Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Basit Usul Vergi

BaşlatanderhunterTarih22/02/2010 16:08:00Yorum12

İlk mesaj
Yeni Üye96 yazı
Arkadaşlar bir fast food dükkanı açmak istediğimi takip edenler bilir.çok fazla masraf yapmadan ufak biryerde bu işe girmek istiyorum kirası da az olacak basit usul vergiden yararlana bilirmiyim nedir bunun prosedürü yıllk geliri ne olmalı yıllık kira masrafı ne olmalı başka ne tür bir özelliği var muhasebeci şartmı?bilgisi olan arkadaşlar yazsın lütfen.

Yerleşim Türkiye / ÇorluMeslek İmalat
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
Yeni Üye96 yazı
KİMSEDEN TIKYOK KİMSENİN BU KONU HAKKINDA BİLGİSİ YOK DEMEK

Yerleşim Türkiye / ÇorluMeslek Ymalat
Yeni Üye96 yazı

İlginizden dolayı Teşekkür ederim arzu hanım.Yanlız burada aklıma takılan bir soru var
eğer bilginiz var ise yardımcı olurmusunuz. lokanta gibi yerler basit usule tabi değildir diyor
yanlış anlamadıysam sorum şu net konuşayım peki fast food basit usul vergiye tabi midir?(diğer şartları yerine getirir isek)
Burada bir çok muhasebeci arkadaş var neden bu konular hakkında bizleri bilgilendirmiyorlar.
Bir işletmenin açılması hakkında bilgi vermiyorlar aramızda bir sürü benimgibi birşeyler yapmak
isteyipte yol yordam bilmeyen arkadaşlar var sürekli araştırma içerisindeler.
Bir muhasebeci arkadaş çıkıpta bir konu başlığı altında bu tür konuları toparlayıp neden bir sunum yapmıyor bizlere.Bir işyeri nasıl açılır Vergi levhası nasıl alınır Belediyeden ruhsat nasıl alınır Basit usul vergi nedir
Faydaları nelerdir evraksal işlemler kaç gün sürer nekadar para harcanır.

Yeni Üye95 yazı
Ben de muhasebeciyim.Mali İşler Md olarak bir şirkette çalışıyorum.Serbest çalışan muhasebeci arkadaşlara hak vermek gerekir çünkü onlar hizmetlerini pazarlıyorlar.Bu bilgileri herkese bedava vermelerini beklemek marketlerin bedava mal dağıtmasına benzemez mi , ki bunu kimseden bekleyemeyiz.
Ben şirketler muhasebesinde uzman olduğum ve basit usulle ilgili çok genel bilgim olduğundan ,sizi hatalı yönlendirmemek için sadece nereden bilgi alabileceğinizi söyleyebilirim.Eğer bir muhasebeciye danışmak istemiyorsanız vergi dairelerine gidip danışabilirsiniz.
Kobiler için bir rehbere aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.Sanırım son sorduklarınıza cevap olacaktır.

http://www.gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/yayinlar/kobi.pdf

Ayrıca bu adreste de neredeyse vergiyle ilgili herşeyi bulabilirsiniz.

http://www.gib.gov.tr/index.php?id=118

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Muhasebe
Yeni Üye96 yazı
BENİM DEMEK İSTEDİĞİMİ SİZ ANLAMADINIZ SANIRIM MUHASEBECİLER DANIŞMA PARASIDAMI ALIYOR.
BİR İŞİN NASIL YAPILACAĞINI SORDUĞUMUZDA BİZDEN ÖNCE PARAMI TALEP EDİYORLAR.
BEN BURADA İŞİN NASIL YAPILACAĞI HAKKINDA BİLGİ ALDIKTAN SONRA EĞER BU İŞİ YAPMAYA KARAR VERİRSEM TABİKİ BİR MUHABECİYLE GÖRÜŞÜP EVRAKSAL İŞLEMLERİ YAPMASI KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLARIM.
BENİM AMACIM ÖNCE BİR ÖNBİLGİ SAHİBİ OLMAK BURASI BİR PAYLAŞIM SİTESİ DEĞİLMİ ARZU HANIM

Yeni Üye95 yazı
Ne demek istediğinizi tabi ki anlıyorum.Ama sorun bilgi edinmekse Gelir İdaresinin sitesinde (yayınladığım linklerde) birçok KOBİ nin istediği bilgiler toplu olarak mevcut.

