıp için şalgam neymiş görün. Ben olsam orayla anlaşır toptan alım yapar güzel şık bir şişede bunu pazarlarım. (Benim bir ara aklıma gelmişti ama uğraşmadım).

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye63 yazı
evet bence de hazır alıp paketleyin. manisa bölgesinde çiftçilerden dolmalık asma yaprağı ve zeytinyağı alıp paketleyen ve pazarlayan arkadaşım var. üretimle hiç uğraşmıyor. çok iyi paralar da kazanıyor. internetten verdiği ilanlara başvuran firmalarla gidip yüzyüze görüştü ve farklı illerde birkaç toptancıya bayilik verdi.
üretilen hazır şalgamı alıp paketlemek için tarım ve köy işlerinden izin gerekiyor. bu da paketleme yapılacak mekanda gerekli şartlar oluştuğunda izin için 400 tl gibi bi masrafla halloluyor. zaten arkadaşın bahsettiği üniversitenin gıda üretim izni vardır.
pazarlama konusunda batıya yönelirsen adana da ucuz olan şalgamı batıda daha güzel paralara toptan olarak satman mümkün olur.
sanırım başlangıçta 10 bin lira gibi bir para ve az yakan doblo panelvan tarzı bir araçla başlanabilir.
hayırlısı olsun

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Otomotiv
Yeni Üye64 yazı

çncelikle samimi yardımlarınız ve içten ilginize teşekkürler ayhani arkadaşım dediğin gibi insanların şalgam diye içtikleri şeylere akıl sır ermiyor ben karşıyakalıyım mutlaka duymuşsunuzdur burada şalgam yapanlar tahta fıçılarda bekletir şalgam bekleyerek keskinleşir şmdikiler limon tuzu vs kullanarak hemencecik satışa hazır hale getiriyor şalgam imalatında huvuç doğrayacak bir makina ve bekletme tankı gerekiyor diğer maliyet sadece şişeleme maliyeti bardakta üretmek nasıl bir fikir sizce bardakta yapan az herkes şişede yapıyo pet dolum makinaları sanırım biraz daha pahalı o konularla ilgili bilginiz var mı üniversite toptan satarmı bize acaba tetra arkadaşım izin konularında bilgili gibisin nasıl bir paketleme yeri açmalıyım belirli standartları var mı pazar konusunda yaşayacağım sıkıntı şu olabilir bu konuda ayhani arkadaşın dediği gibi kendini kanıtlamış 3 marka var adanus doğanay ve kilikya onlara rağmen girebilir miyim tabi mücadelesiz olmaz hazır alıp paketleme işi saçma değil yani peki bu ayran işiyle ilgili ne diyorsunuz asıl masraf zaten şişeleme o hallolmuşken imkanlar zorlanıp o iş de denenmelimi yoksa onun için gıdacı olmak şart mı ilginize tekrar teşekkür ederim

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Di?er
Yeni Üye63 yazı
paketleme izni için en önemli şey paketleyeceğiniz ürünün gıda üretim iznine sahip biryerden alınmöış olması. aldığınız yer üretimini yasal izinli bir şekilde yapıyorsa sizin paketleme için alacağınız izin çok kolay. bunun ayrıntılarını il ve ilçe tarım müdürlüklerinden alabilirsin. oraya gidip yüzyüze görüşürsen ve sadece hazır ürünü şişeleyeceğini söylersen oradaki memurun da sizden çok fazla kriterler isteyeceğini sanmıyorum. zeytinyağı şişelemesi yapıp satan arkadaşımdan paketleme yeri için sadece yerler ve duvarlar 1 metre yüksekliğinde fayans ve su gideri istediler.
bahsettiğiniz büyük firmaların giderleri çok yüksek. siz çalışansız olarak bu işi yapacağınız için ve ulusal anlamda marka bazında bunu yapmayacağınız için rekabetiniz sözkonusu değil.
bir de ben manisa izmir kuşadası ve çevresinde hemen hemen heryere gider gelirim. saydığınız markalar arasında sadece doğanay ı gördüm. onun da içinde strik asit tadının çok olduğunu ve içiminin güzel olmadığını söylüyorlar. mesela manisa bölgesinde derman şalgamları diye bir marka iyi satıyor ve derman şalgam ın adana firması olduğu söyleniyor. şişeleme işine gelince de pet şişeler için kendinden kilitli kapaklar var onlardan kullanırsanız dolum makinesine ihtiyaç olmaz.
adanalı olduğunuz için içimi güzel kaliteli şalgamı temin etmekte sıkıntınız olmaz esas üzerine düşmeniz gereken konu pazarlamadır. vereceğiniz ilanlarla ürününüzü satmak isteyen insanların sizi aramasını sağlayın. internet üzerinden elinizden geldiğince bayilik, temsilcilik ilanı verin. başvuranlarla mutlaka gidip yüzyüze görüşün. elinize şalgam numunesi alıp toptancının kapısından içeri girmekle, sizi bayilik için aramış olan bi toptancının işyerine girmek çok farklıdır.

