Ana içeriğe geç

İş Tecrübeleri

Ticaret Hikayem. . .

BaşlatanDefectoRTarih06/05/2010 21:08:27Yorum28

İlk mesaj
Yeni Üye54 yazı
Merhabalar, sizlerle kısa ama ilginç ticaret hayatımı paylaşmak istedim...

Öncelikle size çocukluğumdan az biraz bahsedeceğim...

1984 doğumluyum

1990 yılında henüz ilk okula yeni başlamıştım, bir biglisayarım vardı, o dönemde ülkemizde çok az ev kullanıcısında bilgisayar vardı, ben babamdan günlük 500 lira harçlık alırdım. Bu para ile de bir gevrek bir de ayran alabiliyordum. okul döneminde ( henüz 1. sınıftayım ) okuldan arkadaşlarımı okul çıkışı evimize ***ürüyordum oyun oynatıyordum 1 saat 1000 lira idi, haftanın 3-4 günü bunu yapıyordum ve günde ortalama 4000 lira para kazanıyordum, yani babamın verdiğinin 8 katı, bu ilk okul 1. sınıf öğrencisi için güzel bir paraydı...

Yaz dönemlerinde ise kağıtlara çekiliş yazardım ve merdivenimize tüm oyuncaklarımı koyardım, çekilişte hepsi çıkıyor sloganı ile 250 liraya çekiliş çektiriyordum fakat sadece içine kırık oyuncaklarımı koyuyordum diğerleri cezbedici vitrin amaçlı idi, bu vesile ile kırık oyuncaklarımı değerlendirmiş oluyodum bundanda günde ortalama 1500 lira kazanıyordum...

Lise 1 de ise ( Ticaret lisesi okudum ) beyanname örnekleri doldurmayı öğrenicez, vergi dairesine gittim beyannameler aldım okul için deyince topluca almama izin verdiler...

okulda beyanname eklerini 1.000.000 liraya sattım ( yıl 1999 ) o gün tam 235 öğrenciye 1.000.000 liradan sattım, 1.000.000 harçlık alan bir öğrenci idim...

Ertesi gün bir öğrencinin bu beyannameleri 750.000 liraya verdiğini gördüm bende pazarını kırmak adına elimde kalanları 500.000 liradan sattım... 3. gün ise çocuğun pazarını temelli kırmak için elimde kalanları bedavaya verdim, nede olsa neredeyse 300.000.000 lira kazanmıştım ki bu 300 günlük harçlığıma bedeldi...

Yıl 2007 bir firmada çalışıyorum yaklaşık 1000 ytl lik alacağım var ve maaşımı vermiyorlar, paramı istediğimde işten çıkardılar, cebimde 150 lira para vardı...

O gün ne yapabilirim diye düşündüm, ya gidicem kız arkadaşımla gezip tozucam bir günde bu parayı bitircem yada bişiler yapıcam...
Bulunduğumuz yerde ( çalıştığım iş yeri bölgesinde ) 10.000 den fazla işletme bulunuyor ve bu bölgede bilgisayarcı yok diyebilirdim var olanlarıda neredeyse kimse bilmiyodu...

Bir ofis tutum 20 mt2 kirası 150 lira, dükkan sahibi ay sonuna kadar ( 15 gün ) kalmamı ilk kirayı gelecek ayın başında alacağını söyledi, bu işime geldi, cebimdeki 150 lira ile masa sandalye aldım, broşür bastırdım ve başladım o bölgede broşür dağıtmaya, işimi yapmanın 6. ayında 2 yaşında araba aldım kendime, 2008 de babamın geçmişte olduğu bir kefil olma durumundan dolayı arabamı ve birikmiş paramı oraya aktarmak durumunda kaldım, biraz moral bozukluğu olması ile beraber krizinde gelmesi sonumu getirdi....

