Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Basit Usülde S. Muhasebeci Her Ay Para Alır Mı?

Başlatanavatar5Tarih25/02/2010 14:54:46Yorum19

İlk mesaj
Yeni Üye34 yazı
Basit usule tabi bir işyeri açtığımda açılış işlemleri dısında serbest muhasebeci benden her ay para talep edermi,yani normal koşullarda her ay para alırlarmı bunu sormamın nedeni basit usulde bildiğim kadarıyla sadece şubat ayında bir kez beyanname verılıyor bunun için her ay ücret alırlarmı bizden.Sitenizdeki bu konuya hakim kişiler sayesınde bilgilenmek istiyorum.Bilinçli olmakta fayda var.Saygılar.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
19 yorum
Yeni Üye96 yazı
avatar bu konu hakkında bende bir yazı yazdım bu şekilde sorusu olan bilgisiz bir sürü arkadaşımız var.
fakat muhasebeci arkadaşlardan çıt yok.
Benim bildiğim kadarıyla hatta bugün sordum 25 tl gibi bir miktar para alınıyor her ay

Yerleşim Türkiye / ÇorluMeslek Ymalat
Yeni Üye96 yazı
Basit usul vergi nedir?muhasebeci nekadar alır?hangi evraklar gerekli?toplamda ne kadar para harcanır?
Bu şekilde kaçtane daha başlık olacak bu konuyu bir defada ele alacak muhasebeci arkadaş yok mu?

Yeni Üye77 yazı

Sayın avatar bey
benim eşim de basit usulden vergi mükellefi.arkadaşlarında söylediği gibi şubat ayında vergi levhanızı işletip yıllık verginizi de ödersiniz. Bu vergiyide dilerseniz iki taksittede ödeyebilirsiniz.bu işlemler için herhangi bir muhasebeciye defter tutturmanıza ve para ödemenize gerek yoktur.çünkü yıl boyu yapılan bir işlem yok.
İnanmak başarmanın yarısıdır..!