Burası tabi ki bir paylaşım sitesi ve ben de bir muhasebeci olarak bilgilerimi paylaştım.Umarım yararlı olmuştur.
Sormak istediğiniz ekstra birşey varsa sorunuz lütfen elimden geldiği kadar açıklama yapmaya çalışırım.

Yeni Üye96 yazı
TEŞEKKÜR EDERİM ARZU HANIM GERÇEKTEN ÇOK YARDIMCI OLDUNUZ.
BUGÜN İKİ MUHASEBİCİ ARKADAŞLA GÖRÜŞTÜM YÜZ YÜZE BASİT USUL VERGİ KONUSUNDA PEK FAZLA BİLGİLERİ YOK GENELDE DEFTERE TABİ VERGİLENDİRME İLE UĞRAŞIYORLAR. ASLINDA SORMAM GEREKEN SORULAR VAR FAKAT BURADA MUHASEBECİ ARKADAŞLARIN İŞLERİNİ BOZMAK İSTEMEM:)))
MSN adresimden görüşe bilirmiyiz derhunter@mynet.com(MSN) yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.

Yeni Üye96 yazı
BU GÜN GÖRÜŞTÜĞÜM MUHASEBECİ ARKADAŞLARDAN ÖĞRENDİĞİM VE ANLADIĞIM KADARIYLA
ÖNCELİKLE ŞUNU BELİRTMEK İSTERİM İLK BAĞKURA GEÇMEK İSTEYEN VE ESNAFLIĞI İLK DEFA YAPACAK ARKADAŞLAR İÇİN ÇOK ZOR BİR BAŞLANGIÇ MUHASEBECİ ANLATIYO SEN MÖN MÖN BAKIYON
SORU SORDUK ÇA BİR ŞEYLER KAVRAMAYA BAŞLIYON. BENİM ANLADIĞIM KADARIYLA MADDELİYELİM
1- NE İŞ YAPACAĞINI BELİRLEDİKTEN SONRA KİRA OLARAK TUTACAĞIN YERİ BELİRLİYOSUN.
ÖN CE BİR MUHASEBECİYE GİDİYOSUN :))ARZU HANIM KONUYU BİLİR.FİKİR DANIŞIYOSUN.
BURASI ÖNEMLİ DÜKKANI AÇMADAN ÖNCE MUHAKKAK BELEDİYEYE GİDİLMELİ VE ORADA BEN ŞU ADRESTE ŞU İŞİ YAPMAK İSTİYORUM AGA DİYOSUN YETKİLİYE NE TÜR EVRAKLAR GEREKLİ VE ŞARTLARINIZ NELERDİR DİYE SORUYOSUN İŞLETME RUHSATINI ALMAK İÇİN.ODA BAŞLIYOR ANLATMAYA. YAZILI OLARAK ALIN Kİ AKLINIZDA KALMAZ İLK DEFA YAPACAĞINIZ BİR İŞİN EVRAKSAN TAKİBİNİ YAPMAK ÇOK ZOR.DAHA BİR SÜRÜ EVRAK 3 DÖRT DEFA HAZIRLANACAK.(GENELDE AYNI EVRAKLAR HAZIRLANIYO SONRA SİZ KURUM KURUM GEZİYONUZ)
DÜKKANI BELEDİYENİN ŞARTLARINA GÖRE HAZIRLAYIN Kİ AÇILIŞTAN SONRA RUHSAT İÇİN ÇOOOOK TIRMALARSINIZ.AKLININ Bİ KÖŞESİNE YAZ AGAAA.
2-BASİT USUL VERGİ İÇİN KİRAYCIYLA SENELİK 3 BİN TELEYİ GEÇMEYECEK ŞEKİLDE KİRA SÖZLEŞMESİ YAPIYORSUNUZ.ALACAĞINIZ MAL 60 BİN TL Yİ GEÇMEYECEK SENELİK SATACAĞINIZ MALDA 90 BİN TL Yİ GEÇMEYECEK DAHA FAZLA DETAYI GİB.GOW.TR DEN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ.
3-MUHTARLIĞA GİDİYONUZ 1-İKAMETGAH 2-VUKATLI NÜFÜS KAYIT ÖRNEĞİ ALIYONUZ.
4-İMZA BEYARNAMESİ(NOTERDEN)KİRA SÖZLEŞMESİ VENUFUS CÜZDAN FOTOKOPİSİNİ ÇIKARTIYON KONUN BUNDAN SONRASINA TAM HAKİM DEĞİLİM AMA BU EVRAKLAR ÖNCELİKLE HAZIRLANACAK VE MUHASEBECİYE GİDİLMELİ VE KONUYA HAKİM OLUNMALI
5-ESNAF VE SANATKARLAR ODASINA ÜYE OLUNACAK NEKADAR PARA GEREKLİ HANGİ EVRAKLAR GEREKLİ BİLMİYORUM?
BUNDAN SONRA DÜKKAN HAZIRSA BELEDİYEDE GELİP GÖRDÜKTEN SONRA RUHSAT VE VERGİ LEVHANI ALIP ASARSIN. HAYDİ HAYIRLI İŞLERRRR AGAAA
YANLIŞIM VE EKSİK BİR KONU VAR İSE LÜTFEN BİLGİSİ OLAN ARKADAŞLAR TAMAM LASIN.