2008 sonlarına doğru cebimde 2000 lira param vardı yine bişiler yapmak istiyordum, su sektörü dikkatimi çekti, araştırdım 2000 liraya ancak mahalle arasında evlere satacak yer açabilirdim o da zar zor, ana bayiilik istiyorum ama o da en az 150.000 gerekiyordu.

Ben ne yaptım... gazeteye ilan verdim, İzmir genelinde su bayilikleri verilecektir diye, başladılar aramaya, ( tabi bu süre içerisinde genel bütün firmaların koşullarını ve fiyatlarını bildiğim için ortalama bir rakam belirlemiştim kafamda ) su markamız henüz belli değil bir kaç firma ile görüşme halindeyiz fakat marka ne olursa olsun şartlar ve fiyatlar bunlardır dedim...

bu şekilde 30 yeni, 25 faal su bayiiliği topladım, ve bu sefer tekrar su bayiilerinin karşısına geçtim bakın benim 25 faal bayiim, 30 da yeni açacak bayiilerim var bunlardan şu kadar fire versek en az şu kadarı ile işe başlıcaz gibi bir done ile görüşmelere başladım, tabi böyle bir durumda daha önce yüzüme bakmayan fabrikalar bayiilik vermek için presodürleri yumuşattılar...

Ben su işine başladım işler güzel gitti, ama bu benim işim değildi, su sektörü, kısa süre sonra su sektörünü birine devrettim cebimden 2000 lira çıktı bunu kısa zamanda kat kat geri aldım...

Şimdi ise tekrar bakir bir bölgede bilgisayar yerimi açıyorum ve nasip ise bir internet projesi içerisine giriyorum, hedefim, bu bakir bölgede amaç adres belli olsun fakat para kazanma düşüncem internet projemde olucaktır...

Sizlerle paylaşmak istedim, siz büyüklerimin görüşleri ve fikirleri elbetteki benim için artı olarak haneme geçecektir.
Saygılar

Yerleşim Türkiye / İzmirMeslek Bilgisayar-Bilişim
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
28 yorum
Editör5590 yazı
Tebrik ederim. Keşke herkes bu tip hikayelerini paylaşsa da okusak....
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye54 yazı
Teşekkür ederim...

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye195 yazı

Valla bravo okurken büyük zevk aldım. ama müthiş bir girişimcilik ruhu var sende...

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Ynternet
Yeni Üye54 yazı
Teşekkür ediyorum, aslında babamın kamuda çalış ısrarlarına rağmen ticareti yapmak isteğim daha fazla olduğunu söylüyorum, amaç burda elbetteki para kazanmak olucak fakat öncesinde bu bir yaşam biçimi benim için...

Üye1359 yazı
Oyunu etik kurallara aykırı katı oynuyorsunuz ve sonunda mutlu değilsiniz. Kırık oyuncaklar, beyannameleri bedava verme hayali bir su firması vs vs İnternet projeniz de muhtemelen marketing ya da arkadaşlık sitesi vs tarzı hayal pazarlamaya yöneliktir.
Satılık Ziftin Olsun,

Selanik'ten Kel Gelir

Yerleşim Türkiye / ÖzelMeslek Di?er
Yeni Üye54 yazı
Tabi buda bir yorum, fakat özellikle de hayali su işine katılmıyorum, sonuçta kimseden işi yapmadan para almadım ya da kimseyi dolandırmadım, önemli olanda bu değil mi...

Teşekkürler

Yeni Üye54 yazı
Teşekkür ediyorum...

Üye405 yazı
bende 1999 dan beri iş piyasasındayım yaşımız aynı 1984 doğumluyum bende 1.sınıfta kart satardım vandamın kartları ve karete kitin kartlarını internette şimdi para bence internet sitesi kur kendine ne satarsan sat heryere satarsın 20 milyon müşteri var nette

Yerleşim Türkiye / EdirneMeslek Ticaret
Yeni Üye54 yazı
İnternet projemizde ürün satmayacağız, farklı bir proje olucak, adsense ile para kazanma düşüncesinde değiliz, bizimkisi biraz hizmet satmak gibi bişi olcak...