Yerleşim Türkiye / Kahramanmara?Meslek Emekli
Yeni Üye96 yazı
BU GÜN GÖRÜŞTÜĞÜM MUHASEBECİ ARKADAŞLARDAN ÖĞRENDİĞİM VE ANLADIĞIM KADARIYLA
ÖNCELİKLE ŞUNU BELİRTMEK İSTERİM İLK BAĞKURA GEÇMEK İSTEYEN VE ESNAFLIĞI İLK DEFA YAPACAK ARKADAŞLAR İÇİN ÇOK ZOR BİR BAŞLANGIÇ MUHASEBECİ ANLATIYO SEN MÖN MÖN BAKIYON
SORU SORDUK ÇA BİR ŞEYLER KAVRAMAYA BAŞLIYON. BENİM ANLADIĞIM KADARIYLA MADDELİYELİM
1- NE İŞ YAPACAĞINI BELİRLEDİKTEN SONRA KİRA OLARAK TUTACAĞIN YERİ BELİRLİYOSUN.
ÖN CE BİR MUHASEBECİYE GİDİYOSUN :))ARZU HANIM KONUYU BİLİR.FİKİR DANIŞIYOSUN.
BURASI ÖNEMLİ DÜKKANI AÇMADAN ÖNCE MUHAKKAK BELEDİYEYE GİDİLMELİ VE ORADA BEN ŞU ADRESTE ŞU İŞİ YAPMAK İSTİYORUM AGA DİYOSUN YETKİLİYE NE TÜR EVRAKLAR GEREKLİ VE ŞARTLARINIZ NELERDİR DİYE SORUYOSUN İŞLETME RUHSATINI ALMAK İÇİN.ODA BAŞLIYOR ANLATMAYA. YAZILI OLARAK ALIN Kİ AKLINIZDA KALMAZ İLK DEFA YAPACAĞINIZ BİR İŞİN EVRAKSAN TAKİBİNİ YAPMAK ÇOK ZOR.DAHA BİR SÜRÜ EVRAK 3 DÖRT DEFA HAZIRLANACAK.(GENELDE AYNI EVRAKLAR HAZIRLANIYO SONRA SİZ KURUM KURUM GEZİYONUZ)
DÜKKANI BELEDİYENİN ŞARTLARINA GÖRE HAZIRLAYIN Kİ AÇILIŞTAN SONRA RUHSAT İÇİN ÇOOOOK TIRMALARSINIZ.AKLININ Bİ KÖŞESİNE YAZ AGAAA.
2-BASİT USUL VERGİ İÇİN KİRAYCIYLA SENELİK 3 BİN TELEYİ GEÇMEYECEK ŞEKİLDE KİRA SÖZLEŞMESİ YAPIYORSUNUZ.ALACAĞINIZ MAL 60 BİN TL Yİ GEÇMEYECEK SENELİK SATACAĞINIZ MALDA 90 BİN TL Yİ GEÇMEYECEK DAHA FAZLA DETAYI GİB.GOW.TR DEN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.
3-MUHTARLIĞA GİDİYONUZ 1-İKAMETGAH 2-VUKATLI NÜFÜS KAYIT ÖRNEĞİ ALIYONUZ.
4-İMZA BEYARNAMESİ(NOTERDEN)KİRA SÖZLEŞMESİ VENUFUS CÜZDAN FOTOKOPİSİNİ ÇIKARTIYON KONUN BUNDAN SONRASINA TAM HAKİM DEĞİLİM AMA BU EVRAKLAR ÖNCELİKLE HAZIRLANACAK VE MUHASEBECİYE GİDİLMELİ VE KONUYA HAKİM OLUNMALI
5-ESNAF VE SANATKARLAR ODASINA ÜYE OLUNACAK NEKADAR PARA GEREKLİ HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ BİLMİYORUM?
BUNDAN SONRA DÜKKAN HAZIRSA BELEDİYEDE GELİP GÖRDÜKTEN SONRA RUHSAT VE VERGİ LEVHANI ALIP ASARSIN. HAYDİ HAYIRLI İŞLERRRR AGAAA
YANLIŞIM VE EKSİK BİR KONU VAR İSE LÜTFEN BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR TAMAM LASIN.

Yeni Üye34 yazı
peki sayın edige 46 ;
bende mantıken dediğinize katılıyorum çok dogru ancak
bu vergiyi nasıl hesaplıcaz yada hesaplatıcaz.
siz odaya kayıtlımısınız onlarmı tutuyor muhasebenizi.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye28 yazı
Basit Usulde Ticari Kazancın Tespiti

Basit usulde ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farktır. Bu fark, faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ve hasılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanacaktır.

Kazancın bu şekilde tespiti sırasında emtia ticareti ile uğraşanlarca;

- Hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hasılata,

- Hesap dönemi başındaki emtia mevcudunun değeri giderlere,

ilave edilecektir.

Ancak, kullanılan sabit kıymetler gider yazılmayacak ve üzerlerinden amortisman hesaplanmayacaktır. Kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin defter tutma yükümlülükleri bulunmamaktadır. Bu mükellefler, kazancın tespiti ve Vergi Usul Kanununun defter tutma hükümleri hariç, bildirme, vesikalar, muhafaza, ibraz diğer ödevler ceza hükümleri ile bu Kanun ve diğer kanunlarda yer alan ikinci sınıf tüccarlar hakkındaki hükümlere tabidirler.

boğaziçi

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
Yeni Üye28 yazı
• Basit Usule Tabi Mükellefler İçin Beyanname Verilme Zamanı ve Beyannamenin Nereye Verileceği

Ø Gelirin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret olması halinde, 2009 yılı kazançlarına ilişkin beyanname 2010 yılı ŞUBAT ayının onbeşinci günü akşamına kadar verilecektir.

Ø Basit usulde tespit edilen ticari kazanç yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde, yıllık beyanname 2010 yılı MART ayının onbeşinci günü akşamına kadar verilecektir.

Ø Beyanname, kayıtlı bulunulan vergi dairesine verilecektir.

