s.a.
Öncelikle hayırlı olsun karar vermişsin. Bu işin yarısını yapmışsın demektir.
Beni dinlersen öncelikle çevreni çok iyi araştır hangi meslek kolları var. Ne alınıp satılıyor. Kesinlikle karar verdiğin mesleğin ustalarından fikir al. Ayıp olur deme. Kendini bilen kişi sana yardım eder. Bunları bir deftere not tut. Bir ay sonra notlarını okursun fikir verir.
Bana sorarsan?
Sen herkesin yaptığını işi değil onların sektörünün yapmadığı işi bulmalısın. Başarı için farklı olmak şart.
Bunun şöyle açıklayayım.
Adam manav. Hep portakal elma armut satıyor. Ama burada yetişebilecek burada olmayan (tamamen yerli yetişen) ithal meyve satmıyor. Kışın erik kışın kiraz satmıyor. ( ya kışın bu meyvelerde olur mu dersen olduranı, yetiştireni bulmalısın. )
Yani sen herkesin yaptığını değil yapmadığı işi araştırmanı öneririm.
Bu tür işler her sektörde mutlak vardır.
Ama kesinlikle ithal ürünlere yönelme. (yerli mallara sahip çık)
Sen burada kendi ülkemizde üretilen ürünleri direk üreticiden peşin almalısın.
Bizim ülkemizde yetişebilecek her türlü meşru olan ürünü al sat hem de birilerine vesile olursun.
Bir de işinde kesinlikle hile yapma zararda etsen sözünde dur. Bu işin temel taşıdır.
İşte başarılı olursan da gelecekte sende başkalarına yardım edersin.
Ortak alacaksan.Çok dikkatli olman lazım. Yani yanlış bir karar senin başlamadan bitirir. Bu devirde herkese de çok güvenme. Güvendiğin adamada her zaman kolla.
Birde sakın ha. Hiçbir işi küçümseme bizim büyüklerimiz ( Eski sultan hamam esnafları ) ustalarımızın bize nasihati. Evladım hiçbir işi küçümseme bakarsın küçümsediğin işlerden büyük işler çıkar derlerdi.
Kimseyi de küçük görme bakarsın o küçük gördüğün hakir gördüğün kişi bir gün çok büyük noktalara gelir bu seferde sende mahcup olursun.
Eski kurtlar bir hikâye anlatırlar derler ki.
Adamın 2 tane tezgâhtarı varmış. Birisinin maaşı daha fazlaymış az maaş alan diğerini kıskanırmış. Bir gün patron ikisini de çağırmış demiş ki gidin bakın limana bir gemi gelmiş nedir ne değildir araştırın gelin.
İki tezgâhtar ayrı ayrı gidip gemiyi incelemiş az maaş alan gelmiş demiş ki limana gelen yolcu gemisiymiş gemiyle birçok turist gelmiş demiş.
İkinci tezgâhtar gitmiş sormuş soruşturmuş bu gemi ne için geldi. Demişler ki yolcu gemisi ama bazı turistlerde muhtelif ürün mal var. Bu tezgâhtarda patronu namına bunları satın almış ***ürmüş şehirdeki dükkânlarda bu ürünleri satmış gelmiş patronuna durumu aynen izah etmiş ettiği yaptığı kazancını patronuna uzatmış
Patronu da diğer tezgâhtara dönerek anladın mı aranızdaki farkı demiş.
Hikâyedeki inceliği anladın mı?
Mesele her işte uyanık olup inceliği görebilmek yakalayabilmek.
Unutma her zaman her yerde doğruluktan şaşma.
Eski osmanlı geleneğidir.
Ustalar çıraklarına zamanı geldiğinde kuşak takar onlarada kalfa ve ustalık vererek onların önlerini açarmış.
Kimbilir belkide devir o zamandır. Haydi rastgele ama zamanı geldiğinde sende birilerine vesile ol ve önlerini aç.
Haa. bende 1974 den beri çırağım usta olamadım daha.
Haydi, Allah cc rast getire