Yeni Üye96 yazı
küçük ken bende komşuların yumurtalarını çalıp bakkala satardım karşılığında çukalata bisküvi ve misket alırdım.O günler geldi aklıma :)))

Yerleşim Türkiye / ÇorluMeslek Ymalat
Üye113 yazı
Kucuk yaslarda bile insanin icinde ticaret ruhu oldumu , siz istemesenizde birseyleri yapiyorsunuz ve yapmissinizda.
Gelecek isinizde basarilar ve bol sanslar.
Ticaret, saygı duyulması gereken bir savaş gibidir Ana strateji doğruysa yapılacak sayısız taktik hata bile başarıyı engelleyemez
Robert E Wood

Bir malı, kusurunu söylemeden satmak, hiç kimseye helal olmaz Malın bu kusurunu bilene de, onu söylememek helal olmaz

Hadis-i Şerif

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye15 yazı
yürü be koçummm kim tutar seni ... :))

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Üye124 yazı
sizin yazdığnız ticari hihayeniz iyi güzelde o kadar etkiliyeci değil yalnız
BİLEM

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
Yeni Üye54 yazı
Herhangi bi etki sebebi ile yazmadımki, sadece paylaşmak istedim...

Yeni Üye8 yazı
cok ıyımıs ...
...........

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye65 yazı
Nette yapacagın hizmet sektörüne baglıysa nasıl bir iş gercekten merak ettim ,aklıma bazı işler geldi tabii ama,
neyse başarılarının devamını dilerim arkadaşım...
Zaman=para , para=parA
tijt is geld , geld is geld

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
Yeni Üye54 yazı
Teşekkür ederim...

Üye515 yazı
Merhabalar.
Yazınızı okudum gerçekten çok etkilendim.
Başarılı sayılabilecek bir girişimcilik tablosu.

Bence size ta en başından destek sağlayacak kaynak lazımmış.
Hep elinizdeki kısıtlı imkanları değerlendirmekle birşeyler yapmaya çalışmışsınız.

Bende çok benzer durumdayım aslında.
Kendi imkanlarım neyi elveriyorsa onları kullanarak kafayı çalıştırıp iş yapmaya çalışıyoruz.
Öyle babamızdan kalma kira geliri olan gayrimenkuller yok. Hazır kurulu işletmelere şirketlere varis olamıyoruz.

Ben ne diyorum biliyormusunuz:
Böyle imkansızlıklar içerisinde mucize yaratanların elinde,
eğer imkanlar olsaydı multi-multi mucizeler mi yaratırlardı
yoksa
diğer imkanlar içerisinde yüzüp te kendisi bir işe yaramayanlar gibi mi olurdu?

Saygılar.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Reklam
Yeni Üye54 yazı
Teşekkür ederim, fakat düşünüyorumda imkanlar olsaydı elbette ki bazı şeyler daha farklı olurdu ama yukarıda bi arkadaşın yazdığı gibi mutsuz falan değilim... Hayat güzel, ticaret daha bi güzel:)

Saygılar

Yeni Üye24 yazı
Daha çocuk yaşta ticaret oyunları geliştirip para kazanmış, mutlu olmuş birisiniz zaten , şu yaşınızda kuracağınız daha büyük girişimlerle daha sağlam paralar kazanabileceğinize inanıyorum . Ticaret insanın içinden gelen bir şeydir, sevmeye-yapmaya zorlanacağı bir şey değil.. ve siz de bunu kendiniz için yaşam biçimine dönüştürmüşsünüz ne güzel.. Başarılar diliyorum şimdiden, ve devam eden yeni ticaret hikayelerinizi paylaşmanızı bekliyorum...

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Serbest meslek
Yeni Üye54 yazı
Teşekkür ediyorum, dileğim bu yönde ve sizlerle güzellikleri paylaşmak olucaktır...