Ø Beyanname elden verilebileceği gibi posta ile de gönderilebilecektir.

Ø Beyanname taahhütlü olarak posta ile gönderildiğinde, postaya veriliş tarihi beyannamenin verildiği tarih olarak kabul edilecektir.

Ø Beyanname normal (adi) posta ile gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarih beyannamenin verildiği tarih olarak kabul edilecektir.

Ø Tam otomasyona geçen vergi dairesi mükelleflerinden Maliye Bakanlığı’nca belirlenen şartları taşıyanlar, beyannamelerini elektronik ortamda da gönderebilirler.

Basit Usul Mükellefiyette Kayıtların Tutulması

• Basit usule tabi mükelleflerin kayıtları, bağlı oldukları oda veya birlikler bünyesinde kurulan muhasebe bürolarında tutulmaktadır. Bu bürolarda 3568 sayılı Kanuna göre yetki almış yeterli sayıda meslek mensubunun çalıştırılması zorunludur.

• İsteyen mükellefler, kayıtlarını hiçbir izne gerek olmadan kendileri de tutabilmektedir. Bu takdirde, vergilendirme ile ilgili ödevlerin tamamı kendilerince yerine getirilecektir. İsteyen mükellefler ise kayıtlarını meslek mensubuna da tutturabilirler.

• Mükellefler, satış ve hizmetleri için düzenledikleri hasılat belgelerini bir zarfta, faaliyetleri ile ilgili olarak mal ve hizmet alışları ile giderleri için aldıkları gider belgelerini başka bir zarfta toplayıp saklayacaklardır. Kayıtları odalarda tutulan mükellefler ise her aya ait zarfları izleyen ayın 10’una kadar kaydının tutulduğu büroya teslim edeceklerdir.

• Mükelleflerden zarf içinde alınan belgeler bürolarda işletme hesabı defterinin gelir ve gider sayfalarındaki işlem başlıkları esas alınarak bilgisayar ortamına aktarılacaktır. Bu belgeler cari yıl sonuna kadar bürolarda saklanacaktır
boğaziçi

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
Yeni Üye95 yazı
Sayın derhunter ,

Diğer konu başlığında bana birhayli dokundurmuşsunuz ama buraya yazan arkadaşlar da benim verdiğim linkteki bilgileri anlatmışlar.Şaka bir tarafa eksik ve yanıltıcı bilgi vermemek için linkten bütün bilgileri görmenizi istemiştim.Bir dahaki sefere daha fazla yardımcı olmaya çalışacağım.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Muhasebe
Yeni Üye34 yazı
yazınızdan cıkardıgım sonuclardan biri şu:
eğer elınden gelıyorsa basit usul mükellefi kendi beyannamesını kendı doldurup
gelir ve gider belgelerini ayrı bır zarfta toplayıp o yılın subat ayının 10 una kadar baglı oldugu vergı dairesine elden (en iyisi ve garantisi) verebilir.
buda demek oluyorki eger yeterlı bılgısı varsa kendı dahı tutabılır kaydını.
yok tutmam yada tutamam derse mesela bır muhasebecıye gıdıp subat ayında gelır ve gider belgelerını verır kaça anlaşırsa beyannameyı doldurtup verır vergı dairesine.
bu yazdıgımda bir yanlışlık varsa uzman bir arkadaş yanlışlıkları belirtsin lutfen yoksada teyit etsin ki anlaşılsın konu.
saygılar.
bırde yukardaki bilgilerin kaynak linki nedir acaba.linki verırsenız bir çıktı alıp saklamak isterim.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye96 yazı
BU BEYANNAMEYİ KENDİ HAZIRLAYAN BİR ARKADAŞ VARMI.
VARSA LÜTFEN BİR FOTO KOPİSİNİ ÇEKSİN VE BURADA YAYINLASIN.
AVATAR SANIRIM BAYABİ İLERLEME KAYDETTİK ARZU HANIMIN SAYESİNDE :)))
DİĞER MUHASEBECİ ARKADAŞLARDA YAZMAYA BAŞLADI.
bosphorus1907 YAZILARIN İÇİN TEŞEKKÜRLER ARZU HANIM LİNK VERMİŞTİ YİNEDE EMEĞİNE SAĞLIK.
BEN BİR FAST FOOD DÜKKANI AÇMAK İSTİYORUM BASİT USULDE AÇABİLİRMİYİM LOKANTA VE BENZERİ YERLER TABİ DEĞİLDİR DİYOR.BU RADA ŞÜPHEYE DÜŞTÜM YARDIMCI OLURMUSUNUZ.
ARKADAŞ SEN BASİT USULDE VERGİYE TABİ OLMAK İÇİN ÖNGÖRÜLEN ŞARTLARI YERİNE KETİRİR İSEN FAST FOOD AÇABİLİRSİN VEYA AÇAMAZSIN DİYE BİLECEK BİR MUHASEBECİ ARKADAŞ VEYA BU KONUDA BİLGİSİ OLAN BİRİ YOK MU YAHUUUUUUU.

