Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Müzik Stüdyosu (prova Stüdyosu) İçin Yardım

BaşlatanzeustasarimTarih10/05/2010 19:10:07Yorum16

İlk mesaj
Üye143 yazı
Selam,
Bodrum'da 150 m2 civarında bir mekanımız var. Ses yalıtımı yapmak gibi konularda sorunumuz yok. Burayı prova stüdyosuna çevirebiliriz. Hatta talep oldukça kayıt imkanlarını bile eklememiz mümkün.
Mekanın bir köşesinde cafe tarzı bir köşe yaratmak ve içki/meşrubat sunmak da sorun olmayacak.
Sabit giderleri (mekan kirası,muhasebeci parası vs gibi) zaten ödüyorum.
Geriye kalan sorular şunlar: Böyle bir mekan nasıl pazarlanır? Saat ücreti ne olmalıdır? Bu mekana gelecek müzisyenlerin memnuniyetini sağlamak için neler yapmak şarttır?

Sevgiler

Yerleşim Türkiye / MuğlaMeslek Mimar
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
16 yorum
Yeni Üye61 yazı
Merhaba

Seneler önce stüdyoya giderdik arkadaşlarla, sanırım o zaman öğrenci bütçesini çok aşmayan bir fiyattı, yani bugünün parası olarak söylemem gerekirse saati 20 lira bence uygundur, provaya girecek 4 öğrenci olduğunu varsayarsak kişi başı 5 tl bir öğrenci için makul bir rakam

Mekana gençler geleceği için bence broşür bastırıp okul önlerinde dağıtmak, hatta içeriden birkaç öğrenciyle bağlantıya geçerek komisyon karşılığı size müşteri bulmalarını istemek bence faydalı olacaktır.

Memenuniyet içinse en önemlisi stüdyoda mutlaka her enstrüman bulunmalı, yani sırf davul koymayıp, 2 tane elektro 1 tane bas ve her enstrüman için ayrı birer anfi mutlaka olmazsa olmaz,

Bu ortamı sağlayıp, sırada bekleyenler içinde kafe gibi bir mekanınız zaten var, bence insanların ayağı kısa zamanda alışacaktır

Zaten bodrumda çok fazla bu tarz stüdyo olduğunu sanmıyorum, piyasanız başı boş sayılır yani

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye203 yazı
Merhaba,
Size tavsiyem prova stüdyosu yapacağınıza değişik müzik aleti çalan (darbuka, davul, gitar, saz vb.) ve faal olarak çalışan müzisyen arkadaşlardan 4 kişi ile anlaşıp, Haftanın belirli gün ve zaman dilimlerinde saatlik müzik dersleri vermeniz. Bu iş izmir'de faal olarak yapılmakta olup, saatlik ücretleri verilmek istenen ders başına 20-50 lira arasında değişmekte olup, aylık olarak istenildiğinde aynı müzisyen mesela hafta sonları cumartesi-pazar günleri gündüzleri (geceleri çalıştıklarını varsa****) sabah saat 10'dan akşam saat 18'e kadar derslerini verir.Paket olarak müzik eğitimi almak isteyen veya stres atmak isteyen kişi için haftada 2 gün 2 saatten ayda 8 saat ücret belirlersiniz. Sizde müzisyene ikiniz arasında anlaştığınız ücret arasından parasını verirsiniz. Gerisi size kalır. Bu tarz işe müzisyen arkadaşlarda gündüzlerini değerlendirecekleri için kesinlikle sıcak bakacaklardır.
Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken sen hiç ol! Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı.Nasıl ki çömleği tutan dışında ki biçim değil içinde ki boşluk ise, insanı ayakta tutan da benlik zannı değil hiçlik bilincidir.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Serbest meslek
Üye143 yazı