Yeni Üye96 yazı
Arzu hanım basit usulde belirtilen şartları yerine getirir isek fas food açabilirmiyiz.
benim sorduğum muhasebeci arkadaşlar tam olarak bu konuya yanıt veremiyor.

Yeni Üye95 yazı
Tam cevabı Gelir İdaresinin yazısından vereyim .Sizin için önemli olam 11/e madde ama forumdaki arkadaşlar diğer alanlarla da ilgilendirebilir diye hepsini yazdım.

2. Basit Usulden Yararlanamayacak Olanlar

1. Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları,

2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar,

3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar,

4. Gelir Vergisi Kanunu`nun 94 üncü
maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar,

5. Sigorta prodüktörleri,

6. Her türlü ilan ve reklam işleriyle
uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık)
edenler,

7. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar,

8. Tavassut (aracılık) işi yapanlar
(dayıbaşılar hariç),

9. Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler,

10. Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri, (Yapısı itibarıyla sürücüsünden başka on dört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç),

11. Maliye Bakanlığı’nca teklif edilen ve Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dahil), belediyelerin nüfusları, yöreler itibarıyla veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunulup bulunulmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler.
Bu yetkiye istinaden çıkarılan 8/5521 sayılı, 92/2683 sayılı ve 95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları ile bir kısım mükellefler gerçek usulde vergilendirilme kapsamına alınmıştır.

- 95/6430 Sayılı BKK İle Gerçek Usulde Vergilendirme Kapsamına Alınan Mükellefler

95/6430 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile büyükşehir belediyesi olan illerin (Erzurum, Diyarbakır, Sakarya ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Büyükşe-
hir Belediyesi sınırları içerisine alınan yerlerden, yeni bağlanan mahallelerle birlikte 2000 yılı genel nüfus sayımındaki nüfusu 30.000’den az olan yerler hariç) mücavir alan sınırları dahil olmak üzere büyükşehir belediye sınırları içinde aşağıda belirtilen faaliyetleri yapan mükellefler, 01.05.1995 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilme kapsamına alınmıştır.

a) Her türlü emtia imalatı ile uğraşanlar,
b) Her türlü emtia alım-satımı ile uğraşanlar,
c) İnşaat ile ilgili her türlü işlerle uğraşanlar,
d) Motorlu taşıtların her türlü bakım ve onarım işleriyle uğraşanlar,
e) Lokanta ve benzeri hizmet işletmelerini işletenler,
f) Eğlence ve istirahat yerlerini işletenler.

Bu mükellefler, basit usulden yararlanmaya ilişkin genel ve özel şartları taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın gerçek usulde vergilendirileceklerdir.

Yeni Üye96 yazı
burada anlaşılıyorki basit usulde bir fast food dükkanı açma gibi bir şansımız yok.
değerli bilgileriniz için teşekkürler.