Yeni Üye95 yazı
Tabi ki kendileri hesaplarını tutup vergi dairelerine beyanda bulunabilirler.

Muhasebeci ile anlaşanların yanılmıyorsam mali yıl başında muhasebecileriyle sözleşme imzalamaları gerekmektedir.Yani bu işi Şubat'a bırakamazlar.Çünkü muhasebeciler yaptıkları sözleşmeleri belli bir tarihte vergi dairesine bildirmek zorundalar.Ama muhasebeciyle Şubat ayında anlaşıp , hesaplarını yaptırıp sanki muhasebecisi yokmuş gibi kendileri beyanname de verebilirler.Bu tamamen muhasebeciyle aralarındaki anlaşmaya bağlı.

Basit Usul ile ilgili istediğiniz link http://gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/yayinlar/basitusul2010.pdf

KOBİ lerle ilgili yükümlülükleri iş yeri , açma adres değişikliği,iş yeri kapama gibi bilgileri içermekte olan bu dökümana da bakmanızı öneririm.İşinize yaraması dileğiyle. http://gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/yayinlar/kobi.pdf

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Muhasebe
Yeni Üye96 yazı
AYRICA ŞUNUDA ATLAMAYALIM BASİT USULDE VERGİ 2 EŞİT TAKSİT İLE ÖDENEBİLİYOR
1.TAKSİT ŞUBAT AYI SONU 2. TAKSİT HAZİRAN AYI SONUNA KADAR.
BU GİDİŞLE MUHASEBECİ OLUP SERBEST TAKILACAZ YA :))

Yeni Üye96 yazı
Teşekkürler Arzu hanım bizim için araştırmış sunumunuzu yapmışsınız emeğinize sağlık.
Ben birşey anlamadım :)) bu nu dolu olarak görmem ve birinin anlatması gerek çok karışık geldi bana.

Yeni Üye96 yazı
evet yanlış yeri okumuşum.bilgi için tşk.
Sabit giderler gösterilemez diyor.(kira,bağkur,işçi gideri para tutan şeyler bunlar) peki gider olarak ne gösterilebilir.

Yeni Üye96 yazı
Açma Ruhsat Şefliği
İşyeri açma ruhsatı almak için belediyemize müracaat eden Şahıslardan istenen genel belgeler

Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah senedi. (muhtarlık tasdikli)
2 Adet fotoğraf
Kiralıksa kira mukavelesi aslı veya noter tasdikli sureti.
Vergi levhası fotokopisi.
Esnaf odası kaydı fotokopisi.
Ustalık belgesi meslek dalına göre
Sigorta veya bağkur belgesi.
Çöp konteynır alınacak ve faturası.
İşyerinde su varsa su abone no.
Aynı adrese daha önce verilmiş Açma ruhsatı varsa Belediyeye geri iade edilecek.
İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek.
Emniyete kimlik bidiriminde bulunduğuna dair kimlik bidirimi belgesi fotokopisi.