Netdigital, yüreklendirici yorumun için teşekkürler. Perkusyon, bahsettiğim alanda 1 tane 36 m2 ve 2 tane 16 şar m2 olmak üzere 3 ayrı stüdyo oluşturabiliyorum. Senin önerini dikkate alıp 16 m2 lik studyoları bu işe ayırabilirim diye düşünüyorum. İlerde 36 m2 lik studyoyu ses kayıt imkanıyla donatıp profesyonellere albüm kaydı için hizmet vermek de mümkün olabilir.
Aslında bu konu hakkında teknik bilgiye sahip değilim. Bildiğim tek şey var, mekanı ses geçirmez ve akustik açıdan sıfıra yakın yansımalı hale getirebiliyorum. Ama ne amfi bilirim ne gitar ne de bateri :D . Benim açımdan işin en zor kısmı bunlar.
Ne tavsiye edersiniz? Bu işin uzmanlarından stüdyo malzemeleri ve fiyatları hakkında öneriler almam mümkün olur mu acaba?
Biraz daha bilgi...

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Mimar
Üye127 yazı
Zeustasarım size giderek populerleşen ve ek olarak stüdyonuzdan iyi paralar kazanacağınız bir konuya dikkat çekmek isterim.
Dikkatiniz çektimi bazı internet sitelerine girdiğinizde hemen bir manken belirir ve siteyi size anlatmaya başlar. İşte bu işi profesyonel kayıt firmaları yapıyor. Prezentabl ve ses tonu iyi olan üniversite öğrencilerinden seçme yapıp bunlara yaptıracağınız kayıtlar ile sitelere bu tür hizmet verebilirsiniz. Bu tip kayıtlar sanırım en 500 tl'den başlıyor. Konuyu araştırmanızı öneririm..

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye203 yazı
Yapmanız gereken çevrenizden bir müzisyen bulmak. Bulacağınız bir müzisyen size geri kalan anlattığım bütün işleri yapmanıza yardımcı olur. Siz etrafınızdan araştırın, Eğer bulamazsanız size yardımcı olmaya çalışırım.
Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken sen hiç ol! Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı.Nasıl ki çömleği tutan dışında ki biçim değil içinde ki boşluk ise, insanı ayakta tutan da benlik zannı değil hiçlik bilincidir.

Üye143 yazı
Arkadaşlar,
tüm yorumlar için teşekkür ederim.
Perkusyon, aynen dediğin gibi çevremden bir müzisyen buldum ve onun yönlendirmesiyle birkaç malzeme aldım. Yaklaşık 2 haftadır studyoların 14 m2 olanını imal etmekteyim. Umarım birkaç güne kadar tamamlanacak.
Bu arada, studyo için aldığımız ekipmanı seçerken, ses sistemi olarak kiraya verilebilecek birşeyler seçmeye gayret ettik. Mixer, kabinler ve mikrofondan oluşan kısmını gece mekanlara kurup, sabah toplayıp alabileceğiz.
Tanıtım için de Facebook'da Zeus Müzik Stüdyosu ismiyle bir grup açtım. Eşe dosta ufak ufak duyuruyorum.
Şimdilik bir aksilik yok.