Saygılar

Üye300 yazı
Bir girişimcilik hikayesi gerçekten.. Teşekkürler... Ama oyuncakların kırıklarını vermeniz biraz kazıklamak olmuş :))
- Kendi işinin patronu/elemanı...
- Bilgi paylaştıkça çoğalır...
- Ticaret beceridir...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye133 yazı
bende 1984 doğumluyum çocuk yaşta tek ticari tecrübem muhtar seçimlerinde su satmak olmuştu ne kadar kazandığımı ble bilmiyorum tek hatırladığım şey bütün arkadaşlarımdan daha fazla kazanmış olmamdı. üniversitede 2 yıllık bitirdim dgs de konya selçuk iktisat kazandım ve 1 yıl okuduktan sonra atıldım 2007 yılında eve döndükten sonra babamın yardımıyla zonguldak ereğlide 6 ay çalıştım erdemir çelikte . daha sonra ailem evlenmemi istedi evlendim ama işten ayrılmıştım ne yapayım derken kardeşim qatar'a gitmek için bilet aldığını söyledi. olum sen gidiyon ben ne yapacağım peki dedim abi dedi gel sana bi kırtasiye açalım dedi. ama cepte inanın sadece 5 tl var. neyse babama durumu anlattık bize para ver dedik. bende yok ama size bir güzellik yapacağım dedi. neyse ertesi gün aradı beni ve olum kalk pendik teb bankası e5 şubesine git falan kişiyi gör dedi gittim bana 15000 tl kredi çıkartmış neyse imzalar atıldı seneter imzalandı elimde 15000 tl ve açayip korkuyorum . gerçi ödeyemesem babamın ödeyecek gücü vardı zaten o zaman parasıda varmış ama bizim ayakta durmamız için bize para veremek yerine bizi sorumluluk altına sokmak istemiş( tekrar bu davranaışından dolayı minnettarım ona.) neyse elimde para sözde kırtasiye açacam dedim. sonradan anladımki bu iş kurumsallıkta açacağım kırtasiye iş dünyasına hitap etmeli firmaları dolaşmaya başladım tabii elden düşme bir yerde devraldım. arkadaşlar ben azmettim 12 aylık borcumu 9 ayda ödedim. çok şükğr arabalarda aldım hatta yeni 2010 doblo aldım 3 ay önce kardeşimde yurt dışında geldi onuda yeni bir yerin başına kaymak üzereyim. yaşım 25 (aralık26 doğumluyum) yırtıcı iletişim gücü yüksek diksiyonu iyi ve ticareti çok seven biriyim . zamanında konikse çok takılmıştım arayış dönemlerimde şimdi tekrar rastladım hatta toptan işine başladım ilan bile verdim:-) umarım iyi şeyler yapmışımdır.
mert kırtasiye ve bilişim sistemleri

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye54 yazı
Tebrik ediyorum çok güzel, başarılarının devamı dileğiyle inşallah...

Üye450 yazı
1984 luler gunu olmus..

Bende 1984 luyum..2005 yılında muhasebe burosunda calısırken,borc verdıgı kısıden bır mukellefım ve aynı zamanda da arkadasımın babası alacagını alamadı..adam batmıs dukkanını kapatıyor,o da bakmıs dukkanda kumas var ne kadar eder demıs 7-8 bın tl eder demıs ve oda almıs caresız kumasları satarım dıye gelmıstı..

