Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Majidi Mall

BaşlatanmeletiTarih08/03/2010 11:41:02Yorum5

İlk mesaj
Uzun zamandır forumu ziyaretçi olarak takip ediyordum, aktif olarak katılmayışımın sebebide hemen hemen kafamdaki fikirlerin çoğuyla ilgili zaten tartışmaların yürütülmesi.

İlk mesajımıda daha önce tartışılmamış bir konu üzerinde yazmak istedim.Kuzey Irak, Erbil'de bu isimde alışveriş merkezi açıldığını ve içerisindeki çoğu firmanın türk firması olduğunu gazetelerden öğrendim.Benim sormak istediğim orada alışveriş merkezi içerisinde de Türkiye'de olduğu gibi herşey dolmuş durumda mı yoksa gıda üzerine uluslararası firmaların franchisingi alınıp hala iş yapılabilir mi ? Bahsettiğim firmalar McDonalds,Häagen-Dazs,Pizza Hut gibi uluslararası namı olan işletmeler.Bunlar bu alışveriş merkezinde sizce iş yapar mı ? Yoksa hiç bir markanın bayiliğini almadan sıradan bir isimle fastfood dükkanı açmak mı mantıklı ? Irak'da T.C vatandaşı olan bir kişinin gıda üzerine dükkan açmasının ne gibi şartları var ?

Benim malesef şuan için gidip,görüp, inceleme şansım yok bir firmada maaşlı olarak çalıştığımdan ötürü.Ancak iş biraz daha ciddiye binerse gidip yerindede inceleyebilirim bir kaç günlüğüne.

Ayrıca son sorum Erbil'de en yaygın dil Kurmanci lehçesi mi yoksa diğer lehçeler mi ? Yani müşteri gelse hizmet hangi lehçe ile olacak ? İngilizce bilinen dillerden birimi bu arada en azından ticari faaliyetle uğraşan kişiler arasında bunu da merak ediyorum.

Düşüncelerinizi merak ediyorum..

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Serbest meslek
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
5 yorum
son sorunuza cevap vereyim erbilde yani kuzey rakta (kurdistan) da lehce kurmanca değil ama kurmanca yani turkıyedekı kurtçede ile de rahatlıkla da anlaşılabılır dıye duşunuyorum
Ey sıkıntı şiddetlen nasıl olsa biteceksin (hz muhammed s.a.v)

Yerleşim Türkiye / BatmanMeslek Ö?renci
türk firmaları yoğunluktaysa yöresel yemeklerin bulunduğu bir restuarant açabilirsin. mc donalds gibi firmalar ıraklıların (amerika,israil) firmalara tepkileri olabilir. şimdiden başarılar

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Muhasebe

Bir tanıdığım beyaz eşya devlerinden birinin Irak disb almış. Oraya dükkan açma gereği duymadan ıraktan teklifler geldi ve bir firma ile anlaştı. O disb hakkını başkasına kiraya verdi ve şuanda Irak'tan aylık yüklü bir kira alıyor. Irak pazarında tutunabilecek firmaların disb. alarakta kar edilebilir. Gıda işi için birşey diyemem ama damak zevkimiz çok yakın ama zaten bizdeki gıda sektörü oraların insanlarının elinde onun için bana orada gıda işi yapmak riskli gibi geldi bana teknolojiye düşkün Doğu insanı bu yönde yatırım daha iyi olabilir...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - batmnli
son sorunuza cevap vereyim erbilde yani kuzey rakta (kurdistan) da lehce kurmanca değil ama kurmanca yani turkıyedekı kurtçede ile de rahatlıkla da anlaşılabılır dıye duşunuyorum

Ben Almanyadayken Kahramanmaras/ Pazarcikli bir tanidikla oturuyorduk bankta, Irakli yasli bir adam geldi oturdu yanimiza ikisi birbirinin konustugundan hicbirsey anlamadi sonra Irakli kalkti gitti bizim Pazarciklida buna siir yazmisti Irakli moruk ne dedigi belli degil falan diye arkasindan :-) Boyle birseye tanik oldugum icin sormak istedim ama sanirim Turkiye kurtcesinin orada gecerliligi yok.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Serbest meslek
meleti kardeşim ben kürdüm kurmançca konuşuyorum ve onları anlyıorumonlarda beni anlyıor yinede sen bilirisn
Ey sıkıntı şiddetlen nasıl olsa biteceksin (hz muhammed s.a.v)

Yerleşim Türkiye / BatmanMeslek Ö?renci