Teşekkürler

Üye450 yazı
Sayın zeus tasarım,

Bilmiyorum dükkanınızın wolk in i nasıl...Ancak ders konusu çok potansiyel..İnsan ilişkileri iyi,öğrencilerle çok sağlıklı diyaloglar kurabilecek iyi bir hoca bulursanız,helede gitar bağlama bir arada çalabiliyorsa mükemmel olur.
Perküsyon arkadaşın söylediğine ek olarak,şayet 3-5 kişilik gruplar oluşturup haftanın 2 günü 1 er saatten ayda 8 saat gibi bir paket hazırlar,ve grup oluşturursanız bence daha fazla öğrenciye ulaşırsınız..Böylelikle bu öğrencilere stüdyoyuda kiralayabilirisniz.Saati 30-40-50 tl gibi paraları ancak bu işi meslek edinecek müzik bölümüne hazırlanan öğrenciler vs verir yada çocuk çok farkında olacak da iyi bir hocayla iyi bir fiyatta da olsa ders alacak.
Tabi hocanız yetkin ise alanında,özel öğrencilerle özel sınıfları özel fiyatlarla oluşturabilir.
Şayet gücünüz var ise,Bir dijital piyano alıp bir stüdyoya koyarsanız hem piyano dersi verebilir,hemde bu stüdyoyu müzik bölümlerine öğrenci hazırlayan hocalara kiralayabilirsiniz.
Bu hocalar hem size öğrenci yönlendirir,hemde çapraz satış yapma konusunda olanak sağlar..
Cafe konusunda problemler olabilir o alan daha iyi değerlendirilebilir.Çünkü bu tarz işletmelerde bırakın ıcınde cafe tarzı bır yer bulundurmayı,2-3 tabure koydugunda enerjı dolu genclık problemler cıkarabılıyor..Zaten butcesı kısıtlı bır kesıme hıtap edeceksınız,oturup kalmazlar ıse :) bırde enerjı patlaması problemlere sebeb oluyor..Bunun yerıne cadde ustu yada wolk ın ı fena olmayan bır lokasyonda ıse dukkanınız enstruman satısı da yapabılırsınız..enstruman sattıgınıza ders de verır,ders verdıgınıze enstruman,kıtap dıger cesıtlı ekıpmanlar gıbı seyler satıp çapraz satışda yapabilirsiniz..
Çocuklar dükkanızda takılmaktan oradan girip çıkarkan görünmekten keyif alır,orada daha çok vakit geçirmek için alışveriş yapmak ister..3-5-10-20 Tl lik teldir,kelepçedir,marakasdır vs.dir ıvır zıvır bahanesi ile alışveriş için arkadaşları ile birlikte dükkanınıza gelir..

enstruman ısını cok cıddı dusunmenızı onerırım sayet dukkanız uygunsa,bu 3 ıs bırbırıne musterı ceker..Çok fazla bir maliyeti olmadığından emin olabilirsinz ilk etapta..%100 -%150 hatta bazen 200 kar marjı var..
Ben ayda 80 tl ye 8 saat ders aldıgım enstruman satısı yapan bır yerde gun geldı saatı 80 tl ye ders aldım..Bugun ne kotu 10-15 yıl oldu hala gıdıp gelıyorum o muzık evlerıne..Son 10 yıldır aynı dukkandan butun alısverısımı yaptıgım gıbı,kolu komsu es dostuda oraya gonderıyorum..Sadece ogrencılık zamanımda 6 kez gıtarımı degıstırdım buradan daha ıyısını alarak..Ne kotu her sene 3-5 kısıyı ders ıcın yonlendırıyorumdur..Benım gıbı senelerdır hala gıdıp gelen arada bır cay kahve ıcen bır suru kısı tanıyorum..Hala hocamı gıdıp orada gorebılıyorum..

Ben hem ders aldım,hemde ders verdım bur tarz birçok yerde..Ancak basarılı olanın,yanı para kazananın :) bu uzun surelı ılıskı surecını baslatan, ve hızmetı sunabılen oldugunu gordum..

Sayg...
... ... ...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bankacylyk-Finans
Üye143 yazı
Bitti... Sonunda studyo bitti ve baterisi dahil herşeyi hazırlandı. :)
Hakkaten ucundan bile olsa başlamak lazımmış, şimdi geri dönüp zorluklarla geçen o sürece bakıyorum da, hepsi çok eğlenceli geliyor. Darısı hepinizin başına dostlar. Umarım herşey dilediğiniz gibi olur.

Ben önümüzdeki haftaları ses kayıt yapma olayına ayırmayı planlıyorum. Tabi, studyonun tanıtımı hepsinden önceki iş.

Destek olan, bilgisini esirgemeyen tüm dostlara teşekkürler. Bodrum'a gelirseniz bize uğramayı ihmal etmeyin.

sevgiler

Yeni Üye78 yazı
inşallah çok başarılı olursun, değişik iş fikirlerinin hayata geçtiğini görmek beni gerçekten çok mutlu ediyor.

Reklamın önemini unutmamak lazım bu tür iş kollarında..