Meger adam dukkanı bosaltırken satılabılır kumasları satmıs,bunlar elınde patlayanlarmıs..Bırkac yere gıtmıs 5 bın tl alacagı vardı adamdan,en fazla 2 bın tl vermısler..
Nasıl yapalımda satalım pazarda yermı kıralayalım oylemı yapalım boylemı yapalım..Arkadasımla koylerde satalım dedık,ama koyludede para yok..Zeytın zamanı tamda,zeytın alırız dedık aldık bır terazı,cıktık yola..
Baktık zeytınyagı fabrıkası var zeytınyagı satıyor,gel dedım gıdelım buraya..Sorduk ne kadar kılosu vs..50 tl bırakıp varıl kıraladık,koyluye zeytın karsılıgında kumas saattık varıllere doldurup goturup fabrıkaya verdık ve 3200 tl para kazandık.. :)
İlk görünüşte o yaşta,daha once bu derecede tıcarı faalyette bulunmamıs bir genç için başarılı bir hikaye olabilir,bayağı bir gazlamışlardı helal olsun nerden akıl ettin,nasıl gittin adamları bagladın falan..
Bir buçuk haftamız gitti,tabiri caiz ise eşşek gibi çalıştık ...

Köy köy gezerken bız bır adam gorduk kotu bır mınıbusu var,ıcınde bır yılan akvaryumun ıcınde,cocuklara gosterıyor boynuna falan doluyor show ıcın..koydekı cocuklardan 1 tl alıyor delı gıbı kuyruk var.. :) Çocuklara 1 buyuklere 2 tl..Bız bıle o hengamede bastık 2 tl yı gırdık ıcerı.. :)
Biz 3 koy gıdıyoruz,adam arkamızda 1 koy gezerek takıp edıyor bızı..Keyfı yerınde..
Bir hesap yaptık,adamın bızım 10 da 1 emegımızle bızım kadar para kazanıyor :) Bırde arkadasla takıldık abı sat bunu bıze dıye..Gıdın ıstanbulda satılıyor surda 500 tl ye alırsınız dedı :)Çok moralımız bozulmustu..Vayy bee dedık zakayaa bak..mıllet nasıl para kazanıyor falan..Bırde tesellı buluyoruz,ulen bız sehırdeyız hadı verdık 2 tl gırdık bı cacık ta yok,ama koydekı adam tarlada hergun kovalıyor o yılanı :)

Malesef kımı zaman bır bardak sut ıcın bır ınek beslıyor,bazende bır bardak sutle bır ınek parası kazanıyorsun..Çalışan olarak 1 bardak sütle patronuna 1 inek kazandırabilir,kendınde 5 bardak süt içebilirsin,ama patron oldugunda bir ineğini, bir bardak süt yüzünden kaybedebilirsin..

Hersey enerjını nerede,neye,ne olarak harcadıgınla,bırazda sansınla alakalı..

İnsanın başarılıyım dediği,ben oldum dediği gün,bittiği günmüş...El elden,akıl akıldan üstünmüş..

Dıyecegım arkadaş su bayılıgı almak ıcın 150-200 bın tl gerektıgını,bu konuda bayağı araştırmalar yaptını solemıs,2000 tl ıle de mahalle arasında yer acarım demıs...

ücretsiz bayilik verip,kuruluş masraflarının bır kısmını,reklam masraflarını falan damacana su vererek karsılayan su firmaları var..Bununla birliktede 2000 tl ile mahellede su dagıtılacak kadar da olsa yer acılmaz..
Çocuk yaşta 1500 lira kazanayım diye (bir bardak süt için) kazıkladığın bir arkadaşından,yarın bir gün 2000 tl verip senetle su dağımıtı yapmak için (bir inek) iyi kötü bir araç alamayabilirsin,bir inek kazanayım derken elindeki 5 bardak sütüde kaybedebilirsin..

Okuyunca dayanamadım çokda uzun yazıyorum ama,çok uğraşıyorum ben bu işerle..Çok kafa yoruyorum..

İnsan hergün öğreniyor,olgunlaşıyor..Ben yukarıda anlattığım anıda ogün 1200 Tl kar ettim diyordum,bugün 5000 tlden zararı realize etmiş olduğuma inanıyorum..Bakalım inşallah stop loss dediğimiz,hatta belki birgün karı realize ettiğimiz günlerde gelecek...

Herkese sayg..

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bankacylyk-Finans