Yeni Üye64 yazı
makinasız o kilitli petleri nasıl dolduracam peki makina olmadan paketleme izni verirler mi eğer veriyolarsa çok daha çabuk başlayabilirim arkadaşınız nelerle başlamış bilginiz var mı acaba aydınlatıcı bilgileriniz için sağolun

Yeni Üye63 yazı
yardımım dokunuyorsa ne mutlu bana. pet şişeye huni ile dolum yapıyorsun. şişenin ağzını kapatmak için kullandığın kapakta basit bir kilit sistemi var. cocacola şişelerinin kapağının aynısı. şişeyi doldurduktan sonra kapağı eline alıp şişenin ağzını sıkıyorsun. kapak sıkıldığında kilit çıt diye atıyor ve tekrar açmak istediğinde kapaktan bir halka açılarak şişede kalıyor. koladaki kapakların aynısı. bu kapakları deterjan imalatı yapan küçük işletmeler çok kullanılıyor..

Yeni Üye64 yazı
o şişeleri biliyorum fakat merak ettiğim tarım ve köt işleri huniyle dolum yapmama falan izin verirmi yani gelip makinaya bakmadan açma izni verirmi

Yeni Üye63 yazı
makiye ye gerek yok. onlar sadece gelip su giderine fayans olmasına yani nasıl temizleneceğine bakacaklar mekanın. fakat şu da var gelecek olan kişinin tanıdık olması çok önemli. isterse görmeden bile izni çıkarabilir. gelen kişiye göre de önce gider birlikte öğlen yemeği yer sonra izin alacağınız yere giderseniz durum daha farklı olur ;)

Yeni Üye64 yazı
peki bu 330luk şişeler karton koliye konacak meyve suyu kolilerine üstlerini jelatinleme işinide elle halledebilir miyiz acaba bir de pet şişeciler nasıl çalışıyor kaç şişe sipariş etmeliyimki istediğim şişeyi yapsınlar ortalama fiyatlar nelerdir bilgisi olan var mı acaba

Yeni Üye63 yazı
üstlerini jelatinleme dediğin iş kalın şeffaf ambalaj naylonunu kolinin üzerine kapatıp pürmüz (alev) yardımıya biraz eriterek naylonun koliyi sarmasını sağlıyorsun. fakat bana sorarsan başlangıçta endüstriyel streç kullan. fabrikaların paletlerin üzerindeki malları sıkı tutmak için kullandığı streç. her yerde bulmak mümkün. uygulaması da daha basit ve maliyetsiz.

pet şişeleri adana da sarten ambalaj ( petpak) tan bulabilirsin. fabrikanın pazarlama departmanını arayıp fiyat alabilirsin. başta kendine özel tasarım şişe yaptırmana gerek yok. zaten pet fabrikalarında yüzlerce farklı model kalıbı mevcut. aralarından birini seçip yaptırırsın. bana özel tasarım şişe yapın derseniz fabrika sizden kalır parasını ister.

insanların acayip acayip, ortada olmayan soyut şeylerin bayiliklerini almak için yarıştığı bir ticari ortamda, başarılı reklam, tanıtım ve alt yapıyla bu işte yolunuzun açık olduğunu düşünüyorum. sizin adınıza hayırlısı neyse o olsun inşallah..

Yeni Üye64 yazı
çok teşekkürler ben de çok umutluyum bu işten ama tabi hevesimi çok kırıyorlar üretmekte satmak da kolay ama para toplayamazsın diyorlar bu işi yapacaksan elinde üretim harici 20-30 milyar olacak diyorlar piyasayla ilgili bilginiz var mı nakit akışı olmayan bir iş mi millet abartıyor mu yoksa ben mi kolay sanıyorum nasıl bir sermaye lazım tahminen