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Ticaret
Üye143 yazı
Bitti diyeli tam 6 ay olmuş. :) ne çabuk geçti zaman...
Studyo tamamlandıktan sonra hemen arkasına mastering room (kayıt aletlerinin bulunduğu ve studyoya pencere ile bakan bir oda) yaptık. onun başına da ses teknisyeni ve aynı zamanda gitarist bir arkadaş koyduk. Şimdi 2 müzisyenle yolumuza devam ediyoruz. Bu arada, Bodrum'da müzik yapmak isteyip de bir türlü imkan bulamayan birkaç insanı yanyana getirmeyi de başardık. Zeus Project ismiyle güzel bir rock grubu kurdular. Hemen her hafta prova yapıyorlar. Çok eğlenceli geçiyor prova günleri.
Liseden de birkaç öğrenci toplanıp rock grubu kurmuşlar, onlar da takılmaya başladı. Arasıra gelen küçük ve yeni müzik grupları da yok değil.
Aklında bir güfte olan veya biraz müzik mırıldanabilen hemen herkesin müziğini oluşturacak, altyapı hazırlayıp onlara şarkılarını kaydetme imkanı verecek bütün ekip ve ekipman hazır. Geçenlerde bir delikanlı gelip birkaç güftesini çıplak sesiyle mikrofona mırıldandı. 15 gün sonra tüm güfteleri besteleşmiş, kaydedilmiş ve iyi bir solist tarafından okunmuş olarak kendisine teslim edildi.
Şimdilerde profesyonel bir müzik grubunun çok kanallı hücum kayıt olayını deneyeceğiz.
Burada böyle bir mekan olduğunu duyan müzisyenler, enstrüman öğrettikleri öğrencilerini alıp studyoya gelmeye başladı.
Özetle, bu studyo müzikle uğraşan herkese iyi oldu.
Sıra geldi bundan para kazanmaya :)
Bu süreç boyunca aklı ve enerjisi ile destek olan herkese teşekkürler...

Üye195 yazı
@zeustasarim,

umarım başarılı olursunuz.Konuyu çoktan açmışsınız haliyle geç görmüş olduk. müzik stüdyolarının her geçen gün kapandığı bir gerçek. Bunun sebebi home studio olaylarının artması, maliyetlerinin düşmesi ve artık herkesin kendine evde stüdyo kurabilmesinin çoğalması gibi faktörlerden dolayı bana göre uzun vadede doğru bir karar olmamış. Ama söylediğiniz gibi stüdyo faaliyeti dışında başka faaliyetlerde yapıyorsanız özgün yaratıcı fikirlerle ilerlersiniz.Tekrar hayırlı olsun diyorum başarılar diliyorum.

Saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / BelirtilmediMeslek Yöneticilik
Üye143 yazı
Merak edenlere son haberler...
Studyo'nun müdavimleri oluşmaya başladı. 30 Ocak Pazar günü, en çok prova yapan grupların katılacağı bir organizasyon düzenlemeye karar verdik. Bu bir tanışma/çay partisi olacak ve müdavim gruplarımız ile Bodrum'da canlı performans yapacak müzisyen arayan mekan sahiplerinden birkaçını bir araya getireceğiz. Bakalım bu tanışma partisi iş arayan müzisyenlerimizin ve müzisyen arayan mekan sahiplerinin birbirini bulmasına yarayacak mı?
Bu gelişmelerin yanı sıra, www.zeusstudyo.com adresinde de studyonun ve Bodrum'lu müzisyenlerin tanıtımlarını yapmaya başladık. Site açılalı 24 saat oldu. Forum alanında değerli sohbetler olacağını umuyoruz.
Bugüne kadar destek olan herkese tekrar teşekkürler.

Üye203 yazı
sn.zeustasarim uzun zaman oldu bakmayalı. Tekrar hayırlı olsun. Vurmalı perküsyon grubu da lazım olursa eğer; http://hakanpercussion.blogspot.com adresine bakabilirsiniz, izmirde.