Yeni Üye64 yazı
sayın isfah mesajınızı anlayamadım öne çıkabilen ne

Yeni Üye63 yazı
bir anda 10 tane bayi anlaşması yapar hepsine belli vadelerle mal varirsen çarkı döndüremezsin. büyük gıda toptancıları ödeme şeklini hiç konuşmadan malın pazarlığına başlarlar. pazarlık bittiğinde önünüze 3 aylık çek atarlar. belki çek garanti, çok sağlam ama dayanma gücü olmayan, aldığı parayla tekrar gidip şalgam alacak olan siz zor duruma düşersiniz. bence bu işin çıkış yolu kendi aracıyla satış yapan birini bulup bayiliği ona vermek. yani ilanlarda görüyoruz ya 'gıda sektöründe aracıyla çalışacak tüccar plasiyerler aranıyor'. lazım olan adam bu. sizin önünüzü açacak kişi bu adam. tabi bu adamların hepsi de on numara dürüst mal alıp satan kişiler değil. o yüzden çalışacağınız kişiyi dikkatli seçmekte fayda var. başlangıçta az karla ama peşin verin malınızı bayii ye. bayilik verdiğiniz kişiyi reklam çalışmalarıyla destekleyin. potansiyeli yüksek noktalarda şalgam tadım standları kurması için bedelsiz 5-10 litre şalgam verin. tadan kişilerin yarısı ürününüzden orada satın alır, tabi şalgamın içimi güzelse. daha bunun gibi yapılabilecek bir çok pazarlama teknikleri var. bence bu işe ayıracağınız boş vaktiniz varsa hiç durmayın ucundan başlayın derim. bana göre şalgam gibi yöresel ürünlerin pazarlamasındaki püf noktası; yöresinden ne kadar uzakta satılırsa o kadar az rekabet, o kadar yüksek fiyat, o kadar çok da ilgi görecek olmasıdır..

Yeni Üye64 yazı
söyledikleriniz kafamdaki olumsuzlukları atıyor çünkü bakıyorum adanada büfeler bile pet şişelere koymuş şalgamları bir de etiketlemiş onlar neden geliştiremiyorlar diye düşünüp karamsarlığa kapılıyorum ama ürünü başka şehirlerde pazarlayabileceğimi düşünüp araştırmaya devam ediyorum izin konusu sandığımdan masraflı sanırım şirket kurmak marka tescili ve barkod almak belediye tarım ve köy işleri imalathanenin uygun hale gelmesi derken bayağı tutuyor ama her nimetin bir külfeti oluyor tabi bu marka tescili ve barkod iş sanırım bin lira tutuyor birde şalgamı dışardan getirdiğimde depolayacağım tankları falan görmek isterler diye duydum asıl kaygım gıda işi olduğunda sorumlu müdür falan diyorlar o sadece imalatçılardan mı isteniyor bize de lazımmı

Yeni Üye63 yazı
bunların hepsinin cevabı il ya da ilçe tarım müdürlüklüklerinde.. ne desem yanlış olur. çünkü bu işler tarım müdürlüklerindeki insanların insiyatifinde. isterlerse yeri görmeden dahi izin verebiliyorlar.
bunların yanında gıda üretimi yapan mandra, fırın gibi bir tanıdığın varsa onun işyerinin üzerine de izin alabilirsin. sen paketlemeni kendi yerinde yaparsın yine.

Yeni Üye63 yazı
sorumlu müdür gıda teknikeri oluyor. aylık 100-150 lira diploma kirası veriyorsun sorumlu müdürün oluyor. şirket kurmak gerekiyor demişsin gerekmiyor. yani kendi adına bir vergi lavhası açtırsan o da oluyor. şirketten kasıt vergi mükellefi olman.

Yeni Üye64 yazı
markayı tescil ettirmek için falan şahıs şirketi kurmak gerekmiyor mu resmi işlemler satış sırasında fatura kesmek için falan şirket olmak lazım zannediyordum ben

Yeni Üye63 yazı
hayır abi benim yakınım şirket sahibi değil sadece işyeri sahibi 10 a yakın kendi markası var. aynı zamanda ofçay bayisi 2 trilyon teminat mektubu var adamın. yani anlatmak istediğim vergi levhanın olması yeterli. illa ltd. aş. olacak diye bir şart yok.

Yeni Üye28 yazı
sana özelden yazdım ama dönmedin kardeş.. 0532 251 74 75 çağrı bırakırsan yardımcı olabilirim..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Yeni Üye64 yazı
büyük cevher kusura bakmayın şimdi okudum msjınızı kaydettim numaranızı yarın aricam sizi tekrar özür dilerim sayın tetra size de çok minnettarım ilginize teşekkür ederim

Yeni Üye64 yazı
farklı fikir ve önerileri bekliyorum