Yeni Üye26 yazı
Merhaba zeustasarim,
Bende sizin yaptıklarınızın aynısını İzmir'de yapmak istiyorum.Hala geçerli bir girişim alanı mı?Bir stüdyo kurarken gereken malzemeler,giderler nelerdir? gibi bir çok sorum var.Yardımcı olursanız sevinirim.Sizinle yakın iletişime geçmek isterim.Teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ö?retmen
Yeni Üye1 yazı
18 yılı yurtdışında olmak üzere, 40 yıldır tonmaister, aranjör, produktör, işletmeci ve Türkiye'deki müzik piyasasını iyi bilen biri olarak müzik ile iştigal ediyorum. Prova stüdyosu ve profesyonel produksiyon stüdyosu için bir kaç ufak tefek eksiklerin haricinde tüm ekipman, donanım ve bilgi birikimine sahibim. Bodrum'da bu alanda faliyet göstermek istiyorum. İlgilenenlerin aşağıdaki numaradan irtibata geçmelerini rica ederim.

Saygılarımla

rolly

0 535 969 55 47

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Müzik
Üye143 yazı
Uzun zaman oldu, ve son durumu paylaşmak istedim.
Bu bir anlamda ikinci iş olarak bir girişime başlamak isteyenlere de bir takım deneyimler aktaracaktır.
İyi haberler şunlar: Zeus Stüdyo hızlı bir gelişim gösterdi. Bulunduğumuz bölgede müzik ortamının canlanmasında büyük katkılarının olduğunu hem görüyor hem de duyuyoruz. Büyükçe bir müdavim topluluğumuz var ve özellikle müziğe yeni başlayan, parlamaya çalışan bireyler ve gruplarla yakın bağlantı halindeyiz.
Yeni grupların sahne deneyimlerini artırmak için düzenlediğimiz konserler, onların gelişmesi için düzenlediğimiz workshoplar sayesinde önemli bir bilinirlik yakaladık. Radyo programları, facebook ve youtube paylaşımlarımız ile müdavim gruplarımızın tanıtımlarına destek olurken aynı anda kendi markamızı da bilinir yapmayı başardık.
Kayıt teknolojimizi geliştirdik ve birkaç stüdyo albümü, single büyüklüğünde çalışmalar yaptık. Yaz aylarında seslendirme kayıtları için gelen ünlülere de hizmet verebiliyoruz.
Birçok markanın bayiliğini alarak bölgede ilk kez liste fiyatı üzerinden satış yapan müzik firması olduk. Rakiplerimiz de bizim gibi indirimli fiyatlardan satış yapmak zorunda kaldı.
Mekansal avantajlarımızı sonuna kadar kullandık ve artık sadece bir stüdyo olarak değil, bir çeşit müzik kulübü gibi, boş zamanların değerlendirilebileceği, buluşma noktası, çözüm noktası gibi imaj yaratmayı da başardık.
Sonuç: Bence başardık...

Şimdi kötü haber geliyor: :) Bu işe asıl işimin (mimarlığın) yanına ikinci iş olarak başlamanın dezavantajını yaşıyorum. Müzik işi o kadar çok zaman istemeye başladı ki, Mimarlık yapmaya zaman kalmıyor. Ya da tersi... Bu sebeple, kocaman bir marka haline getirdiğim bu işletmeyi devretmeye karar verdim. Onunla tüm gün ilgilenebilecek birilerinin olması lazım. Bugüne kadar olduğu gibi yeni fikirler, yeni bağlantılar kurmayı başarabilecek, girişimci, önce müşterisini düşünen birilerinin Zeus'u devam ettirmesi ve daha büyük bir marka haline getirmesi işten bile değil.
"Sen neden yapmıyorsun" dediğinizi duyar gibiyim. Mimarlıktan ayırabildğim zamanlarla bu kadar yapabiliyorum. Benim ilk göz ağrım mimarlıktır... İşime dönmem lazım. :)

Not: İkinci iş kuracak olanlara tavsiye; ilk işinizi bırakmayacaksanız ikinci işinizin çok başarılı olması durumunda ne yapacağınızı da planlayın bence. :)